"Sunt profund îngrijorată de recentele atacuri la independența Curții Constituționale din România. Pentru mine, un sistem judiciar funcțional și independent este o pre-condiție pentru respect reciproc în Spațiul european de Justiție”.
Viviane Reding, comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie al Comisiei Europene
"Sunt profund preocupat de orice încercare de amenințare a independenței instituțiilor democratice din România. Manipularea sau amenințările la adresa instituțiilor dvs., în special a instanțelor judecătorești, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci și pentru modul în care România este percepută pe piețele financiare”.
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București
"Sunt extrem de îngrijorat ca urmare a ultimelor evoluții din România. USL a dat frâu liber unui plan care, în mod deschis, subminează practicile democratice și statul de drept și disprețuiește separarea puterilor în stat: reprezentarea ilegală a țării la Consiliul European, înlocuirea Avocatului Poporului și a președintelui Senatului prin încălcarea regulilor de procedură, tentativa de a modifica legea de funcționare a Curții Constituționale și de a înlocui judecătorii acesteia, fabricarea unor așa-numite hotărâri «de urgență» ale Guvernului pentru a împiedica aplicarea regulilor constituționale, și așa mai departe. Victor Ponta și guvernul său trebuie să înceteze imediat aceste practici inacceptabile, care nu pot fi tolerate într-un stat membru al Uniunii Europene. Probabil, Ponta a scăpat cu înșelăciuni în trecut, dar de această dată este responsabil față de țara sa și de Uniunea Europeană”.
Wilfried Martens, președintele Partidului Popular European
"În România, după ani de sistematică spălare cerebrală și tocare televizată a forței mentale de rezistență a cetățeanului s-a trecut la mijloace mai contondente. Simplu, direct și eficient, întru uciderea democrației și a statului de drept, e drumul cuceririi omnipotenței, prin luarea cu asalt a uneia sau două dintre cele patru puteri din stat, și trecerea, ulterioară, la nivelarea instituțională, astfel încât să dispară în întuneric și în ceață separația dintre ele. Astfel încât să rămână, la urma urmelor, doar una. (...) E vorba de acea omnipotență care chiar nu mai are de dat socoteală nimănui, nici justiției ori Curții Supreme, nici vreunui șef al statului cantonat în prostul obicei de a insista asupra caracterului sacrosanct al sentințelor Curții Constituționale. Și cu atât mai puțin ar trebui ea să răspundă unei prese cu adevărat neatârnate.”
Deutsche Welle
"România, situație îngrijorătoare, după o ofensivă a majorității aflate la putere. Noua coaliție de centru-stânga aflată la putere în România a lansat marți o ofensivă în războiul împotriva președintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriză și contestat, pe președintele Senatului, în ceea ce opoziția a catalogat drept o lovitură de stat”.
France-Presse
"Potrivit analiștilor politici, acțiunile USL amenință statul de drept și separația puterilor în stat. Disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducând la întârzierea reformelor importante, convenite în cadrul acordului de asistență financiară încheiat cu FMI”.
Reuters
"Ce se întâmplă în România depășește, sub aspect negativ, tot ce s-a întâmplat până acum în Ungaria. Statul a căzut pradă unui partid, iar acest fapt trebuie de-acum dezbătut la nivel european”.
Günther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene al Parlamentului german