Răspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 1028 - "Aștept remedii, naturiste sau nu, pentru psoriazis”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Factorii care pot declanșa psoriazisul pot fi repre­zentați, de la caz la caz, de infecțiile sistemice (ex. an­gină streptococică), o reacție la medi­ca­mente sau vaccinuri, consumul excesiv de alcool, factori de mediu și, nu în ulti­mul rând, de predispoziția genetică. Unul dintre motivele pentru care psoriazisul este atât de dificil de tratat se leagă de larga varietate de forme, severitate și răs­puns la tratament. Scopul tratamentului este de a normaliza creșterea și maturarea celulelor cutanate, însă, datorită faptului că fiecare caz de psoriazis este unic, tratamentul trebuie individualizat. În cazurile ușoare, pot fi suficiente săpunurile pe bază de gudroane de huilă, șampoane, loțiuni de curățat sau creme utilizate împreună cu uleiurile de baie (uleiuri aromatice de Levănțică, Bergamotă, Busuioc etc.). Alte opțiuni terapeutice includ:
* Calcipotriene (Dovonex) este o alifie care con­ține un derivat de vitamina D și care controlează su­pra­producția de celule cutanate, fiind un tratament util în formele ușoare și moderate.
* În cazul leziunilor psoriazice la nivelul scal­pului, poate fi utilă o loțiune cu fenol și clorură de sodiu sau un preparat cu gudroane mai puternice, care se aso­ciază cu șam­ponul obișnuit cu gu­droane.
* Medicația orală presupune administrarea Acitretinului (Soria­ta­ne), care poate fi de ajutor în redu­cerea excesului de creștere a celu­lelor cutanate, în formele severe de psoriazis, sau a altor medicamente care includ Metotrexatul și Ci­clo­sporina. Adeseori, medicația orală se combină cu fototerapia (Psoralen + ultraviolete A, ultraviolete B cu spec­tru îngust), pentru creșterea efi­cien­ței. Expunerea la lumina mode­rată a soarelui, precum și aplicarea gudroa­nelor în combinație cu ultravioletele B (tratamentul Goeckerman) sunt, de asemenea, tratamente eficiente.
Dacă vorbim de terapiile natu­riste, în cazul psoria­zisului trebuie subliniat că, alături de unele forme de eczemă, această dermatoză necesită tratament atât intern, cât și extern, asociat cu un regim alimentar pre­dominant vegetarian. Speciile de plante recomandate pentru uz intern sunt cele cu efect diure­tic, sedativ și antialergic, iar pentru uz extern, se reco­mandă specii de plante cu substanțe active antiseptice, cicatrizante și emoliente. Deși atât medicina alopată, cât și fitote­rapia nu consideră psoriazisul o afecțiune complet vindecabilă, există, totuși, remedii care pot ameliora această patologie. Astfel, preparatele ayur­vedice din rădăcină de Coleus forskohlii produc, pe lângă alte efecte terapeutice, și încetinirea ratei mari de diviziune celulară care caracterizează boala.
* Centella asiatica este indicată în boala psoriazică datorită proprietăților ei antiinflamatoare și de refacere rapidă a tegumentelor lezate.
* Suplimentele alimentare care conțin acizi esen­țiali Omega 3, 6 - ulei de pește, ulei de in, ulei de lim­ba-mielului (Borago) etc., care îmbunătățesc simp­tomele bolii în multe cazuri.
* Zeolitul și iarba de trei-frați-pătați sunt alte două soluții importante în combaterea psoriazisului, prin capacitatea lor de a modula răspunsul imun și de a chelata și elimina substanțele toxice din organism, cauze importante în declanșarea bolii psoriazice.
* Extractul de nămol (cu efecte antiinflamatoare, cicatrizante și biostimulatoare), în asociere cu vita­mina A (utilă în afecțiunile pielii, cum sunt acneea și psoriazisul) și vitamina F (concentrat de esteri ai aci­zilor grași esențiali), încorporate într-o bază care asigură pătrunderea în straturile adânci ale epidermei, este un adjuvant important în tratamentul psoriazi­su­lui. În acest sens, recomand crema Pell-amar (conce­pută de dr. Ionescu-Călinești). Sigur, lista remediilor ar putea continua, dar, în încheiere, doresc să aduc în discuție proprietățile terapeutice ale Neem-ului, plantă originară din India, cu efecte foarte bune asupra unei largi varietăți de boli de piele (ulcerații, eczeme, infec­ții stafilococice și fungice, pecingine etc.). Principalul ingredient din extractul apos din frunzele de Neem este nimbidinul, cu puternice efecte antiinflamatoare, reglatoare hormonale și chiar antitumorale. Aceste proprietăți recomandă Neem-ul pentru tratamentul psoriazisului, răspunsul la acest remediu fiind mult mai rapid și mai eficient decât în cazul terapiei con­ven­ționale cu gudron de huilă. Să auzim numai de bine!

EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Copilul meu de 3 ani are probleme cu constipația”
(Răspuns pentru CÎRSTEA MIHAELA, F. AS nr. 874)


Cu toate că este mai puțin frecventă la copii, ea totuși se întâlnește mai ales la copiii cu o natură seden­tară, cu atât mai mult cu cât există și predispoziții genetice către această afecțiune. În aceste cazuri, este bine să se respecte un regim alimentar controlat sub raport cantitativ/calitativ, iar copiii trebuie îndemnați să facă activități sportive cu caracter regulat. În orice caz, trebuie evitate, pe cât posibil, medicamentele, ca și ceaiurile cu efect laxativ puternic. În caz de nece­sitate, se pot da, totuși, copiilor constipați, unele cea­iuri din următoarele plante medicinale: dovleac, frasin, in, morcovi, țelină.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
* Infuzie dintr-o lingură de frunze tinere de frasin. Acestea se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, se strecoară. Se va bea o cană seara la culcare.
* Infuzie din 1 linguriță de semințe de in la 100 ml apă clocotită sau macerate din aceeași cantitate (se­min­țele se lasă o oră în apă la temperatura camerei, adău­gând și o felie de lămâie, după care se strecoară și se bea oricând în cursul zilei).
* Dovleac fiert - se dă sub formă de pastă, în funcție de vârstă, între 100 g până la 1 kg pe zi. Se fier­be, apoi se pasează și se poate pune pu­țin lapte sau chiar smântână. Dacă se dorește, se poate îndulci cu miere după gust. Se poate consuma în orice parte a zilei și în orice can­titate.
* Fierbeți aproximativ un kilo­gram de morcovi într-un litru de apă. Strecurați. Lichidul obținut se bea în trei reprize, în cursul zilei.
* Țelină - Fierbeți 30 g rizomi mărunțiți, cu 1 litru de apă, 20 minu­te. Strecurați și apoi beți 2 căni pe zi.

"Știe cineva vreun tratament pentru polipi pe colon?”
(Răspuns pentru MARIA - Iași, F. AS nr. 874)


