Tincturile sunt extracte de plante care se obțin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel puțin 40%, rachiu de fructe sau de secară, vodcă. Este strict interzisă folosirea alcoolului metilic sau a spirtului medicinal. Preparatele se pun la soare sau în locuri calde, se scutură zilnic, se lasă vreme de 2-3 săptămâni. Când sunt gata, se strecoară prin două bucăți de tifon, se presează bine, pentru ca sucul să iasă din plantele macerate, se păstrează în sticle de culoare închisă, înfundate bine cu dop de plută. Doza obișnuită: 5-15 picături, luate ca atare sau diluate în ceai ori apă fierbinte. Extern, tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub formă de cataplasme.
Tinctură de cimbru
(Thymus serpyllum)
Mod de preparare: florile de cimbru (sălbatic sau de grădină), culese pe soarele amiezii de vară, se pun într-o sticlă, umplând-o până la gât (fără să fie presate). Deasupra se toarnă rachiu de fructe (prune, mere, pere etc.) de 38-40%, care trebuie să acopere complet florile. Se leagă la gură, se pune la soare vreme de două săptămâni. Se scutură sticla în mod regulat. Când e gata, se strecoară și se pune în sticle de culoare închisă.
Bolile pe care le vindecă: încetinirea creșterii la copii (se ung picioarele cu tinctură de cimbru), scleroze multiple (ungerea locurilor dureroase cu tinctură de cimbru), tulburări menstruale, boli ale traiectului urinar, boli de nervi, nevralgii faciale, tifos, reumatism, dureri de ovare, boli ale căilor respiratorii, boli de plămâni (pleurezii, emfizem).
Posologie: intern - 10 picături de tinctură de cimbru se iau o dată pe zi, diluate cu apă.
Tinctură de coada-șoricelului
(Achillea millefolium)
Mod de preparare: florile culese pe soare se pun într-o sticlă și se acoperă cu rachiu de 38-40%. Se lasă la soare vreme de 14 zile, scuturându-le din timp în timp. Se strecoară, se pune în sticle bine înfundate, de culoare închisă.
Bolile pe care le vindecă: menstre neregulate, menopauză, cancer genital, inflamații ale testiculelor, leucoree, lipsa menstrelor, migrene, expectorații cu sânge, hemoroizi, dureri de stomac, arsuri.
Posologie: 5-10 picături de tinctură se diluează cu ceai sau apă. Se iau dimineața și seara, înainte de mese.
Tinctură de coada-calului
(Equisetum arvense)
Mod de preparare: 10 g coada-calului se pun într-o sticlă și se acoperă cu rachiu curat de secară. Se lasă la soare 14 zile, scuturând sticla regulat. Se strecoară, se pune la păstrat în sticle de culoare închisă.
Ce boli vindecă: bolile de rinichi și de vezică (inclusiv pietrele), acumulări de apă în țesuturi, răni deschise, ulcerații, hemoroizi, picioare transpirate.
Posologie: ca adaos în ceaiuri (4-5 picături) contra bolilor de rinichi și vezică, ca dezinfectant aplicat pe afecțiunile pielii și pe picioarele transpirate.
Tinctură de gălbenele
(Calendula officinalis)
Mod de preparare: doi pumni de flori se pun într-un litru de rachiu curat și se lasă 14 zile la soare. Se strecoară, se pune în sticle de culoare închisă.
Ce boli vindecă: răni, sângerări, rupturi, întinderi musculare, tumori cancerigene, scurgeri vaginale.
Posologie: compresă cu tinctură de gălbenele, îndoită cu apă clocotită (în afecțiunile pielii și întinderi), 10-20 de picături adăugate în ceaiul pentru spălături vaginale.
Tinctură de traista-ciobanului
(Capsella bursa-pastoris)
Mod de preparare: planta întreagă - tulpină, frunze și flori - se toacă mărunt și se bagă într-o sticlă de un litru (până la gât), acoperindu-se cu rachiu de secară sau de fructe de 38-40%. Sticla se pune apoi la soare vreme de 2 săptămâni. Se scutură des și se strecoară.
Ce boli vindecă: îmbolnăviri ale mușchilor, lenevirea sfincterului și a mușchilor care închid traiectul urinar și vaginul, cădere de intestine.
Posologie: intern - 10 picături de tinctură, luate de 3 ori pe zi în ceai de crețișoară (o linguriță de plantă, opărită cu un sfert de litru de apă în clocot, se infuzează scurt, se strecoară); extern - masarea zonelor dureroase.
Tinctură de sunătoare
(Hypericum perforatum)
Mod de preparare: doi pumni de flori culese pe soare se pun într-o sticlă împreună cu un sfert de litru de rachiu. Se lasă 3 săptămâni la soare. Se strecoară, se pune în sticle de culoare închisă.
Ce boli vindecă: boli de nervi, inflamații ale nervilor, nevroze, insomnii, slăbiciuni provocate de nervi.
Posologie: extern - cu tinctura se ung locurile dureroase; intern - se iau, o dată pe zi, 10-15 picături de tinctură într-o lingură de apă.
Tinctură de urzică
(Urtica dioica)
Mod de preparare: rădăcinile plantei, scoase din pământ primăvara sau toamna, se spală bine cu peria, se taie mărunt, se pun într-o sticlă. Se toarnă deasupra rachiu de secară curat (38-40%) astfel ca planta să fie acoperită. Se lasă la loc uscat vreme de 14 zile.
Ce boli vindecă: căderea părului, eczeme, ulcerații, bătături dureroase, micoze, pete pe piele, sciatică, inflamații ale nervilor.
Posologie: se ung repetat locurile bolnave cu tinctură de urzici.
GHEORGHE BĂRBATU