EVA LÜBKE - Cum să îmbătrânim sănătos (I)

Rodica Demian
Pe lângă sănătatea dăruită de Dumnezeu, suntem datori să facem și noi câte ceva, ca să întâmpinăm bătrânețea zâmbind. Sprijinul se află în natură. Pentru fiecare suferință există un leac. Ba chiar și leacuri de viață lungă

Ochii și urechile

Ascultați și priviți cu multă atenție și veți constata că organele senzoriale pot fi bine antrenate chiar și la o vârstă înaintată, obținând, astfel, ameliorări evi­dente.
Îmbătrânind, un număr mare de persoane se plâng că le-au slăbit vederea și auzul. Mi s-a întâmplat ade­seori să observ că unii oameni cu auzul slăbit aud foar­te bine, atunci când e vorba de ceva ce le stârnește in­te­resul. Mă aflam, odată, acasă la unul din pacienții mei. Bărbatul, care se plângea că nu mai aude, ședea pe un fotoliu, la fereastră. Când am început să vorbesc despre el cu soția lui, acesta a înțeles, brusc, fiecare cuvânt.
Ascultați-i cu atenție pe cei ce vorbesc, inclusiv "sunetele intermediare”. Și verificați singuri dacă mai auziți sau nu și dacă este cazul să mergeți la doctor. S-ar putea, pur și simplu, să nu dați atenție lucrurilor pe care nu vreți să le auziți.

Zgomote în urechi (Tinitus)

Dacă vă chinuie zgomotele din urechi, mestecați bine fiecare îmbucătură, și de 30 de ori. Amelio­rează irigarea san­guină a ure­chii interne. De mare aju­tor poate fi și acupre­sura ur­mă­toare (vezi de­se­nul). Vârâți-vă de­ge­te­le mij­locii în urechi și în­ghi­țiți conștient și în­cet, de cinci ori conse­cu­tiv. Re­pe­tați procedeul de câ­teva ori pe zi.
Important: Zgomotele din urechi trebuie diag­nosticate cât mai repede posibil de către medic.

Tinctură anti-tinitus

Luați o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg și um­pleți-o o treime cu priboi înflorit. Acoperiți apoi planta cu rachiu natural și astupați bine sticla. Lăsați-o să stea între 2-6 săptămâni într-un loc cald, însorit și strecurați apoi lichidul. Tinc­tura este numai bună de folosit. Ungeți cu ea, într-un strat nu prea gros și cu multă băgare de seamă, pavilioanele urechilor, fiind atenți ca nu cumva să pătrundă în canalul auditiv.

Alte remedii:

* Aburi: Se amestecă sal­vie, sunătoare, flori de tei, cimbru, coada-șori­celului și coada-calului, se ia un pumn de plante, se fierb 5 minute și se fac aburi sub un prosop.
* Ulei de sunătoare: Se pune câte o picătură în fie­care ureche.

Acuitatea vederii

Pentru a vă ajuta ochii, aveți nevoie de vitamina A, în cantitate suficientă. Reco­mandarea mea: morcovi rași, amestecați cu ulei presat la rece sau cu smântână dulce. Rezultatele consumului re­gu­lat de morcovi nu s-au lă­sat așteptate. Unii dintre pa­cienți au renunțat, chiar, la ochelarii de vedere. Puteți vedea mai bine, dacă nu vreți să treceți nimic cu vederea. Privitul atent tre­buie antrenat.

Rachiu de scoruș-de-munte

Luați o sticlă cu gâtul larg și um­pleți-o pe jumă­tate cu boabe de scoruș-de-munte. Acoperiți boabele cu rachiu na­tural și lăsați sti­cla să stea 6 săptă­mâni într-un loc cald și însorit, scu­tu­rând-o din când în când. Luați câte o linguriță pe zi dacă presiunea ocu­lară este prea mare.


Vezică și rinichi

Consider rinichii ca fiind a doua "piele” a omului. Ei sunt, practic, cel mai important organ. Vindecarea rinichilor aduce după sine dispariția a numeroase afec­țiuni.
Cel mai bun lucru pe care-l puteți face pentru ve­zica și rinichii dvs. este să beți suficient. În felul acesta ajutați organele și le și antrenați. Experiența proprie mi-a arătat că o serie întreagă de boli, precum neuro­dermita sau migrena, dispar atunci când orga­nismul este detoxifiat, ajutând astfel rinichii să func­ționeze bine.

Ceaiuri de plante pentru rinichi și vezică

* Un ceai preparat din coada-calului este foarte folositor pentru căile urinare și rinichi, fiind diuretic. Se pune o lingură rasă de plantă uscată la 1/4 l de apă.
* Foarte eficient este și ceaiul din cozi de cireșe, și el cu efect diuretic. Se fierb 15-30 cozi de cireșe vre­me de 4-5 minute, într-un sfert de litru de apă. Se ia ceaiul de pe foc, se lasă să stea 10 minute și se bea încet, înghițitură cu înghițitură, după ce s-a răcit.

Amestec de ceai pentru vezică și căi urinare

* Splinuță
* Frunze de strugurii-ursului
* Coada-calului.
Amestecați splinuța și frunzele de strugurii-ursului (ambele us­cate) în porții egale. Puneți de cu seara 2 lingurițe de amestec într-o jumătate de ceașcă de apă rece. A doua zi, puneți să fiarbă 1/4 l de apă și adăugați o linguriță rasă de coada-calului. Lăsați să mai dea într-un clocot și luați-l de pe foc. Încorporați decoctul de splinuță și strugurii-ursului, acoperiți cu un capac și lăsați să se pătrundă 10 minute. Strecurați, apoi, ceaiul și beți-l înghițitură cu înghițitură.
Atenție: Ceaiul nu se bea în timpul sarcinii și al alăptării și nici pe perioade mai lungi.

Atonie vezicală

Acționați de îndată ce simțiți că vezica dvs. urinară dă semne de slăbiciune. Li se poate întâmpla și persoa­nelor mai tinere. Când urinați, opriți jetul de urină și lăsați-l, apoi, din nou liber. De câteva ori la rând. Sau încordați, din când în când, pe parcursul zilei, muscu­latura bazinului și lăsați-o, din nou, să se relaxeze. De 30 de ori consecutiv după puțin exercițiu. Mușchii se mai pot întări și la o vârstă înaintată. Nu renunțați!
Ceai pentru vezică, în caz de incontinență
Puneți o lingură de coada-șoricelului uscată în 1/4 l de apă clocotită și lăsați-o să mai dea într-un clocot. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați să se infuzeze 10 minute, după care strecurați ceaiul și beți-l rece, înghițitură cu înghițitură.
Sub formă de cură - se bea zilnic 1/4 l de ceai, înghițitură cu înghițitură, vreme de 3 luni. Puteți adăuga, din când în când, și o linguriță de frunze de salvie (uscate). Ajută la menținerea sănătății. Și ceaiul de părăluțe are efect diuretic. Se folosește o lingură de flori proaspete la 1/4 l de apă.

Cistită

Cistita trebuie tratată de medic, dar o baie de aburi la șezut nu poate fi decât benefică. Folo­siți un vas mai vechi sau bideul. Fierbeți, în­cet, vreme de 10 mi­nute, 2 pumni de plante (salvie, coada-șorice­lului, coada-calului, su­nă­toare, urzică, dar în nici un caz mușețel) și tur­nați decoctul în va­sul respectiv. Încercați să vă așezați dea­supra lui, nu în el! Stați așa 10 minute, având grijă să nu vă ardeți cu abu­rul fier­binte. Și aco­periți-vă rinichii, ca să nu ră­ciți.