Polipii pe colon sunt excrescențe în intestinul gros (colon). Cauza pen­tru care apar majoritatea polipilor nu este cunoscută, dar aceștia sunt des întâlniți la adulți. Majoritatea poli­pilor de colon nu sunt cancer, dar anumite excrescențe pot deveni. Chiar dacă un polip de colon este de tip care se poate transforma în cancer, aceasta se petrece în decursul câtorva ani. Cancerul de colon se întâlnește mai ales la persoanele peste 50 de ani, de aceea oamenii de știință recomandă să se facă un control la colon celor care trec de această vârstă. Descoperirea și eventual extirparea lor poate preveni cancerul de colon.
Simptome: în mod normal, nu cauzează simptome, și de obicei sunt descoperiți întâmplător. În cazurile în care aceștia cresc, pot cauza simptome. Există posibi­litatea să sângereze sau să se producă o schimbare intestinală. Această schimbare poate include diaree, constipația, sau se schimbă culoarea fecalelor.
Analize recomandate:
* Colonoscopia - se instalează un mic tub cu o cameră video minusculă, pentru ca medicul să poată verifica dacă există polipi. În acest timp, medicul poate și extirpa polipii, dacă aceștia există.
* Testarea sângelui din fecale - o mică mostră de fecale este plasată pe un card special sau într-un chit pe care doctorul o să vi-l dea. Această mostră este trimisă la laborator, unde va fi testată pentru depistarea eventualelor urme de sânge.
* Spălătura internă cu bariu - Pentru ca polipii să poate fi vizibili atunci când se efectuează un examen radiologic cu raze X, colonul este umplut cu un lichid alb (bariu). Lichidul blochea­ză razele X, astfel că în imagine colonul se vede clar. De cele mai multe ori, me­dicul recomandă colonoscopia, deoare­ce aceasta permite să se vizualizeze tot colo­nul și astfel să scoată polipii depistați.
Tratamente
* Cel mai sigur tratament este extir­parea polipilor de către medic. Tratamentele naturiste nu reușesc întotdeauna să îndepărteze acești polipi. Se pot încerca:
Extern
* Băi de șezut cu următoarele plante medicinale: coada-calului, coada-șoricelului, salvie, gălbenele, sunătoare, tătăneasă, scoarță de stejar, urzică (nalbă de pădure, cimbru), în părți egale. La un litru de apă se pun 4 lingurițe cu vârf de plantă. Se lasă de seara până dimineața la temperatura camerei, când lichidul se încălzește ușor și se adaugă, după strecurare, la apa de baie, care este pregătită din 8 mâini de plantă, puse la fiert până ce apa clocotește. Se lasă apoi 15 minute la infuzat. Se strecoară, iar la acest ceai se adaugă și ceaiul obținut anterior.
Intern
* Se bea ceai de coada-calului, coada-șoricelului, pătlagină, urzică și gălbenele - 1 linguriță de amestec la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
* Clisme, în fiecare zi, cu ceai de urzică sau păt­lagină.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Nu mă vindec de hidrosadenită”
(Răspuns pentru MIRELA, F. AS nr. 938)


Boala Verneuil (hidrosadenita) este o inflamație cronică a glandelor sudoripare, datorată unor stafilo­coci, în care o parte a celulei este eliminată odată cu transpirația excesivă, nucleul și citoplasma rămânând aproape intacte. Sediile elective sunt: axilele, pliul coapselor și fesele, regiunea perigenitală și perianală, producerea anormală a transpirației favorizând umi­ditate crescută locală.
Hiperhidroza provoacă des prurit cu noduli izolați sau grupați ce pot crește relativ repede în volum, sub pielea care devine roșie, uneori se sparg, din ei scur­gân­du-se un puroi cremos. Această anomalie poate fi genetică sau indusă în timp, datorită utilizării deodo­rantelor, antiperspirantelor și raderii peri­lor axilari cu lama. Tratamentul constă în utilizarea de antiseptice pentru uscarea leziunilor, anti­biotice (Pe­nicilină, Doxi­ci­lină, Eritromi­cină, Genta­micină), sub­stan­țe care scad secreția glan­delor din piele (Isotretinoin - Roaccutane), electrocaute­ri­za­rea sau, în cazuri grave, cronice, exci­zia nodulilor, urmată de grefă de piele.
Dacă boala este veche și recidivează des, se poate asocia la antibiotice - Pred­nison 30 mg/ zi, două săptă­mâni.
Pentru tratament, medicina naturistă folosește infu­zie (băi săptămânale) cu pelin, rostopască, coada-calu­lui, tuia, mărul-lupului, frunză de nuc și salvie (2 linguri din fiecare plantă la 6 litri apă). Se tamponează pielea cu o infuzie mai concentrată, timp de o lună, zilnic.
Produsele Green Gold Forever, Solar, Lunar, Imune și Skin Blend, plus un regim alimentar, vor ameliora substanțial efectele acestei boli. Consumați gel de Aloe Vera, Polimax, Mega B Complex sau droj­die proaspătă și ungeți locurile afectate cu Mibazon. Multă sănătate!