Deși ați făcut tratament, pe parcursul mai multor ani, cu Heparină și, probabil, anticoagulante, problema dvs. a rămas, cel mai probabil, nerezolvată, deoarece acest gen de tratament se referă mai mult la fluidizarea sângelui, stoparea măririi trombilor și prevenirea extinderii acestora.
Deși medicamentele anticoagulante, precum Heparina sau Warfarina, sunt în mod specific prescrise pentru tratamentul trombozei venoase profunde, dizolvarea cheagului (cheagurilor) sanguin(e) existent(e) s-ar putea realiza doar cu substanțe medicamentoase de tipul activatorilor de plasminogen, inaccesibile, deocamdată, pe piața autohtonă.
Dacă tromboflebita superficială duce rar la complicații serioase, în cazul trombozei venoase profunde, pericolul principal este posibila mobilizare a unui cheag și deplasarea acestuia, împreună cu fluxul sanguin, către plămâni (embolie pulmonară), situație în care este nevoie urgentă de aplicarea unui tratament mai agresiv, de fază acută (doze mari de anticoagulant administrat intravenos). O altă complicație supărătoare, dar mai puțin periculoasă, este formarea unei obstrucții la nivelul venei (sindrom postflebitic), care va determina umflarea persistentă a picioarelor și care poate să se manifeste după unul sau mai multe episoade de tromboză venoasă profundă.
Așa cum spuneam, scopul terapiei anticoagulante este de a preveni formarea altor emboli, în timp ce organismul încearcă să dizolve trombii existenți, însă în cazul persoanelor care prezintă sângerări și cărora nu li se poate administra medicație anticoagulantă, poate fi necesară inserarea unor filtre la nivelul venei principale a abdomenului, pentru a preveni mobilizarea cheagurilor de la nivelul membrelor inferioare către plămâni.
Luând în calcul cele menționate mai sus și ținând cont de posibilele complicații ale tromboflebitei (uneori fatale), o abordare exclusiv naturistă, fără suportul medicației de sinteză, nu este posibilă. Așa stând lucrurile, tratamentul naturist complementar al tromboflebitei include următoarele remedii:
* Ginkgo biloba - extractele din această specie au efecte nu numai asupra arteriolelor, ci și asupra capilarelor venoase și asupra venelor, acționând foarte bine și în complexul afecțiunilor varicoase, în sindromul post-trombotic și în ulcerele varicoase. Recomand spre administrare (conform prospectului) produsul Ginkgophyt, indicat în tulburări ale circulației venoase, tromboze, tromboflebite, sindromul de "picioare grele”.
* Extractul din muguri de plop - are o acțiune electivă pe arterele membrelor inferioare, restabilește circulația colaterală și combate tulburările trofice asociate, fiind indicat în tromboflebită și tendință la manifestări tromboembolice. Se administrează conform prospectului.
Trebuie menționat că aceste două remedii pot fi asociate cu Ginsengul, care inhibă producerea de trombuși prin stimularea producerii de prostaciclină și reducerea trombogenezei. În plus, Ginsengul, în asociere cu Ginkgo biloba, acționează prin reducerea concentrației plasmatice a fibrinogenului, care reprezintă unul dintre indicii preciși ai riscului tromboemboliei iminente.
* Foarte utile în combaterea tromboflebitei sunt și produsele (extracte, gemoderivate, capsule etc.) obținute din Scoarță de salcie, Leurdă, ulei de sâmburi de struguri, Coacăz-negru, Sulfină, asociate cu unguente locale din Gălbenele, Tătăneasă, Propolis sau venin de albine. Efectele lor antiagregante plachetare și antitrombotice sunt importante în procesul de vindecare a tromboflebitelor și în prevenirea recidivelor.
Restricțiile alimentare se referă la produsele din carne, mezeluri, afumături, tutun, alcool și orice tip de prăjeli în ulei, acestea fiind, în general, la originea riscului de apariție a tromboflebitei. Pe timpul tratamentului, este necesară efectuarea testelor care indică gradul de coagulare a sângelui (timpul de sângerare, timpul de coagulare, timpul Quick, timpul Howell) pentru a preveni la timp coagularea prea lentă a sângelui. Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Doctorul mi-a spus că am lichen plan”
(Răspuns pentru ION - com. Largu, jud. Buzău, F. AS nr. 953)
Tipul de dermatoză ce v-a atins mucoasa bucală, provocând dureri în gât și leziuni leucoplaziforme lucioase, de culoare alb-opalescentă, se încadrează în categoria lichen plan, fiind în general apanajul vârstei adulte. Într-adevăr, erupția de elemente veziculare foarte mici, uneori ușor proeminente și care acoperă vizibil limba, are culoare "albicioasă”, unii medici apreciind greșit că este Candida albicans. Dacă observați că localizarea este pe mucoasa jugală, cu ramificații precum frunzele de ferigă sau că pe limbă se formează plăci lucioase, cu contur neregulat, sigur diagnosticul de lichen plan bucal este corect. În cazul în care pe buze apar mici plăgi erozive, pruriginoase, evitați situațiile de stres, antibioticele, antimalaricele, contactul cu aurul (verighetă, lănțișor), unele substanțe chimice folosite la developările color, arsenicul etc. Faceți o hemoleucogramă și transmiteți-mi transaminazele (TGO și TGP), împreună cu glicemia, diabetul având rol important în declanșarea acestei afecțiuni. Evoluția lichenului bucal poate fi progresivă, în pusee, sau se poate vindeca spontan. Când leziunile ating mucoasa linguală (limba), evoluția poate fi mai prelungită (2-20 ani). Dacă după un tratament de 3 luni nu constatați o remisie completă, faceți un examen histopatologic și urmăriți dacă pe partea interioară a obrajilor au apărut leucoplazii - caz în care trebuie, obligatoriu, să masticați tablete de Tre-en-en și Carotenoid Complex.
