Plante uitate: ȘTIRUL

Natasa Galche
* Disprețuit și ponegrit, considerat bun doar pentru porci, știrul este, de fapt, foarte bogat în vitamine și minerale. În scrierile sanscrite, planta este menționată cu rangul de regină a nemuririi, aztecii o socoteau hrană a imortalității, iar grecii antici o denumeau "amaranthus” - planta care nu moare *

"Boabele lui Dumnezeu”

Istoria cultivării știrului (Amaranthus retroflexus) începe demult, în urmă cu peste opt mii de ani, iar povestea lui este pe cât de uimitoare, pe atât de neferi­cită. Popoarele precolumbiene, aztecii și incașii, au fost primii care au descoperit că știrul este cu mult mai hrănitor decât porumbul și grâul, cu un bogat conținut în substanțe nutritive, vitamine și minerale, un excelent energizant. Amarantul nu era numai un produs alimen­tar de bază, ci și un remediu aproape mi­raculos, ameliorând durerile he­mo­roi­dale și tratând răceala, dia­reea, tul­burările nervoase, diversele afecțiuni ale pielii. Cu sirop de știr erau hrăniți toți copiii nou-năs­cuți, iar războinicii îl consumau pentru a dobândi energie și putere în cam­paniile lungi și dure.
Denumit și "boabele lui Dum­ne­zeu”, știrul era la fel de prețios ca au­rul. Ultimul conducător al Im­periu­lui aztec, Montezuma al II-lea, primea an de an, ca tri­but de la su­pușii săi din provinciile vasale pe care le gu­verna, zeci de mii de tone de semințe de știr. Cu pro­prietățile sale unice, știrul era socotit o plantă de ori­gine divină, un dar oferit de zei oamenilor, fiind ve­ne­rat și folosit ca element sacru în ritualurile reli­gioase. În cin­stea lui se or­ganizau și fes­tivități, îna­intea cărora azte­cii posteau zile în șir. În fața templelor, se ridicau din făi­nă de știr uriașe figu­rine ale unor zeități, la care toți oa­menii se închi­nau. La finalul sărbătorii, făina era împărțită tuturor și consumată pe loc, fără a fi pre­pa­rată. Cultul ama­rantului prevedea o cere­monie spe­cială, însoțită de sacrificii umane.
Odată cu venirea con­chis­tadorilor în Lumea Nouă, odată cu colonizarea și creș­tinarea popoarelor preco­lum­biene, toate ceremoniile religioase ale aztecilor și incașilor au fost limitate, iar ritualurile cu sacrificii uma­ne - strict interzise. Îngro­ziți de obiceiurile sân­ge­roase ale aztecilor, cuceritorii spanioli au emis ordine prin care se interziceau culti­varea, depozitarea și utili­za­rea în orice scop a știrului, această plantă în fața că­reia aztecii se închinau și pen­tru care aduceau jertfe umane. Treptat, planta a fost dată uitării. Abia în se­colul al XX-lea, oamenii de știin­ță au început să stu­dieze atent pro­prietățile știrului, des­coperind că planta are un conținut ridicat, dar echilibrat de proteine și este extrem de bogată în vitamine (A, K, complexul de B-uri, C, E, acid folic), săruri minerale (cal­ciu, fier, mag­neziu, potasiu, zinc, cupru) și aminoacizi.

Știr împotriva cancerului

Din compoziția chimică a știrului face parte și squalenul, un compus antioxidant puternic, care ajută la prevenirea cancerului. Acest compus organic natural întinerește celulele și inhibă creșterea și răspândirea tumorilor maligne. Până de curând, squalenul era ex­tras doar din ficatul de rechin, greu de obținut și extrem de costisitor. Drept urmare oamenii de știință și-au diversificat sursele de depistare ale acestei substanțe, iar cercetările moderne au relevat prezența lui și în uleiul de măsline, în uleiul de germeni de grâu, în tă­râțele de orez, însă în cantități mici. Surpriza cea mare pentru cercetători a venit tocmai din partea știrului, o plantă aparent neînsemnată care, până nu demult, era folosită doar ca nutreț pentru porci. În uleiul din se­mințe de știr se găsește cea mai mare proporție de squalen, circa 8-10%. Pentru comparație, din ficatul de rechin se poate extrage doar 1-1,5% squalen.
Uleiul de știr ajută la reducerea colesterolului din sânge, protejează organismul împotriva efectelor expu­nerii la radiații, contribuie la resorbția tumorilor malig­ne. Bolnavilor de cancer supuși terapiilor cu radiații li se recomandă utilizarea uleiului de știr înainte și după asemenea ședințe. Acest ulei accelerează în mod sem­ni­ficativ acțiunea de recuperare a organismului, iar squa­lenul din compoziția sa acti­vează procesele de re­generare ale țesuturilor organelor interne, adesea grav afectate de asemenea raze.
În plus, squalenul din uleiul de semințe de știr are proprietăți unice cicatrizante, ameliorând și tratând afecțiuni dermatologice, ca psoriazis și pitiriazis.

