Rețetele domnului farmacist Bobaru * Leacuri din arhiva vechilor spițeri, ușor de preparat și de folosit acasă

Ana Dobrescu
Plantele lunii august

Ceaiuri din lămâiță

Lămâița (Melissa officinalis) este renumită pentru acțiunea sa benefică asupra sistemului nervos. După cum se știe, dacă sistemul nervos este dezechilibrat, întreg organismul are de suferit, sub o formă sau alta. Ceaiurile pe bază de lămâiță acționează și asupra sis­te­mului nervos vegetativ, cel care coordonează, inde­pen­dent de voința noastră, funcționarea organelor in­terne. La acest nivel reglează metabolismul, echili­brează activitatea cardiacă și procesul de digestie.
* Gastropatie funcțională (nevroză gastrică) și distonie vegetativă - este indicată asocierea lămâiței cu menta, în proporții egale. Se folosesc plante uscate. Într-un recipient de sticlă se amestecă 30 grame frunze de lămâiță cu 30 grame frunze de mentă, până se obține o pulbere omogenă. Se folosesc 2 linguri de preparat la 200 ml apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Gastrită cronică, ulcer duodenal, afecțiuni ale căilor biliare - se amestecă 20 g frunze de lămâiță, 20 g frunze de fenicul, 20 g frunze de mentă și 20 g rădăcină de obligeană uscată. O lingură din preparatul rezultat se opărește cu 200 ml apă fiartă (o cană). Infuzia trebuie ținută acoperită timp de 10 minute, după care se bea caldă, înghițitură cu înghițitură. Este recomandat să se bea câte o cană, de 2-3 ori pe zi.
* Crampe gastro-intestinale - se amestecă bine, într-un recipient de sticlă, următoarele ingrediente: 30 g frunze de lămâiță, 15 g semințe de fenicul, 20 g frunze de mentă, 10 g rădăcină de valeriană. Se folosesc două lingurițe de amestec la o cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10 minute și se bea când lichidul a ajuns la temperatura camerei. Se recomandă 2-3 căni pe zi.
* Bătăi neregulate ale inimii, produse de neliniște și oboseală - se amestecă 30 g frunze de lămâiță, 30 g flori de păducel, 30 g flori de mușețel și 30 g rădăcină de valeriană, toate uscate. Se pune o linguriță de amestec la o cană de apă fiartă. După gust, se poate adăuga miere. Se beau două căni pe zi.
* Dureri de cap sau migrene - se pune în filtrul de cafea câte o lingură de plantă uscată de lavandă, mușe­țel, rozmarin și mentă. După jumătate de oră, infuzia poate fi consumată, fiind recomandate una sau două căni înainte de culcare. Are un efect liniștitor, ajută la instalarea somnului și îndepărtează durerile de cap.

Ceaiuri din frunze de nuc
- Remedii contra căderii părului -


Valorificate din plin în medicina populară româ­neas­că, frunzele de nuc sunt considerate cel mai efi­cient remediu împotriva căderii părului. În codexurile farmaceutice vechi, d-l Bobaru a descoperit formula unei infuzii complexe care presupune asocierea mai multor ierburi de leac, în următoarele proporții: frunze de nuc - 3 părți sau 30 g, rădăcină de brusture - 2 părți sau 20 g, flori de mușețel - 2 părți sau 20 g, rădăcină de urzică - 2 părți sau 20 g, frunze de urzică - 1 parte sau 10 g. Din amestecul de plante se folosesc 5 g (o lingură) la 100 ml apă clocotită. Se adaugă 3-4 linguri din infuzia preparată în apa folosită pentru spălarea părului.
* Combaterea transpirației excesive - este indicată o infuzie simplă, preparată dintr-o lingură de frunze uscate, la o cană de apă. Se consumă 2-3 căni pe zi. Foarte important este ca ceaiul să fie băut imediat după ce a fost preparat, deoarece în contact cu aerul devine toxic.

Preparate din cicoare

Aparent firavă, planta cu flori azurii are o mira­culoasă forță terapeutică, prin care curăță sângele de otrăvuri, alină suferințele ficatului, îndepărtează anemia și crește pofta de mâncare. Mai mult, cicoa­rea conține o substanță capabilă să reducă nivelul glucozei din sânge.
Salată din cicoare împotriva hipoglicemiei: "Planta posedă proprietăți hipoglicemiante de care putem profita dacă ne obișnuim să mâncăm salată din rădăcini proaspete. Se prepară foarte simplu, din 200-300 g rădăcini de cicoare, fierte și asezo­nate cu ulei crud. Efectul este scăderea constantă a gli­cemiei capilare și venoase, în pro­cent de până la 44%”, spune d-l Bobaru. Maestrul spițer a descoperit în codexurile far­maceutice vechi câteva formule pe bază de cicoare, ușor de preparat acasă.
Tinctura: pentru obținerea ei sunt recomandate părțile aeriene ale plantei, deoarece acestea se dizolvă mai bine în alcool. Se prepară într-un borcan de sticlă, în care se pun 10 sau 20 g cicoare uscată și 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la ma­cerat 10 zile, timp în care recipientul trebuie agitat de trei ori pe zi. După această perioadă, preparatul se fil­trează și se pune la decantat, în frigi­der, încă 6 zile. În final, se separă partea lichidă și se depozitează în sticluțe închise la culoare.
Extractul fluid se obține prin fierberea pe baie de aburi a 100 ml de tinctură. Preparatul este lăsat pe foc până când cantitatea inițială se reduce prin evapo­rare la 20 ml, aproximativ 2 linguri de lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă și substanțele acti­ve ale plantei devin mult mai eficiente.
Sirop detoxifiant - se prepară amestecând următoa­rele ingrediente: 30 ml extract fluid de cicoare, 30 ml extract fluid de brusture (se obține prin același proce­deu ca și extractul de cicoare) și 150 ml sirop de por­tocale amare. Esențele din plante se amestecă bine, până când se ajunge la un lichid uniform. Se depo­zi­tează în sticluțe colorate, pentru a feri siropul de lu­mină. Este indicat să se consume cu regularitate o lin­gură pe zi.

