Mă numesc Marcus Ioan și sunt un bărbat de 45 de ani din Aiud, județul Alba. Sunt pasionat de fitoterapie. În anul 1996, pe 2 august, am trimis rețete pentru publicare în "Formula AS”: alifii contra acneei, rănilor și arsurilor. În 1996, a apărut rețeta mea pentru Zona Zoster. Am primit și premiul Omeniei, în valoare de 500.000 lei vechi.
Acum nu mai lucrez, am timp destul, umblu prin natură și culeg plante medicinale. La noi, în Ardeal, cresc multe plante medicinale valoroase. Stau aproape de râul Mureș, dar avem și pădure și câmpie, nu departe este muntele, în zona noastră sunt izvoare nesecate de plante medicinale. Am găsit la Vălișoara, Valeriană și Angelică. Înainte de satul Băgău, am găsit Iarbă mare. Pe un site din străinătate, mi-au apărut câteva rețete simple. Străinii, mai ales femeile, sunt tare entuziasmați de leacurile din plante. În occident a apărut o tendință puternică ecologică, mulți oameni nu folosesc nimic chimic, săpun, cosmetice (creme de față, șampon pt. păr, deodorant, chiar și detergent). Le prepară personal.
M-am gândit să trimit și la "Formula AS” câteva rețete. Ar fi bine să le publicați, ca să ajungă cât mai mulți în posesia lor. Sunt leacuri minunate, ușor de preparat acasă. La noi, fitoterapia are rădăcini adânci (strămoșești), este o tradiție foarte veche de a trata anumite boli cu plante medicinale. Dacă te duci la țară, toți cunosc plante de leac. Mai de mult am găsit și Spânz, în satul Băgău. Am avut un om din sat care cunoștea locurile pe unde cresc aceste plante miraculoase, dar a murit, se numea Păcurar Ironim, am fost cu el și la Tău - lacul fără fund.
Să primiți cele mai înalte recunoștințe pentru tot ce faceți.
MARCUS IOAN - Str. Între Ape nr. 6, Aiud, jud. Alba, cod 515200, e-mail:janosm3@gmail.com
Alifie contra acneei, rănilor și arsurilor
Se iau următoarele plante: gălbenele (1 parte), pătlagină (1 parte), pelin alb (o jumătate de parte), rădăcină de tătăneasă (o jumătate de parte). Se amestecă plantele, se iau 113 grame de amestec care se fierb în untură curată de porc, până când plantele se fac ca jumările (să fim atenți să nu le ardem). Lăsăm să stea o zi preparatul, a doua zi îl încălzim pe bain-marie și-l strecurăm. Dă rezultate foarte bune, în bolile de piele menționate. (1 parte = 14 grame)
Leac pentru Zona Zoster
Iată o alifie pe bază de rășină, foarte eficientă în Zona Zoster, dar și în alte boli precum: ulcer varicos, arterită, sindrom post-trombotic, plăgi atone, reumatism, noduli tumorali.
Ingrediente: ceară de albine - 100 g, rășină de brad - 25 g, untdelemn comestibil - 50 g, margarină - 250 g.
Mod de preparare: se topesc ceara, rășina și margarina, apoi se adaugă uleiul. Se strecoară și se păstrează în recipiente de sticlă, la rece. Se aplică în strat subțire pe regiunea bolnavă, de 2-3 ori pe zi.
Unguent antireumatic complex
Ingrediente: 50 bucăți flori de Gălbenele (Calendula officinalis), 50 bucăți flori de Coada-șoricelului (Achillea millefolium), 50 g flori de Mușețel (Matricaria chamomilla), 10 g rădăcină de Tătăneasă (Symphytum officinale), 10 g Drăgaică lipicioasă (Galium aparine), 10 g flori de Arnică (Arnica montana), 20 g Piper de Cayene (Capsicum annum), 100 g frunze de Urzică vie (Urtica dioica).
Mod de preparare: Toate plantele de mai sus se mărunțesc (folosim plante bine uscate) și se fierb într-un kilogram de untură de porc (nesărată), până sfârâie. (În prealabil se amestecă bine.) Operația de mai sus se repetă încă 2 zile de-a rândul. A treia zi, încălzim preparatul până la topire, și-l strecurăm în recipiente de sticlă sau cutiuțe goale de medicamente, din material plastic, cu dop. Se etichetează. Untura se poate înlocui cu margarină sau unt. Se pot adăuga 30 g ceară de albine și 20 g rășină de brad. Dar nu este necesar. Într-un alt vas se topește ceara și rășina, se amestecă ambele topituri. Se unge locul afectat de boală de câte ori este nevoie.
Alifie de Tătăneasă
* Ulcere de piele, psoriazis, fracturi și fisuri *
Ingrediente: 250 g rădăcină de Tătăneasă, 35 g lanolină, 250 g untdelemn de floarea-soarelui, 10 g untură de porc, 15 g ceară de albine.
