Această vitamină a fost identificată pentru prima dată de către fiziologul și biochimistul maghiar Albert Szent-Gyorgyi, descoperire pentru care a și primit în 1937 premiul Nobel. Până ca omul să facă însă această descoperire, a fost nevoie de o muncă de sute de milioane de ani a naturii. Atât i-a luat Mamei Natură ca să creeze această moleculă extrem de simplă, compusă din carbon, hidrogen și oxigen. Însă această moleculă simplă, adică vitamina C, s-a dovedit un adevărat miracol pentru lumea vie. Era destul de mică și de agilă, cât să poată trece repede prin barierele metabolismului, și imprima un asemenea dinamism, încât a impulsionat fantastic evoluția vieții de pe Terra, din momentul în care a fost "inventată”. Aproape toate viețuitoarele de pe Pământ își produc singure această substanță care le asigură energia și dinamismul, dar nu și omul. Omul trebuie să apeleze la lumea vegetală, la natura înconjurătoare, pentru a face rost de această vitamină fără de care nu poate trăi. Ca și cum natura sau, altfel spus, Dumnezeu, ar fi vrut să se asigure că ființa umană, înzestrată cu atâta ingeniozitate și abilități, nu va uita niciodată de unde provine și cât de interconectată este cu mediul înconjurător, cu celelalte ființe, pe care trebuie să le protejeze. Cunoscută și ca acid ascorbic, această substanță este printre cele mai importante pentru viața noastră.
Rolul vitaminei C în corpul uman
Toate procesele cu adevărat importante din corpul nostru sunt susținute de vitamina C. Ea este cel mai puternic sprijin pentru imunitate, ajutând armata de celule specializate în apărarea corpului să lupte cu microbii și să distrugă celulele canceroase. Și tot ea ajută sistemul imunitar să distingă adversarii de prieteni, așa încât celulele armatei sale să nu se întoarcă împotriva propriului organism, provocând alergii sau boli autoimune. Vitamina C este esențială și pentru sistemul nervos. Fără ea, ne-ar fi imposibil să percepem deosebirile dintre culori, să conștientizăm trecerea timpului, să trăim bucuria și entuziasmul. Pe urmă, ea este un antioxidant de excepție, ce contribuie activ la frânarea tuturor proceselor de îmbătrânire din corp, menținându-ne tonusul, elasticitatea și capacitatea de a ne regenera. Nu în ultimul rând, acidul ascorbic este cel care participă la formarea colagenului, o proteină ce dă tărie și elasticitate oaselor, cartilajelor, mușchilor și vaselor de sânge. Vitamina C este și cea care ajută la asimilarea fierului și potasiului, care previne degradarea vitaminei E și a unor vitamine din complexul B, care susține procesele de asimilație și de eliminare.
Cum spuneam, tocmai această substanță, atât de necesară vieții, organismul nostru nu știe să o producă, fiind nevoie în permanență de o sursă exterioară din care să o primească. În plus, făcând parte din grupa hidrosolubile (solubile în apă), vitamina C se elimină în cantități mari din organism, trebuind pusă la loc mereu și mereu. Nu este de mirare că foarte mulți dintre noi suferă - adesea fără să știe - de o carență de vitamina C.
Deficitul de vitamina C în organism
Primele semne ce indică un deficit de vitamina C sunt sângerările spontane ale gingiilor, starea de oboseală persistentă, îmbătrânirea accelerată a pielii, care formează încrețituri, mai ales în zona ochilor și a buzelor. Când lipsa de acid ascorbic se cronicizează, sistemul imunitar nu mai funcționează cum trebuie și apar răcelile frecvente, dar putem descoperi și sensibilități alergice, pe care nu știam că le avem, sau simptome ale bolilor autoimune. Și tot lipsa acestei vitamine duce la apariția unor afecțiuni ca: varicele, hemoroizii, excedentul de greutate corporală, oboseala persistentă, nervozitatea, dificultatea în concentrare, stările depresive, tulburările somnului, căderea părului sau slăbiciunea generală.
