De data aceasta, vă propun un unguent pe bază de uleiuri aromate din ienupăr, eucalipt, mentă și lavandă, foarte bun în afecțiunile reumatice, nevralgii și în inflamații. Își face efectul pe loc, nu murdărește lenjeria de pat și poate fi folosit concomitent cu medicația clasică.
Rețeta - într-o sticluță de 100 ml se amestecă: o pipetă de ulei volatil de ienupăr, o pipetă de ulei volatil de eucalipt, o pipetă de ulei volatil de mentă și o pipetă de ulei volatil de lavandă (se poate pune mai mult sau mai puțin, depinde de intensitatea bolii. Pipeta să fie mică, cumpărată de la farmacie, cu pară de cauciuc). Peste amestecurile de uleiuri volatile se toarnă puțin alcool etilic de 87°, sau de 96°, căci dizolvă mai bine uleiurile volatile. Se pune atâta alcool, cât să cuprindă amestecul de uleiuri volatile. Se agită bine. Se poate adăuga și o pipetă de tinctură de propolis de 30%, puțin amoniac (lichid, soluție) și puțin camfor. Se completează cu spirt medicinal puțin câte puțin, până la 100 de mililitri și se agită bine.
Întrebuințări: dureri reumatice; dureri musculare, dureri pe bază nervoasă, sciatică, spondiloză, inflamația articulațiilor. Se fac frecții de mai multe ori (adică se dă de 3-4 ori pe locul afectat de boală, căci se evaporă repede). Pe urmă se aplică un unguent antireumatic (orice fel, chiar și farmaceutic) sau alifia de propolis a cărei rețetă o descriu mai jos.
Preparate pe bază de propolis
Alifia cu propolis
Se topesc 500 g de unt, pe foc domol, într-un vas emailat (cu smalț). În topitura de unt se introduc 150 g de propolis bine mărunțit, într-un mojar. Se fierbe circa 10 minute, se amestecă încontinuu.
Se lasă puțin să se decanteze (să se așeze) și se strecoară prin tifon dublu. Cât este călduță, în stare lichidă, topitura se toarnă în recipiente de sticlă sau cutiuțe goale de medicamente, din material plastic. Zgura de propolis rezultată (rămasă în tifon) de la prepararea tincturii (vezi mai jos) se fierbe cu unt, după descrierea de mai sus. Așa am câștigat două produse deodată, cu efecte remarcabile. Tratează: arsuri, degerături, hemoroizi, prostatită, eczeme, panarițiu, ulcer varicos, arterite, reumatism, fisuri anale, crăpături de călcâie, opăreli.
Extractul moale de propolis
Ingrediente: 43 g propolis brut, 57 ml alcool de 96?.
Se sfărâmă propolisul și se dizolvă în alcool, se lasă până se evaporă alcoolul, și se obține o pastă moale de propolis. Rămân circa 50 g extract moale de propolis. În loc de alcool, se poate folosi și acetonă (dizolvă propolisul în 45 de minute) sau eter (dizolvă propolisul în 15 minute). Eu am cumpărat de la farmacia veterinară eter iodoformat, cu acesta am lucrat. Extractul moale de propolis se poate folosi la diverse preparate (tinctură, alifie etc.). Acest extract se poate folosi și ca atare (așa cum l-am obținut) pe răni, bătături și eczeme.
Tinctura de propolis preparată la cald
Mod de preparare: La 100 g alcool de 80°- 86°, se adaugă 20 g propolis întărit, ținut în frigider. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce într-un vas, se încălzește la 30°C - 40°C și se amestecă bine. Această procedură se repetă într-o săptămână de 6-7 ori. După aceea se lasă să se așeze și se strecoară prin tifon lichidul curat.
Proprietăți terapeutice și curative ale propolisului
Propolisul, cel mai "medicinal” produs apicol, cu peste 70 de proprietăți farmacologice dovedite, are sute de indicații și a fost folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. În zilele noastre, cercetători și clinicieni din toată lumea descoperă aproape în fiecare lună noi proprietăți și indicații pentru acest produs natural. Propolisul, un adevărat "protector al vieții”, a fost folosit cu succes în tratamentul unor boli aparținând următoarelor domenii medicale:
* Cavitatea bucală: afte comune recurente cronice, glosodinii, herpes labial recurent, candidoză, parodontopatii cronice periferice, stomatite după amigdalectomii, stomatite ulceroase sau ulceronecrotice.
* Otorinolaringologie: amigdalită acută, inflamația acută a urechii mijlocii, faringite cronice, faringite post-traumatice, hipoacuzie (auz slab), infecții cu virusul gripal, laringite cronice, mezotimpanite, otite medii cronice supurate, otite cronice cu mezotimpanite acute, otite difuze externe, otite eczematoase difuze externe, rinită atrofică, perforația traumatică a membranei timpanului, rinite alergice cronice, rinite hipertrofice cronice, rino-faringite cronice, rino-faringite hipotrofice cronice, rino-faringo-amigdalită (acută sau cronică), rino-sinuzite alergo-infectate hiperplastice cronice, sindrom cohleo-vestibular.
* Oftalmologie: afecțiuni inflamatorii microbiene ale polului anterior al ochiului, afecțiuni inflamatorii microbiene ale anexelor oculare, afecțiuni inflamatorii virale ale anexelor oculare, afecțiuni inflamatorii virale ale polului anterior al ochiului, arsuri oculare, arsuri ale anexelor oculare, sechele ale herpesului oftalmic, traumatisme oculare, traumatisme ale anexelor oculare.
* Boli infecțioase: gripă, herpes zoster, hepatite, salmoneloze, SIDA, lepră, tuberculoză, malarie, trichomoniaze, tripanosomiaze.
* Boli pulmonare: astm bronșic, bronșiectazii, bronșită astmatiformă, endo-bronșite nespecifice, infecții cu virusul gripal, pneumonii nespecifice, pneumonii cronice nespecifice, traheite, tuberculoză pulmonară.
* Afecțiunile aparatului digestiv: colite subacute și cronice, constipație, gastrite, ulcer gastro-duodenal.
* Ginecologie: dureri vaginale post-operatorii, eroziuni cervicale, leucoree, răni greu videcabile după operații chirurgicale în sfera ginecologică, trichomonas vaginalis, vaginite.
* Dermatologie: alopecie în spoturi, alopecie totală, arsuri și opăreli, eczeme, escare, foliculite, furuncule cronice, hidroadenite, hipercheratoză, intertrigo (la sugari), lupus eritematos, neurodermite, piodermite, radiodermatite, tuberculoză cutanată (ca și adjuvant), ulcer cronic al gambei, ulcer trofic, verucoză.
* Radiologie și radioterapie: leziuni provocate de radiații, radiodermatite.
* Oncologie: tumori produse de factori externi ca: virusuri, bacterii, substanțe chimice, radiații etc.; tumori produse prin slăbirea sistemului imun; tumori ce au ca origine epiteliile (pielea) sau endoteliile (mucoasa).
Fiecare boală necesită un tratament special, indicat de un specialist în apiterapie.
Vă doresc numai bine și sănătate!
MARCUȘ IOAN - str. Între Ape nr. 6, Aiud, jud. Alba, cod 515200,
e-mail: janosm3@gmail.com, tel. 0745/55.88.68