Răspuns pentru MARIA - Sibiu, F. AS nr. 1021 - "Cum pot evita apariția unui fibrom uterin?”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Mecanismul de apariție a fibromului uterin este com­plex și depinde, esențial, de mediul hormonal al femeii, în care estrogenul, sau mai precis excesul de estrogen (hi­perestrogenia), joacă rolul principal. Ex­cesul de estrogen favo­rizează dez­vol­tarea fibromului uterin, dar și acce­le­rează rit­mul de creștere al acestuia, în cazul în care s-a format deja. Sigur că, pe lângă te­renul hor­mo­nal propice dez­voltării acestui tip de tu­moră benignă, vârsta și pre­dis­poziția genetică repre­zintă, și ele, factori de risc im­portanți, mai ales dacă regimul de viață și alimen­tația sunt incorecte.
Luând în calcul că ați fost operată de chist ovarian și, în consecință, predispoziția spre hiperestrogenie există, teama de apariție a unui fibrom uterin este pe deplin îndreptățită, mai ales că și ciclul menstrual conti­nuă să fie dereglat. În aceste con­diții, chiar dacă, din punct de vedere al medicinei alopate, nu există so­luții profilactive pentru această afec­țiune, respectarea unui regim ali­men­tar preponderent lacto-vege­tarian și admi­nistrarea unor supli­mente nutriționale, nece­sare reechi­librării balanței hormo­nale, pot, în mare măsură, minimiza ris­cul apariției unui fibrom uterin.
În privința alimentației, trebuie re­duse sau chiar eliminate carnea, grăsi­mile și excesul de proteine, conservele, prăjelile de orice tip (în ulei, unt, un­tură), băuturile al­co­oli­ce, afumăturile, zahărul și dulciurile ultrarafinate, aditi­vii alimentari. Toa­te aceste alimente (dău­nătoare) aduc deservicii organis­mu­lui, prin încetinirea proceselor fiziolo­gice de eliminare a metaboliților, dena­tu­ra­rea activității siste­mului endocrin, inhibarea bunei funcționări a siste­mu­lui imunitar și potențarea proce­selor de dez­voltare a patologiilor tumorale, fie ele benigne sau maligne.
La polul opus (alimente permise) se situează, așa cum spuneam, regimul alimentar preponderent lacto-vege­tarian, care să includă și mierea de albine, cereale, nucile, pătrunjelul, ceapa, usturoiul verde, semințele (dovleac, floarea-soarelui, susan), merele, fructele de pădure (zmeură, afine, cătină etc.), drojdia de bere.
La capitolul suplimente nutriționale, în capul listei stau cele care conțin indoli și seleniu organic. Admi­nistrarea lor în scop preventiv se bazează pe urmă­toarele considerente:
* Indolii - sunt niște fitonutrienți puternici pe care îi găsim îndeosebi în legumele crucifere, cum ar fi varza, varza creață, varza de Bruxelles, conopida, broc­coli, napi, ridichi, creson, gulie. Pe lângă puterea lor antioxidantă, indolii ajută și la echilibrarea nive­lu­rilor hormonale, mai ales în cazul excesului de estro­gen, fiind un puternic dezactivator al acestuia. În ma­ga­­zinele naturiste se găsesc diferite amestecuri sub for­mă de pulbere (capsule), în a căror compoziție se gă­sesc diferiți fitonutrienți, printre care indolii și sul­forafanii, prezenți și în crucifere.
* Seleniul organic: ca element component al en­zimei glutation peroxidază, joacă un rol important în protejarea lipidelor polinesaturate care constituie mem­­branele celulare. Rolul său puternic antioxidant se manifestă prin repararea daunelor provocate ADN-ului de un exces de radicali liberi, proces care stă la origi­nea dezvoltării formațiunilor tumorale. Dozele de sele­niu organic recomandate sunt de 70-80 mcg pe zi, iar sursele naturale din care poate fi pro­curat sunt: cerea­lele integrale, gălbenușul de ou, ustu­roiul, drojdia de bere, ceapa, pătrunjelul, ginsengul, nuca de Bra­zilia, algele (Spirulina, Chlorella), fructele de mare, semin­țele de floarea-soarelui și tonul.
