Magneziul este un metal alcalin, identificat pentru prima oară în anul 1755, de către savantul englez Joseph Black. Inițial, descoperirea sa a părut a fi strict de domeniul chimiei și al fizicii, prea puține corelații făcându-se între acest metal oarecum ciudat, care ardea cu flacără intensă și era mult mai ușor decât aluminiul, și lumea vie. Apoi, s-a descoperit că, de fapt, existența vieții pe Pământ, așa cum o cunoaștem astăzi, se datorează acestui mineral. Aceasta, pentru că magneziul este prezent în fiecare frunză și în fiecare fir de iarbă, fiind un component esențial al clorofilei din plante și fiind, ca atare, indispensabil hrănirii acestora. De fapt, structura clorofilei din plante este aproape perfect identică cu cea a hemoglobinei din sângele uman, singura diferență fiind aceea că hemoglobina conține un atom de fier, în timp ce clorofila conține un atom de magneziu. Parte integrantă a sângelui vegetal, magneziul are atât de multe alte funcții în organismul plantelor și al animalelor, încât nu ne-ar ajunge spațiul acestui articol să le enumerăm. Le vom cunoaște în cele ce urmează pe cele mai importante, referitoare la corpul omenesc.
Rolul magneziului în corpul uman
Organismul nostru conține în medie 25 de grame din acest metal alcalin, distribuit astfel: jumătate din această cantitate intră în componența oaselor, un sfert din această cantitate este parte integrantă din structura mușchilor, restul magneziului împărțindu-se între ficat, inimă, rinichi și plasmă. O cantitate aparent insignifiantă de magneziu intră în sânge, unde are un rol extrem de important, ajutând la procesarea zaharurilor, grăsimilor și proteinelor pe care le consumăm, intervenind în activitățile enzimatice, în excitabilitatea neuromusculară, în coagularea sângelui etc. În absența acestui mineral constitutiv, organismul va intra efectiv în colaps, după o perioadă de timp. Dar înainte însă să se instaleze colapsul, organismul are grijă să ne atragă atenția că ne lipsește acest mineral. Totul este să înțelegem limbajul propriului nostru corp, care prezintă niște simptome destul de precise, atunci când magneziul este deficitar.
Deficitul de magneziu în organism
Aportul zilnic de magneziu necesar organismului este de 300-500 mg, pe care, în mod normal, ar trebui să îl asimilăm din hrana noastră cea de toate zilele. Din păcate, alimentele zilelor noastre sunt foarte rafinate, obținute printr-o agricultură chimizată și modificată genetic, așa încât, adesea, acest mineral ajunge să ne lipsească, iar simptomele nu întârzie să apară. Primul care ne atrage atenția despre lipsa magneziului este sistemul nervos - apar durerile de cap, meteosensibilitatea, senzația de oboseală, crampele musculare. Atunci când suntem mai vulnerabili din punct de vedere emoțional, lipsa magneziului se manifestă și prin anxietate, atacuri de panică, nervozitate și un comportament agitat. Dacă deficitul de magneziu se accentuează, apar stările de greață și vomă, insomnia, stările de agitație psihică, urmate de oboseală foarte puternică, iar alături de atacurile de panică și de anxietate, pot apărea și simptome precum frica de spații deschise, frica de aglomerație, de întuneric etc. Lipsa magneziului din organism afectează și sistemul nervos periferic, lucru manifestat prin amorțirea mâinilor și picioarelor, adaptarea dificilă la frig. Cel mai periculos este deficitul de magneziu pentru cardiaci, la care bătăile inimii devin neregulate, capacitatea de efort scade, tensiunea arterială devine oscilantă, crescând riscul de infarct miocardic și de accident vascular. Adeseori, lipsa magneziului din organism, coroborată cu stresul și oboseala, poate duce și la schimbări incredibile de comportament: persoanele care de obicei sunt relaxate, tonice și încrezătoare devin tensionate, instabile și pesimiste. De multe ori apar și modificări de comportament alimentar, cum ar fi pofta de mâncare nocturnă sau pofta nebună de ciocolată. La femei, pot apărea schimbări ale ciclului menstrual, care devine neregulat, cu crampe puternice și sângerări prelungite. La bărbați este afectată, pe termen lung, fertilitatea și secreția de testosteron.
