PORTATIV AUTUMNAL

Dana Ene
* Vine toamna și odată cu ea nostalgii de tot felul. După ce rockul a cutremurat lumea din temelii toată vara, odată cu primele frunze îngălbenite, pe scenele muzicale își fac loc opera, opereta și acordurile marilor orchestre simfonice. Iubitorilor de muzică clasică, septembrie le oferă evenimente care le vor împlini așteptările *

Operă în aer liber

Chiar la începutul lunii, sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 21, Opera Națională București vă invită pe espla­nadă, la cea de-a VI-a ediție a "Promenadei Operei”, un concert extraordinar în aer liber.
În chiar prima seară de toamnă a acestui an, veți pu­tea asculta fragmente din opere celebre precum: "Car­men”, "Nabucco”, "Faust”, "Tosca”, "Turandot” , "Sam­­­son și Dalila”, în interpretarea unora dintre cei mai talentați și mai apreciați artiști lirici ai momentului, angajați sau colaboratori ai ONB. Vă vor desfăta auzul: Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimes­cu, Cristian Mogoșan, Silvia Sorina Munteanu, Ema­nue­la Pascu, Ionuț Pascu, Andrada Ioana Roșu, dar și tinere speranțe, printre care tenorul Ionuț Hotea.
Unul dintre invitații speciali ai serii va fi basul Mar­cel Roșca, solist la Aalto Oper din Essen (Germania). Marcel Roșca a cântat pe scena celor mai importante teatre de operă din Ger­mania, dar a fost oaspete și pe scenele din Paris, Torino, Viena, Barcelona, Va­lencia, Buenos Aires, Bru­xelles, Am­ster­dam.
O prezență deosebită la ediția din acest an a "Promenadei Operei” este cea a corului Operei Naționale Bucu­rești - pregătit de maestrul Stelian Ola­riu. Membrii corului vor interpreta frag­mente binecunoscute din opere celebre, cum ar fi: Marșul triumfal din "Aida”, Corul sclavilor din "Na­bucco” și Corul soldaților din "Faust”. Orchestra, corul și soliștii vor evolua sub bagheta diri­jo­rului Tiberiu Soare.
Anul trecut, evenimentul organizat de ONB a adunat pes­te 5000 de specta­tori, iar anul acesta sunt așteptați și mai mulți. Intrarea este liberă.

Il Divo aduce opera pop la București

Dacă nu v-ați lăsat se­duși până acum de muzica pop, poate vă veți schimba părerea asistând la concertul Il Divo, din 23 septembrie (Piața Con­stituției).
Il Divo este o trupă for­mată, în 2004, de cunoscutul om de televiziune britanic Simon Cowell, și este com­pusă din patru artiști de naționalități diferite: doi tenori - americanul David Miller (39 ani) și elvețianul Urs Bühler (41 ani), un bariton - spaniolul Carlos Marin (43 de ani) și un cântăreț de muzică pop, francezul Sé­bastien Izambard (39 ani). Ei promovează un stil ceva mai nou, recunoscut abia în 2001 ca operă-pop, adică melodii celebre, interpretate în stilul liric. Primul disc al celor patru artiști, intitulat chiar "Il Divo”, i-a propulsat direct pe orbita internațională, până în prezent vân­zând peste 26 milioane de albume. În anul 2005, au lansat cel de-al doilea disc din ca­rieră, "Ancora”, și o colecție de piese de Cră­ciun, "The Christmas Collection”. Cei patru au fost remarcați și de celebra cântăreață Bar­bara Streisand, care i-a invitat să cânte în des­chiderea celor 20 de concerte susținute de ea în America de nord. Pentru că interpretează melodii în patru limbi (engleză, franceză, germană și italiană), Il Divo au fost con­si­derați ideali și pentru interpretarea imnului Cupei Mon­diale la Fotbal, ediția 2006, din Germania. Aici au cân­tat "Time Of Our Lives”, alături de Toni Braxton.
Anul acesta, Il Divo au fost invitați să cânte la Pa­latul Windsor, cu ocazia Jubileului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Cel mai recent album al celor patru artiști inter­na­ționali este intitulat "Wicked Game” și a fost lansat în no­iembrie, anul trecut. Discul cuprinde melodii cunos­cute ca: "Wicked Game”, "Don't Cry for Me Argen­tina”, "Con te partirò”, "Sempre Sem­pre” sau "Time to Say Goodbye”, în in­terpretări de excep­ție.
Concetul de la Bucu­rești face parte din tur­neul de promovare al al­bu­mului "Wicked Game” și, chiar dacă nu va fi la fel de gran­dios ca cel pe care trupa l-a susținut anul trecut, în Paraguay, un­de aproape 34.000 de oa­meni s-au în­ghesuit să-i vadă, va fi cu siguranță la fel de specta­culos.
(La concertul Il Divo biletele costă între 122 lei și 750 VIP Ex­clusive. Ele sunt dis­ponibile la ca­sa de bilete Vreaubilet.ro sau pe eventim.ro.)

