Frecție alcoolică cu uleiuri volatile

Cititor Formula AS
Mă adresez din nou revistei "Formula AS”, cu noi rețete de sănătate din plante, încu­rajat de ecourile pe care le-au avut cele publicate în numărul 1030, de la începutul lunii august.

De data aceasta, vă propun un unguent pe bază de ule­iuri aromate din ienupăr, eucalipt, mentă și lavandă, foarte bun în afecțiunile reumatice, nevralgii și în in­fla­­mații. Își face efectul pe loc, nu murdărește lenjeria de pat și poate fi folosit concomitent cu medicația clasică.
Rețeta - într-o sticluță de 100 ml se amestecă: o pipetă de ulei volatil de ienupăr, o pipetă de ulei volatil de eucalipt, o pipetă de ulei volatil de mentă și o pi­petă de ulei volatil de lavandă (se poate pune mai mult sau mai puțin, depinde de intensitatea bolii. Pipeta să fie mică, cumpărată de la farmacie, cu pară de cau­ciuc). Pes­te amestecurile de uleiuri volatile se toarnă puțin alcool etilic de 87°, sau de 96°, căci dizolvă mai bine ule­iurile volatile. Se pune atâta alcool, cât să cu­prindă amestecul de uleiuri volatile. Se agită bine. Se poate adău­ga și o pipetă de tinctură de propolis de 30%, pu­țin amoniac (lichid, soluție) și puțin camfor. Se com­ple­­tează cu spirt medicinal puțin câte puțin, până la 100 de mililitri și se agită bine.
Întrebuințări: dureri reumatice; dureri musculare, dureri pe bază nervoasă, sciatică, spondiloză, infla­ma­ția articulațiilor. Se fac frecții de mai multe ori (adi­că se dă de 3-4 ori pe locul afectat de boală, căci se eva­­poră repede). Pe urmă se aplică un unguent anti­reu­ma­tic (orice fel, chiar și farmaceutic) sau alifia de pro­po­lis a cărei rețetă o descriu mai jos.

Preparate pe bază de propolis

Alifia cu propolis

Se topesc 500 g de unt, pe foc do­mol, într-un vas emailat (cu smalț). În topitura de unt se in­tro­duc 150 g de pro­polis bine mă­runțit, într-un mojar. Se fierbe circa 10 minute, se amestecă în­continuu.
Se lasă puțin să se decanteze (să se așeze) și se strecoară prin tifon du­blu. Cât este călduță, în stare lichidă, topitura se toarnă în recipiente de sti­clă sau cutiuțe goale de medicamente, din mate­rial plastic. Zgura de propolis re­zul­tată (rămasă în tifon) de la pre­pa­rarea tincturii (vezi mai jos) se fierbe cu unt, după descrierea de mai sus. Așa am câștigat două pro­duse deodată, cu efecte re­mar­cabile. Tratează: ar­suri, dege­rături, hemoroizi, pros­tatită, eczeme, pana­rițiu, ulcer varicos, arterite, reu­matism, fisuri anale, crăpături de călcâie, opăreli.

Extractul moale de propolis

Ingrediente: 43 g propolis brut, 57 ml alcool de 96?.
Se sfărâmă propolisul și se dizolvă în alcool, se lasă până se evaporă alcoolul, și se obține o pastă moa­le de propolis. Rămân circa 50 g extract moale de pro­polis. În loc de alcool, se poate folosi și acetonă (di­zolvă propolisul în 45 de minute) sau eter (dizolvă propo­lisul în 15 minute). Eu am cumpărat de la far­ma­cia veterinară eter iodoformat, cu acesta am lucrat. Extractul moale de propolis se poate folosi la diverse preparate (tinctură, alifie etc.). Acest extract se poate folosi și ca atare (așa cum l-am obținut) pe răni, bă­tături și ecze­me.

Tinctura de propolis preparată la cald

Mod de preparare: La 100 g alcool de 80°- 86°, se adaugă 20 g propolis întărit, ținut în frigider. Alcoolul ames­tecat cu propolis se in­troduce într-un vas, se încălzește la 30°C - 40°C și se ames­tecă bine. A­ceastă pro­cedură se re­petă în­tr-o săptă­mână de 6-7 ori. După a­ceea se lasă să se așeze și se strecoară prin tifon lichidul curat.

