În popor se mai numește și angină, anghină, carcioafă, amăreală sau darul Sfintei Marii, și este o plantă mare iubitoare de soare și de căldură, crescând doar în zonele sudice ale țării noastre, unde a fost adusă cu secole în urmă, din regiunea mediteraneană. Acum, în miez de iunie, se recoltează frunzele anghinarei, care sunt un excepțional drenor biliar, depurativ și tonic al ficatului. Încă din antichitate, medicii greci și romani administrau frunzele plantei celor cu icter, care nu puteau digera alimentele ori care aveau stări de greață. În evul mediu, alchimiștii foloseau anghinarea ca principal ingredient într-un așa-numit elixir amar, despre care se credea că are calitatea unică de a elimina toate materiile toxice din organism, ajutând astfel la vindecarea bolilor trupului, dar și ale sufletului. Ceva mai târziu, o varietate a plantei, cunoscută drept "anghinarea de Ierusalim”, era folosită pentru vindecarea hepatitei A, boală care făcea ravagii în aglomerațiile urbane în secolele XVIII-XIX, când apa de băut și alimentele erau adesea infestate cu virusul hepatitic. În zilele noastre, anghinarea este printre cele mai studiate plante medicinale, în unele țări ea înlocuind medicamentele de sinteză în afecțiuni cum ar fi cele digestive, hepatice sau cardiovasculare. Înainte de a intra în detalii terapeutice, să aflăm împreună câteva lucruri despre modul în care se prepară și se administrează.
Carte de vizită
Anghinarea este o plantă ierboasă, cu tulpină subțire și dreaptă, care ajunge la maturitate la o înălțime de până la un metru și jumătate. Are frunze mari, crestate, verde închis pe față și cenușii-albicioase pe dos, care se recoltează chiar acum, în iunie, când planta înflorește. Florile sale seamănă cu cele ale ciulinilor de la noi, fiind roșii-violacee și învelite în solzi cărnoși. În țara noastră, crește doar cultivată, fiind plantată mai ales în sud, în județe cum ar fi: Ilfov, Ialomița, Teleorman, Olt, Dolj sau Constanța.
Preparate din anghinare
Tinctura de anghinare
Este folosită mai ales ca stimulent al poftei de mâncare și al digestiei, fiind administrată înainte de masă. Se obține din 20 de linguri de pulbere de anghinare uscată, care se pun într-un borcan și peste ele se adaugă două căni (NULL ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de 12 zile, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu câte o linguriță diluată în puțină apă, cu 5-10 minute înainte de a mânca. Este un remediu comod de administrat, dar nu la fel de complet ca acțiune vindecătoare ca următorul despre care vom vorbi:
Pulberea de anghinare
Se macină foarte fin, cu râșnița electrică de cafea, tulpinile uscate de anghinare, după care se cern printr-o sită fină (cum ar fi cea pentru făina albă). Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum treizeci de zile (deoarece substanțele active se oxidează relativ rapid). De regulă, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriță rasă, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 și 22. Este un tratament eficient pentru stimularea digestiei, pentru tratarea hipo-acidității, dispepsiei și a atoniei digestive. Are efecte bune și în bolile de ficat și în dischinezia biliară, unde însă adevăratul specialist este extractul apos, despre care vom vorbi în continuare:
Infuzia combinată de anghinare
În jumătate de litru de apă se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-4 lingurițe de iarbă de anghinare mărunțită, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de anghinare, care se folosește intern (NULL-2 căni pe zi). Este excepțională pentru persoanele care au nisip la fiere (microlitiază biliară), care suferă frecvent de dischinezie și de migrenă biliară. De asemenea, cu infuzia combinată de anghinare se obțin rezultate foarte bune și în steatoza hepatică și în hepatitele virale. Singurul dezavantaj al acestui preparat este acela că are un gust teribil de amar, aproape imposibil de suportat în curele de lungă durată. De aceea s-a obținut un alt preparat din anghinare, extrem de concentrat ca principii active, dar mult mai ușor de administrat și suportat.
Extractul uscat de anghinare
Este genul de remediu pe care persoanele cu probleme digestive, hepatice sau biliare este bine să îl aibă mereu la îndemână. Se obține din extractul apos preparat din părți aeriene de anghinare, din care se evaporă complet apa, rămânând o pulbere brun-verzuie, foarte concentrată în principii active - extractul uscat de anghinare. Pe lângă că are o acțiune terapeutică extrem de intensă, extractul uscat este "medicamentul” cel mai simplu și comod de administrat care se poate obține din anghinare, așa încât nu este de mirare că toate studiile la care vom face referire în cele ce urmează au folosit această formă de administrare. Dozele necesare de extract vor fi precizate la fiecare tip de afecțiune în parte.
