Ținând cont de faptul că leucemia limfoblastică de fază acută este o patologie cu potențial letal, care fără tratament alopat poate duce la deces în câteva luni, sfatul meu este să se continue, atât cât este necesar, protocolul terapeutic medicamentos (inițial), urmând ca pe parcurs să se asocieze și un tratament naturist complementar. Spun asta deoarece, în mod normal, tratamentul leucemiei limfoblastice trebuie să urmeze obligatoriu următoarele două faze: prima fază, numită terapie de inducție, are rolul de a distruge cât mai multe celule leucemice, ducând la dispariția (remisia) semnelor și simptomelor de boală. Cea de a doua fază, numită terapie de consolidare, se face pe parcursul remisiei și are drept scop distrugerea oricărei celule leucemice rămase. Astfel, dacă în cadrul terapiei de inducție, efortul este direcționat spre obținerea remisiunii, de regulă prin administrarea chimioterapiei, în faza de consolidare este necesară administrarea chimioterapiei (în continuare) pentru distrugerea celulelor leucemice (limfoblaste) care persistă și pot genera apariția ulterioară a recăderilor. Concret, tratamentul de consolidare implică administrarea pe parcursul a 2-3 ani a chimioterapiei în doze mici. În altă ordine de idei, din spusele dvs. reiese că la externare s-a recurs la administrarea unui tratament mixt, format din asocierea unui produs citostatic cu unul imunosupresor (Dexametazonă). Această abordare terapeutică denotă clar că, deocamdată, numărul de limfoblaste este mare și îmi întărește convingerea că tratamentul convențional trebuie continuat. Este important să înțelegeți că Dexametazona - medicament imunosupresor din clasa corticosteroizilor - modifică răspunsul imun al organismului în mai multe moduri, incluzând și multiplicarea anumitor celule albe (limfocite), care în leucemia limfoblastică determină invadarea rapidă a organismului și producerea de infecții grave, repetate. Ajutorul care poate veni din sfera medicinei naturiste, în cazul bolnavilor de leucemie limfoblastică, dar și de alte forme de leucemie, este reprezentat de remedii precum:
* Zeolitul - mineral cu proprietăți imunostimulatoare și detoxifiante remarcabile, capabil să elimine din start celulele maligne, indicat în majoritatea patologiilor neoplazice, inclusiv în leucemiile acute și cronice. Se recomandă cure cu o durată de 60-90 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de Zeolit pe zi. De regulă, între două cure se lasă o pauză de 30 de zile.
* Aloe - studii clinice demonstrează faptul că un compus din aloe, numit manoză, existent atât în gelul de aloe, cât și în extractul cristalizat din sucul acestei plante, are efecte favorabile în leucemie. Se țin cure de câte 2 săptămâni, alternativ, în care se administrează gelul de aloe, câte 100 ml pe zi sau capsule cu Aloe Ferox, câte 3-4 pe zi.
* Sucul de morcovi - pare să fie, după studii recente, unul dintre tratamentele ideale pentru leucemie prin prezența acidului retinoic, derivat al vitaminei A, care are capacitatea de a constrânge celulele leucemice să își găsească funcțiile normale. Se țin cure cu suc de morcovi (150-200 ml pe zi), timp îndelungat, până la dispariția leucoblastelor.
De un real folos în combaterea limfocitozei și a leucocitozei este extractul din muguri de viță-de-vie, care se administrează în trei doze egale (50 picături diluate în puțină apă), zilnic, pe parcursul a 6-8 săptămâni, cu 14 zile pauză între ele.
În sfârșit, produsele din gama Fluxxtem, bazate pe acțiunea sinergică a unor componente precum algele Afa, Chlorella, lăptișorul de matcă, mierea, Ganoderma, Cartilajul de rechin etc., oferă o alternativă importantă și tot mai convingătoare în lupta cu maladiile neoplazice, indiferent de etiologie și localizare. Administrarea se face conform prospectului însoțitor. Să auzim numai de bine!
Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus” București, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"Am toxocaroză și toxoplasmoză”
(Răspuns pentru MARIA - București, F. AS nr. 1004)
Toxocaroza este o boală parazitară produsă de infecția cu larve de ascaris ale câinilor (Toxocara canis), pisicilor (Toxocara cati), vulpilor (Toxocara leonine) și ai porcului (Ascaris suum). Infestarea omului se face prin consumul de fructe și legume spălate necorespunzător, de la câinii care au pe blană ouă de paraziți. Copiii se pot infecta de la locurile de joacă unde au intrat animale infectate. În intestinul omului, ouăle se transformă în larve, iar de aici, prin perforarea intestinului subțire, ajung în ficat, inimă, plămâni, creier, globi ocular, unde nu se mai pot dezvolta, se închistează și produc efectele negative asupra organului respectiv. Omul infectat nu poate transmite infecția altor persoane.