Prin analize, deficitul de vitamina C este mai dificil de depistat decât s-ar putea crede, deoarece cantitatea în care ea se află în sânge poate varia foarte mult în timpul zilei. Aceasta, deoarece în condiții de stres, organismul folosește într-un timp foarte scurt cantități impresionante de acid ascorbic. De pildă, o singură țigară fumată face organismul să consume aproximativ 40 mg de vitamina C, în condițiile în care necesarul zilnic din acest nutrient este de 60-100 mg. Și același consum extraordinar al acestei vitamine apare și atunci când ne expunem pasiv frumului de țigară, când nu dormim, când facem efort fizic de durată, când ne confruntăm cu o infecție sau cu o reacție alergică. Apoi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru cere cantități tot mai mari de vitamina C, pe de o parte, iar pe de altă parte, capacitatea noastră de asimilație scade, ceea înseamnă că vom avea nevoie de cantități tot mai mari din acest nutrient. Totuși, pentru cine a studiat etichetele sucurilor, sosurilor sau ale dulciurilor din rafturile supermarketurilor, apare întrebarea: cum ar putea să ne lipsească vitamina C, câtă vreme a ajuns să fie folosită drept conservant în mâncăruri și este suplimentată în atâtea alimente pe care le consumăm zilnic? Ei bine, vitamina C folosită în tot felul de alimente obținute pe cale industrială este una de sinteză, net diferită de cea naturală, așa cum vom vedea în cele ce urmează:
Diferența dintre vitamina C organică și cea de sinteză
Din punctul de vedere al structurii chimice, vitamina C existentă în fructe și legume este identică cu cea sintetică. Și atunci de ce se face această diferențiere? Pentru că efectul terapeutic al variantei organice este incomparabil mai intens decât al celei obținute pe cale industrială. Cercetătorii au identificat în extractele naturale bogate în vitamina C așa-numiții co-factori, niște substanțe naturale (flavonoide, antociani, acizi organici) care, pe de o parte, îmbunătățesc simțitor asimilarea acestei vitamine de către organism, iar pe de altă parte, potențează acțiunea sa terapeutică incredibil de mult. De pildă, vitamina C de sinteză, luată în poliartrita reumatoidă, are efecte modeste, în schimb vitamina C organică, extrasă din fructe, are o acțiune foarte intensă, diminuând durerea și mărind simțitor, prin administrare sistematică, mobilitatea articulațiilor. La rândul lor, toate cercetările de laborator au arătat că efectul antioxidant al extractelor naturale cu vitamina C organică este de câteva ori mai puternic decât cel al vitaminei C de sinteză.
În fine, studii-gigant, făcute pe mii sau zeci de mii de persoane din Statele Unite, Australia, Suedia sau Japonia, au arătat că o cantitate modestă, de 60-180 de mg de vitamina C organică ingerată zilnic duce la o reducere uimitoare a incidenței cancerului, atacului cerebral sau infarctului, în timp ce cantități impresionante de vitamina C de sinteză nu au avut practic nici un fel de efect în prevenirea acestor boli.
Modul de administrare al vitaminei C
Cantitatea de vitamina C necesară pentru un adult sănătos este, în medie, de 60 mg/zi, însă de la caz la caz, această doză poate varia foarte mult. De pildă, la femeile aflate în perioada de graviditate, necesarul crește la 100 mg/zi, iar la cele care alăptează, ajunge la 120 mg/zi. Aportul de vitamina C trebuie mărit de 3-4 ori pentru cei expuși la poluare cu metale grele, benzen sau lacuri, precum și în cazul sportivilor. De asemenea, necesarul este de 4-5 ori (sau chiar mai mult) mai mare în cazul răcelilor, alergiilor, tuberculozei, cancerului, ulcerului gastric și duodenal. Un fumător care consumă un pachet pe zi are nevoie de măcar 400 de miligrame (de aproape 7 ori doza zilnică normală!) de vitamina C pe zi. Dincolo de aceste calcule, în multe teste medicale, unele de mare amploare, s-au folosit pentru vindecarea bolilor așa-numitele megadoze de vitamina C. De exemplu, în tratamentele făcute la Institutul Linus Pauling, pe bolnavii de cancer, au fost folosite doze de vitamina C de 250 (!) de ori mai mari decât cele recomandate obișnuit, și aceasta pe termen lung și fără a se înregistra efecte adverse majore. La fel, în reacțiile alergice acute, în astm, în bolile infecțioase rezistente la tratament, au fost folosite megadoze de vitamina C. Nu cantitatea este însă totul, la fel de importante, dacă nu mai importante, fiind sursele din care ne luăm această vitamină.