Anghinarea și vezica biliară
Colecistul sau vezica biliară este un mic rezervor, situat în zona ficatului, în care se acumulează bila (fierea), un lichid de culoare galben verzuie, cu un rol foarte important în digestie. Conform statisticilor, mai mult de un sfert din populația cu vârsta peste 30 de ani suferă de probleme biliare, mai mult sau mai puțin grave. De ce? Deoarece stilul de viață contemporan ne predispune la blocaje în funcționarea colecistului. Sedentarismul, hrana prea rafinată, poziția corpului (mai ales statul îndelungat pe scaun) și stresul psihic sunt cei mai importanți factori care conduc la apariția afecțiunilor biliare. Iar dintre bolile colecistului, cea mai frecventă este dischinezia biliară (fierea leneșă), care are adesea drept complicații calculii biliari, dar și indigestiile, constipația, migrenele și un întreg lanț de afecțiuni și tulburări, care toate pornesc doar de la acest mic rezervor din corp. Și trebuie spus că medicina alopată are prea puține soluții pentru afecțiunile biliare, pe care însă anghinarea le rezolvă ca nici un alt remediu. Mai exact, anumite principii active (cinarina, acidul clorogenic) stimulează evacuarea vezicii biliare, prevenind apariția crizelor biliare, dar și formarea calculilor biliari. Apoi, această plantă stimulează secreția de lichid biliar în cantități suficiente și cu o compoziție adecvată, prevenind indigestiile și alte asemenea probleme.
Tratamentul afecțiunilor biliare cu anghinare se face în cure de lungă durată (minimum 30 de zile), timp în care se administrează extractul, câte 150-300 mg luate cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. În timpul curei cu anghinare, se va evita consumul de prăjeli, cafea și ceai negru (mai ales pe stomacul gol), dulciuri concentrate.
Anghinarea și detoxifierea organismului
Anghinarea are și o acțiune detoxifiantă foarte puternică. În curele de eliminare a toxinelor din organism, se administrează o doză de șoc, de 450-600 mg de extract de anghinare dimineața, pe stomacul gol, și aceeași cantitate seara, înainte de culcare. O cură durează minimum 14 zile și va determina o evacuare masivă de fiere din colecist, acizii din bilă ajunși în duoden și apoi mai departe, pe tubul digestiv, stimulând peristaltismul intestinal, accelerând tranzitul și ajutând la o eliminare masivă a toxinelor din colon. De asemenea, depunerile de mâl (microlitiază) din vezica biliară sunt eliminate sub acțiunea anghinarei, în timp ce activitatea ficatului este accelerată. Extractul din această plantă stimulează și activitatea rinichilor, favorizând eliminarea surplusului de apă din corp, dar și a ureei și a altor deșeuri de metabolism. După o asemenea cură, veți elimina 1-2 kilograme în mod spontan, digestia se va regla de la sine, tenul se va curăța, în timp ce problemele intestinale se vor ameliora.
Tratamente interne
* Hepatita virală A, B, C, D - în tratamentul hepatitei, anghinarea are efecte cu totul speciale, care o recomandă ca adjuvant la orice altă terapie, naturală sau alopată. În primul rând, anghinarea îmbunătățește starea clinică a pacienților: durerile în abdomen dispar sau se ameliorează, ficatul tinde să revină la volumul normal, se estompează stările de greață și inapetență, crește rezistența la efort, pielea își recapătă coloritul. Apoi, anghinarea ajută la menținerea structurii normale a ficatului, prevenind apariția proceselor de fibrozare și evoluția spre ciroză. Se țin cure de 3 luni, timp în care se iau câte 1-1,5 g de extract de anghinare pe zi, pe stomacul gol. Pentru oprirea proceselor de distrucție la nivelul ficatului, dar și pentru reducerea viremiei, cura de anghinare se poate face în paralel cu administrarea altor plante specifice, cum ar fi: armurariul, cicoarea, alga AFA, chlorella.
* Dispepsie, digestie dificilă - un studiu făcut în anul 2003 în Germania, pe un număr de peste 200 de pacienți, a demonstrat că această plantă este de un real folos persoanelor care suferă de dispepsie. După șase săptămâni de tratament, timp în care pacienții au luat câte 650 mg de extract pe zi, în două reprize, s-a remarcat la peste 50% dintre participanți o îmbunătățire simțitoare a stării de sănătate. Sub acțiunea anghinarei au dispărut indigestiile, stările de greață, precum și balonarea, tranzitul intestinal neregulat. Timpul de digestie s-a redus, iar senzațiile de jenă și disconfort abdominal după masă au fost eliminate.
