Farmacia verii - Comprese și cataplasme cu plante verzi

Rodica Demian
* Leacuri din rețetarul vindecătoarei germane Eva Lübke *

Cataplasmă cu brusture
* Împotriva durerilor articulare *


Luați câteva frun­­ze proaspete de brusture și striviți-le cu vergeaua (su­ci­torul) sau cu o sticlă, până ce iese zeama din ele. A­plicați-le - peste noap­te - pe în­cheietura dure­roa­să. Dacă a doua zi vă arde pielea, un­geți locul respectiv cu alifie de gălbe­nele sau cu untură de porc.

Cataplasmă cu coada-calului
* Împotriva durerilor de călcâi *


Ingrediente: un mă­nunchi de coada-calului proaspătă.
Mod de preparare: În cazul du­re­rilor de călcâi (pinteni), masați zona cu ulei de ricin și aplicați apoi, seara, o cataplasmă cu coada-ca­lului. Puneți planta într-o sită și fixați-o peste o oală cu apă care fierbe, în așa fel încât să vină în contact doar cu aburii, nu și cu apa. Acoperiți oala cu un capac și lăsați-o 20 de minute pe foc, timp în care coada-calului se în­moaie. Întindeți un prosop pe jos, puneți pe el planta caldă, apoi puneți piciorul și în­veliți călcâiul cu ca­taplasma. Țineți ca­­ta­plas­ma pe toată du­rata nopții, aco­pe­rită, even­tual, cu o folie de plastic, lu­ați-o dimineața și re­petați tratamentul pâ­nă la dispariția du­rerilor.

Cataplasmă cu năsturel
* Împotriva petelor de bătrânețe *


Ingrediente: flori proaspete de năsturel, 1 linguriță de miere.
Mod de pre­pa­rare: Zdro­biți într-un mo­jar năsturelul proaspăt cules și tăiat mărunt. A­mes­tecați-l bine cu mierea și întin­deți-l pe un tifon steril. Aplicați ca­ta­­plas­ma pe pe­tele maronii, de bătrâ­nețe, și lă­sați-o aco­lo pes­te noapte.
Cataplasmă cu frunze de mesteacăn
* Pentru boli de rinichi *


Ingrediente: frunze de mes­tea­căn, puțin ulei.
Mod de preparare: Luați frun­ze tinere de mesteacăn, culese între mai și iulie, și dați-le prin mașina de tocat. Întindeți un strat afânat, nu prea gros, de frunze tocate, a­mes­tecate cu puțin ulei (pentru a nu irita pielea), pe un ștergar vechi de bucătărie. Încălziți puțin cataplas­ma pe un vas cu aburi și aplicați-o, peste noapte, direct pe locul dureros. Are efect extraordinar.
Un sfat util: Nu folosiți prosoape din frotir pentru cataplasme. Un cearceaf sau un ștergar vechi de bucătărie sunt mult mai bune.

Cataplasmă cu patlagină
* Leziuni pe piele *


Ingrediente: frunze de patlagină proaspătă.
Mod de preparare: Culegeți frunze proas­pete de patlagină, care conțin un antibiotic natural, cu o putere vin­decătoare uriașă, în ca­zul rănilor, al leziunilor și chiar al înțepăturilor de insecte. Spălați frun­zele și striviți-le cu ver­geaua sau cu o sticlă, până ce încep să ze­mu­iască. Aplicați-le pe le­ziune și fixați-le cu o fașă. Cataplasma tre­bu­ie schimbată din două în două ore.

Cataplasmă cu părăluțe
* În caz de luxații, împotriva eczemelor, pentru vindecarea rănilor și a furunculelor *


Ingrediente: un pumn de flori și frunze de părăluțe.
Mod de preparare: Se strivesc florile și frunzele cu vergeaua sau cu o sticlă, se pun într-un șervet vechi de bucătărie și se aplică pe zona bolnavă. Se lasă acolo până când începe să se usuce șervetul.

Cataplasmă cu brânză de vaci și ghimbir
* Dureri acute de genunchi *


Ingrediente: brânză de vaci, ghimbir proas­păt.
Mod de preparare: Cumpărați brânză de vaci curată, de la țărani, ameste­cați-o cu puțin ghimbir ras, încălziți-o ușor și întin­deți-o pe un prosop. Înfășurați ca­taplas­ma în așa fel în ju­rul genunchiului, în­cât să aco­pere și zona de deasupra și de de­desubtul lui (nu doar pe locul dureros).

Cataplasmă cu gutui
* Împotriva dermatitelor, inflamații ale pielii *


Ingrediente: sâmburi de gutui.
Mod de preparare: Luați sâmburi de la 2-3 gutui crude, zdrobiți-i într-un mojar. Pu­neți-i, apoi, într-un vas cu apă, ca să se umfle, și aplicați ge­lul rezul­tat pe zonele in­fla­ma­te, ca­re apar mai ales la per­soanele în vâr­stă, obli­gate să stea vre­me în­de­lungată în pat. Gelul poa­te fi fo­losit și în ca­zul mame­loanelor in­fla­mate: se aplică pe ele și se lasă să acționeze până ce se usucă.

Cataplasmă cu frunze de varză albă
* Împotriva durerilor articulare, artroză, gută, reumatism *


Ingrediente: 1 frunză de varză albă (tânără).
Mod de preparare: puneți o frunză de var­ză pe un șervet de bumbac și stri­viți-o cu ver­gea­ua sau cu o sticlă curată, până ce zemu­ieș­te. Aplicați frunza direct pe zona du­re­roasă și fixați-o cu un prosop. Ca­ta­plasma este mai eficientă, dacă o apli­cați seara și o lăsați să acționeze peste noapte.
Alternativ: Se dau câteva frunze de varză albă prin mașina de tocat, se aplică pe locul dureros și se fixează cu un șervet.

Cataplasmă cu ceapă și hrean
* Calmează tusea *


Ingrediente: ceapă albă proaspătă, untură de porc, hrean.
Mod de preparare: Se rade ceapa, se călește în puțină untură de porc și se adaugă hreanul ras. Se întinde pe piept, se acoperă cu un prosop și se lasă să-și facă efectul, aproximativ două ore.

Cataplasmă simplă cu ceapă
* Hemoragie nazală *


Ingrediente: o ceapă roșie.
Mod de preparare: Când vă curge sânge din nas, înveliți câteva rondele de ceapă într-un șervet și aplicați cataplasma pe ceafă. Țineți, de asemenea, o ceapă crestată sub nas și inspirați pe nări mirosul acesteia.