La răscruce de vânturi

Toma Roman
Într-un editorial publicat în "Evenimentul zilei” (vi­­neri, 20 iulie a.c.), Mircea Cărtărescu susține că re­ferendumul pentru demiterea președintelui țării, d-l Traian Băsescu, este "un referendum lovit de nu­litate”.

Poetul are perfectă dreptate. D-l Băsescu, ales prin votul di­rect a peste 50% din cetățenii majori ai Ro­mâniei, a fost sus­pendat în condiții suspecte, de regru­parea unui număr de 256 de parlamentari, pe o motivație minoră, fără legătură cu pre­vederile Constituției. Sus­pen­darea a fost punctul culminant al unui "cancer galopant”, care a ata­cat toate instituțiile statului. Boala a început cu tră­dă­rile negociate în Parlament, ducând la preluarea ad­mi­nistrației de către guvernul USL al lui Victor Ponta, pre­lua­rea Parlamentului însuși (prin demi­terea ilegală a președinților celor două camere), și asaltul asupra tuturor ce­lorlalte instituții de reprezentare și control social (Curtea Constituțională, Avocatul poporului, TVR, ICR etc.). Declanșarea suspendării a fost grăbită de manifes­tările independente ale Justiției, concretizate în arestarea fostului premier (și mentor al lui Victor Ponta) Adrian Năs­­tase, de arestarea lui Vântu (marele devalizator al FNI) și de iminenta condamnare a "tartorului USL”, Fe­lix-Voiculescu (numit astfel în vremea colaborării cu Secu­­ritatea comu­nistă). Drept urmare, justiția (ce nu poate fi oprită, atunci când este independentă) a devenit prin­­cipala țintă a noii puteri, reprezentată de cuplul An­tonescu-Ponta, care își vedeau "intimii” amenințați (să nu se uite că "antenele” lui Voi­culescu i-au susținut și îi sus­­țin furibund).
Planul după care au acționat a fost, deja, dezvăluit. Pre­gătit îndelung prin campania propagandistică extrem de agresivă a imensului aparat mediatic al lui "Felix”, care i-a și convins pe cetățenii mai puțin informați, pla­nul avea ca penultim obiectiv demiterea președintelui Băsescu, înaintea asaltului final asupra Justiției. Dacă România ar fi fost în continuare membră a "lagărului so­cialist”, planul ar fi fost funcțional până la capăt. "Stra­tegia” de la baza lui este cea utilizată de toate partidele comuniste, atunci când au preluat puterea în Estul Euro­pei. Comuniștii aveau, e drept, sprijinul direct al tancu­rilor sovietice ocupante. În 2012, România nu mai este însă satelit sovietic (sau rusesc, actualizând) și face parte din Uniunea Europeană, prin propria-i voință. UE nu poate accepta încălcarea regulilor democrației reale și nici nu poate fi deturnată propagandistic, prin exaltarea unor valori "de vitrină”. Intervenția reprezentanților UE, in­dife­rent de registrul politic în care ei sunt înscriși, a declanșat "țintarul infernal” al minciunilor și penitențelor false, care au făcut de râs numele țării, în toată lumea civi­lizată. Rapor­tul critic foarte dur, rezultat al funcțio­nării MCV-ului (Me­canism de Cooperare și Verificare), adoptat de Comisia Europei unite, poate declanșa izolarea României, suspen­darea fondurilor pentru dezvoltare, interzicerea spațiului Schengen și alungarea investitorilor de marcă în economia țării. "Băieții” care au spus una în țară și alta în afară nu au rea­lizat că "planul”, valabil acum șaizeci-șaptezeci de ani, nu mai poate da aceleași rezultate.
Ponta, Antonescu și aparatul lor de inspirație co­munistă vor utiliza toate mijloacele (legale sau ilegale) pentru vali­darea referendumului. De la prelungirea du­ratei lui (propu­nerea lui Ion Iliescu), la mituirea votanților (cu spectacole gra­tuite, mici și bere etc.) ori la falsificarea numărului de voturi, totul va fi pus în mișcare, pentru a eli­mina ultimul obstacol în fața aservirii Justiției, pre­ședintele Băsescu. Ponta și Antonescu se întrec deja în pro­misiuni de mai bine, dau chiar sporuri salariale, ma­jorări de pensii, "drepturi” pe care bugetul țării va trebui să le suporte. Dar cursul leului s-a prăbușit (și continuă să se prăbușească), anulând - prin in­flație - "reîntregirile”, iar blocarea (previzibilă) a fondurilor eu­ropene și a inves­tițiilor va reactualiza criza de care lumea încă nu a scăpat. De unde vor lua bani cei doi corifei ai popu­lismului și ai parlamentarismului corupt, dacă "ro­bi­netul european” ori al FMI vor fi închise? "Maica Rusia” - cum bine știu ro­mânii - nu dă nimic dezinteresat. Ce vor face noii re­prezentanți ai "democrației originale românești” (ca să fo­losim expresia aceluiași "tătuc” Iliescu) dacă UE ne va izola țara? Mircea Cărtărescu are dreptate: vor trece la inti­midare, la denigrarea și coruperea tuturor insti­tu­ții­lor, vor băga pumnul în gura mediilor independente și a personalită­ților critice, vor găsi - mereu - țapi ispășitori pentru ca­tas­trofele ce se profilează la orizont. Cu o pre­zență la vot la li­mita procentului impus de CC - la pre­siu­nile Comisiei Euro­pene - și cu o "aranjare” previ­zibilă a re­zultatelor, coșmarul poate deveni absolut real.
Cei doi șefi USL nu mai pot da înapoi. Antonescu s-a angajat că se va retrage din viața politică dacă referen­du­mul nu va fi validat. Ceea ce, sigur, nu va face. Ponta, do­vedit ca pla­giator, nu va re­nunța, nici el, la putere. Fe­lix va trage tare pentru ale­ge­rile parla­men­tare din noiem­brie, cheltuind din banii dobândiți la pri­vatizarea frau­du­loasă a ICA. Nici el nu va renunța, în nici un chip.
Vor merge oare românii la urne - mă întreb, după Mir­cea Cărtărescu - precum "oile la abator”? După două de­cenii și ceva de frământări, suferințe și speranțe, ei au dreptul la alt­ceva. Au, inclusiv, dreptul de a boicota un re­ferendum care, im­pus de o majoritate politică putredă, ar putea marca re­venirea triumfătoare a fantomei trecu­tului comunist.