"Maghiari, nu vă mai amestecați cu românii!”

Ion Longin Popescu
Puțini sunt românii care au auzit de "Republica Autonomă Călata”, o utopie maghiară din pri­mă­vara anului 1919.

Arhitectul Kos Karoly, la câteva luni după Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a prezentat Consiliului Diri­gent de la Sibiu (entitate po­litică ce a guvernat treburile Transil­vaniei până la preluarea controlului de către Guvernul de la București) un pro­iect de autonomie teritorială pe criterii etnice, potrivit că­ruia, între Cluj și Hue­din, unde locuiau cir­ca 40.000 de ma­ghiari, ar fi urmat să fie creată o "re­pu­bli­că autonomă”, cu steag, monedă, imn, lim­bă ofi­cială etc. Planul a fost respins, iar Țara Căla­tei (Kalotaszeg) a rămas doar ceea ce fusese de secole: o zonă etnografică. Informația este oferită de site-ul www.erdely.ma și preluată de ziarul Adevărul. Același ziar, citând site-ul respectiv, ne-a oferit zilele trecute o altă știre bombă: lideri spirituali ai maghiarimii din Baia Mare cheamă la crearea unei separări a maghia­rilor de români, după modelul Călata. Sub titlul "Ma­ghiari, nu vă mai amestecați cu românii!”, preoți, pro­fesori, pedagogi și chiar viceprimarul orașului, Lu­descher Istvan, au publicat un manifest care îndeamnă la separare etnică și la izolare față de "străini” (a se citi români). Dacă n-ar fi caraghioasă și desprinsă parcă dintr-un insectar cu... proști, ideea "luminătorilor” ma­ghiarimii din nordul țării ar fi de un umor negru, plin de savoare, chiar și în rândul maghiarilor de rând, vi­zați de grija "părintească” a liderilor lor. Iată cum sună, în părțile lui principale, manifestul ce-și propune, nici mai mult, nici mai puțin, decât o purificare etnică vo­luntară:
"PĂRINȚI: Nu vă privați copiii de școala cu pre­dare în limba maternă, pentru că în caz contrar, îi privați de dreptul de a rămâne maghiari! Școala în limba străină (română - n.red.) înseamnă și un cerc de prieteni străini, de unde decurg și căsătoriile mix­te. În acest caz nefericit, riscăm să pierdem familiile pur maghiare, vom fi propriii noștri lichidatori. În spiritul libertății prost înțelese, nu vă lăsați copiii să ia singuri decizii. Alegeți pentru ei școli cu predare în limba maghiară, educați-vă copiii să fie maghiari, pentru ca și nepoții voștri să se nască maghiari.
TINERI: Căutați-vă prieteni maghiari! Nu uitați că acest lucru a ajutat comunitățile maghiare din Ardeal să supraviețuiască. Scoateți din viețile voastre toți străinii (toți românii - n.red.)! Pentru că un prie­ten străin se poate transforma ușor într-un iubit stră­in, mai apoi un soț sau o soție străină. Uitați-vă în jur: din căsătoriile mixte au mai rezultat copii ma­ghiari, nepoți maghiari? Nu!
PROFESORI: Transmiteți moștenirea predării în maghiară de peste 1.000 de ani. Nu doar predați, ci edu­cați! Nu putem face compromisuri, nu există nici un «dar». Trebuie să fim și să rămânem maghiari pu­ternici, mândri, de calitate! Trebuie să fim ma­ghiari responsabili de maghiarii de lângă noi!”
Ce altceva mai spun preoții și pedagogii "res­pon­sabili” din Baia Mare? Se simt amenințați de "gândirea publică” de factură europeană, liberală, potrivit căreia maghiarii și românii trăiesc în bună înțelegere, nu fac diferențe etnice în aprecierea calității personale, la slujbă, la discotecă sau la ștrand, la școală sau la uni­ver­sitate. Să-i fi pus pe gânduri pe ungurii băimăreni faptul că mulți maghiari se duc, în ultima vreme, la bi­sericile ortodoxe sau faptul că tinerii români și ma­ghiari își permit să se îndrăgostească și să se căsă­torească între ei, ascultând de poruncile inimii și nu de ne­bunia iredentistă maghiară?”. "Căsătoriile mixte sunt o boală contagioasă”, se spune în manifest. Aces­te căsătorii distrug maghiarimea, deci trebuie sto­pate! "Bisericile nu mai leagă căsătorii pur ma­ghia­re, nu mai sunt botezați copii maghiari. Grădinițele mai au copii maghiari, dar aceștia dispar, odată cu tre­cerea lor la școală, la liceu. Copiii noștri au mai degrabă prieteni români, ascultă muzică străină, de multe ori nici măcar în familie nu mai vorbesc în maghiară”. Te ștergi la ochi, ca după un vis urât, și te în­trebi dacă nu cumva călătorești în vremurile lui Kossuth Lajos? Apoi descoperi că însuși viceprimarul Ludescher Ist­van este căsătorit cu o româncă și-ți spui că nu e chiar totul pierdut, pentru frăția româno-maghiară...