Culegere, conservare, efecte

Toți cei care intenționează să testeze proprietățile curative atât de complexe și variate ale știrului trebuie să cunoască "regulile” de culegere, depozitare și pre­pa­­­rare a ceaiurilor, tincturilor și solu­țiilor. De la știr se consumă atât partea verde, tulpina și frunzele, cât și se­min­țele. Frunzele, asemănătoare ca aspect, dar și ca gust, cu spanacul, îl pot înlocui pe acesta cu succes. Se pot adăuga la ciorbe, tocănițe sau salate. Semințele sunt mai sănătoase consu­mate crude, însă se pot prăji.
Planta poate fi recoltată atunci când ajunge la o înălțime de 25-30 de centi­metri, cel mai propice mo­ment fiind în luna august. Frunzele, folosite ca ingre­dient alimentar, se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii și până toamna târziu. Semințele sunt bune de cu­les atunci când se scutură ușor.
Sub formă de infuzii și decocturi din boabe, știrul este bene­fic în bolile de fi­cat și ini­mă, pentru com­baterea in­fecțiilor și tulbu­rărilor gas­­tro-intestinale, anemie, beri-beri, diabet, obezitate, boli de piele, sto­matită, pa­rodontoză, ulcer, ateroscle­roză. Au existat ca­zuri când copii bolnavi de enurezis (eli­minarea invo­lun­tară a urinei) s-au vin­decat cu ceai de știr într-o săptămână.

Infuzie din boabe de știr împotriva enurezisului

Spicul știrului, cu tot cu semințe, se pune la uscat într-o cameră bine aerisită și întunecoasă. După 7-10 zile, se fărâmițează și se depozitează într-un loc uscat.
Peste o lingură de pulbere de spic de știr, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute, apoi se ridică capacul și se lasă la răcit. Se consumă la temperatura camerei, după aproximativ 3-4 ore. Se bea câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale și înainte de culcare. În cea de-a patra seară, după administrarea ceaiului, nu se mai consumă nimic, nici lichide, nici alimente. Durata recomandată a tratamentului este de două săptămâni. Dacă după cele două săptă­mâni rezultatele nu apar, tratamentul tre­buie reluat o săptă­mână mai târziu.

Decoct împotriva anemiei

Peste 15 grame de rădăcină sau tulpină de știr zdrobită se toarnă 200 ml apă clo­cotită. Vasul cu infuzia se așează într-un alt vas cu apă și se fierbe timp de 30 de minute, pe aburi. Se lasă la răcit și se stre­coară. Se consumă câte o treime de ceș­cuță, de trei ori pe zi, înainte de mese.

Băi calmante pentru tulburări nervoase

La 300-400 grame de pulbere de știr se toarnă 2 litri de apă clocotită. Se fierbe într-o cratiță timp de 15 mi­nute, apoi se lasă la răcit și se strecoară. Fiertura se adaugă în apa din cada de baie. Această îmbăiere este recomandată de 2-3 ori pe săptămână, timp de 20-30 de minute. Este benefică și pentru diverse boli de piele, alergii și erupții cutanate. Pentru a-i spori efectul, se poate adăuga și mușețel.

Întinerirea și revigorarea trupului

Tratamentul este foarte util pentru eliminarea toxi­nelor, a radionuclizilor ajunși în corpul uman din atmo­sferă sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitraților și nitriților prezenți în mai toate produsele alimentare.
Se iau în părți egale tulpină sau frunze de știr proas­pete, frunze de mentă, flori de mușețel și urzică, fără a se depăși în total 500 de grame. Toate se mărun­țesc și se amestecă bine, până ce aproape devin o pastă. Peste 2-3 linguri din acest amestec se adaugă o jumă­tate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 2-3 ore. Se strecoară și se bea un pahar, înainte de cul­care, adăugând o linguriță de miere. Restul amestecului se fierbe pe baie de abur, timp de 10-15 minute, și se con­sumă câte un pahar, cu o jumătate de oră înainte de mese. Tratamentul continuă fără a depăși cele 500 g de amestec din plante. Poate fi repetat după 2-3 ani.

Pregătirea în casă a uleiului de știr

Uleiul de știr poate fi preparat și la domiciliu, pro­prie­tățile extrasului fiind aceleași cu cele din industria producătoare de uleiuri. Astfel, este mult mai ieftin, evitându-se totodată riscul achiziționării unor produse contrafăcute. Este benefic persoanelor care suferă de diabet, boli ale sistemului cardiovascular, ale tractului gastro-intestinal, cu afecțiuni de ficat și rinichi.

Ulei din semințe de știr prăjite

Mod de preparare: 100 de grame de semințe de știr se prăjesc foarte puțin într-un vas termorezistent din sticlă, până ce se simte o ușoară aromă, apoi se zdro­besc cu un pisălog din lemn. Pulberea obținută se ames­tecă bine cu 250 de ml ulei de măsline și se toarnă într-un recipient de sticlă. Se închide cu un dop și se lasă într-un loc răcoros, timp de o lună, agitând sticla zilnic. Uleiul poate fi folosit când devine ușor trans­parent. Se păstrează la frigider, maxim un an.

Ulei din semințe de știr neprăjite

Totul se prepară în vase de sticlă sau de porțelan, fără a folosi ustensile de metal. Într-un astfel de vas, se amestecă foarte bine semințe de știr cu ulei de măs­line, în proporție de 1:1. Se toarnă în sticle, se închi­de ermetic și se lasă într-un loc întunecat și răcoros, timp de o lună și jumătate, agitând periodic recipientul. Uleiul obținut se filtrează și se conservă până la maxim 12 luni, la frigider. Pentru a împiedica oxidarea extrac­tului și, prin ur­mare, pierderea proprietăților sale tera­peutice, uleiul tre­buie păstrat la întuneric, închis erme­tic, evitând contactul prelungit cu aerul.
Se administrează câte o jumătate de linguriță de ulei, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun și cină.
Consumul și utilizarea știrului, sub orice formă, nu produc efecte adverse. Nu se cunosc contraindicații.