Vara se apropie de final, iar dacă anul acesta nu v-ați îmbarcat pe marea corabie a vacanței, noi vă propunem câteva călătorii... în timp. Nu costă mult, și tot ce trebuie să luați în bagaj este puțină imaginație. În ultima vreme, muzeele noastre s-au ambiționat și s-au trezit la viață, și în loc să intre în vacanța de vară, se întrec în organizarea de evenimente. Dacă sunteți din București, din Sibiu sau din Iași, nu refuzați invitațiile care vi se oferă. Muzeele: ASTRA - Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie a României din București, precum și Muzeul Etnografic al Moldovei (Iași) vă așteaptă să vă îmbarcați pentru călătorii în vremuri de aur ale istoriei, care nu se vor mai repeta niciodată.
"O vară ca la țară, în Dumbrava Sibiului”
Până pe 30 septembrie, în Dumbrava Sibiului se desfășoară un program menit să pună în valoare patrimoniul inestimabil al muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Frumoasele case țărănești, umbrite de arborii din Dumbravă, au prins viață în această vară, căci grajdurile și cotețele le-au fost populate cu găini, curci, oi și chiar un măgar. Au fost construite o fierărie funcțională, capabilă să găzduiască ateliere, două cuptoare de olar; un sistem tradițional de gătit cu plită și cuptor, precum și două vetre, toate fiind folosite în cadrul unor demonstrații practice și ateliere.
Meșterii populari sunt prezenți în fiecare săptămână în muzeu, cu standuri de prezentare, completate de demonstrații practice. Sunt organizate ateliere de olărit, de fierărie, de gastronomie tradițională, de păpuși, de instrumente muzicale, de pictură pe sticlă, pictură pe lemn, brodat, țesut și altele. Nu a fost uitat nici folclorul românesc. Aleile muzeului sunt străbătute de cupluri de dansatori, acompaniați de lăutari, care fac și demonstrații de joc tradițional, în zilele de sfârșit de săptămână. Vă mai stau la dispoziție și ghizi în costume tradiționale, ce vor juca rolul de gazdă în diverse zone din muzeu, prezentând trasee tematice, ce grupează obiectivele de maxim interes.
Pe 18-19 august puteți să vedeți: un atelier de măști tradiționale (la Gospodăria atelier de dogari din Nereju); două ateliere de pictură pe sticlă și un atelier de țesut, cusut și împletit, la Troița din Sibiel.
Dacă nu sunteți din Sibiu și nu puteți să ajungeți să vizitați Muzeul ASTRA, puteți face un tur virtual pe internet: muzeul astra.ro.
Ada Kaleh. Insula din suflet
Până pe 19 august 2012, între orele 10-18, în Sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român, mai puteți viziona expoziția Ada Kaleh. Insula din suflet. Istoria minusculei, dar atât de romanticei insule de pe Dunăre, din aval de Orșova veche, este dramatică. A fost înghițită de apele învolburate ale fluviului, la începutul anilor '70, odată cu terminarea construcției Hidrocentralei Porțile de Fier I. Odată cu ea, s-a scufundat o bucată din istoria interbelică a României, trăgând la fund casele învelite în olane, cu cișmelele, cafenelele și prăvăliile cu acadele și sugiuc, și spulberând comunitatea de localnici turci, neîntrecuți artiști ai cafelei cu scorțișoară și cu caimac.
"Dacă ar mai exista o insulă ca aceea, aș lăsa totul și m-aș muta pe ea”, spunea Ali Tunaligil, un turc născut la Ada Kaleh și stabilit la Istanbul, în filmul documentar al regizorului Ismet Arasan - "Ada Kaleh Stories” (Turcia, 2009).
Povestea insulei oferită de muzeul bucureștean s-a construit pas cu pas, din fotografii, din arhivele personale ale foștilor insulari, din cărți poștale și ilustrate, din hărți vechi și din relatările așa de nostalgice ale locuitorilor insulei. Obiecte salvate de pe Ada Kaleh, dar și altele, cu valoare de simbol, întregesc un tablou pitoresc și sentimental, considerat de supraviețuitori un paradis pământesc.
Expoziția face parte dintr-un proiect finanțat de AFCN și va fi deschisă ulterior și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (14-28 septembrie 2012) și la Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9-31 octombrie 2012). Intrarea este liberă.
"Copilăria de altădată, la țară”
O altă vacanță imaginară "la țară” vă propune și Muzeul Național de Istorie a României, în sediul din Calea Victoriei nr.12, București, unde până pe 2 septembrie a.c., este găzduită expoziția temporară "Copilăria de altădată, la țară”. Sunt prezentate jucării de la sat, impresionante prin modestia materialului din care au fost realizate, prin simplitatea și ingeniozitatea celor care le-au meșterit. Veți admira jucării care au aparținut deopotrivă copiilor români, sași și secui, din satele Transilvaniei, Moldovei și Munteniei.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti” (București), Muzeul Național Secuiesc (Sf. Gheorghe), Complexul Național Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Etnografie Brașov, Complexul Muzeal Județean Neamț (Piatra-Neamț), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești) și Asociația Muzeul Jucăriilor (București) și reunește obiecte deosebite din patrimoniul acestora. Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.
"Linguri, linguroaie și polonice”
Chiar dacă nu sunteți mari mâncăi, sunteți așteptați de data aceasta la Iași, tot până pe 2 septembrie, la vernisajul expoziției "Linguri, linguroaie și polonice din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”.
Aici sunt scoase din lada de zestre cu peste 400 de tacâmuri tradiționale din lemn, aflate în colecția Muzeului Etnografic al Moldovei, aproximativ 150 de piese reprezentative. Prin intermediul lor, muzeografii ieșeni vor să-i învețe pe curioși aspecte din viața cotidiană a comunităților arhaice. Nu este vorba doar de măiestria pusă în crearea unor linguri și linguroaie ce au străbătut secolele, ci și de menirea lor ascunsă, de magia ce le era atribuită, în apărarea omului și a locului de influența spiritelor nefaste.
Expoziția a fost deschisă publicului spre vizitare la Muzeul Unirii din strada Lăpușneanu nr. 14, în 2 august și se va încheia pe 2 septembrie a.c.