Pe lângă tratamentul alopat prescris, clătiți gura, alternativ, cu ceai de sânziene, coada-șoricelului, busuioc și cimbru. Beți zilnic, 3 luni, o cană de ceai din: armurariu, rădăcină de păpădie, trifoi roșu, rădăcină de brusture și Gotu Kola. De trei ori pe zi, înainte de masă cu 30 minute, luați 30 ml Gel Aloe Vera Polimax sau suc Tre cu rodie, ceai verde și Acai berry. Multă sănătate!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE -
medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Am constipație cronică, dar tot mai sper să mă vindec”
(Răspuns pentru CARCOANA ALINA, F. AS nr. 1014)
Stimată doamnă, constipația este un simptom foarte frecvent întâlnit. Printre manifestările ce o definesc sunt scaune la mai mult de 2-3 zile, scaune dure, nevoie de ajutor extern pentru a produce scaun. Ea poate fi împărțită în două grupe mari - cea primară și cea secundară. Cauzele pentru constipația primară sunt adesea neclare. Pentru constipația secundară, se pot acuza probleme endocrinologice, neurologice, dietă, medicamente. Se pare că suferiți de constipație primară din descrierile date și din faptul că nu a reușit nimeni să găsească o cauză. Totuși, aceasta rămâne de confirmat într-o consultație mai amănunțită.
Soluțiile pentru constipație includ:
* Dietă bogată în fibre alimentare, inclusiv legume, fructe și multe cereale. Eliminați cofeina (ceaiul negru și cafeaua), alcoolul. Consumul sporit de apă este foarte util.
* Antrenament zilnic - pentru oamenii cu programe de viață foarte încărcate sau "haotice”, este bine de găsit un moment al zilei - de pildă dimineața, la prima oră - în care să intrați la toaletă și să rămâneți acolo până când aveți un tranzit. Nu va fi neapărat un succes la început, dar încet, devine un obicei pentru organism, care va începe să ceară respectarea acestui program.
* Plante medicinale - Aloe vera (în special partea amară, exterioară a frunzelor), rabarbărul și siminichia ajută foarte mult.
* Probiotice - cum ar fi Lactobacillus, ar putea ajuta prin modificarea florei intestinale.
* Acupunctura - în special punctele de pe meridianele intestinul gros, stomac.
* Homeopatie - în cazul dvs., trebuie elaborat un remediu constituțional, individual. Unele remedii - Aurum metallicum, Barita carbonica, Bryona alba, Calcarea carbonica, Causticum, Lycopodium - sunt cunoscute pentru efectul asupra constipației.
* Mișcarea fizică este importantă, căci sedentarismul care caracterizează viața modernă este un factor important în producerea constipației.
În cazul dvs., un tratament individualizat, în special homeopat, ar fi util, având în vedere lipsa unei cauze evidente.
Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com
"Doresc să urmez un tratament homeopat pentru spondiloză cervicală și osteofite”
(Răspuns pentru PETRE VIOREL - Râmnicu-Sărat, F. AS nr. 1026)
Bună ziua, într-adevăr, Hecla Lava este medicamentul homeopat cel mai indicat pentru afecțiunea pe care o descrieți. Este un remediu cu acțiune preponderent pe țesutul osos, fiind indicat în: exostoze, neoformațiuni (tumori) benigne sau maligne ale țesutului osos, pinteni calcaneeni, exostoze perivertebrale în "cioc de papagal” sau tulburări de dentiție. Luați Hecla Lava 5CH sau 7CH, câte 5 granule, sublingual, de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două săptămâni, urmate de o săptămână pauză, și continuați. Medicamentele homeopate le găsiți doar în farmaciile de profil. În funcție de alte afecțiuni asociate, se mai pot administra și alte remedii, de exemplu: Calcarea fluorica, Oxalicum acidum sau Ruta graveolensis, dar numai în urma unei consultații homeopate.
Pentru amănunte mă puteți contacta pe adresa de e-mail.