Vindecări cu tincturi de plante * Preparați-le singuri! Acum e vremea lor

Cititor Formula AS
Ce sunt tincturile de plante?

Tincturile sunt extracte de plante care se obțin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel puțin 40%, rachiu de fructe sau de secară, vodcă. Este strict inter­zisă folosirea alcoolului metilic sau a spirtului medi­cinal. Preparatele se pun la soare sau în locuri calde, se scu­tură zilnic, se lasă vreme de 2-3 săptămâni. Când sunt gata, se strecoară prin două bucăți de tifon, se pre­sează bine, pentru ca sucul să iasă din plantele mace­rate, se păstrează în sticle de culoare închisă, înfundate bine cu dop de plută. Doza obișnuită: 5-15 picături, luate ca atare sau diluate în ceai ori apă fierbinte. Ex­tern, tinc­turile se folosesc pentru ungerea locurilor bol­nave ori sub formă de cataplasme.

Tinctură de cimbru
(Thymus serpyllum)


Mod de preparare: florile de cimbru (sălbatic sau de grădină), culese pe soarele amiezii de vară, se pun într-o sticlă, umplând-o până la gât (fără să fie presate). Deasupra se toarnă rachiu de fruc­te (prune, mere, pere etc.) de 38-40%, care trebuie să acopere complet florile. Se leagă la gură, se pune la soare vreme de două săptămâni. Se scutură sticla în mod regulat. Când e gata, se stre­coară și se pune în sticle de cu­loare închisă.
Bolile pe care le vindecă: în­cetinirea creșterii la copii (se ung picioarele cu tinctură de cimbru), scleroze multiple (ungerea locu­rilor dureroase cu tinctură de cim­bru), tulburări menstruale, boli ale traiectului urinar, boli de nervi, nevralgii faciale, tifos, reumatism, dureri de ovare, boli ale căilor respiratorii, boli de plămâni (pleurezii, emfizem).
Posologie: intern - 10 picături de tinctură de cim­bru se iau o dată pe zi, diluate cu apă.

Tinctură de coada-șoricelului
(Achillea millefolium)


Mod de preparare: florile culese pe soare se pun într-o sticlă și se acoperă cu rachiu de 38-40%. Se lasă la soare vreme de 14 zile, scuturându-le din timp în timp. Se strecoară, se pune în sticle bine înfundate, de culoare în­chi­să.
Bolile pe care le vindecă: menstre nere­gu­late, menopauză, cancer ge­ni­tal, inflamații ale testi­cu­lelor, leu­coree, lipsa men­stre­lor, mi­grene, expectorații cu sânge, hemoroizi, dureri de sto­mac, arsuri.
Posologie: 5-10 picături de tinctură se diluează cu ceai sau apă. Se iau di­mineața și seara, înainte de mese.

Tinctură de coada-calului
(Equisetum arvense)


Mod de preparare: 10 g coada-calu­lui se pun într-o sticlă și se acoperă cu rachiu curat de secară. Se lasă la soare 14 zile, scuturând sti­cla regulat. Se strecoară, se pu­ne la păstrat în sticle de culoare închisă.
Ce boli vindecă: bolile de rinichi și de vezică (inclusiv pie­trele), acumulări de apă în țe­suturi, răni deschise, ulce­ra­ții, hemoroizi, picioare transpirate.
Posologie: ca adaos în cea­iuri (4-5 picături) contra boli­lor de rinichi și vezică, ca dez­in­fec­tant aplicat pe afecțiunile pielii și pe picioarele transpirate.

Tinctură de gălbenele
(Calendula officinalis)


Mod de preparare: doi pumni de flori se pun într-un litru de rachiu curat și se lasă 14 zile la soare. Se strecoară, se pune în sticle de culoare închisă.
Ce boli vindecă: răni, sângerări, rupturi, întinderi musculare, tumori cancerigene, scurgeri vaginale.
Posologie: compresă cu tinctură de gălbenele, în­doită cu apă clocotită (în afecțiunile pielii și în­tin­deri), 10-20 de picături adă­u­gate în ceaiul pentru spălături vaginale.

Tinctură de traista-ciobanului
(Capsella bursa-pastoris)


Mod de preparare: planta întreagă - tulpină, frunze și flori - se toacă mărunt și se bagă într-o sticlă de un litru (până la gât), acoperindu-se cu rachiu de secară sau de fructe de 38-40%. Sticla se pune apoi la soare vreme de 2 săptămâni. Se scutură des și se strecoară.
Ce boli vindecă: îmbol­nă­viri ale mușchilor, lene­vi­rea sfincterului și a mușchilor care închid traiectul urinar și vaginul, cădere de intestine.
Posologie: intern - 10 picături de tinctură, luate de 3 ori pe zi în ceai de crețișoară (o linguriță de plantă, opărită cu un sfert de litru de apă în clocot, se infuzează scurt, se strecoară); extern - masarea zonelor dure­roase.

Tinctură de sunătoare
(Hypericum perforatum)


Mod de preparare: doi pumni de flori culese pe soare se pun într-o sticlă îm­preună cu un sfert de litru de rachiu. Se lasă 3 săptămâni la soare. Se strecoară, se pune în sticle de culoare închisă.
Ce boli vindecă: boli de nervi, inflamații ale nervilor, ne­vroze, insomnii, slăbiciuni pro­vo­cate de nervi.
Posologie: extern - cu tinc­tura se ung locurile dureroase; intern - se iau, o dată pe zi, 10-15 picături de tinctură într-o lin­gură de apă.

Tinctură de urzică
(Urtica dioica)


Mod de preparare: rădă­cinile plantei, scoase din pă­mânt primăvara sau toam­na, se spală bine cu peria, se taie mărunt, se pun într-o sticlă. Se toarnă deasupra rachiu de secară curat (38-40%) astfel ca plan­ta să fie acoperită. Se lasă la loc uscat vreme de 14 zile.
Ce boli vindecă: că­derea părului, eczeme, ulcerații, bătături du­re­roase, micoze, pete pe piele, sciatică, infla­mații ale nervilor.
Posologie: se ung repetat locurile bolnave cu tinctură de urzici.
GHEORGHE BĂRBATU