Într-o măsură mai mare ca toate celelalte organe, pielea este înainte de toate o oglindă extrem de sensibilă a sufletului, în care se pot reflecta nerăbdarea, temerile, mânia, înverșunarea, invidia, tristețea, dar și bucuria, iubirea și compasiunea. Limbajul pielii oferă cunoscătorilor posibilitatea unei pătrunderi - de o profunzime unică - în psihicul uman. Atâta vreme cât omul se află în armonie cu sine și cu lumea, totul este în ordine. Dar când în straturile mai adânci ale subconștientului clocotesc patimi, ele pot izbucni la suprafață, străpungând pielea - ca lava unui vulcan în erupție scoarța terestră - și transformând-o într-un infern incandescent. Efectele se exteriorizează sub forma bolilor de piele, eczeme, prurit, urticarie, vezicule herpetice, mâncărimi insuportabile ce determină bolnavul să se scarpine violent, până la autoagresiune și autodistrugere, ca în lupusul eritematos. Abia atunci când aceste mesaje ale sufletului sunt conștientizate și înțelese, ele își dezvăluie tainele și indică, în sfârșit, calea către vindecarea bolilor de piele.
Tratarea pielii după Hildegard van Bingen
Hildegard afirmă cu tărie că pielea și mucoasa gastrointestinală trebuie privite mereu ca o unitate. De aceea, pentru a se obține o vindecare completă, de tip holistic, este necesar ca, în toate afecțiunile pielii, să se facă și o curățare a intestinului, deoarece 90% dintre bolile de piele își au punctul de plecare în intestin. Structura florei intestinale evidențiază limpede conflictele sufletești care se oglindesc în mucoasa intestinală și pe piele. Pe lângă procesele psihice, Hildegard consideră, de asemenea, responsabile pentru apariția bolilor de piele toxinele provenite din excesele alimentare și consumul abuziv de alcool, ca și disfuncțiile hepatice, tulburările metabolice și dereglările hormonale.
Cum apar bolile de piele?
Hildegard își îndreaptă cu precădere atenția asupra a trei factori care, în concepția ei, se află la originea dezechilibrelor intervenite în organism.
1. Bolile de piele sunt o consecință a substanțelor toxice produse de consumul exagerat de mâncare și băutură - îndeosebi de alimente cum sunt carnea, grăsimile și dulciurile.
2. Disfuncțiile hepatice determinate de agresivitate, de accesele de furie și înverșunare.
3. Dereglarea secrețiilor hormonale provocate de excesele sexuale.
Măsuri terapeutice generale contra bolilor de piele
Procedurile enumerate mai jos s-au dovedit eficiente în combaterea suferințelor pielii.
* Luarea de sânge.
* Identificarea cauzelor sufletești ce au declanșat boala, prin ținerea unui post alimentar regulat. Construirea unui sistem psihic de autoapărare.
* Ameliorarea problemelor digestive printr-o dietă bazată în principal pe grâu spelta, sfeclă roșie și cimbrișor.
* Îndepărtarea toxinelor cu ceai de salvie și de gălbenele (pentru detoxifiere) și infuzie de urzici (pentru stimularea funcționării rinichilor).
* Detoxifierea ficatului cu ceai de lavandă, vin de dude și elixir de năvalnic.
* Protecție contra unor factori naturali agresivi: caniculă, îngheț, vânt puternic și umiditate accentuată a aerului.
* Alimentație dietetică.
Șase reguli de aur în terapia bolilor de piele
În spirit holistic, este necesar ca tratarea afecțiunilor pielii să se facă respectând cele șase reguli de viață stabilite de Hildegard.
1. Întrebuințați de preferință leacurile naturale din farmacia lui Dumnezeu
În medicina lui Hildegard, ne stau la dispoziție aproape trei sute de remedii naturale.
2. Folosiți alimentele drept medicamente
Toate alimentele pe care Hildegard van Bingen le consideră, fără rezerve, bune, au un efect profilactic, regenerator și vitalizant, ca și o acțiune terapeutică asupra pielii. Alimentele deosebit de bune pentru piele sunt grâul spelta, castanele comestibile, sfecla roșie și feniculul.
3. Stabilizați-vă ciclul somn-veghe pentru regenerarea nervilor suprasolicitați
Somnul natural este remediul optim pentru un sistem nervos obosit și, în același timp, condiția indispensabilă pentru o stare bună de sănătate, în special a pielii.
4. Puneți mișcarea și repaosul într-un raport judicios
Mersul pe jos, alergările, săriturile și dansul sunt ideale pentru dezvoltarea completă a tuturor organelor noastre de simț. Hildegard van Bingen spune că al cincilea simț - cel tactil - își are sediul principal în labele picioarelor. Reflexologia modernă confirmă faptul că, prin presiunea exercitată asupra zonelor reflexogene aflate în tălpi, se pot influența starea organelor interne, contracturile musculare, chiar și problemele pielii.