Diferența dintre magneziul organic și alte forme de magneziu
Adăugați la simptomele deficiențelor mai sus descrise faptul că magneziul este deficitar la una din nouă persoane testate și veți înțelege de ce există o adevărată foame a oamenilor moderni pentru acest element constitutiv. Așa că magneziul a fost transformat rapid în medicament, el fiind obținut atât prin procese de sinteză, cât și prin extracție naturală. Diferența între magneziul de sinteză și cel organic este însă mare, în primul rând din punctul de vedere al eficienței terapeutice.
Magneziul de sinteză este obținut ca produs secundar în procesele industriale de obținere a unor metale, urmat de procesare chimică ulterioară pentru a-l face comestibil, fiind mai greu utilizat de organism și neavând decât o parte dintre efectele terapeutice ale magneziului natural.
Magneziul natural este extras de organism din alimentele proaspete, din apele minerale și din suplimente obținute din apa mării, unde este prezent în diferite forme și combinat cu alte substanțe nutritive, care îi dau efectele benefice asupra sistemului nervos, cardiac, digestiv etc. În terapie, s-a observat că magneziul administrat din surse naturale este mult mai eficient, mai ales pe termen lung, decât magneziul luat din pastilele de sinteză. Să cunoaștem, în continuare, mai detaliat de unde putem obține magneziul necesar sănătății.
Surse de magneziu pentru organism
Căutarea unei surse satisfăcătoare din acest mineral în formă organică este un demers ce preocupă numeroase echipe de specialiști, după ce studiile făcute pe zeci de mii de oameni au arătat că lipsa de magneziu este foarte răspândită. Principalele surse care au fost identificate sunt: alimentele obținute prin metode ecologice, apa minerală bogată în magneziu, suplimentele cu magneziu organic.
Magneziul organic din alimente
Spuneam la începutul acestui articol că magneziul este o componentă esențială a clorofilei. Ca atare, tot ceea ce este verde, viu și... comestibil va fi și foarte bogat în magneziu. Campioanele conținutului de magneziu sunt urzicile, spanacul, fasolea verde, broccoli și zarzavaturile (leuștean, mărar, țelină etc.). Apoi, cantități însemnate din acest mineral conțin și nucile, arahidele, semințele de floarea soarelui și de bostan, precum și coaja unor cereale (orz, ovăz, grâu), dar și grâul sau soia germinată.
Conform părerii medicilor care au studiat metabolizarea acestui mineral, necesarul zilnic de magneziu nu poate fi asimilat dintr-un singur fel de mâncare. Mâncând o mare varietate de mâncăruri, incluzând cinci feluri de fructe și legume zilnic și multe cereale, se poate asigura doza adecvată de magneziu. În schimb, cantitatea de magneziu conținută în alimentele prelucrate este incredibil de mică. Făina albă de grâu, de exemplu, nu mai conține nici 10% din magneziul pe care bobul de grâu întreg îl conține. Spanacul fiert pierde peste 50% din conținutul său inițial din acest oligoelement.
Apele minerale cu magneziu
Apa este o sursă destul de bună de magneziu, dar cantitatea în care găsim acest mineral diferă în funcție de tipul apei. De regulă, apa potabilă din marile orașe, care este obținută din ape de suprafață filtrate și tratate, este foarte săracă în magneziu. În schimb, unele ape din comerțul nostru, cum ar fi Vâlcele, Borsec, Tușnad, Biborțeni, Vatra Dornei (este vorba de apa îmbuteliată sub marca Aqua Carpatica, extrasă din munții Călimani), sunt bogate în acest element, alcătuind așa-numita grupă a apelor magneziene. Consumul zilnic al acestor ape aduce 15-25% din necesarul de magneziu al organismului.
Capsulele cu magneziu de sinteză
Le găsim în farmacii, cu diverse denumiri și în diverse asocieri cu vitamine și cu alte minerale de sinteză. De regulă, aceste capsule conțin lactat sau aspartat de magneziu, care sunt substanțe cu toxicitate redusă în doze mici, dar ale căror efecte benefice asupra sănătății sunt mult mai reduse față de magneziul natural, produs în laboratoarele plantelor verzi sau al mărilor și oceanelor. Mai mult, magneziul de sinteză, nefiind asociat cu bogăția de nutrienți din organismele vii, are efecte de echilibrare nervoasă, cardiacă și metabolică mult mai reduse. Grav este că adesea se vinde un magneziu așa-zis natural și denumit astfel, deși în realitate este vorba doar de niște săruri de sinteză, asociate cu câteva vitamine (și ele de sinteză), care în nici un caz nu au efectele adevăratului magneziu natural, organic, despre care vom vorbi în continuare.
