O invenție românească uitată: APILARNILUL

Dr. Cristina Aosan
* Este unul dintre cele mai puternice produse ale albinelor. Mai ales în alianță cu frații lui, polenul și mierea, devine un aliat de nădejde al sănătății și al luptei cu boala *

Apilarnilul a fost făurit în Ro­mâ­nia, de un apicul­tor de excep­ție, Nicolae V. Ilieșiu, în 1980, o eră dominată de fascinația pentru medicamentele de sinteză chi­mi­că. Și totuși, grație pu­ternicelor sale acțiuni biologice, la mo­mentul respectiv, a avut un impact foarte mare în mediile știin­țifice. S-au scris nenumărate lu­crări, re­fe­rate, s-au realizat mono­gra­fii care au promovat acest pro­dus, s-a făcut și un film docu­men­tar, invenția a fost brevetată și prote­jată în cele mai im­portante țări ale lumii, a fost multiplu medaliată na­țional și internațional. Dar, cu timpul, api­larnilul a căzut pe nedrept în uitare, când locul său ar fi unul de frunte între produsele stupului.

"Laptele de buhai”

Apilarnilul este un produs biologic activ al stupu­lui, realizat prin triturarea larvelor de trântori, care sunt apoi congelate sau prelucrate în diverse moduri. În fi­nal se obține un amestec care se filtrează imediat. Re­zultă un produs cu aspect lăptos, de culoare alb-găl­bu­ie, cu gust dulce-acrișor-astringent și aromă plăcută, care amintește de polen și propolis.
Numele de API-LAR-NIL a fost creat de inventa­to­rul român, folosind mai multe abrevieri, pentru prove­nien­ța APIcolă, originea în LARvele de trântor și ini­țialele numelui său, N. Ilieșiu. În satele din Mara­mureș, unde țăranii foloseau aceste larve în mod tradi­țional, acest extras din celulele de trântor se numește "jintiță”. În Mol­dova i se spune "lap­te de buhai”; bu­hai, adică tău­raș, și este renumit pentru vigoarea pe care o dă băr­­baților. Importanța acestui produs provine în mare mă­sură din faptul că în momentul recoltării, adică la nu­mai 7 zile de la depunerea oului, larva de trân­­tor deja con­ține un număr uriaș de celule sexuale, peste 10 mili­oa­ne de spermatozoizi. Este lesne de înțe­les de ce un asemenea aport nutrițional poate corecta pro­­bleme de dinamică sexuală masculină. În plus, fiind încărcat cu componen­te bioactive tinere și inte­gre, el ge­nerează și o dezvol­tare spectaculoasă a su­biecților ti­neri, în pri­mul rând, a celor de sex bărbătesc, dar nu numai.
Deși persoanele de sex bărbătesc sunt marii bene­ficiari ai acestui produs, el nu trebuie evitat în consum și utilizare de către femei. Acesta este un mare dar al na­turii, și anume faptul că, de regulă, produsele apico­­le, ca și cele vegetale, sunt utilizate de către orga­nism acolo unde este nevoie, cum și atât cât este nece­sar...

