Mecanismul de apariție a fibromului uterin este complex și depinde, esențial, de mediul hormonal al femeii, în care estrogenul, sau mai precis excesul de estrogen (hiperestrogenia), joacă rolul principal. Excesul de estrogen favorizează dezvoltarea fibromului uterin, dar și accelerează ritmul de creștere al acestuia, în cazul în care s-a format deja. Sigur că, pe lângă terenul hormonal propice dezvoltării acestui tip de tumoră benignă, vârsta și predispoziția genetică reprezintă, și ele, factori de risc importanți, mai ales dacă regimul de viață și alimentația sunt incorecte.
Luând în calcul că ați fost operată de chist ovarian și, în consecință, predispoziția spre hiperestrogenie există, teama de apariție a unui fibrom uterin este pe deplin îndreptățită, mai ales că și ciclul menstrual continuă să fie dereglat. În aceste condiții, chiar dacă, din punct de vedere al medicinei alopate, nu există soluții profilactive pentru această afecțiune, respectarea unui regim alimentar preponderent lacto-vegetarian și administrarea unor suplimente nutriționale, necesare reechilibrării balanței hormonale, pot, în mare măsură, minimiza riscul apariției unui fibrom uterin.
În privința alimentației, trebuie reduse sau chiar eliminate carnea, grăsimile și excesul de proteine, conservele, prăjelile de orice tip (în ulei, unt, untură), băuturile alcoolice, afumăturile, zahărul și dulciurile ultrarafinate, aditivii alimentari. Toate aceste alimente (dăunătoare) aduc deservicii organismului, prin încetinirea proceselor fiziologice de eliminare a metaboliților, denaturarea activității sistemului endocrin, inhibarea bunei funcționări a sistemului imunitar și potențarea proceselor de dezvoltare a patologiilor tumorale, fie ele benigne sau maligne.
La polul opus (alimente permise) se situează, așa cum spuneam, regimul alimentar preponderent lacto-vegetarian, care să includă și mierea de albine, cereale, nucile, pătrunjelul, ceapa, usturoiul verde, semințele (dovleac, floarea-soarelui, susan), merele, fructele de pădure (zmeură, afine, cătină etc.), drojdia de bere.
La capitolul suplimente nutriționale, în capul listei stau cele care conțin indoli și seleniu organic. Administrarea lor în scop preventiv se bazează pe următoarele considerente:
* Indolii - sunt niște fitonutrienți puternici pe care îi găsim îndeosebi în legumele crucifere, cum ar fi varza, varza creață, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, napi, ridichi, creson, gulie. Pe lângă puterea lor antioxidantă, indolii ajută și la echilibrarea nivelurilor hormonale, mai ales în cazul excesului de estrogen, fiind un puternic dezactivator al acestuia. În magazinele naturiste se găsesc diferite amestecuri sub formă de pulbere (capsule), în a căror compoziție se găsesc diferiți fitonutrienți, printre care indolii și sulforafanii, prezenți și în crucifere.
* Seleniul organic: ca element component al enzimei glutation peroxidază, joacă un rol important în protejarea lipidelor polinesaturate care constituie membranele celulare. Rolul său puternic antioxidant se manifestă prin repararea daunelor provocate ADN-ului de un exces de radicali liberi, proces care stă la originea dezvoltării formațiunilor tumorale. Dozele de seleniu organic recomandate sunt de 70-80 mcg pe zi, iar sursele naturale din care poate fi procurat sunt: cerealele integrale, gălbenușul de ou, usturoiul, drojdia de bere, ceapa, pătrunjelul, ginsengul, nuca de Brazilia, algele (Spirulina, Chlorella), fructele de mare, semințele de floarea-soarelui și tonul.
Tot în scop profilactic se mai pot administra produse care conțin muguri de zmeur, Arin Alb și Mur, Crețișoară (extract, infuzie, pulbere), coenzima Q10, Năpraznic, Resveratrol, ulei de sâmburi de struguri sau produse complexe, cum sunt Shecure ori Kamaiany.
