La o bere, cu Conu Iancu: "Bucureștii lui Caragiale”

Dana Ene
* Marile teatre din capitală au lăsat deja cortina de vară și au plecat în vacanță, dar împătimiții de spectacole jucate pe scenă mai au, totuși, șansa de a vedea reprezentații de gală, profitând de faptul că, atunci când vine vorba de Caragiale, vacanțele există doar pe hârtie *

Ignorând "Căldura mare, mon cher!”, în buricul Cetă­ții lui Bucur, la Cen­trul Is­toric din Piața Sfân­tul Dumitru, dar și la doi pași de Hala Traian, în gră­dina restaurant "La Conu' Ian­cu”, poți călători zilele astea în tre­cut, și poți face haz de necaz la fes­tivalul organizat cu ocazia cente­na­rului trecerii în neființă a marelui dramaturg I. L. Ca­ragiale.
Chiar dacă au trecut 100 de ani de atunci, nimic nu pare a se fi schimbat în moravuri, ba ele par mai la zi ca oricând. Aceeași depravare politică, aceiași "schim­biști”, iar căldura este la fel de mare și de nesuferită...
Cu gândul la marele dra­ma­turg, Mihai Mălaimare, George Ivașcu, Cătălin Io­nescu-Arbore, George Mi­hăi­ță, Gelu Colceag și Alice Barb - realizatori artistici ai fes­tivalului "Bucureștii lui Cara­giale” - i-au reînviat pe: Tipă­tescu, Trahanache, Ghiță, Far­furidi, Brânzo­ve­nescu, Jupân Dumitrache, Veta, Zița etc. Personajele lor prind viață în urbea noas­tră arsă de soare cât e vara de lungă, până pe 20 sep­tem­brie. Și ce alt cadru ar fi fost mai potrivit pentru sa­voa­rea epocii Caragiale de­cât Centrul Istoric?! Aici, pe aleile pietruite, înțesate cu terase, care mai de care mai dichisită, poți să-ți os­toiești setea, dacă nu cu o bragă, măcar cu un "fresh” de fructe exo­tice, cu un ceai en­glezesc cu gheață sau cu un profiterol. Dar cea mai căutată tot berea "cu gu­ler” rămâne, servită la pahar sau la halbă și nea­­părat însoțită de miti­tei. Altă viață! Răcorit și sa­tis­făcut culinar, poți ur­mări apoi și "comedia” de pe scenă, exact cum făceau înaintașii noștri interbelici.
În luna iulie, trupe consacrate, dar și artiști tineri, vor susține zi de zi spectacole, atât în Centrul Vechi, cât și "La Conu' Ian­cu”. Trupa UNION, de exem­plu, pre­zintă spec­ta­co­lele: "Mora­vuri din vremea lui Cara­gia­le”, "Cu­ple­tele de la Uni­on”, "D'ale Car­na­valului”, "Ca­ra­­giale și politica”, seară de seară, "La Conu' Iancu”.
Bătălia cea ma­re se duce însă în Cen­trul Istoric. Aici, pe 13, 14 și pe 20, 21 iulie, Teatrul MASCA aduce două spec­tacole de statui vivante, în regia lui Mi­hai Mălaimare, inspi­rate din "O noapte furtunoasă” și "O scrisoare pierdută”. De sub albul imaculat al unor aparent inocente statui de marmură vor ieși la iveală, ușor-ușor, trăiri intense, sentimente puternice de iubire și de ură.
Opera Națională Bucu­reș­tea­nă este prezentă în Centrul Vechi cu "O noapte... călduroasă” pe muzică de operă, spectacol reali­zat pe baza unor fragmente din operele "O noapte fur­tu­noa­să” (de Paul Constantinescu) și "O scrisoare pier­­dută” (de Dan Dediu), pre­cum și dintr-un libret semnat de Ștefan Neagrău.