Mod de preparare: se curăță rădăcinile proaspete de Tătăneasă, fără să se cojească, se taie mărunt sau se dau pe răzătoare. Se încălzește lanolina pe baie de abur. Se adaugă uleiul și Tătăneasa și se lasă 25 de minute să se înfierbânte, dar fără să dea în clocot. Se amestecă întruna. Se ia vasul de pe foc și se strecoară amestecul. Bucățile de rădăcină înmuiate se dau prin sită (resturile pot fi întrebuințate pe loc, drept compresă). Într-un alt vas, se topește ceara și untura. Se adaugă amestecul de ulei și Tătăneasă și se înfierbântă bine. Se amestecă până ce se obține un produs uniform. În nici un caz să nu dea în clocot! Alifia fierbinte se toarnă în borcane sterilizate de sticlă, închise ermetic. Nu uitați să lipiți o etichetă pe ele, cu numele produsului și data preparării. Se păstrează la rece. La nevoie, se întinde alifie cât un lat de cuțit, se pune deasupra un tifon și se leagă cu un bandaj.
Alifie de Turiță-mare contra varicelor
Ingrediente: 250 g untură de porc, doi pumni de Turiță-mare.
Mod de preparare: se încălzesc, într-o tigaie, 250 g de untură de porc și se adaugă doi pumni plini de frunze, flori și tulpini de plantă tăiate mărunt. Se lasă să clocotească puțin, se amestecă bine și se ia tigaia de pe foc. Se acoperă cu un capac și se lasă untura să se răcească peste noapte. A doua zi se încinge din nou, se pasează printr-un ștergar curat de in, se storc bine și plantele rămase și se toarnă alifia în borcănele cu capac. Alifia se aplică zilnic pe varice într-un strat gros. Frunzele, florile și tijele rămase în ștergar se pot folosi și ele, aplicate pe gambe sub formă de cataplasme.
Alifie din acid salicilic
* Contra eczemelor zemuinde (cu puroi), bătăturilor și transpirației picioarelor *
Ingrediente: salicil și untură.
Mod de preparare: pentru o alifie cu concentrația de 16%, 80 g de acid salicilic (salicil - un pliculeț cântărește 20 g, deci se pun 4 pliculețe de salicil) se dizolvă în 50 ml alcool etilic de 87?, sau în 50 ml tinctură de propolis 30%. Ca solvent se mai poate folosi oțet alimentar sau apă. Se lasă o zi în repaus. A doua zi se mixează cu 500 g untură de porc. Mixarea durează 15 minute. După mixare, imediat, se toarnă preparatul în recipiente de plastic, sau borcănașe de sticlă cu dop. Se etichetează.
Sau putem folosi 100 g de salicil, cu 70 ml alcool și 500 g untură de porc. În acest caz concentrația unguentului va fi de 20%. După 2-3 zile de tratament se decojește pielea, atunci nu se mai folosește unguentul, căci provoacă iritație, rană.
Se poate prepara acest unguent și fără diluarea salicilului cu vreun lichid, se mixează salicilul cu untura de porc, și este gata alifia de salicil.
Înainte de prepararea unguentului, se pot fierbe în untură de porc sau margarină flori de gălbenele. Se lasă două zile, a treia zi se strecoară. Se amestecă cu acidul salicilic.
Am citit pe internet, pe un site străin, că acest unguent este bun și la negi. Se unge negul și se lipește cu leucoplast. Pe urmă se înmoaie negul în apă, și după un timp de tratament va cădea.
Se poate prepara și mai puțin unguent (cu jumătate din cantitățile ingredientelor).
Dacă se prepară o alifie cu acid salicilic (salicil) cu concentrație slabă de 10%, se poate folosi și pentru curățarea tenului. Ca să nu fie prea unsuroasă, se folosește ulei sau unt. Iată rețeta acestui elixir pentru curățarea tenului: 50 g acid salicilic se amestecă cu 450 g ulei sau unt. S-au obținut 500 g elixir, cu concentrația de 10%. Dacă se dorește prepararea a 100 g de elixir 10%, atunci se amestecă 10 g acid salicilic cu 90 g ulei sau unt. Dacă vi se pare că este prea concentrată, se poate face un elixir cu concentrația sub 10% (5-6%).
Acest procedeu de curățare a tenului se repetă în fiecare a doua săptămână.
Bază pentru creme de față
O bază pentru creme de față se prepară în felul următor: 250 g ulei de măsline, 200 g unt topit și 50 g ceară de albine topită. Se amestecă bine toate ingredientele.
În această bază de cremă se poate încorpora și acidul salicilic (80 g), sunt oameni care nu agreează untura de porc. Sau se pot încorpora flori de gălbenele, rozmarin sau mușețel. Se obține astfel o cremă de prima clasă, ce se poate folosi și la îngrijirea tenului (sau tratarea unor boli).