"Ținem munții în loc”

Ion Longin Popescu
- Roșia Montană rezistă prin cultură -

Și în acest an, echipa de voluntari "Salvați Roșia Mon­tană” reușește să impresioneze prin perseverență, sacrificiu, hotărâre și patriotism: organizează cea de-a VII-a ediție a festivalului "FânFest”, între 15-19 august a.c., sub genericul "Ți­nem munții în loc. Roșia Montană rezistă prin cul­tură”.
Festivalul, a cărui primă ediție s-a desfășurat în august 2004, a adus laolaltă, la Roșia Montană, de-a lungul anilor, mii de vizitatori și activiști din întreaga țară, dar și din stră­inătate. Scopul festivalului este, după cum se știe, salvarea patrimoniului, a mediului și a localității, fiind unul din mo­durile în care se demonstrează că în Roșia Montană se poate trăi din agricultură, turism și din alte activități ce nu distrug natura și istoria. Organizatorii sunt conștienți că "forța gla­surilor” lor este cea care a păstrat vie Roșia Montană în ulti­mul deceniu, când s-a purtat bătălia cu invadatorii de la RMGC. "FânFest” este celebrarea spiritului civic, spirit pe care corporatiștii și politicienii corupți nu l-au luat în calcul la începuturile goanei lor după aur. "Veniți cu toții la FânFest”, ne îndeamnă localnicul Eugen David, "să stri­găm tare: Roșia Montană nu e de vânzare. Proiectul Gold Cor­poration vrea să înlocuiască patrimoniul natural și is­toric de la Roșia Montană cu un imens lac de reziduuri to­xice și cianură, vrea să înstrăineze o resursă naturală im­portantă a României și să calce în picioare demnitatea ro­mânilor”. Prin muzică, literatură, film, artă stradală, work­shop-uri și conferințe, "FânFest” a adus laolaltă tineri, adulți, vârstnici, orășeni, țărani, muncitori, intelectuali, aca­demicieni, artiști plastici, muzicieni, scriitori, simpli cetă­țeni, dar și personalități publice. "FânFest” a fost deopotrivă o zonă liberă de campanii electorale, organizatorii refuzând apariția pe scena festivalului a oricărui politician care a încercat să-și construiască, astfel, un capital de imagine. Orice politician e binevenit să ajute Roșia Montană, dar cel mai bine o poate face din fotoliul funcției pe care o deține: în circumscripția electorală, în primărie, în consiliul local, Parlament, Guvern sau Președinție. De notat că bugetele festivalului de la Roșia Montană au fost infime. Acestea n-au ajuns, niciodată, nici măcar la a zecea parte din bugetul unui festival al berii, spre exemplu, voluntarii, artiștii, for­ma­țiile muzicale, animatorii etc. participând gratis la în­tregul program. În urma eforturilor lor, Roșia Montană și pro­blemele ei sunt cunoscute de tot mai mulți români și europeni, iar FânFest face ca oamenii să se îndrăgostească definitiv de acest loc, ce va trăi veșnic.

Mai multe detalii pe www.fanfest.ro
(Formațiile care vor onora cu prezența lor festivalul sunt următoarele: Mushroom Story, Luna Amară, Rehab Nation, Mojo Barrel Band, Luiza Zan & Snaps, Blazzaj, Kumm, Norzeatic și Martorii, Avant'n'Gard, Iordache, Tavi Scurtu, Uțu Pascu, Blanoz, The Old Sound Got Cancelled (Suedia, a.k.a. The Outernational Space Gipsy Consortium), Robin & The Backstabbers, IPR, Subcarpați, Aria Urbană, Silent Strike, DJ K-lu, Cuscrii (Electroclown & Danaga), Limun, Padre (Electronic Hunt), Mad Liquid (Electronic Hunt), Atomic Midget, DJ WAREN back 2 back DJ XTZ, Zabriskie, Manki'n'Stieb.)