Proprietăți terapeutice și curative ale propolisului

Propolisul, cel mai "medicinal” produs apicol, cu peste 70 de proprietăți farmacologice dovedite, are sute de indicații și a fost folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. În zilele noastre, cercetători și clinicieni din toată lumea descoperă aproape în fie­care lună noi proprietăți și indicații pentru acest produs natural. Propolisul, un adevărat "protector al vieții”, a fost folosit cu succes în tratamentul unor boli apar­ținând următoarelor domenii medicale:
* Cavitatea bucală: afte comune recurente croni­ce, glosodinii, herpes labial recurent, candidoză, paro­don­topatii cronice periferice, stomatite după amigda­lec­tomii, stomatite ulceroase sau ulceronecro­tice.
* Otorinolaringologie: amigdalită acută, infla­mația acută a urechii mijlo­cii, faringite cronice, fa­ringite post-trau­matice, hi­po­acuzie (auz slab), in­fec­ții cu virusul gripal, laringite cro­nice, mezotim­pa­nite, otite medii croni­ce supurate, otite cronice cu mezotim­panite acute, otite difuze externe, otite ec­zematoase difu­ze externe, rinită atrofică, perforația trau­matică a membranei tim­panului, rinite alergice cronice, ri­nite hipertrofi­ce cro­nice, rino-faringite cro­nice, rino-farin­gite hipotrofice cronice, rino-fa­rin­go-amig­dalită (acută sau cronică), rino-sinuzite alergo-infectate hiperplastice cronice, sindrom cohleo-vestibular.
* Oftalmologie: afecțiuni inflama­torii microbiene ale polului anterior al ochiului, afecțiuni inflamatorii micro­biene ale anexelor oculare, afecțiuni inflamatorii virale ale anexelor oculare, afecțiuni inflamatorii virale ale polului anterior al ochiului, arsuri oculare, ar­suri ale anexelor oculare, sechele ale herpesului oftalmic, trau­matisme ocu­lare, traumatisme ale anexelor ocu­lare.
* Boli infecțioase: gripă, herpes zoster, he­pa­tite, salmoneloze, SIDA, lepră, tuberculoză, malarie, tri­cho­moniaze, tripanosomiaze.
* Boli pulmonare: astm bronșic, bronșiectazii, bronșită astmatiformă, endo-bronșite nespe­cifice, in­fecții cu virusul gripal, pneumonii nespe­cifice, pneu­monii cronice nespecifice, traheite, tuber­cu­loză pul­monară.
* Afecțiunile aparatului digestiv: colite subacute și cronice, constipație, gastrite, ulcer gastro-duodenal.
* Ginecologie: dureri vaginale post-operatorii, eroziuni cervicale, leucoree, răni greu videcabile după operații chirurgicale în sfera ginecologică, trichomo­nas vaginalis, vaginite.
* Dermatologie: alopecie în spoturi, alopecie to­tală, arsuri și opăreli, eczeme, escare, foliculite, furun­cule cronice, hidroadenite, hipercheratoză, intertrigo (la sugari), lupus eritematos, neurodermite, piodermite, radiodermatite, tuberculoză cutanată (ca și adjuvant), ulcer cronic al gambei, ulcer trofic, verucoză.
* Radiologie și radioterapie: leziuni provocate de radiații, radiodermatite.
* Oncologie: tumori produse de factori externi ca: virusuri, bacterii, substanțe chimice, radiații etc.; tu­mori produse prin slăbirea sistemului imun; tumori ce au ca origine epiteliile (pielea) sau endoteliile (mucoasa).
Fiecare boală necesită un tratament special, indicat de un specialist în apiterapie.
Vă doresc numai bine și sănătate!
MARCUȘ IOAN - str. Între Ape nr. 6, Aiud, jud. Alba, cod 515200,
e-mail: janosm3@gmail.com, tel. 0745/55.88.68