* Reflux gastro-esofagian - administrată cu cinci minute înainte de masă, anghinarea ajută la prevenirea arsurilor stomacale și a refluxului gastroesofagian. Se iau câte 300 mg de extract înainte de a mânca. Pentru a potența efectele plantei, nu se vor consuma băuturi carbogazoase, iar în timpul mesei, se va evita înghițirea hranei pe nemestecate, vorbirea în timpul masticației.
* Stări de greață, vomă - se administrează jumătate de linguriță de pulbere de anghinare, care se înghite cu jumătate de pahar de limonadă foarte puțin sau deloc îndulcită. Anghinarea acționează la nivelul sistemului nervos, inhibând reflexul vomitiv. În unele cazuri, planta poate avea efect paradoxal, provocând voma, după care, de asemenea, starea pacientului se va ameliora simțitor.
* Obezitatea și îngrășarea - în ciuda reclamei făcute în ultimul timp în mass-media, anghinarea are efecte destul de modeste în curele de slăbire. Totuși, administrată sub formă de capsule, pentru ca gustul său amar să nu stimuleze foarte puternic apetitul alimentar, are efecte detoxifiante, care ajută la eliminarea a 1-2 kilograme în mod spontan. Apoi, unele substanțe pe care le conține inhibă receptorii pentru gustul dulce, ceea ce va duce la o scădere a apetitului pentru dulce. Așadar, curele cu anghinare pot fi un ajutor pentru scăderea în greutate, putând fi asociate cu remedii cu acțiune de slăbire demonstrată, cum ar fi aloe ferox, algele marine, chitosanul, extractul de cicoare etc.
* Sindromul colonului iritabil - anghinarea normalizează tranzitul intestinal, stimulează peristaltismul, previne balonarea și crampele abdominale. Un studiu făcut în Statele Unite, în 2004, arată că 41% dintre pacienții suferind de sindromul colonului iritabil au înregistrat ameliorări simțitoare ale bolii lor, în urma unei cure de șase săptămâni cu anghinare. Se ia pulberea (câte 8-10 g pe zi) sau extractul uscat (NULL-1,5 g pe zi), ambele administrându-se pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de a mânca.
* Valori ridicate ale colesterolului - puține remedii, alopate sau naturale, se pot compara cu anghinarea, atunci când este vorba de reducerea cantității de colesterol din sânge. Această plantă acționează direct la nivelul ficatului, reglând secreția de colesterol, influențând însă și digestia și metabolismul grăsimilor pe care le ingerăm din hrană. În urma curei cu anghinare, crește proporția de colesterol bun (HDL) și scade proporția de colesterol rău (LDL). O cercetare făcută pe un număr de 140 de pacienți a arătat că o cantitate de doar 0,5 g de extract uscat, administrat zilnic, duce într-o lună la o scădere cu 18% a valorii colesterolului total. Iar aceste efecte se obțin fără nici un fel de efect advers asupra sistemului nervos, ficatului sau a rinichilor, ca în cazul medicamentelor de sinteză pentru reglarea colesterolului.
* Diabet - se administrează infuzia combinată, din care se beau câte 2-3 căni pe zi. Anghinarea este mai mult decât o insulină vegetală, ea acționând și prin scăderea directă a valorilor glicemiei din sânge, dar și la nivelul pancreasului, a cărui activitatea o stimulează. Mai mult, această plantă ajută pacienții insulino-dependenți să își reducă doza de insulină, prevenind în același timp complicațiile cardiovasculare, extrem de periculoase în boala diabetică.
* Ateroscleroză, arterită - anghinarea este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lumea vegetală, prevenind depunerea și oxidarea colesterolului pe pereții vaselor de sânge, ajutând la menținerea sănătății lor. Persoanele care consumă frecvent grăsimi, care fumează sau trăiesc în mediu toxic ori care au valori ridicate ale tensiunii arteriale ar trebui să țină regulat cure cu anghinare. O asemenea cură durează 1-2 luni, timp în care se consumă câte 3-4 lingurițe de pulbere pe zi.
* Gută, valori ridicate ale ureei în sânge - se administrează jumătate de litru - un litru de infuzie combinată de anghinare pe zi, în cure de minimum 14 zile. Persoanele cărora le este contraindicat aportul suplimentar de lichide vor consuma extractul uscat, câte 1 g pe zi. Sub acțiunea principiilor active din aghinare, sărurile acidului uric sunt mobilizate din țesuturi și sunt eliminate prin urină și scaun.
Precauții și contraindicații
Studiile făcute până în prezent au arătat că anghinarea nu are nici un fel de toxicitate. Singurele precauții sunt în cazul blocajului biliar, unde administrarea plantei poate agrava simptomele, datorită efectului său colecistochinetic. În cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, administrarea anghinarei poate determina pentru perioade foarte scurte de timp o amplificare a flatulenței, care va dispărea însă în câteva zile.