Răspuns pentru GRETTA ANTONESCU, F. AS nr. 1030 - "Mamei i s-au descoperit două tumori la ficat”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Din păcate, atât cancerul hepatic primar, cât și cel se­cundar (metastaza) sunt, de obicei, fa­ta­le, deși detectarea în faze precoce oferă cele mai bune șanse pentru un tra­tament eficient. În acest sens, opțiunea chirurgicală este cea mai eficientă pentru cancerul hepatic primar, în măsura în care formațiunea tumorală este suficient de mică și permite înlăturarea sa cu suc­ces. Pentru un grup limitat de persoane care îndeplinesc anumite criterii de sănătate, un trans­plant hepatic poate fi o opțiune de luat în calcul. Alte tipuri de tratamente pentru cancerul hepatic, care nu sunt neapărat curative, dar pot să amelioreze semnele și simptomele bolii, prelungind viața pacientului, in­clud:
* Embolizarea - implică blocarea aportului san­guin la nivelul tumorii, prin clamparea chirurgicală a arterei care irigă masa tumorală sau prin injectarea de mate­riale care obstruează artera (chemoembolizare). Această procedură presupune, deci, blocarea aportului de sânge la tumoră și instilarea unui medi­cament chimioterapic în artera închisă.
* Ablația cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în masa tumorală, în scopul de a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - presupune distrugerea masei tumorale prin înghețare.
* Ablația cu radiofrecvență - implică bombardarea tumorii cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvență.
* Chimioterapia tradițională și radioterapia pot micșora tu­mora malignă hepatică, dar nu îmbunătățesc rata de supravie­țuire. În aceste condiții, adminis­trarea medicamentului Nexavar reprezintă, practic, o opțiune te­ra­peutică salvatoare. Nexava­rul este primul medicament oral autorizat de Comisia Europeană comercializat pentru tratarea cancerului hepatic și care provoacă în mod selectiv moartea celu­lelor canceroase (apoptoza), împiedică dezvoltarea vaselor sanguine necesare dezvoltării masei tumorale, mărind rata de supraviețuire a pacienților suferinzi de cancer hepatic cu aproximativ 45%. În privința tra­tamentului naturist (complementar) al cancerului he­patic, trebuie știut că această abordare terapeutică va include obligatoriu următoarele remedii:
* Cimișirul - gemoderivatul obținut din mlădițele de cimișir are o puternică acțiune inhibitoare asupra celulelor canceroase (datorită alcaloidului buxenina G2), fiind indicat în diverse patologii tumorale, printre care și cancerul hepatic sau gastric. Se administrează 50 de picături (diluate în 100 ml de apă) de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
* Armurariul - Silimarina, complexul vegetal prin­cipal conținut în armurariu este arma "numărul unu” în scopul susținerii funcției hepatice, atât în medicina naturistă, cât și în cea alopată. Are acțiune antitumorală, hepatoprotectoare, regenerativă și anti­hepatotoxică, fiind un bun protector împotriva efecte­lor adverse ale chimioterapiei.
* În aceeași categorie se înscriu și Agaricus blazei, Ganoderma sau Cordiceps, ciuperci antitumorale și puternic imunostimulante, care determină apoptoza celulelor tumorale și potențează acțiunea unor agenți imunitari importanți (Limfocite B, Interleukina IL8, celule T supresoare etc.).
* Cartilajul de rechin, îmbunătățit cu Spirulină și Ginseng (Zheoshark), este un remediu indispensabil în tratamentul patologiilor neoplazice, atât prin îm­piedicarea formării rețelei vasculare peritumorale, cât și prin blocarea metaloproteinazelor, enzime care înlesnesc formarea metastazelor. În sfârșit, algele AFA și Chlorella, asociate cu remediile antitumorale și imu­nostimulante anterioare, dar și curele cu vitamina B17 (nitrilozid) sau Seleniu organic, vin să completeze în mod fericit paleta remediilor antineoplazice necesare combaterii cancerelor, indiferent de localizare. Bine­înțeles, aceste remedii se vor administra conform pros­pectului însoțitor și în funcție de necesarul fiecărui pacient în parte.
Să auzim numai de bine!

EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Am tot corpul acoperit de lipoame”
(Răspuns pentru POPESCU CONSTANȚA, F. AS nr. 874)