Capsulele cu magneziu organic
Sunt preparate dintr-un magneziu natural, obținut din apa mării, de unde se extrage prin filtrări succesive. Ceea ce rezultă este un adevărat cocktail ce conține diferite forme chimice ale acestui mineral (oxid, clorură, sulfat, carbonat și hidroxid de magneziu), amestecate exact în proporțiile lăsate de Dumnezeu în apa mărilor și a oceanelor. Pentru a deveni viu sau, cu alte cuvinte, organic, magneziul marin este amestecat și cu un alt produs 100% natural remarcabil: drojdia de bere, a cărei "armată" impresionantă de vitamine din complexul B fac magneziul asimilabil și îi dau calitățile terapeutice scontate.
De regulă, o capsulă conține 100 mg de magneziu, doza zilnică recomandată pentru un adult fiind de aproximativ 300 mg pentru femei și 400 mg pentru bărbați. Femeile însărcinate sau care alăptează vor lua câte 400 mg de magneziu organic pe zi, copiii între 4-9 ani vor lua 100 mg, iar cei peste 9 ani vor lua 200 mg. În perioada pubertății, necesarul de magneziu crește, pentru a putea susține procesele de dezvoltare a oaselor și musculaturii, ajungând la aproximativ 400 mg. Sportivii de performanță, persoanele care efectuează munci grele, care transpiră mult sau iau medicamente diuretice ori laxative vor lua câte 500 mg de magneziu.
Tratamente interne cu magneziu organic
* Diabet - câte 100 mg de magneziu organic, administrat înaintea micului dejun, a prânzului și a cinei, previne și ameliorează eficient diabetul. La persoanele la care boala deja s-a instalat, acest mineral stimulează producția de insulină din pancreas, mărește sensibilitatea organismului la insulină și stabilizează glicemia, prevenind apariția crizelor de hipo- sau hiperglicemie și ajutând la reducerea dozei de medicamente. De asemenea, magneziul organic previne apariția complicațiilor cardiovasculare ale diabetului, cum ar fi arterita obliterantă, nefropatia diabetică, retinopatia diabetică etc. Efectul suplimentelor cu magneziu organic sunt mult amplificate dacă pacientul are și o dietă cu multe alimente ce conțin acest mineral, adică bogată în verdețuri cum ar fi spanacul, salata verde, frunzele de păpădie, andivele, țelina și pătrunjelul verde, mărarul, leușteanul.
* Tromboflebită, tromboze în general - într-un studiu făcut pe 42 de pacienți cu tromboză, pacienților le-a fost administrat un supliment de 400 mg de magneziu pe parcusul fiecărei zile, în paralel cu medicația clasică. După trei luni, s-a observat la grupul care a luat suplimentul cu magneziu o creștere a eficienței medicamentelor antitrombotice, deși dozele nu au fost mărite față de grupul martor și nu au apărut nici modificări speciale în alimentație. De asemenea, s-a remarcat la cei care consumă mari cantități de magneziu organic o reducere semnificativă a recidivelor tromboflebitei.
* Meteosensibilitate, tulburări de somn, nervozitate - se țin cure de 60-90 de zile, timp în care se iau câte 300-400 mg de magneziu organic. În paralel, se consumă alimente bogate în vitamine din complexul B și vitamina E, care potențează acțiunea acestui element, cum ar fi uleiul presat la rece, de măsline și de floarea-soarelui, nucile, cătina, drojdia de bere, soia nemodificată genetic. Cu ajutorul acestui tratament, se îmbunătățește gradat echilibrul psiho-emoțional, pacientul devenind mai puțin reactiv la unii factori perturbatori, cum ar fi câmpurile de presiune joasă, fenomenele meteo extreme, succesiunea anotimpurilor etc. Persoanele care locuiesc în marile aglomerații urbane vor deveni într-o anumită măsură imune la factori cum ar fi poluarea fonică, poluarea mediatică, iluminatul nocturn excesiv.