Vitamina C organică din alimente
Este, fără doar și poate, cea mai valoroasă formă de vitamina C. Dintre fructele consumate uzual, cele mai bogate în vitamina C sunt lămâile, portocalele, grepfrutul, merele, căpșunile, cu condiția să se fi maturizat natural (nu forțat, în lăzi) și să nu fi fost depozitate prea mult înainte de a fi consumate. De exemplu, un măr care atunci când este proaspăt cules conține 10 mg de vitamina C, ajunge să conțină după 3 luni de depozitare doar 1 mg de vitamina C. Așadar, pentru a beneficia de această vitamină, consumați doar fructe proaspete.
Dintre legume și zarzavaturi, cantități însemnate de vitamina C conțin cartofii, pătrunjelul verde, varza albă, varza roșie (este campioana absolută la conținutul de vitamina C), ardeii (mai ales cei de culoare roșie), tomatele. Aceeași situație de la fructe apare și în cazul legumelor, al căror conținut de acid ascorbic scade foarte mult cu timpul. Un cartof care atunci când este proaspăt recoltat conține 25 mg de vitamina C ajunge, după câteva luni, să nu aibă mai mult de 5 miligrame din acest nutrient. Mai mult, dintre toate vitaminele, vitamina C este cel mai ușor distrusă în timpul preparării sau conservării. Acidul ascorbic este degradat rapid de contactul cu metalele, de expunerea la aer sau lumină, de prepararea termică. Prin prăjire, de exemplu, 90% din conținutul inițial de vitamina C al alimentelor se pierde. Din toate aceste motive, a devenit necesară suplimentarea cantității de vitamina C naturală ingerată zilnic cu capsule sintetice de vitamina C.
Capsulele cu vitamina C de sinteză
De regulă, aceste capsule conțin vitamina C extrasă prin procese industriale din glucoză. Însă vitamina C sintetică este eficientă mai ales în forma injectabilă, folosită în medicina de urgență. În schimb, la administrarea pe cale orală, pe termen lung, vitamina C sintetică are o eficiență extrem de limitată. Zeci de studii arată că varianta de sinteză are efecte foarte reduse sau pur și simplu inexistente, în afecțiuni în care surata sa organică este un adevărat panaceu. Din păcate, vitamina C sintetică este de... 500 de ori mai ieftină decât cea organică, motiv pentru care producătorii de medicamente folosesc tot felul de tertipuri prin care vând acidul ascorbic sintetic drept vitamina C organică. Și, deoarece legislația are foarte vag definite noțiunile de natural sau organic, vom întâlni foarte multe contrafaceri pe piața noastră, purtând numele de "Vitamina C organică” sau "Vitamina C naturală”. De regulă, putem depista foarte ușor vitamina C sintetică deghizată în cea organică prin câteva caracteristici:
* concentrația de vitamina C este foarte ridicată: o capsulă cu acest nutrient în forma sa naturală abia dacă ajunge la 20 mg de vitamina C pură, în timp ce capsulele sintetice conțin 100, 500 sau chiar 1000 mg de vitamina C.
* la capsulele sintetice nu este specificată clar sursa din care a fost extrasă vitamina C, spre deosebire de cele cu vitamina C organică, unde se precizează fructele sau legumele din care a fost extrasă.
* la vitamina C de sinteză sunt adesea adăugate substanțe străine, mai ales flavonoide, pentru a imita, fără succes, compoziția naturală a fructelor în care se găsește în stare naturală vitamina C.