5. Asigurați eliminarea reziduurilor nocive din corp
Potrivit unui principiu al medicinei din vechime, vindecarea poate începe abia după ce toxinele au fost expulzate: "Qui bene purgat, bene curat” ("Se vindecă bine cine are o purgație bună”).
Pe lângă luarea de sânge și post, ca metode de evacuare a toxinelor, există încă trei terapii benefice pielii.
Ventuzele
Ventuzele eliberează țesutul conjunctiv de reziduurile sale și de substanțele care provoacă dureri. Pielea este crestată cu o lanțetă, iar apoi substanțele toxice sunt aspirate în paharul de sticlă, golit de aer. Ventuzele sunt foarte eficiente când avem probleme cu spatele, cu articulațiile și tendoanele, cu nervul sciatic și varicele.
Sauna
Nu este de mirare că Hildegard recomandă sauna pentru eliminarea mâniei și a nerăbdării, odată cu transpirația, prin piele. Efectul va fi și mai puternic dacă vom picura pe piatra încinsă un decoct de castane comestibile. Vom deveni mai blânzi și mai răbdători și vom preveni apariția reumatismului.
Fizioterapia
Ca o completare a psihoterapiei practicate de Hildegard, s-a dovedit deosebit de utilă și fizioterapia, ca un demers terapeutic prin intermediul pielii. Regretul pentru atitudinile greșite, primul pas spre recuperare, trebuie să pătrundă prin piele - în sensul cel mai propriu al cuvântului. Masajele blânde cu peria reprezintă o metodă bună de a ne căli fizic, dar și de a transmite excitația nervoasă prin piele către organe - și astfel de a ne purifica prin piele și sufletul. Aceste căi reflexogene psiho-fizice au căpătat denumirea de "zone Head”, după neurologul britanic H. Head (1861-1940).
6. Stabilizați-vă capacitatea de autoapărare psihică
O măsură judicioasă în toate privințele, bucuria și mulțumirea sunt forțe benefice, tămăduitoare pentru sufletul nostru. Încercați să dobândiți echilibru psihic, perseverență și răbdare. Atunci și pielea dvs. va fi frumoasă, mai puțin vulnerabilă și gata să reacționeze. Căci, după cum am mai spus, pielea este o oglindă a sufletului. Bolile de piele sunt generate de un comportament deviant, conflictual. De aceea, înainte de a administra remedii specifice pentru alinarea suferințelor fizice, trebuie rezolvate în primul rând frământările lăuntrice.
Leacuri pentru piele, după Hildegard van Bingen
Comprese cu semințe de in
Indicații terapeutice: eczeme, neurodermită, eczeme umede, piele cu răni și fisuri, dificultăți de vindecare a plăgilor, inclusiv la arsuri.
Rețetă: 3 linguri de semințe de in se fierb timp de 3 minute într-un litru de apă, după care se strecoară. Se înmoaie în decoct o pânză curată de in. Această pânză îmbibată în lichid se pune caldă pe rană, pentru cel puțin o oră, iar când s-a uscat, se schimbă. La nevoie, procedura se repetă de trei ori pe zi, până la vindecarea plăgii.
Chiar la cele mai grave arsuri, această compresă îndepărtează bucățile de piele arsă, astfel încât rana se vindecă fără a se forma cicatrice.
Ceai de coada-șoricelului
Indicații terapeutice: eczeme, plăgi, răni, infecții.
Rețetă: 1 lingură de frunze de coada-șoricelului, 3 vârfuri de cuțit de pulbere de frunze de coada-șoricelului, 250 ml apă.
Frunzele și pulberea de coada-șoricelului se acoperă cu apă clocotită și se lasă să infuzeze circa 3 minute, după care ceaiul se strecoară și se bea cu înghițituri mici.
Dintre leacurile lui Hildegard, coada-șoricelului este cel mai bun remediu pentru vindecarea rănilor și se administrează intern, sub formă de ceai, devenind mai concentrat prin adăugarea a 3 vârfuri de cuțit de pulbere din frunze uscate. La intervențiile chirurgicale, s-a dovedit că se poate evita infectarea rănilor bând acest ceai în scop profilactic, trei zile înainte de operație și zece zile după aceea. În decurs de zece zile, rănile se vindecă fără complicații.
Comprese cu coada-șoricelului
Rețetă: 1 lingură de frunze de coada-șoricelului, 250 ml apă.
Frunzele se fierb 3 minute în apă și se pun umede pe rană, deasupra unui bandaj. Se schimbă, îndată ce bandajul s-a uscat. Când plaga începe să se vindece, frunzele de coada-șoricelului pot fi aplicate direct pe ea, fixate cu bandajul.
Cu această metodă se vindecă și cele mai grave răni infectate. Astfel pot fi eliminați chiar și germenii rezistenți la antibiotice. Compresa ajută și în cazuri disperate, ca de pildă acela al unei paciente tratate fără rezultat, cu diverse antibiotice, timp de șase săptămâni, într-o clinică universitară, după amputarea unui picior. Rana s-a vindecat după un tratament de zece zile cu coada-șoricelului.
Continuare în numărul viitor