* Concentrare dificilă - se administrează magneziul organic în combinație cu complexul vitaminic B din drojdia de bere. Acest tandem este aproape infailibil în amplificarea capacității de concentrare, permițând desfășurarea unor activități intelectuale cum ar fi învățarea, rezolvarea problemelor logice sau creația, pe o durată mai îndelungată, cu mai puțină oboseală și cu un randament mult mai bun. Tratamentul s-a dovedit valabil și în cazul copiilor cu sindromul deficitului de atenție (ADHD), la fel ca și în cazul unei afecțiuni mai grave, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
* Adjuvant în autism - același tandem dintre magneziul organic și vitaminele din complexul B (în special piridoxina - B6) s-a dovedit a fi un ajutor neașteptat de bun în unele cazuri de copii cu autism. Cercetătorii susțin că efectul benefic al magneziului în această afecțiune, altfel atât de greu de tratat, se datorează intervenției acestui mineral în metabolismul dopaminei, o substanță pe care organismul o folosește pentru transmiterea informației la nivelul creierului. Se țin cure cu o durată de 6 luni, timp în care se administrează câte 1-2 capsule din acest mineral, combinat cu drojdie de bere.
* Sarcină - se administrează magneziul organic, câte 400 mg pe zi, pe tot timpul sarcinii. Specialiștii recomandă acest supliment natural atât pentru dezvoltarea normală a foetusului, cât și pentru prevenirea avortului spontan și a nașterii premature, care sunt mult mai frecvente la femeile care au un deficit de magneziu. În plus, administrarea acestui mineral constitutiv ajută la prevenirea unor boli ale mamei, cum ar fi: hipertensiunea, osteoporoza, cariile dentare. De asemenea, administrarea magneziului crește rezistența la durere, fiind o bună pregătire pentru travaliu.
* Alăptare - se ține același tratament prezentat mai sus, pentru îmbunătățirea calității laptelui, dar și pentru prevenirea demineralizării organismului mamei.
* Infertilitate la bărbați - magneziul este unul din cele mai importante elemente care se găsesc în compoziția spermei. În combinație cu aminoacizii esențiali din drojdie, administrarea acestui element crește atât cantitatea cât și calitatea spermei secretate. Se țin cure de 6 luni, timp în care se iau câte 4 capsule de magneziu organic pe zi. În paralel, se poate administra și seleniul organic, un oligoelement care crește concentrația de spermatozoizi din spermă și îmbunătățește motilitatea acestora.
* Osteoporoză - studiile clinice arată că mai multe cure cu magneziu organic, ținute câte 4-6 luni fiecare, ajută la stoparea pierderii de substanță osoasă, conducând în unele cazuri chiar la îmbunătățirea densității osoase. Se ține un tratament în care se administrează câte 400 mg de magneziu organic zilnic, în asociere cu vitamine din complexul B, precum și cu alimente bogate în fibre vegetale, cum ar fi: varza crudă, rădăcinoasele nepreparate termic, cerealele integrale, andivele, frunzele de păpădie, salata verde. Carnea și preparatele din carne sunt interzise, la fel ca și zahărul, prăjelile sau cafeaua.
* Tulburări de ciclu menstrual - în cazul ciclului abundent, cu crampe puternice, se iau câte 400-500 mg de magneziu pe zi, până la sfârșitul menstrei. Acest mineral administrat zilnic va reduce crampele și spasmele abdominale, va ajuta la o asimilare mai bună a fierului, astfel încât organismul să se refacă mai rapid după hemoragia menstruală. De asemenea, magneziul va îmbunătăți și starea psihică, ameliorând stările de neliniște, irascibilitate, depresie etc.
* Cură de slăbire - nu este foarte mult îmbunătățită ca eficiență prin administrarea de magneziu organic, dar în schimb o va face mai sănătoasă. Aceasta, deoarece magneziul previne tulburările grave de sănătate care pot apărea mai ales în timpul regimurilor alimentare drastice sau al consumului prelungit de laxative ori de diuretice. Astfel, trei-patru capsule din acest mineral, luate zilnic, stabilizează ritmul cardiac și tensiunea arterială, previn constipația și tulburările digestive. De asemenea, magneziul asigură și o anumită formă de protecție psiho-emoțională, prevenind apariția unor tulburări de tip anxios sau depresiv, foarte frecvente în regimurile de înfometare.