Capsulele cu vitamina C organică
Conțin extracte obținute prin procese speciale, desfășurate la temperaturi scăzute, din fructe sau legume. Cel mai adesea, aceste extracte bogate în acid ascorbic sunt obținute din două fructe, și anume: fructele de măceș (Rosa canina) și fructele de acerola (Malpighia glabra), un arbore tropical, cultivat acum pe scară largă, tocmai pentru bogăția sa în vitamina C. Ambele fructe conțin, pe lângă vitamina C, o mulțime de substanțe puternic antioxidante, cum ar fi pigmenții care le dau culoare roșie (flavonoide), acizii organici sau alte vitamine (A, PP, B1, B2, B3) etc. Datorită acestor substanțe ajutătoare foarte active terapeutic, puterea vindecătoare a extractelor bogate în vitamina C este de zeci de ori mai puternică decât a aceluiași nutrient obținut prin sinteză.
Vitamina C organică și psihicul
Vitamina C are o importanță covârșitoare pentru emoțiile și gândurile noastre. Stimulând activitatea glandei hipofize, ea este implicată în secreția a nu mai puțin de zece transmițători chimici, ce dirijează patru domenii: controlul stresului, sexualitatea, funcțiile tiroidei și creșterea. Ca atare, acidul ascorbic este foarte util persoanelor astenice, cu tendință spre melancolie sau depresie, asupra cărora are un efect tonic, înviorător, dătător de inițiativă și poftă de viață. Pe de altă parte, vitamina C este implicată și în sinteza serotoninei, o substanță responsabilă cu stările de calm, de curaj și de relaxare, precum și de apariția stării de somn.Prin urmare, acest nutrient este util și pentru cei cu probleme de genul anxietății, insomniei, pentru cei care se relaxează foarte greu, care sunt mereu măcinați de temeri și incertitudini.
În concluzie, administrarea zilnică a vitaminei C este foarte importantă pentru păstrarea și recăpătarea sănătății noastre mentale și psihice. Administrată în forma sa organică, ea induce în câteva zeci de minute o înviorare psihică și mentală, iar în curele pe termen mediu și lung ajută la păstrarea tonusului psihic, a unor capacități cognitive cum ar fi memoria sau atenția. În schimb, există și fenomenul invers: în lipsa vitaminei C organice, apare temutul proces al îmbătrânirii cerebrale, al distrugerii masive a neuronilor, al apariției unor maladii cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Vitamina C și cancerul
Este un subiect care de 30 de ani încinge spiritele în comunitatea științifică medicală, odată cu publicarea de către genialul chimist american Linus Pauling, laureat a două premii Nobel, a rezultatelor sale privind administrarea megadozelor de vitamina C la bolnavii de cancer în stadii avansate. Pacienților internați în institutul care îi poartă numele le erau introduse prin perfuzie cantități uriașe de vitamina C, așa-numitele megadoze, de 10-15 g (adică de 160-250 de ori doza zilnică recomandată!), obținându-se rezultate mai mult decât promițătoare. Nu se putea vorbi de o vindecare completă a cancerului aflat în stadii terminale, dar pacienții se simțeau mai bine, aveau mai puține dureri, în unele cazuri apărea stagnarea sau chiar remisia formațiunilor tumorale. În medie, pacienții tratați cu vitamina C au trăit de patru ori mai mult decât cei care nu au luat megadoze din această vitamină.
Evident, studiile sale au declanșat valuri de critici din partea lumii medicale, mai mult sau mai puțin întemeiate și interesate. S-a încercat și reproducerea experimentelor sale în alte clinici, raportându-se triumfalist că tratamentul lui Linus Pauling nu funcționează. Ce au omis, însă, să spună detractorii a fost că Pauling administra megadozele de vitamina C intravenos, în timp ce, în studiile care "încercau” să-i reproducă rezultatele, aceeași vitamină era luată oral, ceea ce schimba total datele problemei. Dacă intravenos, vitamina C de sinteză, administrată în doze mari, are efecte puternice, luată oral, ea are efecte practic inexistente în cancer. Un studiu de mare amploare a verificat efectele de prevenire a cancerului în urma administrării de vitamina C de sinteză. Unui număr de peste 10.000 de persoane le-au fost administrate câte 500 mg (de 8 ori doza normală) de acid ascorbic pe zi, vreme de opt ani. La sfârșitul studiului, rezultatele au fost dezastruoase: nici o diferență între cei care luau vitamina C sintetică și cei care luau un remediu fals (placebo)! Lucrurile s-au schimbat fundamental atunci când s-au făcut studii privitoare la efectele vitaminei C organice în cancer. De exemplu, într-un studiu făcut pe femei ajunse la menopauză, s-a demonstrat că cele care consumau 200 mg de vitamina C organică, din fructe și legume, au avut o incidență a cancerului la sân cu 63% mai redusă față de cele care consumau doar 60 mg de vitamina C organică pe zi. Alte studii privitoare la acțiunea anticancerigenă a vitaminei C organice au demonstrat eficiența acesteia în prevenirea cancerului gurii, gâtului, esofagului, plămânilor, stomacului, colonului, rectului, prostatei.
