Ochii și urechile
Ascultați și priviți cu multă atenție și veți constata că organele senzoriale pot fi bine antrenate chiar și la o vârstă înaintată, obținând, astfel, ameliorări evidente.
Îmbătrânind, un număr mare de persoane se plâng că le-au slăbit vederea și auzul. Mi s-a întâmplat adeseori să observ că unii oameni cu auzul slăbit aud foarte bine, atunci când e vorba de ceva ce le stârnește interesul. Mă aflam, odată, acasă la unul din pacienții mei. Bărbatul, care se plângea că nu mai aude, ședea pe un fotoliu, la fereastră. Când am început să vorbesc despre el cu soția lui, acesta a înțeles, brusc, fiecare cuvânt.
Ascultați-i cu atenție pe cei ce vorbesc, inclusiv "sunetele intermediare”. Și verificați singuri dacă mai auziți sau nu și dacă este cazul să mergeți la doctor. S-ar putea, pur și simplu, să nu dați atenție lucrurilor pe care nu vreți să le auziți.
Zgomote în urechi (Tinitus)
Dacă vă chinuie zgomotele din urechi, mestecați bine fiecare îmbucătură, și de 30 de ori. Ameliorează irigarea sanguină a urechii interne. De mare ajutor poate fi și acupresura următoare (vezi desenul). Vârâți-vă degetele mijlocii în urechi și înghițiți conștient și încet, de cinci ori consecutiv. Repetați procedeul de câteva ori pe zi.
Important: Zgomotele din urechi trebuie diagnosticate cât mai repede posibil de către medic.
Tinctură anti-tinitus
Luați o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg și umpleți-o o treime cu priboi înflorit. Acoperiți apoi planta cu rachiu natural și astupați bine sticla. Lăsați-o să stea între 2-6 săptămâni într-un loc cald, însorit și strecurați apoi lichidul. Tinctura este numai bună de folosit. Ungeți cu ea, într-un strat nu prea gros și cu multă băgare de seamă, pavilioanele urechilor, fiind atenți ca nu cumva să pătrundă în canalul auditiv.
Alte remedii:
* Aburi: Se amestecă salvie, sunătoare, flori de tei, cimbru, coada-șoricelului și coada-calului, se ia un pumn de plante, se fierb 5 minute și se fac aburi sub un prosop.
* Ulei de sunătoare: Se pune câte o picătură în fiecare ureche.
Acuitatea vederii
Pentru a vă ajuta ochii, aveți nevoie de vitamina A, în cantitate suficientă. Recomandarea mea: morcovi rași, amestecați cu ulei presat la rece sau cu smântână dulce. Rezultatele consumului regulat de morcovi nu s-au lăsat așteptate. Unii dintre pacienți au renunțat, chiar, la ochelarii de vedere. Puteți vedea mai bine, dacă nu vreți să treceți nimic cu vederea. Privitul atent trebuie antrenat.
Rachiu de scoruș-de-munte
Luați o sticlă cu gâtul larg și umpleți-o pe jumătate cu boabe de scoruș-de-munte. Acoperiți boabele cu rachiu natural și lăsați sticla să stea 6 săptămâni într-un loc cald și însorit, scuturând-o din când în când. Luați câte o linguriță pe zi dacă presiunea oculară este prea mare.
Vezică și rinichi
Consider rinichii ca fiind a doua "piele” a omului. Ei sunt, practic, cel mai important organ. Vindecarea rinichilor aduce după sine dispariția a numeroase afecțiuni.
Cel mai bun lucru pe care-l puteți face pentru vezica și rinichii dvs. este să beți suficient. În felul acesta ajutați organele și le și antrenați. Experiența proprie mi-a arătat că o serie întreagă de boli, precum neurodermita sau migrena, dispar atunci când organismul este detoxifiat, ajutând astfel rinichii să funcționeze bine.
Ceaiuri de plante pentru rinichi și vezică
* Un ceai preparat din coada-calului este foarte folositor pentru căile urinare și rinichi, fiind diuretic. Se pune o lingură rasă de plantă uscată la 1/4 l de apă.
* Foarte eficient este și ceaiul din cozi de cireșe, și el cu efect diuretic. Se fierb 15-30 cozi de cireșe vreme de 4-5 minute, într-un sfert de litru de apă. Se ia ceaiul de pe foc, se lasă să stea 10 minute și se bea încet, înghițitură cu înghițitură, după ce s-a răcit.
Amestec de ceai pentru vezică și căi urinare
* Splinuță
* Frunze de strugurii-ursului
* Coada-calului.
Amestecați splinuța și frunzele de strugurii-ursului (ambele uscate) în porții egale. Puneți de cu seara 2 lingurițe de amestec într-o jumătate de ceașcă de apă rece. A doua zi, puneți să fiarbă 1/4 l de apă și adăugați o linguriță rasă de coada-calului. Lăsați să mai dea într-un clocot și luați-l de pe foc. Încorporați decoctul de splinuță și strugurii-ursului, acoperiți cu un capac și lăsați să se pătrundă 10 minute. Strecurați, apoi, ceaiul și beți-l înghițitură cu înghițitură.
Atenție: Ceaiul nu se bea în timpul sarcinii și al alăptării și nici pe perioade mai lungi.
Atonie vezicală
Acționați de îndată ce simțiți că vezica dvs. urinară dă semne de slăbiciune. Li se poate întâmpla și persoanelor mai tinere. Când urinați, opriți jetul de urină și lăsați-l, apoi, din nou liber. De câteva ori la rând. Sau încordați, din când în când, pe parcursul zilei, musculatura bazinului și lăsați-o, din nou, să se relaxeze. De 30 de ori consecutiv după puțin exercițiu. Mușchii se mai pot întări și la o vârstă înaintată. Nu renunțați!
Ceai pentru vezică, în caz de incontinență
Puneți o lingură de coada-șoricelului uscată în 1/4 l de apă clocotită și lăsați-o să mai dea într-un clocot. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați să se infuzeze 10 minute, după care strecurați ceaiul și beți-l rece, înghițitură cu înghițitură.
Sub formă de cură - se bea zilnic 1/4 l de ceai, înghițitură cu înghițitură, vreme de 3 luni. Puteți adăuga, din când în când, și o linguriță de frunze de salvie (uscate). Ajută la menținerea sănătății. Și ceaiul de părăluțe are efect diuretic. Se folosește o lingură de flori proaspete la 1/4 l de apă.
Cistită
Cistita trebuie tratată de medic, dar o baie de aburi la șezut nu poate fi decât benefică. Folosiți un vas mai vechi sau bideul. Fierbeți, încet, vreme de 10 minute, 2 pumni de plante (salvie, coada-șoricelului, coada-calului, sunătoare, urzică, dar în nici un caz mușețel) și turnați decoctul în vasul respectiv. Încercați să vă așezați deasupra lui, nu în el! Stați așa 10 minute, având grijă să nu vă ardeți cu aburul fierbinte. Și acoperiți-vă rinichii, ca să nu răciți.