Tumoră benignă, originară în grăsimea țesutului dermic, de consistență semidură, care poate uneori atinge o mărime de pumn sau chiar mai mare; nu este dureroasă, dar poate apăsa pe organele din jur.Lipo­murile pot fi prezente în orice parte a organismului. Li­po­­mul se încapsulează, uneori devenind mai dur, în acest caz poate fi operat, rar evoluează spre malign. Pot fi solita­re, reprezentate de o tumoră izolată, apă­ru­tă în regiuni supuse presiunilor (spate, ceafă, mem­bre) și lipomato­ză sau lipoame multiple, dezvoltate după anumite in­fecții, nașteri, slăbire rapidă, trauma­tisme nervoase, în­soțite adesea de hipercolesterolemie. Lipo­matozele se asociază uneori cu variate displazii. Sunt foarte mul­te cauze care provoacă aceste afecțiuni, însă cel mai adesea se incriminează consumul excesiv de gră­simi animale, combinat cu consumul de alcool tare, nu neapărat în cantități mari, dar prezent în alimen­ta­ție. Dacă se fac analize de sânge, de cele mai multe ori (în 85% din cazuri), trigliceridele sunt în exces și exis­tă anumite deranjamente în tabloul sanguin.
Se pot folosi una sau mai multe legume și plante: anghinare, brusture, iederă, lămâie, mărar, pătrunjel, rostopască, sfeclă, tătăneasă, varză.
* Anghinare (Cynara scolymus) - 1 linguriță de plantă mărunțită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pentru curățirea ficatului și eliminarea din orga­nism a grăsimilor.
* Brusture (Arctium lappa) - 1 lin­guriță de rădăcină mărunțită se pune la 250 ml apă și se fierbe timp de 10 mi­nute, apoi se strecoară. Se folosește în comprese locale. Se poate consuma și intern, 2-3 căni pe zi.
* Iedera (Hedera Helix) - se culeg frunze de iederă proaspete și se macină cu mașina de carne. Se pun 5-6 linguri de iederă măcinată la 1 litru de oțet de mere. Se lasă 24 de ore, apoi se strecoară și se trage în sticluțe de capacitate mică, cu dop. Se păstrează la frigider. Se îmbibă o compresă sterilă cu oțet, apoi se leagă la locul afectat pentru 24 ore. Se pan­sează cu pansament elastic. Tratamentul se face până la dispariția lipomului. Iedera și oțetul de mere se folosesc încă din antichitate, cu rezultate deosebite, în cazul lipoamelor și al celulitei, deoarece ajută la disiparea grăsimii în organism și la absorbția ei naturală.
* Lămâie (Citrus lemon) - Zilnic, se va tăia în două o lămâie, al cărei suc se stoarce într-un pahar. Coa­ja se taie în felii subțiri. Se pun la fiert cu 250 ml apă, până se înmoaie. Se lasă să se răcească și se stre­coară fiertura peste sucul obținut anterior. Se îndul­ceș­te cu miere după gust. Se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Contribuie la reducerea colesterolului, a trigliceridelor în exces și la suplimentarea cu vita­mina C.
* Mărar (Anthum gruveoles) - se mărunțește mă­rar, 2-3 linguri, și se pune la macerat cu o cantitate du­blă de alcool. Se lasă 48 de ore, apoi se strecoară prin tifon, storcând bine în tifon reziduurile, pentru a ieși toa­tă cantitatea de lichid. Se pune în sticluțe închise cu dop și se ține la frigider. Se administrează intern, câte 5-10 picături, diluat cu 100 ml de apă, de 3 ori pe zi. Nu vor mai apărea alte lipoame.
* Pătrunjel (Petroselinum crispus) - se toacă cât mai mărunt 2 linguri de frunze de pătrunjel și se pune peste el sucul de la 2 lămâi. Se lasă 24 ore, apoi se stre­coară cu ajutorul tifonului prin stoarcerea reziduului. Se pune produsul obținut în sticlă de capacitate mică, de culoare închisă, la rece. Se vor lua câte 5 picături, de 3 ori pe zi. Contribuie la refacerea integrității orga­nismului.
* Rostopască (Chelidonia majus) - Se pun 1-2 lingurițe de plantă proaspătă, la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pen­tru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică local o cataplasmă cu infuzie. Deasupra se va pune o bucată de nylon. Se lasă pentru minimum 2 ore. Procedeul se face de două ori pe zi. Este un tratament foarte eficient.
* Tătăneasă (Symphytum officinalis) - Un alt tratament eficient ar putea fi cataplasma de rădăcină de tătăneasă, care se pune pe locul afectat și se fixează cu un pansament peste noapte.
* Cataplasme cu mămăliguță - se prepară o mă­mă­ligă mai tare și se pune în strat de 3-4 cm pe locul lipomului. Pe partea care se aplică pe piele se va pre­săra tămâie fin pisată, așa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Se aplică cât de fierbinte se suportă și se acoperă cu ceva de lână, pentru a menține tempera­tura locală ridicată. Se face în fiecare seară. Se ține până se răcește mămăliguța.
* Tablă de cupru - se taie o tablă de mărimea lipo­mului, care se va umezi cu apă cu sare, și se leagă peste lipom. Se umezește de mai multe ori pe zi cu apă cu sare.
Cel mai sigur și rapid este tratamentul cu mămă­liguță.
Intern, se va lua lăptișor de matcă, câte 1 linguriță înainte de fiecare din cele 3 mese principale.
În cazurile în care cu tot tratamentul corect lipoa­mele nu dispar, se va recurge la un tratament chi­rur­gical, dar se va ține după aceea obligatoriu o dietă, să se reducă colesterolul și trigliceridele.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, tel. 0723/51.07.37

"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu virus C?”
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRARIU, F. AS nr. 1028)


Cel mai important lucru în această situație este să men­țineți imunitatea la valori bune, ridicate și, în ace­lași timp, inhibarea reacțiilor inflamatorii, cât se poate de mult. Personal, am descoperit o formu­lă nutrițională ce dă rezultate exce­lente, atât în stoparea evoluției către ciro­ză, dar și în scăderea viremiei. De fiecare dată când imunitatea este deficitară, viru­sul capătă puterea de a se replica și de a in­va­da noi ce­lule hepatice. Inflamațiile rezul­tate duc la fibrozări repetate ce dau și ele aspectul fi­catului cu ciroză. Avem rezultate bune în acest do­me­niu și merită încercat, deoarece nu repre­zintă riscuri sau contraindicații. Un alt aspect impor­tant, și țin să vă felicit pentru asta, este dieta. Faptul că alimentația este predominant vegetariană, iar protei­na vine din sur­să de pește, este nemaipomenit pentru ficat. De alt­fel, este bine să insistați pe un consum ridi­cat de por­to­cale, și ele cu un rol excelent în comba­te­rea fibro­zării. Atitudinea față de regimul de viață este unul din fac­torii ce determină o evoluție favorabilă. Vă urez multă sănătate!