Vitamina C organică și imunitatea
Testele medicale au arătat că suplimentarea acidului ascorbic crește producția a nu mai puțin de șase tipuri de celule ale sistemului imunitar. De exemplu, sub influența ei, neutrofilele, adică celulele care constituie "prima linie de apărare” în fața infecțiilor, devin mai active și mai eficiente. Apoi, limfocitele, care sunt o adevărată armată specializată în lupta cu infecțiile sau cu bolile tumorale deja instalate, sunt și ele înmulțite și activate de această vitamină-minune. Pe urmă anticorpii, adică "armele chimice” cu care organismul luptă contra virușilor, bacteriilor sau a altor musafiri nepoftiți, sunt secretați într-o cantitate mai mare atunci când este administrată vitamina C organică. Concluzia care se impune este că dacă vrem să ne creștem rapid nivelul imunității, cea mai simplă și mai sigură cale este vitamina C naturală. Fie că este vorba de prevenirea răcelilor sau altor infecții, fie că este vorba de o boală infecțioasă deja instalată, stimularea imunitară cu ajutorul vitaminei C din fructe și din legume este o cale sigură spre vindecare prin amplificarea imunității.
Vitamina C organică și frumusețea
Dacă ne aprovizionăm corpul cu nutrienții necesari, pielea, părul și unghiile își vor păstra și ele sănătatea și frumusețea până la vârste înaintate. Totul se datorează unei proteine-minune pe care o sintetizează organismul nostru, și anume colagenul, dependent de prezența în cantități suficiente a doi nutrienți: vitamina C și siliciul organic. O suplimentare a cantității zilnice de vitamina C, cu 200 mg, și a siliciului organic, cu 50 mg, va duce, în doar câteva săptămâni, la o îmbunătățire a aspectului și a stării de sănătate a pielii, dar și a unghiilor și chiar a firelor de păr (la care efectele apar ceva mai lent). O cantitate sporită de vitamina C organică vor trebui să ia femeile care au fumat sau fumează, deoarece la ele este necesară o doză de la 400 mg în sus pentru apariția efectelor de înfrumusețare și reîntinerire.
Tratamente cu Vitamina C
Alergie
Vitamina C organică este de un real ajutor și în cazul reacțiilor alergice, fie ele la nivelul pielii, aparatului respirator sau digestiv. Încă de la primele manifestări ale unei reacții alergice, se ia o doză de 100-200 mg de vitamina C organică, ulterior administrându-se câte 20-40 mg din această vitamină, din două în două ore. Acidul ascorbic are, între altele, o acțiune imunomodulatoare antihistaminică puternică, reducând inflamația, senzația de durere și usturime, senzația de amețeală, frisoanele etc.
Astm
De extraordinarele proprietăți antialergice și imunostimulente ale vitaminei C pot beneficia și bolnavii de astm. Tratamentul cu vitamina C organică, sub formă de capsule, din care se iau câte 100 mg pe zi, va fi dublat de o alimentație cu legume și fructe bogate în acest nutrient, mai ales varză roșie, lămâi, mere (cu tot cu coajă), măceșe. Această cură rărește intensitatea și frecvența crizelor de astm, crește rezistența la efort, toleranța la stres, frig și alergeni.
