Planta învingătorilor: DAFINUL

Elena Josan
* Fiecare gospodină are în cămară plicuri cu condimente pe care le folosește ca să dea aromă bucatelor. Multe din plantele așa de bine mirositoare au însă, pe lângă rolul lor în bucătărie, valoare de medicament. Iar premiantul întâi este dafinul *

Terapie si magie

Când auzim cuvântul laur, îl asociem imediat cu co­roanele care li se puneau pe frunte, în Roma și Grecia an­ti­că, personalităților de excepție: câștigătorii de olim­piade, vitejii din războaie, filozofi și poeți. În istorie au rămas și cazuri comice. Se spune că împăra­tul Ro­mei, Tiberius, ferm convins (ca tot poporul, de altfel) că frunzele de dafin protejează oamenii de fulgere, de câte ori se abătea vreo furtună deasupra Romei, își punea pe cap o cunună de lauri și se băga cu noblețe sub pat. Mai puțin superstițioși, întemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medica­men­te. Hipocrate descrie frunzele și semințele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epi­demiilor de holeră și de malarie, în tratarea dizenteriei și a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor în tim­pul na­șterii. Avicena considera da­finul unul din cele mai eficiente leacuri în cazuri de du­reri în articulații, apnee, dar și încordare nervoasă. Scoar­ța și semințele le folosea în tratarea colecistitei și a nisipului în vezica urinară. Galenus știa că toate păr­țile plantei au efecte antisep­tice, antimicrobiene și de cal­mare. Calitățile lui gastrono­mice au fost desco­pe­rite mai târziu, după apa­riția în Franța, în anul 1652, a unei cărți scrise de bucă­tarul personal al Mariei de Me­dici, care ridica în slăvi condimentul cel aromat.

Preparate din foi de dafin

Uleiul de dafin

Mod de preparare: se râșnesc sau se sfărâmă 10 g de frunze de dafin (proaspete - 30 g), se ames­tecă cu 1 pahar de ulei vegetal nerafinat (de in, po­rumb sau floa­rea-soarelui), sau cu unt de casă (se poa­te și cu osân­­ză topită), se pune la macerat timp de o săptă­mâ­nă, într-un loc fără lumină, apoi se strecoară. O metodă mai rapidă: se ține castronelul cu 500 ml de ulei și 90 de frunzulițe sfărâmate, acoperit cu capac, pe baie de aburi timp de 3 ore.

Tinctură de dafin
Mod de preparare: 50 g de frunze se macerează în 500 ml de alcool dublu rafinat, timp de 14 zile.