De la Apilarnil la Apilarmel

Mai bine de 10 ani de activitate în domeniul api­terapiei m-au condus la ideea că efectele deosebite ale apilarnilului ar putea fi redate în mod deplin consuma­to­rilor dacă ar fi prelucrat aparte, în corelație cu ca­rac­teristicile sale bio-active. În mod obișnuit, el este con­diționat prin liofilizare, adică se obține substanța usca­tă din produs, prin eliminarea apei în vid. Aceasta per­mite ca, mai departe, să poată fi folosit ușor în in­dus­tria farmaceutică, adică să se poată fabrica diverse com­­pri­mate ori capsule, care sunt comod de adminis­trat. Dar, ca un revers al medaliei, bio-disponibilitatea sub­stan­țe­lor active este diminuată tocmai prin absența apei. Să ne reamintim că noi suntem în proporție de aproxi­mativ 70% apă. Ea constituie mediul în care se desfă­șoară Viața, apa fiind vehicul, suport și depozitar de in­formație. Când apa dispare, viața încetează să se mai manifeste, se pierd legăturile funcționale dintre par­ti­cule și molecule, dispare însăși informația vitală, iar ce rămâne este doar un amestec amorf de substanțe organice și anorganice. În plus, apa dintr-un organism viu cum este cel al larvei din stup, cu originea într-un mediu atât de select și curat, este deosebit de valoroa­să. Este pură chimic, de departe superioară oricărei ape de robinet. În plus, are și o încărcătură energetică vitală specială, cu atât mai mult atunci când albinele respec­tive sunt tratate corect de către apicultor, ca niște ființe prietene. Vorbim despre o apă vie, în între­gul înțeles al cuvântului.
Acestea au fost rațiunile care m-au determinat să caut varianta optimă de a prepara un amestec de api­lar­­nil cu miere, care să fie stabil, iar apoi să completez și să-i optimizez valoarea terapeutică, printr-un ames­tec mai laborios, în care intră și polenul. Am obținut, în felul acesta, un preparat care are apilarnil integral în procent mare (10%), miere de salcâm și polen crud, pe care l-am numit Apilarmel. Rezultatele pe care le-am obținut ulterior în practica medicală îmi permit să spun că este un produs remarcabil.

Tratamente cu Apilarmel

Cine sunt cei care ar trebui să utilizeze în mod spe­cial Apilarmelul? Răspunsul e simplu: de la proble­mele de creștere în greutate ale sugarului, la anemii și inape­tență, până la problemele sexuale, surmenajul sever și stresul extrem al tinerilor care muncesc de dimineața până seara ca să-și facă o carieră, Apilar­melul, în doze ponderate, de la 1/2 linguriță și până la 3 pe zi, sau chiar de 3 ori câte 2 lingurițe pe zi, poate aduce o rezol­vare neașteptată.

Întărirea sănătății

Principalul beneficiar al Apilarmelului ar trebui să fie omul sănătos. În special în condițiile zilelor noas­tre, cu o viață de mare consum în activitatea zilnică, dar cu aport nutritiv dezechilibrat și carențial, datorită unei ali­mentații denaturate, se simte nevoia unei supli­men­tări cu substanțe biologic active de bună calitate. Acest produs aduce o doză de substanțe vitalizante, ener­gi­zante, regenerante, care asigură un mai bun ran­dament fizic și intelec­tual, o rezistență sporită la efort, furni­zând organismului și o parte din acele materii prime ne­cesare pentru întreți­nerea în bune condiții a struc­tu­rilor și funcțiilor sale normale.
În scopul întreținerii sănătății, se poa­te consuma o linguriță de Apilarmel pe zi, câte 10-14 zile pe lună; băr­bații pot lua 2 lingurițe sau mai mult, la fel și fe­mei­­le care lucrează intens, în funcție de intensitatea efor­­tului depus de fie­ca­re. Acest lucru a rezultat din ex­periența practică, inclusiv în familia noastră.

Geriatrie

Terapia susținută cu Apilar­mel poa­te readuce vi­goare și o rezistență spori­tă la boli celor de vârsta a treia, indi­ferent de sex, prin­tr-un aport de sub­stanțe nutri­tive. Este îndeobște cunos­cut că persoanele de vârsta a treia au o ca­pacitate de prelucrare și ab­sorbție a tubului di­ges­tiv mai re­dusă. Preparatul Apilarmel rea­li­zat la Meli­dava oferă, prin formu­la sa, substanțe tro­fice și to­nice ușor absorbabile și utilizabile. De două ori pe zi câte o linguriță poa­te fi suficient spre a observa o certă îmbu­nătățire a stării de vita­litate. Creș­te imu­nitatea, mărește rezistența în fața bo­lilor, scur­tea­ză timpul de con­vales­cență în cazul unor su­fe­rințe asociate vârstei. Pe timp de iar­nă e util ca dozele să fie majorate.