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio

La finalul lunii septem­brie, între 23 și 29, tot în Bu­curești, se desfă­șoară sub înaltul pa­tronaj al Președin­telui Români­ei Fes­ti­valul Internațional al Or­ches­trelor Radio. Este un eveniment deosebit, în cadrul căruia veți putea asculta: Orchestra Națio­nală Radio, Corul Academic Ra­dio, Cvar­tetul cu pian RIVI­NIUS, Orchestra RAI din To­rino, pe Julian Steckel și Cvar­tetul "AD LIBITUM”, Orches­tra Radio France, Cvartetul ”Vo­ces”, Or­chestra de Cameră Radio și Orchestra BBC.
În repertoriul festivalului sunt cu­prinse compoziții de: Mozart, Beetho­ven, Schubert, Ceaikovski, Rahma­ni­nov, Borodin, Stravinski, Enescu, Silvestri, Șosta­ko­vici, Dvorak, Men­delssohn, Bruch și Dediu.
Pe 26 septembrie, la Sala "Mihail Jora” a Societății Române de Radio­difuziune, directorul artistic al festi­valului, pianistul și dirijorul de origine germană Chris­tian Zacharias, va sus­ține o confe­rință despre "Poetica spațiu­lui muzi­cal la Schubert”. Printre invitații de onoare ai evenimentului se numără și maestrul Dan Grigore, care va cân­ta în concertul de închidere al fes­tivalului, alături de Orchestra BBC.
(Pentru acest festival, puteți obți­ne abonamente tip B - valabile doar pentru spectacolele de la Sala Radio - cu prețuri cuprinse între 100 și 150 ron și le puteți comanda online la eventim.ro. Acolo veți găsi și pro­gramul de desfășurare a concertelor.)

Boris Berezovski la Ateneul Român

Tot în toamna aceasta, pe 6 no­iembrie, la Ateneul Român vă dă în­tâl­nire unul dintre cei mai importanți pianiști ruși ai momentului, Boris Berezovski. Născut pe 4 ianuarie 1969 la Moscova, Boris este un produs al Con­servatorului moscovit. A studiat cu Eliso Virsaladze și, în particular, cu Alexander Satz, iar debutul lui de la Wigmore Hall în Londra, din 1988, a fost descris de cri­ticul muzi­cal de la "The Times” drept "Unul deose­bit de promițător. Este un artist de o vir­tuo­zi­tate uimitoare și o forță formidabilă”. Într-ade­văr, doi ani mai târziu, în 1990, Boris Berezov­ski câștiga Me­dalia de Aur la Concursul Inter­național "Ceai­kovski” de la Moscova.
Până în prezent, artistul a cântat alături de cele mai prestigioase orchestre din lume, cum ar fi Filarmonicile din Londra, New York, Mün­chen sau Oslo; Orchestra Simfonică Națională Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, BBC Symphony Or­chestra, Orchestra Simfonică din Birmingham, Filar­monica din Rotterdam, Orchestre National de France etc. În martie 2006, a câștigat pre­miul BBC Music Ma­gazine pentru "Cel mai bun instrumentist”. Până azi, a înregistrat mai multe albume solo cu muzică de Cho­pin, Schu­mann, Rahmaninov, Mussorgski, Bala­kirev, Medtner, Ravel, și toate Studiile transcen­den­tale ale lui Liszt, iar alături de Opera de ca­meră suedeză, condusă de dirijorul Thomas Daus­gaard, a înregistrat toate cele 5 concerte pentru pian ale lui Beethoven.
La București, Boris Berezovski vine însoțit de Dmitri Liss, un dirijor celebru pentru stilul său elegant și interpretarea artistică. Dmitri Liss este director artistic și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Ural.
(Biletele la acest concert s-au pus deja în vânzare și pot fi cumpărate de la casa de bilete Vreaubilet.ro, cât și online pe vreaubilet.ro sau eventim.ro. Există două categorii de bilete, unele la 350 lei și altele la 400 lei.)