Duminică, 15 iulie, so­liștii teatrului liric bu­cu­reș­tean vor demonstra că genul operei poate de­veni acce­si­bil publicului, dacă promo­vează și ca­podopere ale dra­maturgiei naționale. Regia spec­ta­colului O.N.B. este sem­nată de Cătălin Voi­neag, iar la realizarea aces­tuia, par­ticipă interpreți cu­nos­­cuți ai scenei lirice româ­nești: Ștefan Popov, Valen­tin Ra­co­veanu, Vasile Chi­șiu, dar și voci tinere: An­drei Lazăr, Tina Mun­teanu, Sorana Ne­grea, Șerban Vasile - cu toții soliști și colaboratori ai O.N.B.
Și dacă cineva mai cre­dea că doar actorii de tea­tru și de operă au fost in­spirați de marele drama­turg, se înșeală amarnic. Iată că și Circ & Varieté Globus București prezintă pe 18, 19, 26, 27 iulie "D'ale Bibicilor lui Ca­ragiale”, un spectacol co­lorat și plin de umor, ce îmbină acrobații de mare dificultate, cu momente din cele mai cunoscute piese caragialiene "O noapte furtunoasă”, "D'ale carnavalului” sau "O scrisoare pierdută”. Cele­bre­le personaje Mița și Veta, Pampon și Crăcănel, Tipătescu și Zoe, Rică Venturiano și Cetățeanul Turmentat vor fi inter­pre­tate de mari actori ai teatru­lui românesc: Monica Da­vi­descu, Anca Sigartău, Mag­da Catone, Manuela Hă­răbor, Liana Lungu, Raluca Davidescu, Silviu Biriș, Bog­dan Stanoevici, Răzvan O­prea, Gabi Gheorghe, Gheor­ghe Ifrim, Jorge, Mihai Ciu­că, Cosmin Sofron, Ovidiu Popa, Iustinian Radu și A­driana Trandafir. Nu vor lip­si, bineînțeles, nume de aur din echipa Circ & Va­rieté Glo­bus - Leonard Io­se­fini, Dana Duru, Bog­dan Andre­es­cu, Gigi Tache, Noni Hutte­rer și mulți alții, care vor im­proviza numere de jonglerie, echilibristică, balet aerian, pi­ramide uma­ne, salturi și sări­turi specta­culoase; și nu în ultimul rând, momentele mult aș­teptate de copii - dresura de căței, porumbei, păuni albi și căprițe.
Regizorul spectacolului, Brândușa Novac, a recreat at­mosfera acelor vremuri de mult apuse, cu ajutorul muzi­cii, al cântecelor și dansuri­lor de carnaval și al replicilor spu­moase ale lui Caragia­le, dar și al rochiilor pompoase și vaporoase, croite din mătăsuri fine, de Ama Buto­ies­cu. Veți simți cu siguran­ță fiori când acrobații cir­cului vor executa rotații în ju­rul felinarelor așezate pe calda­râmul cărămiziu, din mijlocul unei mahalale în­chipuite de sce­no­grafii Vlad Gabrielescu, Alice Popes­cu și Noni Molete.
Tot în Centrul Vechi, sâmbăta aceasta, pe 14, puteți vedea "Momente și schițe alb-negru”. Este vorba des­pre proiecții în aer liber ale celebrelor: "Două lozuri” cu Birlic, "Proces Verbal” și "Mofturi 1900”.
Programul integral al festivalului îl găsiți pe: www. festivalcaragiale.ro; iar pentru rezervări de masă la grădina-res­taurant "La Conu' Ian­cu” puteți su­na la tel. 021/326.30.36 sau 0770/ 22.07.09

Adresele locațiilor:
* Centrul Istoric, în Piața Sfântul Dumitru (inter­secția Străzii Franceză cu Strada Poștei)
* Grădina-restaurant "La Conu' Iancu” - Str. Prof. Mihail Georgescu nr. 24 (lângă Hala Traian)