- Este firesc să te revolți atunci când ești privat de un drept constituțional, cum este dreptul unui cetățean român de a participa la viața politică a țării sale. Faptul că acești concetățeni ai noștri se află de mai multă sau mai puțină vreme în străinătate nu le poate diminua drepturile cetățenești: domiciliul în străinătate nu se numără printre cazurile prevăzute de legislația României pentru privarea de drepturi civice. Cu atât mai revoltătoare a fost intenția guvernului Ponta, cu cât ea a apărut din dorința de a manipula cvorumul obținut la referendum, după ce rezultatul nu a fost cel scontat de USL. Este limpede că problema nu s-ar fi pus dacă rezultatul referendumului din 29 iulie ar fi fost pe placul domnilor Ponta, Dragnea și Antonescu. Mai grav este că din stenogramele convorbirilor telefonice interceptate de procurori la MAI rezultă că directorul Direcției pentru Evidența Populației dădea instrucțiuni privind ascunderea listelor cu românii din străinătate, în anumite fișiere de calculator, astfel încât să nu apară în listele finale. În plus, cineva de la Monitorul Oficial, aflat în subordinea guvernului, a scos din textul hotărârii Curții Constituționale din 2 august, paragraful care preciza clar că românii din străinătate trebuie incluși în calculul cvorumului necesar validării referendumului. Corectura cerută expres de CCR a fost publicată abia după presiuni din partea președintelui Comisiei Europene și a Ambasadorului SUA, dar premierul a continuat cu refacerea listelor, prefăcându-se că această corectură nu există, iar ministrul delegat pentru administrație, Radu Stroe, a declarat-o un fals. Astfel, românii care muncesc în străinătate și trimit bani în țară s-au trezit pe post de pioni, într-un joc abject, de falsificare a realității cu orice preț.
Nu întâmplător, cel mai vehement împotriva românilor din străinătate a fost Ion Iliescu, care a cerut constant scoaterea lor din listele electorale, probabil din vechiul său reflex comunist, care îi spune că românii din afara granițelor ar fi dușmani ai poporului. Absurditatea marii manipulări a listelor nu s-a oprit însă la românii cu domiciliu în străinătate, guvernul invocând și alte criterii după care numărul de români ar putea fi redus artificial: românii care locuiesc în număr prea mare într-o locuință sau cei care nu plătesc asigurările de sănătate ar fi urmat și ei să fie excluși din liste!
În sfârșit, pe 14 august, CCR a validat corectura și a precizat că românii cu domiciliu în străinătate trebuie incluși în cvorumul necesar validării referendumului. Dreptatea s-a făcut, dar amintirea manevrelor politice josnice ale guvernului Ponta va persista - cel puțin până la alegerile parlamentare din toamnă, când USL va cerși probabil zadarnic votul românilor din străinătate.
2. Guvernul a mai primit un cartonaș galben de la partenerii internaționali ai României, prin vizita lui Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat american. De câte avertismente credeți că mai are nevoie USL pentru a reveni la regulile democratice?
- Dacă judecăm după declarația eternului Ion Iliescu, vizita asistentului secretarului de stat american este "un fapt regretabil”, generat de "campania de dezinformare a partizanilor lui Traian Băsescu”, deci nu ar trebui luată în seamă. În aceeași zi, vicepreședintele psd-ist al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Florin Iordache, se întreba "Ce ne tot speriem atâta de Bruxelles? Cine mai e și Bruxelles-ul ăsta?”. Aprecieri asemănătoare au fost exprimate și de tot felul de baroni și baroneți locali ai USL, care i-au reproșat direct lui Victor Ponta, promisiunile făcute la Bruxelles și discuțiile prea frecvente cu Ambasadorul SUA. Iar insistența lui Crin Antonescu asupra "dezinformării” europenilor și americanilor de către Traian Băsescu, formulată adesea în termeni insultători, ne aruncă în plin dialog al surzilor, în care tabăra președintelui interimar dovedește că nici nu vrea să audă mesajul occidental.
Este limpede că pentru o parte a liderilor USL, de la centru sau din teritoriu, avertismentele partenerilor noștri externi nu contează. În fruntea lor se află Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Relu Fenechiu și Crin Antonescu, toți interesați de controlul asupra justiției, după cum a spus foarte clar "Felix”, încă din luna mai. Cum majoritatea taberei anti-occidentale este alcătuită din politicieni cu dosare penale grele, care văd în independența justiției un pericol la adresa libertății lor (din moment ce însuși Adrian Năstase a ajuns în penitenciar), eu cred că ei vor insista în continuare pentru o izolare a României pe plan internațional, dacă aceasta le garantează controlul asupra justiției. Acesta este rezultatul logic al fărădelegii care s-a perpetuat ani la rând în România și care a generat o clasă de politicieni penali, care au contat pe o imunitate eternă în fața rigorilor legii. Așa a fost creat și consolidat sistemul ticăloșit și este logic ca stâlpii săi de rezistență să calce în picioare interesele țării, pentru a-și apăra interesele personale și de grup.
Problema este dacă penalii vor avea câștig de cauză - adică, dacă la 21 august, CCR va valida sau nu referendumul privind demiterea președintelui Băsescu. Dacă președintele ales va fi scos din scenă, atunci rămânem pe mâna penalilor și parteneriatul nostru cu SUA este compromis, după cum a declarat fără echivoc asistentul secretarului de stat american Philip Gordon la București, pentru că SUA nu pot avea parteneriate cu state în care nu se respectă legile. Dacă, așa cum este logic, CCR va invalida referendumul și Traian Băsescu revine la Cotroceni, atunci vom mai fi tolerați o vreme, până la alegerile parlamentare, când partenerii noștri externi vor urmări din nou atent cine va forma noul guvern. Nu o fi Traian Băsescu perfect, dar este singurul garant al orientării noastre euroatlantice și un partener respectat al liderilor NATO și UE. Din păcate, USL are mai degrabă vocația izolaționismului.