Avertismente pentru surzi

Rodica Culcer
1. Românii din străinătate au reacționat vehement la intenția Guvernului de a-i scoate din listele per­ma­nente de alegători. Ei au cerut să fie păstrați în liste, amenințând că, în caz contrar, vor da Guvernul în judecată. Ce credeți că le motivează atitudinea?

- Este firesc să te revolți atunci când ești privat de un drept constituțional, cum este dreptul unui cetățean ro­mân de a participa la viața politică a țării sale. Faptul că acești concetățeni ai noștri se află de mai multă sau mai puțină vreme în străinătate nu le poate diminua drep­turile cetățenești: domiciliul în străinătate nu se numără printre cazurile prevăzute de legislația Ro­mâ­niei pentru privarea de drepturi civice. Cu atât mai re­voltătoare a fost intenția guvernului Ponta, cu cât ea a apărut din dorința de a manipula cvorumul obținut la refe­rendum, după ce rezultatul nu a fost cel scontat de USL. Este limpede că problema nu s-ar fi pus dacă re­zul­tatul referendumului din 29 iulie ar fi fost pe placul domnilor Ponta, Dragnea și Antonescu. Mai grav este că din stenogramele convorbirilor telefonice intercep­tate de procurori la MAI rezultă că directorul Direcției pentru Evidența Populației dădea instrucțiuni privind as­cunderea listelor cu românii din străinătate, în anu­mite fișiere de calculator, astfel încât să nu apară în lis­te­le finale. În plus, cineva de la Monitorul Oficial, aflat în subordinea guvernului, a scos din textul hotărârii Curții Constituționale din 2 august, paragraful care pre­ciza clar că românii din străinătate trebuie incluși în cal­culul cvorumului necesar validării referendumului. Co­rectura cerută expres de CCR a fost publicată abia du­pă presiuni din partea președintelui Comisiei Euro­pene și a Ambasadorului SUA, dar premierul a con­ti­nuat cu refacerea listelor, prefăcându-se că această co­rectură nu există, iar ministrul delegat pentru admi­nis­trație, Radu Stroe, a declarat-o un fals. Astfel, românii care muncesc în străinătate și trimit bani în țară s-au trezit pe post de pioni, într-un joc abject, de falsificare a realității cu orice preț.
Nu întâmplător, cel mai vehement împotriva româ­nilor din străinătate a fost Ion Iliescu, care a cerut constant scoaterea lor din listele electorale, probabil din vechiul său reflex comunist, care îi spune că românii din afara granițelor ar fi dușmani ai poporului. Absur­ditatea marii manipulări a listelor nu s-a oprit însă la românii cu domiciliu în străinătate, guvernul invocând și alte criterii după care numărul de români ar putea fi redus artificial: românii care locuiesc în număr prea mare într-o locuință sau cei care nu plătesc asigurările de sănătate ar fi urmat și ei să fie excluși din liste!
În sfârșit, pe 14 august, CCR a validat corectura și a precizat că românii cu domiciliu în străinătate trebuie incluși în cvorumul necesar validării referendumului. Dreptatea s-a făcut, dar amintirea manevrelor politice josnice ale guvernului Ponta va persista - cel puțin până la alegerile parlamentare din toamnă, când USL va cerși probabil zadarnic votul românilor din străi­nătate.

2. Guvernul a mai primit un cartonaș galben de la partenerii internaționali ai României, prin vizita lui Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat ame­rican. De câte avertismente credeți că mai are nevoie USL pentru a reveni la regulile democratice?

- Dacă judecăm după declarația eternului Ion Ili­escu, vizita asistentului secretarului de stat american este "un fapt regretabil”, generat de "campania de de­zinformare a partizanilor lui Traian Băsescu”, deci nu ar trebui luată în seamă. În aceeași zi, vicepreșe­din­tele psd-ist al Comisiei Juridice din Camera Depu­taților, Florin Iordache, se întreba "Ce ne tot speriem atâta de Bruxelles? Cine mai e și Bruxelles-ul ăsta?”. Aprecieri asemănătoare au fost exprimate și de tot felul de baroni și baroneți locali ai USL, care i-au reproșat direct lui Vic­tor Ponta, promisiunile făcute la Bruxelles și dis­cu­țiile prea frecvente cu Ambasadorul SUA. Iar insistența lui Crin Antonescu asupra "dezinformării” europenilor și americanilor de către Traian Băsescu, formulată ade­sea în termeni insultători, ne aruncă în plin dialog al sur­­zilor, în care tabăra președintelui in­terimar dove­dește că nici nu vrea să audă mesajul occi­dental.
Este limpede că pentru o parte a liderilor USL, de la centru sau din teritoriu, avertismentele partenerilor noștri externi nu contează. În fruntea lor se află Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Relu Fenechiu și Crin Antonescu, toți interesați de controlul asupra justiției, după cum a spus foarte clar "Felix”, încă din luna mai. Cum majoritatea taberei anti-occidentale este alcătuită din politicieni cu dosare penale grele, care văd în independența justiției un pericol la adresa libertății lor (din moment ce însuși Adrian Năstase a ajuns în pe­nitenciar), eu cred că ei vor insista în continuare pentru o izolare a României pe plan internațional, dacă aceasta le garantează controlul asupra justiției. Acesta este re­zultatul logic al fărădelegii care s-a perpetuat ani la rând în România și care a generat o clasă de poli­ti­cieni pe­nali, care au contat pe o imunitate eternă în fața rigo­rilor legii. Așa a fost creat și consolidat sistemul tică­loșit și este logic ca stâlpii săi de rezistență să calce în pi­cioare interesele țării, pentru a-și apăra interesele per­sonale și de grup.
Problema este dacă penalii vor avea câștig de cauză - adică, dacă la 21 august, CCR va valida sau nu re­fe­ren­­dumul privind demiterea președintelui Băsescu. Da­că președintele ales va fi scos din scenă, atunci ră­mâ­nem pe mâna penalilor și parteneriatul nostru cu SUA este compromis, după cum a declarat fără echivoc asis­ten­­tul secretarului de stat american Philip Gordon la Bucu­­rești, pentru că SUA nu pot avea parteneriate cu sta­te în care nu se respectă legile. Dacă, așa cum este lo­gic, CCR va invalida referendumul și Traian Băsescu re­vine la Cotroceni, atunci vom mai fi tolerați o vreme, până la alegerile parlamentare, când partenerii noștri externi vor urmări din nou atent cine va forma noul guvern. Nu o fi Traian Băsescu perfect, dar este singu­rul garant al orientării noastre euroatlantice și un par­tener respectat al liderilor NATO și UE. Din păcate, USL are mai de­grabă vocația izolaționismului.