Tot în scop profilactic se mai pot administra pro­duse care conțin muguri de zmeur, Arin Alb și Mur, Crețișoară (extract, infuzie, pulbere), coenzima Q10, Năpraznic, Resveratrol, ulei de sâmburi de struguri sau produse complexe, cum sunt Shecure ori Kamaiany.
Referitor la problema partenerului dvs.: îmbu­nătățirea valorilor spermogramei se poate realiza prin administrarea unor produse naturale, cum ar fi Spiru­lina, Ghimbirul, Ginsengul siberian, nuca de Cedru, Năpraznicul, lăptișorul de matcă, Brânca-ursului, în asociere cu vitamina E și Arginină.
În final, trebuie menționat și rolul deosebit al Zeo­litului, a cărui administrare este o foarte bună premiză pentru tratarea sterilității masculine, deoarece, cel mai frecvent, sterilitatea apărută la bărbați este rezultatul dezechilibrelor hormonale care apar pe fondul into­xicării organismului cu substanțe precum xenoes­tro­genii, metalele grele, pesticidele și unii aditivi alimen­tari. Se țin două cure, a câte 90 de zile fiecare, timp în care se administrează 6 capsule de Zeolit pe zi. Între cele 2 cure, se face o pauză de minimum 21 de zile. Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Mama are Zona Zoster oftalmică”
(Răspuns pentru IULIA - Botoșani, F. AS nr. 936)


Precedată de durere la nivelul unei jumătăți a feței, urmată de o erupție de vezicule pe zona de piele cores­punzătoare nervului oftalmic (pleoapă, conjunctivă, frunte, nas), în cazul mamei dvs., Zona Zoster a apărut pe fondul scăderii capacității de apărare a organis­mu­lui, odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentul urmat nu a dat rezultatele așteptate, întrucât, probabil, nu a fost instituit în primele 5-7 zile.
Sper ca până la apariția răs­punsului meu și alcătui­rea unei scheme de tratament efici­ente, mama să fie oco­lită de compli­cații precum afectarea nervului auri­cu­lar, ce declanșează dureri puternice la nivelul con­ductului auditiv, sau paralizia pupilei și keratită, cu vedere încețoșată, lăcrimare, du­rere și senzație de corp străin. Dure­rile, la persoa­nele în vârstă, chiar și după vindecare, persistă mai multe luni, ceea ce creează o sen­zație de discon­fort. Tratamentul este dificil. Zona atinsă de virus și cea adiacentă se va unge de trei ori pe zi cu Acy­clovir. Se va tampona cu Bitter Sue­dez de 6 ori pe zi. Din două în două zile, se vor badijona fruntea și locu­rile dureroase cu Violet de genția­nă 1% și se ung cu Colire antiseptice. Vitaminele B1 și B12 (câte 1 tabletă pe zi), 30 de zile, Isoprinosin - 1 ta­bletă pe zi, 5 zile, în combinație cu Hi­pericum Per­foratum 15 CH sau Apis Mellifica 30 CH (5 granule, de trei ori pe zi) constituie terapia vindecătoare.