Patologie în dinamica sexuală, calitatea spermei, concepție

Bărbații care, dintr-un motiv sau altul, au o pro­blemă de dinamică sexua­lă, pot utiliza Apilar­melul cu foarte bune rezultate. Cuplurile care nu reu­șesc să aibă copii trebuie să știe că nu numai fe­meile poartă răspunderea infertili­tății, ci foarte adesea bărbații au probleme de acest fel. Și vor­bim de pro­cente care ajung până la 50% din cuplu­rile cu infertilitate. Trebuie fă­cută o netă dis­tincție între potența unui băr­bat și capaci­ta­tea sa de a se reproduce. Ceea ce îndeob­ște de­nu­mește as­tăzi virilitatea, adică capacitatea de a întreține rapor­turi sexuale, nu este și o garanție a faptu­lui că ma­te­ria­lul seminal este de cea mai bună calitate. Deci, cu­plu­rile în care bărbații au probleme cu numărul sper­mato­zoi­zilor (azoospermie, oligosper­mie), ori cu dina­mica și mobilitatea acestora, pot apela la Apilar­mel. El îm­bu­nătătește calitatea sper­mei, crește numărul, vigoa­rea și viteza spermatozoi­zilor. Mai mult, sunt indicii că Api­lar­­nilul poate influența și sexul viitorilor nou-născuți. În baza unor observații empirice la câine și porc, feme­lele hră­nite cu jintiță au născut pui în mare majoritate mas­culi. Pentru rigoare, se poate vedea adresa 3851/ 1959 a In­stitutului de microbiologie Dr. I. Cantacuzino.

Sportivi

Astăzi, campionii nu mai primesc, ca în vremurile antice, doar o cunună de lauri. Primesc și bani. Bani mulți și perspective excepționale în viață. Cu o singură condiție: să fie azi mai buni ca ieri și mâine mai buni de­cât azi. Acest lucru generează un uriaș consum psi­hic și fizic. Cu urmări severe pentru organismul celui angajat într-o astfel de luptă. Pentru a face față acestor cerințe, destul de mulți apelează la suplimente, unele nu tocmai ortodoxe. Apilarmelul și produsele apicole pot fi o soluție foarte bună pentru o manieră naturală de a le îmbunătăți performanțele. Studiile făcute pe su­biecți de sex masculin demonstrează că un consum susținut de Apilarnil conduce la creșterea masei mus­cu­lare. Nu același lucru se întâmplă în cazul subiec­ți­lor de sex feminin. Deci, nu apare riscul masculini­zării, printr-o dezvoltare exagerată a masei musculare, și nici nu determină creșterea în greutate prin depuneri adi­poa­se. Conferă vitalitate fără a genera hirsutism. E de do­rit ca tinerii care își propun o creștere de masă mus­cu­lară (și pentru asta merg la săli de fitness), să nu ape­leze la produse cu hormoni de sinteză, chiar dacă aces­tea pot genera o dezvoltare spectaculoasă. Vă asi­gur că aceste metode super-rapide de creștere de masă muscu­lară au și efecte nefaste, care vă vor urmări toată viața.

Ginecologie

În patologia ginecologică, Apilarmelul poate fi uti­lizat în sindromul premenstrual, mastodinie, mas­toze și noduli mamari, menometrora­giile funcționale, ame­no­reele psiho­ge­ne, dismenoree, hipertiroidiile aso­ciate sau de sine stătătoare. În gene­ral calmează fenomenele de hiperse­creții hormonale feminine de tip es­trogenic. În patologia obstetricală poate fi utilizat în terapia avortului spontan, insuficiența placentară, he­patopatia de sarcină, disgravidie.

Probleme hepatice

Pacienții cu diverse suferințe he­patice, hepatite virale acute, cronice, ciroze hepatice și chiar hepatocar­ci­noame pot utiliza cu succes Apilar­mel. Produsele api­cole pot constitui remedii de foarte bună calitate și efi­ciență în tratarea sau ameliorarea nu­mărului mare de hepatopatii cronice primare și secundare.