Referitor la problema partenerului dvs.: îmbunătățirea valorilor spermogramei se poate realiza prin administrarea unor produse naturale, cum ar fi Spirulina, Ghimbirul, Ginsengul siberian, nuca de Cedru, Năpraznicul, lăptișorul de matcă, Brânca-ursului, în asociere cu vitamina E și Arginină.
În final, trebuie menționat și rolul deosebit al Zeolitului, a cărui administrare este o foarte bună premiză pentru tratarea sterilității masculine, deoarece, cel mai frecvent, sterilitatea apărută la bărbați este rezultatul dezechilibrelor hormonale care apar pe fondul intoxicării organismului cu substanțe precum xenoestrogenii, metalele grele, pesticidele și unii aditivi alimentari. Se țin două cure, a câte 90 de zile fiecare, timp în care se administrează 6 capsule de Zeolit pe zi. Între cele 2 cure, se face o pauză de minimum 21 de zile. Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Mama are Zona Zoster oftalmică”
(Răspuns pentru IULIA - Botoșani, F. AS nr. 936)
Precedată de durere la nivelul unei jumătăți a feței, urmată de o erupție de vezicule pe zona de piele corespunzătoare nervului oftalmic (pleoapă, conjunctivă, frunte, nas), în cazul mamei dvs., Zona Zoster a apărut pe fondul scăderii capacității de apărare a organismului, odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentul urmat nu a dat rezultatele așteptate, întrucât, probabil, nu a fost instituit în primele 5-7 zile.
Sper ca până la apariția răspunsului meu și alcătuirea unei scheme de tratament eficiente, mama să fie ocolită de complicații precum afectarea nervului auricular, ce declanșează dureri puternice la nivelul conductului auditiv, sau paralizia pupilei și keratită, cu vedere încețoșată, lăcrimare, durere și senzație de corp străin. Durerile, la persoanele în vârstă, chiar și după vindecare, persistă mai multe luni, ceea ce creează o senzație de disconfort. Tratamentul este dificil. Zona atinsă de virus și cea adiacentă se va unge de trei ori pe zi cu Acyclovir. Se va tampona cu Bitter Suedez de 6 ori pe zi. Din două în două zile, se vor badijona fruntea și locurile dureroase cu Violet de gențiană 1% și se ung cu Colire antiseptice. Vitaminele B1 și B12 (câte 1 tabletă pe zi), 30 de zile, Isoprinosin - 1 tabletă pe zi, 5 zile, în combinație cu Hipericum Perforatum 15 CH sau Apis Mellifica 30 CH (5 granule, de trei ori pe zi) constituie terapia vindecătoare.
Persoanele care acordă îngrijiri bolnavilor afectați de Zona Zoster trebuie să se spele cu săpun pe mâini, după fiecare contact cu aceștia. Copiii trebuie să evite contactul cu subiecții bolnavi, virusul fiind foarte contagios printr-o simplă atingere. În cazul mamei dvs., cel mai indicat ar fi Sucul emolient de urechelniță, plantă ce crește în zonele muntoase, care poate înlătura durerile foarte rapid, uneori chiar de la prima ungere. Pe ochiul tratat se pun zilnic, până la vindecare, comprese cu ceai de salvie, silur, albăstrele, sulfină, mușețel, crețișoară - 30 minute. Unguentele Baneocin și Hezogel folosite alternativ au efecte excepționale în paralel cu Carotenoid Complex și Goldenseal Root. Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Băiețelul meu face otite repetate, cu complicații”
(Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 1014)
Otita seroasă sau seromucoasă, afecțiune frecventă la copilul mic, se definește prin existența unui epanșament (lichid seromucos) al urechii medii, în spatele membranei timpanice, fără simptome de inflamație acută. Otita seroasă reprezintă aproximativ 30% dintre afecțiunile inflamatorii otice și este secundară inflamației mucoasei urechii medii. Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare ale copilului sunt asociate sau urmate frecvent de apariția unei otite seroase sau seromucoase. În cazul băiețelului dvs., în vârstă de 3 ani, medicul specialist ORL și medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliară primitivă, prezența vegetațiilor adenoide (polipi) sau a unei malformații velopalatine a sugarului. Otita seroasă poate să se repete de mai multe ori într-un an, în urma unor noi infecții acute ale căilor aeriene superioare și a unor factori favorizanți locali, ducând astfel la apariția otitei seroase recurente și a otitei seromucoase. Tratamentul otitei seroase la sugar și copilul mic constă în:
* Aspirații nazale, de 2-3 ori pe zi, urmate de instilații cu ser efedrinat 0,5% și/sau apă de mare sterilă, tip Nazomer, Sterimar, Rhinomer. Pentru o eficacitate maximă, capul copilului va fi în hiperextensie și înclinat spre urechea bolnavă. Menținerea acestei poziții timp de un minut favorizează deschiderea trompei auditive și remiterea simptomatologiei: durere (otodinie) și senzația de ureche înfundată (hipoacuzie).
* Pulverizați 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol 100% natural) deasupra patului și în cameră, în vederea optimizării microclimatului ambiental și îndepărtării alergenilor. Menținerea unei igiene normale a aerului respirat și a permeabilității foselor nazale, cu o respirație nazală corectă, sunt condiții obligatorii în vederea succesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă de flixotide nebules 0,5 mg (sau dexametazonă), diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare și antialergice timp de 7-10 zile.
* Tratamentul cu antibiotice în otita seroasă este indicat numai în pusee acute, la recomandarea medicului. Evitați Gentamicina și alte medicamente cu potențial ototoxic.
* Unele cazuri beneficiază de aplicarea tubului diabolo, pentru aerație transtimpanală.
* Este recomandată aerosoloterapia, în stațiunile Ocna Sibiului, Govora, Bazna.
Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com
"Ajutați-mă cu un tratament pentru tromboflebită”
(Răspuns pentru CRISTI - Turnu-Severin, F. AS nr. 1022)
În cazul dvs. este necesară o ecografie Doppler a membrelor inferioare. Trebuie să vă prezentați pentru un consult de specialitate într-o unitate de chirurgie vasculară - flebologie. Ecografia Doppler vă poate confirma stadiul în care vă aflați și evoluția bolii sub tratament. Trebuie să urmați următoarea schemă de tratament:
* Corectarea factorilor favorizanți; scăderea ponderală (dacă este cazul), evitarea ortostatismului (a nu se sta timp îndelungat în picioare), mersul pe jos (cel puțin 30 minute pe zi), renunțarea totală la fumat și, nu în ultimul rând, un regim adecvat igieno-dietetic.
* Tratamentul medicamentos curativ al bolii tromboembolice venoase constă în administrarea de heparine (există mai multe tipuri). Se folosește în special heparina nefracționată (Calciparina), doza și durata tratamentului se stabilesc de medicul specialist, în funcție de alte boli asociate, în special coronaropatii.
* Pentru tromboza venoasă profundă (TVP) se administrează în special heparine cu greutate moleculară mică (LMWH), de exemplu Fragmine sau Lovenox, injecții s.c. de 2 ori pe zi. Înainte de instituirea tratamentului, trebuie efectuată dozarea trombocitelor, de două ori pe săptămână, teste de anticoagulare și hemoleucograma completă.
* Puteți folosi și unguente aplicate extern, de tipul Lioton gel sau Venoruton gel și administrarea timp îndelungat de aspirină - Aspacardin.
* Ca tratament complementar, recomand administrarea în paralel a unui medicament homeopat - Hamamelis, cu acțiune benefică asupra circulației venoase. Se administrează astfel: Hamamelis 15 CH, câte 5 granule, sublingual, de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 2 săptămâni, urmat de Hamamelis 30 CH, câte 5 granule, o administrare pe săptămână, timp de o lună.