Febră
Administrarea, zilnic, a 150 mg de vitamina C organică ajută organismul, în special sistemul cardiovascular, să facă față acceselor de febră. În plus, vitamina C activează, la fel ca și accesele de febră, sistemul imunitar, cele două având o acțiune sinergică în cazul infecțiilor și al afecțiunilor tumorale. Atât timp cât febra se menține în parametri acceptabili, sub 38,5 grade Celsius, preferați o doză sănătoasă de vitamina C organică, în locul aspirinei sau al altor febrifuge.
Gripă, viroze respiratorii
În timpul epidemiilor, se administrează câte 100-150 mg pe zi de acid ascorbic natural, pentru prevenție. Odată boala declanșată, vreme trei-cinci zile, se administrează, zilnic, câte o supradoză de 300 g de vitamina C organică. Acest nutrient are darul de a mobiliza exemplar sistemul imunitar, scurtând timpul de vindecare, atenuând simptomele și făcând boala mai ușor de suportat.
Infecții respiratorii bacteriene (inclusiv pneumonie, TBC)
Se ține un tratament de 30 de zile, timp în care se iau câte 150-200 mg de vitamina C organică pe zi, un ajutor substanțial și pentru terapia clasică cu antibiotice. Fără o activare a sistemului imunitar, ca cea conferită de această vitamină, tratamentele de distrugere a germenilor infecțioși nu au nici o șansă de izbândă, motiv pentru care afecțiunile bacteriene ajung să recidiveze tot mai des.
Boala coronariană
O doză modestă, de 100 mg de vitamina C organică, administrată zilnic, reduce cu aproape 60% riscul de infarct la subiecții cu insuficiență cardiacă. Mai mult, acidul ascorbic din fructe și legume îmbunătățește puterea de contracție a mușchiului cardiac, ajută la o irigare mai bună a inimii și crește capacitatea de efort a bolnavilor. Studii făcute pe 14.000 de vârstnici au arătat că vitamina C de sinteză nu are nici un efect de prevenire a infarctului sau a altor boli cardiovasculare. În schimb, vitamina C organică este - tot conform studiilor - un adevărat panaceu pentru cardiaci, așa cum afirmam anterior.
Ateroscleroză
Vitamina C luată în fiecare zi, câte 150 mg, previne oxidarea colesterolului pe artere, produce o ușoară vasodilatație și stopează evoluția bolii spre complicații cum ar fi ischemia cardiacă sau ateroscleroza.
Hipertensiune
Același tratament de la ateroscleroză conduce după 6 luni de administrare la o reducere în medie cu 9% a tensiunii arteriale. De asemenea, tratamentul cu vitamina C organică, asociat cu hrana vegetariană și cât mai naturală, stabilizează valorile tensiunii arteriale, prevenind apariția atât de periculoaselor pusee de hipertensiune.
Accident vascular (prevenire, ameliorarea sechelelor)
Un studiu făcut în zona rurală a Japoniei, pe 2000 de vârstnici, a arătat că cei care consumă vegetale foarte bogate în vitamina C au un risc de accident vascular foarte scăzut. Mai exact, consumatorii de vitamina C organică din vegetale au un risc cu 52% mai scăzut de accident vascular decât cei care nu consumă deloc sau foarte puține vegetale bogate în acest nutrient. În plus, refacerea funcțiilor motorii și cognitive după un asemenea atac este mult mai rapidă atunci când se iau doze sporite (peste 200 mg zilnic) de acid ascorbic natural.
Anemie feriprivă, anemie hemolitică
Vitamina C ajută la asimilarea fierului din alimente în organism, unde va fi folosit la fabricarea eritrocitelor. De asemenea, acidul ascorbic reglează acțiunea sistemului imunitar, împiedicându-l să distrugă eritrocitele produse de propriul organism și apariția așa-numitei anemii hemolitice.