Tratamente interne

* Artrite, paralizii, crampe musculare, reuma­tism, entorse, lovituri. Se încălzește locul afectat cu căldură uscată, timp de 6-8 minute, se unge cu iod și se aplică compresă cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freacă timp de 10 minute locul afectat cu uleiul încălzit puțin. Procedura diminuează durerile.
* Boli ale articulațiilor. O frunză mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spa­lă, se usucă și se rupe în câte­va bucăți. Se râșnește îm­preună cu 3 cuișoare, câte o lingură de semințe de in, de mărar, coriandru și chimen. Jumătate de linguriță de amestec se pune în mân­care sau se bea cu apă, în tim­pul meselor, de două ori pe zi. Rețeta este contra­indi­cată per­soanelor ce n-au voie să consume condi­mente, de ex. cele cu ulcer gas­tric. Efec­tul apare în două săptă­mâni. Articulațiile ca­pătă o mo­bilitate mai bună, se diminuează durerile, veți urca scă­rile mai ușor, mai ales dacă tratamentul cu da­fin este aso­ciat cu un regim ali­mentar bazat pe legume și fructe proas­pete, fără carne și alcool. Rețetele fa­vo­rizează și îm­bu­nătățirea stării în­tre­gului orga­nism. Me­toda este contra­indicată bolnavilor cu tensiune mică, gastri­tă, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi și coa­gula­bili­tatea sângelui scăzută.
* Bronșită. Frunzele de dafin acționează ca un expectorant. Câte o linguriță de frunze de dafin zdro­bite amestecate cu frunze de salvie și eucalipt se fierb timp de 10 minute în 500 ml de apă acoperită cu capac, pe un foc domol. Se bea călduț, câte 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.
* Cancer la gât și esofag. Se picură 15 ml tinctură de dafin (puteți măsura cu o seringă) în 50 ml de apă sau, mai bine, într-un ceai preparat din 3 frunze rotun­de de mușcată cu flori roșii și 300 ml de apă. Se ține 20-30 de secunde în gură, cu capul ridicat, apoi se înghite. În faze avan­sate, în apă se mai adaugă 10 pi­că­turi de suc de usturoi și 4 linguri de suc de pat­lagină. La fie­care 5 zile, numărul de pi­că­­turi de suc de usturoi creș­te cu 5, până s-a ajuns la o lingură de suc, apoi scad treptat, până la 10 picături. Sunt posibile dureri de cap și senzație de ardere în gât, dar tratamentul nu se între­rupe. La 30 minute după ad­mi­nistrare, se consumă în­cet o lingură de miere de albine. Se iau pe limbă câteva picături de miere, se țin în gură până se dizolvă aproa­pe în totalitate, se repetă până se termină toată mie­rea din lingură. Concomitent, se fierb 2 lingurițe de flori sau fructe de soc, în 200 ml de apă. Se beau câte 2 lin­guri, de 3-4 ori înainte de masă. Cu so­luția rămasă, se face gargară de 3 ori pe zi, între mese. De fiecare da­tă se încălzește puțin înainte de procedură.
* Colecistită cronică. 10-15 picături de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de mi­nute înainte de masă.
* Diabet zaharat: dafinul este una din plantele recomandate pentru regla­rea nivelului de zahăr în sân­ge, în spe­cial în faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a reme­diilor. * Infuzie -10 frunze de dafin și 600 ml de apă clo­cotită. Se lasă vasul învelit în plapumă timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimi­nea­ța, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori în timpul zilei, împărțit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru un efect mai bun, la prepa­rarea infuziei se adau­gă și 2 lingurițe de se­mințe de patlagină. * Decoct - 15 frunze de dafin, o lingură rădăcină de brusture tocată și 300 ml de apă. Frunzele se rup mă­runt și se pun pe foc într-un vas emailat, cu apă rece. Du­pă primul clocot se mai lasă pe un foc slab încă 5 minute, apoi se toarnă în termos și se infuzează timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea în timpul zilei, călduț, cu înghițituri mici. Curele durea­ză 3 zile, cu pauze de 10 zile între administrarea infu­ziei sau a decoctului. Dozele administrate se corec­tează în func­ție de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci când valorile sunt în jur de 180-230 de unități, se beau 200 ml dimi­neața, iar după scă­derea valori­lor la 130-150 de unități doza se micșo­rează la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmează pauza obligatorie de 4 săptămâni.
Preparatele din frunze de dafin nu le sunt re­co­mandate persoanelor ce au, pe lângă diabet, și afec­­țiuni grave de inimă, celor cu nivelul scă­zut de coa­­gulare a sângelui, în faze foarte avan­sate de dia­bet, femeilor însărcinate sau care alăptează.
* Ficat mărit. Se pune pe foc un litru de apă, cu 30 de frun­ze de dafin to­cate mărunt, câte un sfert de lingu­riță de semințe de mărar, țelină, urzi­că și pătrunjel. Se fierb pe un foc do­mol, până ce nivelul apei scade la ju­mă­tate. Du­pă răcire, lichidul se stre­coară și se amestecă cu 10 linguri de miere de albine. Remediul se păs­trează la fri­gider. Se beau câte 100-150 ml o dată pe zi, înainte de culcare, puțin încălzit. O cură poate dura până la 3 luni, cu mici pauze după fiecare lună.
* Imunitate scăzută. 10 g de frunze rupte în bucăți mici se pun în apă fierbinte (300 ml), se aduc până la punctul de fierbere și se lasă pe foc 5 minute. Se toarnă într-un termos și se lasă la infuzat timp de 3 ore. Apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici câte o lingură, pe tot parcursul zilei. Se fac cure de 3 zile, cu o pauză de 2 săptămâni între cure. Infuzia se prepară zilnic și se bea proaspătă, nu se păstrează pentru a doua zi. Cei care sunt predispuși la constipație tre­buie să includă în dietă produsele pentru îmbunătățirea digestiei: sfeclă, prune, pâine de graham.
* Psoriazis. Se toacă mărunt 10 frunze mari de da­fin, se amestecă cu 3 linguri de dentiță și o linguriță de rostopască, se infu­zează timp de 2 ore, în 650 ml de apă clo­cotită, în termos sau în vas învelit în pro­sop flau­șat. Se beau câte 75-100 ml (în funcție de greutatea cor­porală), de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
* Respirație urât mirositoare. Câte o lingură de frunze de dafin și mentă tocate mărunt se fierb timp de 10 minute în 700 ml de apă. Se strecoară și se clătește gura între mese, de 3-4 ori pe zi.
* Stomatită, gingivită. O lingură de foi de dafin tocate, și codițele de la 4-5 dovleci sau dovlecei se pun pe foc cu 500 ml de apă rece. Se aduc până la punctul de fierbere, se lasă pe flacără mică timp de 15 minute și se strecoară. Se clătește gura cu lichidul cald, de 2 ori pe zi, apoi se îmbibă un tampon cu infuzie și se ține pe dintele bolnav.