Manifestările infecției pot fi pulmonare (tuse cu wheezing, dispnee, subfebrilitate), hepatice (hepatomegalie, anorexie, greață, febră), oculare (uveită, leziuni retiniene, dezlipire de retină), cerebrale (convulsii, meningită), alergii. Larvele se pot localiza în același timp în mai multe țesuturi, iar simptomele pot să apară și să dispară pe diverse perioade de timp.
Toxoplasmoza este o boală produsă de parazitul Toxoplasma gondii, a cărui gazdă primară este pisica. Pisicile infectate nu prezintă simptome, dar elimină prin fecale, în timpul infecției acute (circa trei săptămâni), mai mult de 10 milioane de ouă parazitare (care sunt infecțioase timp de 2-21 de zile și pot supraviețui în solul umed mai mult de un an). Vacile, porcii, găinile, caprele pot găzdui chisturi de Toxoplasma în mușchi și lapte. Infectarea omului cu Toxoplasma gondii se poate face prin contactul cu fecalele pisicii infectate cu acest parazit sau cu solul în care se află oochiste eliminate de pisici (prin mâini murdare, grădinărit, legume și fructe nespălate), consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, care conține chisturi, lapte nepasteurizat, apă și aerul contaminat, transfuzii de sânge, transplant de organe infectate.
Este important de știut că transmiterea directă de la om la om nu este cunoscută, cu excepția celei de la mamă la făt.
La femeile gravide, parazitul poate să treacă ușor prin placentă și să producă toxoplasmoză congenitală, care afectează grav ochii, ficatul, sistemul nervos central al fătului. Afectarea copilului este mai puternică dacă infectarea mamei s-a produs în primele luni de sarcină.
În primele săptămâni de la contractarea parazitului, simptomele infecției pot fi asemănătoare gripei. În cazul persoanelor perfect sănătoase, parazitul nu provoacă nici un simptom și vindecarea este completă, fără tratament specific.
În cazul celor cu sistem imunitar slăbit, pot apărea manifestări grave ale infecției, la nivelul inimii, ficatului, ochilor, creierului. În faza acută a infecției, apar dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și se face tratament medicamentos specific.
Pentru elaborarea unui tratament natural eficient este necesară o analiză complexă a sănătății dvs., pe care o putem realiza pe baza analizelor medicale, dar și a testării EIS (electroscanarea interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni. Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate, a rezultatelor obținute în urma administrării produselor naturale adecvate, dar și indicarea tratamentelor profilactice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). În cadrul Centrului de Consultanță Energy Plus funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate.
Pentru a ne furniza informațiile necesare elaborării unui tratament ne puteți contacta telefonic, prin fax sau e-mail.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Fetița mea suferă de mastocitoză pigmentară”
(Răspuns pentru IOANA P., F. AS nr. 1025)
Mastocitoza este o tulburare în care se produce un exces de un anumit tip de celule aparținând sistemului imunitar, numite mastocite. Există două forme principale - cea cutanată și cea sistemică. Se pare că fetița dvs. are o formă cutanată. Mastocitozele cutanate pot fi împărțite în: mastocitom, mastocitoză difuză, mastocitoză maculopapulară cutanată și urticarial pigmentoasă. Urticaria pigmentoasă este forma cunatată cea mai des întâlnită.
Prognoza pentru formele cutanate ale mastocitozei este foarte bună. Există mai multe tratamente alopate - inclusiv antihistaminice, corticosteroizi, PUVA, tratamente noi biologice și altele. Pe lângă tratamentele alopate, există și următoarele posibilități naturiste, la care puteți apela:
* Dieta - Nu există dovezi foarte concludente asupra necesității eliminării unor alimente, cum ar fi căpșunile sau creveții. Însă se cere prudență în legătură cu substanțe cum ar fi acidul salicilic (aspirina), antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), codeine, sau substanțe de contrast folosite în radiografie. Alcoolul trebuie evitat, căci poate provoca efecte adverse.
* De evitat mușcăturile de insecte, mai ales cele la care pacientul știe că este sensibil. Un traumatism la locul leziunilor este, de asemenea, de evitat, căci poate provoca episoade acute de urticarie.
* Acupunctura este excelentă pentru puseuri acute de urticarie. De asemenea, folosind unele meridiane - ficat, plămân, rinichi, intestinul gros și vezica biliară, s-ar putea produce o ameliorare.
* Homeopatia ajută. Trebuie căutat remediul potrivit pacientului. De asemenea, se pot folosi remedii cum ar fi apis mellifica, dulcamara, arsenicum album, antimonium tartaricum, pentru puseurile acute ce afectează pielea, intestinul și plămânii.
* Trebuie monitorizați îndeaproape pacienții, mai ales cei cu formă sistemică, pentru a putea interveni atunci când sunt puseuri acute, severe. Acesta nu pare a fi cazul dvs. Vă urez succes!