Operă în aer liber
Chiar la începutul lunii, sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 21, Opera Națională București vă invită pe esplanadă, la cea de-a VI-a ediție a "Promenadei Operei”, un concert extraordinar în aer liber.
În chiar prima seară de toamnă a acestui an, veți putea asculta fragmente din opere celebre precum: "Carmen”, "Nabucco”, "Faust”, "Tosca”, "Turandot” , "Samson și Dalila”, în interpretarea unora dintre cei mai talentați și mai apreciați artiști lirici ai momentului, angajați sau colaboratori ai ONB. Vă vor desfăta auzul: Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimescu, Cristian Mogoșan, Silvia Sorina Munteanu, Emanuela Pascu, Ionuț Pascu, Andrada Ioana Roșu, dar și tinere speranțe, printre care tenorul Ionuț Hotea.
Unul dintre invitații speciali ai serii va fi basul Marcel Roșca, solist la Aalto Oper din Essen (Germania). Marcel Roșca a cântat pe scena celor mai importante teatre de operă din Germania, dar a fost oaspete și pe scenele din Paris, Torino, Viena, Barcelona, Valencia, Buenos Aires, Bruxelles, Amsterdam.
O prezență deosebită la ediția din acest an a "Promenadei Operei” este cea a corului Operei Naționale București - pregătit de maestrul Stelian Olariu. Membrii corului vor interpreta fragmente binecunoscute din opere celebre, cum ar fi: Marșul triumfal din "Aida”, Corul sclavilor din "Nabucco” și Corul soldaților din "Faust”. Orchestra, corul și soliștii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
Anul trecut, evenimentul organizat de ONB a adunat peste 5000 de spectatori, iar anul acesta sunt așteptați și mai mulți. Intrarea este liberă.
Il Divo aduce opera pop la București
Dacă nu v-ați lăsat seduși până acum de muzica pop, poate vă veți schimba părerea asistând la concertul Il Divo, din 23 septembrie (Piața Constituției).
Il Divo este o trupă formată, în 2004, de cunoscutul om de televiziune britanic Simon Cowell, și este compusă din patru artiști de naționalități diferite: doi tenori - americanul David Miller (39 ani) și elvețianul Urs Bühler (41 ani), un bariton - spaniolul Carlos Marin (43 de ani) și un cântăreț de muzică pop, francezul Sébastien Izambard (39 ani). Ei promovează un stil ceva mai nou, recunoscut abia în 2001 ca operă-pop, adică melodii celebre, interpretate în stilul liric. Primul disc al celor patru artiști, intitulat chiar "Il Divo”, i-a propulsat direct pe orbita internațională, până în prezent vânzând peste 26 milioane de albume. În anul 2005, au lansat cel de-al doilea disc din carieră, "Ancora”, și o colecție de piese de Crăciun, "The Christmas Collection”. Cei patru au fost remarcați și de celebra cântăreață Barbara Streisand, care i-a invitat să cânte în deschiderea celor 20 de concerte susținute de ea în America de nord. Pentru că interpretează melodii în patru limbi (engleză, franceză, germană și italiană), Il Divo au fost considerați ideali și pentru interpretarea imnului Cupei Mondiale la Fotbal, ediția 2006, din Germania. Aici au cântat "Time Of Our Lives”, alături de Toni Braxton.
Anul acesta, Il Divo au fost invitați să cânte la Palatul Windsor, cu ocazia Jubileului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Cel mai recent album al celor patru artiști internaționali este intitulat "Wicked Game” și a fost lansat în noiembrie, anul trecut. Discul cuprinde melodii cunoscute ca: "Wicked Game”, "Don't Cry for Me Argentina”, "Con te partirò”, "Sempre Sempre” sau "Time to Say Goodbye”, în interpretări de excepție.
Concetul de la București face parte din turneul de promovare al albumului "Wicked Game” și, chiar dacă nu va fi la fel de grandios ca cel pe care trupa l-a susținut anul trecut, în Paraguay, unde aproape 34.000 de oameni s-au înghesuit să-i vadă, va fi cu siguranță la fel de spectaculos.
(La concertul Il Divo biletele costă între 122 lei și 750 VIP Exclusive. Ele sunt disponibile la casa de bilete Vreaubilet.ro sau pe eventim.ro.)
Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio
La finalul lunii septembrie, între 23 și 29, tot în București, se desfășoară sub înaltul patronaj al Președintelui României Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio. Este un eveniment deosebit, în cadrul căruia veți putea asculta: Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio, Cvartetul cu pian RIVINIUS, Orchestra RAI din Torino, pe Julian Steckel și Cvartetul "AD LIBITUM”, Orchestra Radio France, Cvartetul ”Voces”, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra BBC.
În repertoriul festivalului sunt cuprinse compoziții de: Mozart, Beethoven, Schubert, Ceaikovski, Rahmaninov, Borodin, Stravinski, Enescu, Silvestri, Șostakovici, Dvorak, Mendelssohn, Bruch și Dediu.
Pe 26 septembrie, la Sala "Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune, directorul artistic al festivalului, pianistul și dirijorul de origine germană Christian Zacharias, va susține o conferință despre "Poetica spațiului muzical la Schubert”. Printre invitații de onoare ai evenimentului se numără și maestrul Dan Grigore, care va cânta în concertul de închidere al festivalului, alături de Orchestra BBC.
(Pentru acest festival, puteți obține abonamente tip B - valabile doar pentru spectacolele de la Sala Radio - cu prețuri cuprinse între 100 și 150 ron și le puteți comanda online la eventim.ro. Acolo veți găsi și programul de desfășurare a concertelor.)
Boris Berezovski la Ateneul Român
Tot în toamna aceasta, pe 6 noiembrie, la Ateneul Român vă dă întâlnire unul dintre cei mai importanți pianiști ruși ai momentului, Boris Berezovski. Născut pe 4 ianuarie 1969 la Moscova, Boris este un produs al Conservatorului moscovit. A studiat cu Eliso Virsaladze și, în particular, cu Alexander Satz, iar debutul lui de la Wigmore Hall în Londra, din 1988, a fost descris de criticul muzical de la "The Times” drept "Unul deosebit de promițător. Este un artist de o virtuozitate uimitoare și o forță formidabilă”. Într-adevăr, doi ani mai târziu, în 1990, Boris Berezovski câștiga Medalia de Aur la Concursul Internațional "Ceaikovski” de la Moscova.
Până în prezent, artistul a cântat alături de cele mai prestigioase orchestre din lume, cum ar fi Filarmonicile din Londra, New York, München sau Oslo; Orchestra Simfonică Națională Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, BBC Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Birmingham, Filarmonica din Rotterdam, Orchestre National de France etc. În martie 2006, a câștigat premiul BBC Music Magazine pentru "Cel mai bun instrumentist”. Până azi, a înregistrat mai multe albume solo cu muzică de Chopin, Schumann, Rahmaninov, Mussorgski, Balakirev, Medtner, Ravel, și toate Studiile transcendentale ale lui Liszt, iar alături de Opera de cameră suedeză, condusă de dirijorul Thomas Dausgaard, a înregistrat toate cele 5 concerte pentru pian ale lui Beethoven.
La București, Boris Berezovski vine însoțit de Dmitri Liss, un dirijor celebru pentru stilul său elegant și interpretarea artistică. Dmitri Liss este director artistic și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Ural.
(Biletele la acest concert s-au pus deja în vânzare și pot fi cumpărate de la casa de bilete Vreaubilet.ro, cât și online pe vreaubilet.ro sau eventim.ro. Există două categorii de bilete, unele la 350 lei și altele la 400 lei.)