* Crampe musculare - se ține o cură de o lună cu magneziu organic, din care se iau câte 400 mg pe zi. Acesta ajută și la asimilarea mult mai bună a calciului, optimizând astfel transmiterea impulsurilor nervoase, având efect antispastic direct.
* Alcoolism - pentru a ajuta la eliberarea de această dependență și pentru a ameliora unele boli psihice și somatice asociate, se recomandă cura cu magneziu organic, din care se iau câte 400 mg zilnic. Pe timpul tratamentului cu magneziu, este interzis consumul de alcool, în caz contrar ficatul deja slăbit și cu anumite modificări patologice al alcoolicului putând fi afectat negativ de suplimentarea magneziului.
Precauții și contraindicații
Supradozarea magneziului poate produce diaree, oboseală și iritabilitate. Administrarea suplimentelor de magneziu la persoanele care consumă zilnic alcool și care suferă deja de hepatită alcoolică poate avea efecte nefaste asupra ficatului.
Magneziul organic și bolile cardiovasculare
Mai ales vara, când prin transpirație organismul pierde foarte mult magneziu, cardiacii resimt cel mai puternic lipsa acestui element. În absența magneziului, inima începe să bată tot mai neregulat, crescând riscul de infarct. De asemenea, în lipsa magneziului cresc valorile colesterolului și trigliceridelor, care vor începe să formeze pe vasele de sânge plăci de aterom, ce vor accentua problemele cardiace. În schimb, prin suplimentarea cantității zilnice de magneziu, s-a observat la cardiaci o îmbunătățire a stării generale de sănătate. Două studii făcute în Statele Unite au arătat că și în cazul pacienților care nu prezentau un deficit de magneziu la analize suplimentarea cu 300-450 de miligrame a cantității zilnice de magneziu ingerat a condus la rărirea crizelor cardiace dureroase, a crescut capacitatea de efort și de adaptare a inimii la variațiile de temperatură și de presiune.
Se recomandă curele cu o durată de șase luni, timp în care se iau 3-4 capsule de magneziu organic zilnic, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de a mânca. Efectele sunt potențate și de o dietă bogată în potasiu, pe care îl găsim în mere, pere, banane, cartofi sau salată verde.
Magneziul organic și tulburările psihice
Mai multe studii realizate de cercetători din Statele Unite și Europa au arătat că adesea, la persoanele care au deficiențe de magneziu, apar unele dezechilibre psiho-emoționale. Astfel, chiar și în cazul unei carențe moderate a acestui mineral, apar simptome severe, cum ar fi: instabilitatea psihică (trecerea rapidă de la o emoție la alta, de la o atitudine la alta), stările frecvente de neliniște sau de iritabilitate, meteosensibilitatea. La persoanele mai vulnerabile, dacă lipsa de magneziu este corelată și cu un stres ceva mai puternic, apar stări de teamă fără un motiv aparent, se activează fobii, apar atacurile de panică, insomniile. Studiile au arătat că și în episoadele depresive severe sau în crizele de schizofrenie apare, foarte frecvent, o carență de magneziu. La copiii care au o deficiență de magneziu, dezvoltarea mentală și emoțională este întârziată, putând apărea chiar retarduri foarte severe.
Interesant este că, prin administrarea sistematică a magneziului și prin refacerea deficitului din organism al acestuia simptomele psihice se îmbunătățesc într-un timp destul de scurt, de ordinul zilelor sau al săptămânilor. De aceea, în unele țări, administrarea de magneziu este chiar o procedură medicală standard pentru pacienții cu sindroame anxios-depresive, cu atacuri de panică sau chiar cu manifestări psihotice (schizofrenie, paranoia). Cum acționează magneziul într-o paletă atât de largă de tulburări psihice? Savanții nu au decât răspunsuri parțiale, dar este demonstrat că prin înlăturarea deficitului de magneziu se îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase, crește rezistența organismului la unele neurotoxine, cum ar fi alcoolul, îndulcitorii sintetici sau drogurile. Mai mult, s-a demonstrat că suplimentele de magneziu cresc chiar rezistența la stresul indus de mediu, de exemplu de zgomotele puternice, de căldura sau de frigul excesiv.