Obezitate
Vitamina C este unul din cei mai serioși aliați ai celor ce doresc să ajungă la o greutate normală și la o formă fizică excepțională. Luând zilnic câte 120 mg de vitamina C organică și mâncând de două ori pe zi câte o lămâie, cu tot cu pulpă, punem la adăpost moleculele de hormoni tiroidieni (tiroxină), responsabili pentru suplețea și vioiciunea noastră. Multe persoane își pun în pericol viața, luând medicamente de slăbit care cauzează o supraproducție de hormoni tiroidieni, fără să știe că mult mai puțin nociva vitamină C le-ar proteja hormonii tiroidieni produși în mod natural de către propriul organism. Cercetările au arătat că doar moleculele de tiroxină însoțite de cel puțin douăsprezece molecule de vitamina C, ca o veritabilă "gardă de corp”, sunt protejate împotriva radicalilor liberi și pot parcurge drumul până la destinație, pătrunzând în celulele din organism.
Diabetul și complicațiile sale
Un studiu făcut pe 1700 de persoane cu diabet de tip 2 a arătat că ingestia zilnică a unei cantități de 150 mg de vitamina C organică ajută la prevenirea unor afecțiuni cum ar fi: hipertensiunea, arterita obliterantă, boala coronară, neuropatia diabetică.
Fragilitate capilară, circulație periferică deficitară, neadaptare la frig
La venirea sezonului rece, se face o cură de 3 săptămâni, timp în care se administrează 100-160 mg de vitamina C organică zilnic. Această cură simplă îmbunătățește circulația sanguină prin vasele capilare, amplifică tonusul fizic și psihic, ajutând la o mai bună adaptare la temperaturile scăzute.
Artrită
Vitamina C joacă un rol activ în prevenirea și stoparea evoluției acestei afecțiuni. În plus, multe dintre fructele roșii bogate în vitamina C, cum ar fi măceșele sau acerola, conțin și alte substanțe ajutătoare, care stimulează refacerea finelor țesuturi cartilaginoase din articulații, afectate de boală. Toamna, când este o adevărată bogăție de fructe proaspete, bogate în vitamina C, se recomandă curele cu mere, pere, măceșe, coarne, gutui, consumate cu tot cu coajă. La venirea iernii, se țin tratamente cu vitamina C organică, extrasă din fructe, câte 100-120 mg pe zi.
Fracturi, osteomielită
Vitamina C organică este un accelerator de refacere a țesutului osos distrus de o fractură. Mai mult, datorită efectului său de stimulare imunitară, acidul ascorbic natural ajută la vindecarea infecțiilor care afectează țesutul osos, fiind un excelent adjuvant la antibioticele specifice. Se administrează câte 200 mg pe zi de vitamina C organică, în cure de 30 de zile minimum.
Fumat
Foarte adesea, inhalarea fumului din "iarba dracului” este comparată de oamenii de știință cu o fabrică uriașă de radicali liberi, adică de substanțe care distrug celulele și îmbătrânesc țesuturile organismului. Din acest motiv, la fumători, organismul are o foame imensă de vitamina C, pe care o folosește ca principală armă de apărare contra acestor radicali liberi. Ca atare, amatorii de nicotină trebuie să se orienteze spre o hrană foarte bogată în vitamina C și spre suplimentele cu vitamina C organică, întocmai ca cei care trăiesc într-un mediu poluat cu noxe (de pildă, în vecinătatea unei centrale pe cărbune).
Precauții și contraindicații
Vitamina C este, practic, lipsită de toxicitate. În caz de supradozare, eventualul surplus se elimină prin urină, într-un interval de 24 de ore. După ingerarea unei cantități exagerate de vitamina C pot apărea, totuși, diareea și, foarte rar, erupții pe piele.
La copii, vitamina C are aceleași reacții adverse minore, dar, întrucât ei au un sistem digestiv mai sensibil, trebuie evitată supradozarea. De altfel, subiectul este atât de interesant, încât într-un număr viitor vom reveni cu un articol dedicat doar administrării și efectelor vitaminei C în cazul copiilor.
Capsulele cu vitamina C organică sunt produse în România de către firma "HERBAGETICA” din Brașov. Le găsiți în farmaciile sau în magazinele naturiste, ori puteți să le comandați direct la telefoanele 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 ori pe internet, scriind la adresa comenzi@herbagetica.ro ori vizitând magazinul www.herbagetica.ro.