Ceaiuri din frunze de mentă

Folosită de veacuri în medicina populară româ­nească, menta are vir­tuți terapeutice uimi­toa­re, dove­din­du-se a fi un miraculos me­dicament natural. Cer­­cetând sub­stanțele active din frun­ze, oa­menii de știință au ob­servat cu uimire că natura a înzestrat o sin­gură plantă cu ac­țiuni tera­peutice opu­se, izma fiind, în ace­lași timp, un efi­cient calmant, dar și un ex­celent tonifiant. Dacă uleiul de mentă are un efect energizant, cea­iurile sunt în gene­ral antiin­fla­matoare și an­tiseptice. Fascinat de puterea ma­gică a frun­zelor cu miros răcoritor, farmacistul Ion Bobaru a descoperit for­mulele unor infuzii mai puțin cunoscute. Secre­tul elixirurilor vin­decătoare constă în asocierea men­tei cu alte ierburi de leac, care au me­ni­rea de a-i spori puterea de vin­decare.
* Ceai cu efect coleretic-cola­gog (provoacă evacuarea bilei in intestin) și antiinflamator. Ingre­dien­te: frunze de mentă - 1, 5 părți sau 15 g, unguraș - 1 parte sau 10 g, tu­riță mare - 1 parte sau 10 g, talpa-gâștei - 1 parte sau 10 g, flori de siminoc - 1 parte sau 10 g, flori de mușețel - 1 parte sau 10 g, scoarță de crușin - 2 părți sau 20 g, rădă­cină de leuștean - 0,5 părți sau 5 g. Se amestecă plantele și se folosește o lingură de preparat la 200 ml apă clo­cotită. După ce a fost lăsat la infu­zat 10 minute, se bea călduț, între mese.
* Dezinfectant intestinal: to­xinele intestinale pot provoca stări de oboseală și sunt răspunzătoare pentru mirosul ne­plăcut al gurii și al respirației. Pentru a îndepărta aceste neplăceri, farmacistul Ion Bobaru recomandă un ceai preparat după următoarea formulă: se amestecă frunze de mentă - 1 parte sau 10 g, cimbrișor - 1 parte sau 10 g și cim­bru de grădină - 1 parte sau 10 g. Se folosește o lin­gură din acest preparat la 200 ml apă clocotită. După ce a fost lăsat la infuzat 10 minute, ceaiul se bea la temperatura camerei.
* Ceaiul antidiareic: diareea poate fi provocată de diferiți viruși sau bacterii care infestează mâncarea și apa, de anumite substanțe alergice care cresc sensibi­litatea intestinelor, dar și de stările de stres. În aceste situații, este recomandată o infuzie din plante combi­nate, în următoarele proporții: frunze de mentă - 2 părți sau 20 g, fructe de afin - 3 părți sau 30g, rizom de sclipeți (Potentilla erecta) - 3 părți sau 30 g. Ceaiul se prepară adăugând o cană de apă clocotită peste o linguriță din amestecul de plante. Este indicat să se con­sume o cană de 3-4 ori pe zi.
* Pentru tratamentul gastritelor este folosit următorul amestec de plante: frunze de mentă - 5 părți sau 50 g, flori de mușețel - 1,5 părți sau 15 g, rădăcină de angelică - 1 parte. Infuzia se obține dintr-o linguriță de amestec și o cană (200 ml) de apă clocotită. Pentru un efect maxim este recomandat să se bea o cană de ceai, de 3-4 ori pe zi.
* În cazul inflamațiilor gastro-intestinale asociate cu disfuncții biliare, este recomandată infuzia din ur­mă­toarea combinație de plante: fructe de chimen - 10 părți sau 5 g, fructe de fenicul - 10 părți sau 5 g, frunze de mentă - 30 părți sau 15 g, flori de mușețel - 100 părți sau 50 g. Pentru ceai este folosită o linguriță de amestec la o cană de apă fiartă. Se beau 3-4 căni pe zi.
Ceaiurile își dovedesc eficiența numai dacă plan­tele medicinale au fost recoltate și uscate în condiții co­respunzătoare.

A consemnat