Tratamente externe

* Boli de piele. Râșniți 30 frunze de dafin și un pumn de volbură uscată. Pulberea obținută se umezește cu apă sau ceai de rostopască pentru a forma o masă den­­­să ca o cremă. Se întinde pe celofan sau hâr­tie de per­ga­ment și se aplică pe zona afectată, pentru o jumă­tate de oră. Du­pă ce scoateți cataplasma, nu spălați zo­na afectată cu apă, ștergeți cu un prosopel uscat.
* Eczeme, dermatite, scabie, pso­riazis. Se ameste­că 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupăr tocate mărunt și 12 lin­guri de unt sau untură de gâscă topită. Ali­fia se apli­că pe locurile afec­tate. Articu­la­țiile dureroase se ma­sea­ză zilnic, înainte de culcare, și se învelesc cu un fu­lar de lână. Bolnavilor cu tuse puternică li se fac frecții pe spate și piept.
* Excitabilitate nervoasă crescută, insomnie. Se recomandă să așezați o crenguță proaspătă sau uscată de dafin la capătul patului. Aroma de laur înlătură per­fect stările de stres. Dacă doriți și un efect somnifer, pu­­­neți o crenguță sau câteva frunze aromate și sub pat, iar pe frunte și pe ceafă se aplică câteva frunze înmu­ia­­te în prealabil, timp de 15 minute, în apă fierbinte. Se leagă capul cu un batic de lână sau de bumbac. Lau­rul poa­te înlo­cui și o dădacă pentru un copilaș mic. Pu­neți câteva frunze în lea­găn și copilul se li­niștește și adoar­­­me.
* Hemoroizi. Într-un litru de apă se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de da­fin. Se in­fuzează până ce temperatura coboară la 38 de grade și se strecoară. Se fac băi de șezut, până la răci­rea de­coctului. Procedura se repetă de 3-4 ori pe săptămână.
* Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, ră­ceală, dermatoze. Câteva frunze mari de dafin se țin în apă fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplică pe locurile afectate, așezându-le una lângă alta, sub formă de cataplasmă. Se acoperă cu o bucată de țesătură de lână și se pansează pentru 40-60 de minute. Dacă ră­ceala este asociată cu tuse puternică, frunzele se aplică pe piept și pe spate.
* Transpirația picioarelor. Se prepară o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin și 10 frunze de stejar într-un litru de apă fierbinte, apoi se face o baie caldă timp de 25 minute.
* Băi cu frunze de dafin. O lingură de pulbere din frunze de dafin se pune în 250 ml apă. Se ține timp de 10 minute pe un foc slab și se infuzează 30 de minute. Separat, se prepară o in­fuzie dintr-un pahar de coji de portocale, lămâi sau alte citrice sau un pahar de cren­gu­țe tinere cu ace și conuri verzi de brad, pin sau mo­lid, tocate mărunt și opărite cu 700 ml de apă clocotită, după ce dă primul clocot. Decoctul și infuzia se toarnă în cadă (tempe­ratura apei să fie de 36-37 de grade), un­de bolnavul stă timp de 10-15 minute. O cură durează 10-14 zile și se repetă du­pă o pauză de 10 zile. Băile sunt indicate pentru boli nervoase, articulații dureroa­se, probleme ale vezicii urinare sau boli ginecologice.
Dacă nu aveți timp pentru prepararea remediilor, adăugați regulat frunze de dafin în mâncare sau sfărâ­mați o frunză și mestecați-o, o dată pe zi, câteva mi­nu­te. Vă va ajuta să vă întăriți și să vă protejați orga­nis­mul împotriva infecțiilor, să diminuați nervozitatea și să preveniți durerile de inimă, în caz de angi­nă pecto­rală. Cel mai bine e să cumpărați o plantă de da­fin în ghiveci și să mestecați frunzele proaspete. Con­­comi­tent, veți proteja casa de molii, muște și gân­daci.