Persoanele care acordă îngrijiri bol­navilor afectați de Zona Zoster tre­buie să se spele cu săpun pe mâini, după fiecare contact cu aceștia. Copiii tre­buie să evite contactul cu subiecții bol­navi, virusul fiind foarte con­tagios prin­tr-o simplă atingere. În ca­zul ma­mei dvs., cel mai indicat ar fi Sucul emolient de urechelniță, plantă ce crește în zonele muntoase, care poate înlătura durerile foarte rapid, uneori chiar de la prima ungere. Pe ochiul tra­tat se pun zilnic, până la vindecare, comprese cu ceai de salvie, silur, albăstrele, sulfină, mușețel, crețișoară - 30 minute. Un­guentele Baneocin și He­zogel folosite alternativ au efecte excepționale în paralel cu Carote­noid Complex și Goldenseal Root. Multă sănătate!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Băiețelul meu face otite repetate, cu complicații”
(Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 1014)


Otita seroasă sau seromucoasă, afecțiune frecventă la copilul mic, se definește prin existența unui epanșa­ment (lichid seromucos) al urechii medii, în spatele membranei timpanice, fără simptome de inflamație acută. Otita seroasă reprezintă aproximativ 30% dintre afecțiunile inflamatorii otice și este secundară infla­mației mucoasei urechii medii. Infecțiile acute ale căi­lor respiratorii superioare ale copilului sunt asociate sau urmate frecvent de apariția unei otite seroase sau seromucoase. În cazul băiețelului dvs., în vârstă de 3 ani, medicul specialist ORL și medicul pediatru vor in­vestiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliară primitivă, prezența vegetațiilor ade­noide (polipi) sau a unei malformații velopalatine a sugarului. Otita seroasă poate să se repete de mai multe ori într-un an, în urma unor noi infecții acute ale căilor aeriene superioare și a unor factori favorizanți locali, ducând astfel la apariția otitei seroase recurente și a otitei seromucoase. Tratamentul otitei seroase la sugar și copilul mic constă în:
* Aspirații nazale, de 2-3 ori pe zi, urmate de instilații cu ser efedrinat 0,5% și/sau apă de mare sterilă, tip Nazomer, Sterimar, Rhinomer. Pentru o eficacitate maximă, capul copilului va fi în hiperex­tensie și înclinat spre urechea bolnavă. Menținerea acestei poziții timp de un mi­nut favorizează deschiderea trompei auditive și remi­terea simptomatologiei: durere (otodinie) și senzația de ureche înfundată (hipoacuzie).
* Pulverizați 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol 100% natural) deasupra patului și în cameră, în vede­rea optimizării microclimatului ambiental și înde­păr­tării alergenilor. Menținerea unei igiene normale a aerului respirat și a permeabilității foselor nazale, cu o respirație nazală corectă, sunt condiții obligatorii în vederea succesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă de flixotide nebules 0,5 mg (sau dexametazonă), diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare și antialergice timp de 7-10 zile.
* Tratamentul cu antibiotice în otita seroasă este indicat numai în pusee acute, la recomandarea medicu­lui. Evitați Gentamicina și alte medicamente cu poten­țial ototoxic.
* Unele cazuri beneficiază de aplicarea tubului diabolo, pentru aerație transtimpanală.
* Este recomandată aerosoloterapia, în stațiunile Ocna Sibiului, Govora, Bazna.

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Ajutați-mă cu un tratament pentru tromboflebită”
(Răspuns pentru CRISTI - Turnu-Severin, F. AS nr. 1022)


În cazul dvs. este necesară o ecografie Doppler a mem­brelor inferioare. Trebuie să vă pre­zentați pentru un consult de specialitate într-o unitate de chirurgie vasculară - flebologie. Ecografia Doppler vă poate confirma stadiul în care vă aflați și evo­luția bolii sub tratament. Trebuie să ur­mați următoarea schemă de tratament:
* Corectarea factorilor favorizanți; scăderea ponderală (dacă este cazul), evitarea orto­statismului (a nu se sta timp îndelungat în picioare), mersul pe jos (cel puțin 30 minute pe zi), renunțarea totală la fumat și, nu în ultimul rând, un regim adecvat igieno-dietetic.
* Tratamentul medicamentos curativ al bolii trom­boembolice venoase constă în administrarea de hepa­rine (există mai multe tipuri). Se folosește în special heparina nefracționată (Calcipa­rina), doza și durata tratamentului se stabilesc de me­dicul specialist, în funcție de alte boli asociate, în special coronaropatii.
* Pentru tromboza venoasă profundă (TVP) se administrează în special hepa­rine cu greutate mole­culară mică (LMWH), de exemplu Fragmine sau Lo­ve­nox, injecții s.c. de 2 ori pe zi. Înainte de instituirea tratamentului, trebuie efectuată dozarea trombocitelor, de două ori pe săptămână, teste de anticoagulare și hemoleucograma completă.
* Puteți folosi și unguente aplicate extern, de tipul Lioton gel sau Venoruton gel și administrarea timp îndelungat de aspirină - Aspacardin.
* Ca tratament complementar, recomand adminis­trarea în paralel a unui medicament homeopat - Hama­melis, cu acțiune benefică asupra circulației venoase. Se administrează astfel: Hamamelis 15 CH, câte 5 granule, sublingual, de două ori pe zi, dimineața și sea­ra, timp de 2 săptămâni, urmat de Hamamelis 30 CH, câte 5 granule, o administrare pe săptămână, timp de o lună.