Oncologie

În sine, Apilarmelul poate fi util în tratarea efectivă a acelor tipuri de cancer considerate a avea origini hor­monale fe­mi­nine. Vorbim cu deo­sebire despre anu­mite cancere de sân sau genitale, în care investigațiile speci­fice de laborator arată prezența receptorilor specifici pentru hormoni sexuali feminini.
Un domeniu special îl reprezintă stă­rile carențiale și degenerative, instalate în timpul și în urma trata­men­te­lor oncolo­gice. Apilarmelul în doze adecvate, mai mari de regulă, poate fi util tuturor pa­cien­ților cu pro­bleme oncologice care fac chi­mio sau radio-terapie, prin efec­tul he­pa­to-protector, cu menținerea tro­fi­cității și rege­nerarea ficatului, prin protecția față de degra­da­rea or­ga­ni­că, efectul de prezer­vare a vitalității gene­ra­le, pro­tecție imuni­tară. Demn de menționat este și că Apil­ar­nilul susține procesul de hematopoieză, respon­sabil de cali­tatea sângelui, și care este sever afectat în cazul tu­tu­ror persoanelor care fac chimio sau radio-te­rapie. Este bine cunoscut în mediile de specialitate, dar de-acum și de către nespecialiști, că "cito-static” în­seam­nă de fapt "cito-toxic”. Sub acțiunea acestor sub­stanțe, se înce­tinește diviziunea celulară haotică din tumori, dar și cea firească a celulelor normale din între­gul corp. Ur­­marea este că aceste severe toxine, cu for­mule chi­mi­­ce de multe ori apropiate de cele ale unor ier­bicide, administrate ca citostatice, produc un real de­zastru, nu nu­mai asupra tumorilor, dar și asupra tuturor celorlalte or­gane și funcții ale corpului uman. Practic, are loc o îm­bătrânire precoce și rapidă indusă artifi­cial, când scad mult capacitatea vitală, ca și cea de efort, rezis­ten­ța la intemperii, capacitatea de apă­rare și de luptă îm­po­triva bolii. Iar radio-terapia este un tra­ta­ment încă mai sever, cu variate și com­plica­te ur­mări în timp. În acest context este de la sine înțe­les că un trata­ment ad­juvant, care să permită or­ga­nis­mu­lui să reziste în aceste condiții și să-și men­ți­nă un sis­tem imunitar activ, este absolut necesar.

În loc de încheiere

Apicultura ne poate oferi în perspectivă încă multe și fericite surprize. Întregul stup este un binecuvântat izvor de sănătate, de la ceară și aerul din interior, până la veninul de albine. Apilarnilul este foarte probabil cel mai complex produs apicol cunoscut, pe care îl da­to­răm eforturilor unor prea demni înaintași. Pe nedrept uitat, merită cu prisosință să fie scos la lumină, dintre rafturile prăfuite. Este necesar să se continue și să se spo­rească eforturile inițiatorilor lui, spre a fi restituit acelora care au nevoie de el. Cu tristețe o spu­nem, mar­­ca Apilarnil nu mai aparține azi nici urmașilor d-lui Ilieșiu, și nici Neamului Românesc. A devenit proprie­tatea unor străini, care nu au nici o legătură cu apicul­tura și cu acest spațiu binecuvântat de Dumne­zeu. Depinde doar de noi să ne ridicăm din cenușa vremu­rilor și să reinventăm lumea ori de câte ori este ne­voie.


Cei care doresc Apilarmel îl pot achiziționa doar în mod direct, de la Melidava: 0740.20.50.40; 0768.19.29.39 sau 0256.200.105, melidava@gmail.com sau de pe www.melidava.ro. Persoanele peste 60 de ani benefi­ciază de reducere, în cadrul unui program social.

membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia