Cosmetică energizată

Elena Josan
* Cremele de față și de corp își sporesc mult efectul dacă sunt aplicate prin tehnici energizante. La fel de vechi ca și leacurile din plante, ele erau pe larg aplicate în Siberia, India și extremul Orient. Vi le prezentăm într-o variantă modernizată *

Dialogul cu propriul corp

Ce dorim, de fapt, când aplicăm diferite creme pe zonele cu riduri, care nici nu ne dor, nici nu se irită? Vrem să arătăm la 60 de ani ca la 20? În ciuda vârstei, unele femei se simt confortabil în pielea lor. Dar sunt și multe doamne ce suferă și se simt nefericite, atunci când înfățișarea exterioară arată mult mai îmbătrânită față de tinerețea pe care o trăiesc în sufletul lor. Asta este una dintre cele mai mari tragedii al bătrâneții: că su­fle­tul și corpul nu îmbătrânesc în același timp. Și atunci încep căutările remediilor-minune, pentru înti­ne­rirea radicală. Ei bine, lucrul acesta este posibil dacă vom acționa - nu asupra ridurilor, ci asupra între­gului organism, și din punct de vedere fiziologic, și, nu în ul­ti­mul rând, psihologic.

Coloana și ridurile

Chiar dacă e greu de crezut, apariția ridurilor de­pinde și de ținuta corectă a corpului. Când capul e ținut drept, el întinde coloana în sus, umerii, cu ajutorul omoplaților, întind zona pieptului, iar ridurile în zona decolteului și pe gât apar mult mai târziu. Poziția co­rectă a capului diminu­ează încordarea în zona cefei și în umeri, preve­nind migre­nele ce ne fac să încrețim fruntea și bu­zele. E bine să ți­neți min­te: vreți să scă­pați de ri­duri, îndreptați spa­tele și gâtul, altfel nu veți avea succes, deoa­re­ce muscu­la­tura și li­gamentele ne­fo­losite nu sunt irigate su­ficient de bine cu sân­ge, ele devin fleș­căite, pie­lea dea­su­pra lor se plia­ză și se la­să în jos. Aspectul îm­bă­trânit este asigurat, chiar și la o vârstă me­die.
Desigur, există și alte pricini pentru apa­riția ri­du­rilor. Savanții au des­co­perit gena de îmbătrâ­nire care la majoritatea oamenilor se activează după 35 de ani și micșorează producerea colagenului. Dar, mai nou, ri­du­rile încep să apară și la domnișoarele tinere. Dese­ori, vinovat este modul nesănătos de viață, care se tra­duce prin lipsa de mișcare, o dietă nesănă­toasă, privare de odih­nă, petrecerea zilelor întregi în fața compu­te­rului, dar și insuficiență de oxigen, care duce la stres și insomnii. Dacă se adaugă și consumul de alcool și fumatul, apar garantat afecțiunile tractului gastro-intestinal, deregla­rea funcționării lanțului de glande endocrine și a me­tabolismului. Toate aceste dereglări duc la depunerea grăsimilor, și femeile fac tot ce este posibil ca să slă­bească repede. Ca rezultat logic, apar primele riduri, nu chiar adânci, dar neplă­cute. Pielea atârnă inestetic și mai apare un rând de zbârcituri. Vara este un ano­timp neprietenos pentru piele, deoarece lumina soare­lui ne bronzează și ne crește numărul de riduri, mai ales atunci când ne prote­jăm ochii prin încordarea pleoa­pelor, când îi mijim, în loc să purtăm ochelari de soare. Și nu pe ultimul loc se află incapa­citatea de a stăpâni mimica feței, obiceiul prost de a face grimase, de a încreți fruntea, a încrunta sprân­ce­nele, când vorbim.

Mintea este cel mai bun aliat în lupta cu semnele îmbătrânirii

Nu credeți? Încercați să vă priviți în oglindă, ca să urmăriți schimbările de mimică, în timpul zilei. Veți rămâne surprinși cât de des se încre­țește fruntea, se contractează maxilarele sau se acoperă cu riduri nasul și zona dimprejurul ochi­lor. Încercați să purtați o discuție aprinsă cu un ad­versar din oglindă și urmăriți cât de mult vă strâmbați, cum apar ridurile pe față și pe gât. Străduința de a co­rec­ta mișcările mimice care provoacă ridarea feței și a gâ­tului poate înlocui, parțial, folosirea cremelor anti­rid. Controlați-vă jocurile musculaturii faciale și în timp ce faceți eforturi în sălile de fitness, când alergați sau mergeți cu bicicleta. Iar în momente de ceartă, în plin scandal, mintea trebuie să ne sufle o metodă ra­pidă de relaxare: un zâmbet larg sau gură întredeschisă cu vârful limbii ridicat și lipit de cerul gurii, mai aproape de rădăcinile dinților. Și când aveți un stres sau stare de depresie, în­cer­cați să păstrați zâm­betul larg, cel pu­țin 60-70 de se­cunde, timpul ne­cesar pen­tru producerea en­dorfi­nelor, hor­monii fericirii, în hipofiză.

Energizarea măștilor de față

Înainte de descrierea me­to­dei ce ne permite să creștem de câ­te­va ori efi­ciența măștilor, aș vrea să ne amintim că în corpul nos­tru circulă curent elec­tric. Par­tea dreaptă a cor­pului este în­căr­cată pozi­tiv, cu energii ce au pu­tere de regene­rare și rea­ni­mare a pro­ceselor organice, iar cea stân­­gă este încărcată nega­tiv, cu energii ce dimi­nu­ează in­fla­ma­țiile pro­vo­cate de infec­ții și pot să aibă efect de distru­gere. Ei bi­ne, cu energiile produse în corp (bio­ener­gie) pu­tem trans­forma în remedii cu efect tera­peutic nu numai apa sau ceaiul, dar și cremele pre­pa­rate acasă sau cum­pă­ra­te. Iată două metode de ener­gizare, de mare efi­ci­ență.

A. Dacă vreți să energizați o cremă sau un alt remediu contra iritațiilor, acneei, proce­se­lor inflamatorii: * Se spală cu grijă mâinile, se în­călzesc palmele prin frecarea energică una de alta. * Pu­neți recipientul cu cremă pe palma dreaptă des­chisă. * Palma stângă o țineți deasupra recipientului, în așa fel ca distanța între centrul ei și cremă să nu depă­șeas­că 10 cm. * Timp de 1-3 minute (în funcție de gravi­tatea pro­blemei) spuneți mai întâi rugăciunea Tatăl Nostru (și când e vorba de frumusețe avem ne­voie de sprijin di­vin), apoi repetați de mai multe ori, în gând sau cu glas tare, fraza "Remediu contra inflamației”.

B. Dacă doriți să energizați crema pentru regene­rarea pielii: * Se spală cu grijă mâinile, se încălzesc palmele prin frecarea energică una de alta. * Așezați palma dreaptă deasupra recipientului. * Ros­tiți rugăciunea, apoi repetați fraza "Reme­diu pentru întinerire”. Metoda de energizare funcționează atunci când în palma cu care lucrați temperatura va crește sim­țitor. Dacă timp de 1 minut palma nu se încăl­zeș­te, înseam­nă că nu v-ați concentrat suficient de bine. Odihniți-vă 3-5 minute, relaxați-vă și încercați să re­pe­tați pro­cedura.

Cum se aplică cremele

* O condiție obligatorie pentru reușită este rela­xa­rea totală, în timp ce crema se află pe piele. De aceea se recomandă ca după ce o aplicăm să ne în­tin­dem pe pat, pentru ca încordarea mușchilor să se diminueze. Alte recomandări se referă la metodele de aplicare a cremei.
* Zonele cu riduri adânci. În primul rând, cre­ma trebuie încălzită puțin în palme, apoi ținută pe degete tot pentru încălzire și aplicată pe față, în zona decol­teului, pe gât și după urechi. Se lucrează la început pe zonele cu riduri adânci. De exemplu, pliul nazolabial se fixează pe ambele părți cu degetele arătător și mijlociu, puțin desfăcute și cu 2 degete de la cealaltă mână se apasă punctiform pe toată lungimea pliului. Facem masaj ușor și, în același timp, ajutăm cre­ma se pătrundă mai adânc în piele. Ridurile orizon­tale de pe frunte se masează la fel, pe toată lungimea lor, de la mijloc spre tâmple, fixate sus și jos cu două degete des­făcute în formă de "V”. Ridurile verticale între sprâncene se masează punctiform, cu două degete de la amândouă mâinile, apăsând de 6-7 ori de jos în sus. Apoi se netezește puțin toată fața, după liniile de masaj clasic. Se mai pune puțină cremă, pe linia ma­xilarelor, și se ciupește, cu două degete de la ambele mâini, de la bărbie în sus, până la urechi, apoi se ples­nește ușor pielea sub bărbie. Dacă mai rămâne cremă pe maxi­lare, cu părțile laterale ale palmelor se fac câte­va miș­cări rapide pe verticală în sus și în jos cu o apă­sare ușoară. Iar se netezește ușor toată fața, se fac câte­va plesnituri, după care pe zonele unde nu s-a absorbit crema se bate ușor cu vârful degetelor.
* Zona ochilor. Se ia cremă pe trei degete și se apli­că prin apăsare ușoară, punctiformă, pe sub ochi, apoi pe sub sprâncene, dar în nici un caz pe pleoape. După o pauză de 1-2 minute, crema ce nu s-a absorbit se tapotează prin bătăi ușoare cu degetele, în piele. Când preparați sau procurați creme, nu uitați de pro­prie­tățile pielii. Cosmeticele pentru zona ochilor, pe care le putem folosi cu succes și în jurul buzelor, tre­buie să fie delicate, ca să le putem întinde ușor, în di­rec­țiile contrare formării ridurilor. Cosmetologii ne re­comandă să renunțăm la dislocarea straturilor de piele prin mișcări circulare intense, în favoarea unor mișcări largi, în sus și în jos. Loviturile ușoare cu vâr­furile de­getelor sunt cele mai recomandate în lupta cu ridurile.
Produsele cosmetice au un efect mai bun atunci când sunt proaspete, de aceea, preparați sau procurați cantități relativ mici de cremă, păstrați-le în frigider și folosiți-le atâta vreme cât au un miros proaspăt.

Rețete de creme de față

Cremă de noapte cu ou și mușețel


Două lingurițe ulei de migdale se amestecă cu 2 găl­benușuri de ou de prepeliță sau un gălbenuș de ou mic de găină, cu o jumătate de linguriță de miere de albine, o linguriță sare de mare alimentară, 2 lingurițe de va­selină farmaceutică încălzită la soare sau pe aburi și 2 lingurițe decoct de mușețel. Ingredientele se amestecă în mixer sau se bat bine cu furculița. Amestecul obținut se toarnă în borcănel sau o ceașcă de ceramică, se energizează cu una din formulele descrise mai sus și se pune la congelator pentru 4-5 ore.
Mod de folosire: Seara, cu 1,5-2 ore înainte de cul­care, se spală fața și gâtul cu decoct de mușețel și se lasă să se usuce pe față. Apoi se ia cremă pe trei de­gete, se încălzește prin apăsare pe mâna cealaltă. Se aplică după descrierea de mai sus, prin lovirea feței, a gâtului și a decolteului, cu vârful degetelor, până ce toa­tă crema intră în piele. Crema hrănește, hidratează și întinde pielea până dimineața, micșorează ridurile și descuamarea. În unele cazuri, în special la persoa­nele cu acnee și alte probleme dermatologice, apare pen­tru 2-3 minute o senzație slabă, de pișcături.

Mască cu efect de Botox

O lingură de amidon se amestecă bine cu 150 ml de apă rece, se toarnă într-o crăticioară cu apă clocotită și se fierbe pe un foc domol, până se îngroașă. Când se răcește, ajun­gând la temperatura camerei, se adaugă o lingură de smântână și 5 linguri de suc de morcov proaspăt stors. Se amestecă foarte bine. Se energizează cu fraza "Re­me­diu pentru întinerire” și se întinde pe piele, în strat subțire. După 20-25 de minute de relaxare în po­ziție orizontală, amidonul se spală cu apă călduță sau cu apă minerală și se aplică crema preferată. Masca rămasă poate fi folosită timp de trei zile, dacă se păstrează la frigider. Pentru obținerea unui efect maxim, se aplică trei zile la rând.

Mască de sezon

Se mixează 2 roșii bine coapte, se amestecă cu 2 linguri de smântână, un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu și făină de ovăz, ca să obțineți o cremă consistentă. Se spală bine fața, gâ­tul și decolteul, se aplică masca energizată pentru 20 de minute. Diminuează ridurile existente și previne apa­riția altora noi.

Pentru întinerirea pielii

O lingură de argilă se amestecă cu 100 ml de apă minerală. Pentru pielea grasă, se adaugă o lingură de suc de lămâie, pen­tru pielea uscată, o lingură de ulei de măsline sau de mig­dale, iar pentru cea normală - o lingură de iaurt. Amestecul energizat se aplică pe față și gât, se spală după 15-20 de minute.