Dacă vreți să renunțați la fumat

Elena Josan
* Renunțarea la fumat este o sarcină cu adevărat dificilă. În primele zile, organismul are nevoie de ajutor, pentru a-i înlesni trecerea prin acest proces chinuitor *

Ceai de eucalipt

La o lingură de frunze uscate de eu­calipt, se toarnă două căni de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară, se adaugă câte o lingură de miere și de glicerină. Amestecul se bea timp de o lună, de patru ori pe zi, câte un sfert de cană. Eucaliptul este o plantă me­dicinală originară din Australia, recunoscută pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator.

Suc de brusture

Cinci lingurițe de suc de brus­ture se amestecă cu aceeași can­titate de apă sau de suc de cartofi. Se bea îna­inte de culcare, timp de două săptă­mâni. Brusturele are proprietăți de­to­xifiante, ajutând la eliminarea mai rapidă a substanțelor nocive acumu­late în organism, după perioada de fumat.

Decoct din cereale

1. La o lingură de fulgi de ovăz, se toarnă două căni de apă călduță și se lasă peste noapte într-un vas aco­perit. Dimineața, preparatul se dă în clocot, se lasă la răcit și se stre­coa­ră. Se bea timp de o lună, câte o ju­mătate de cană, îna­inte de fiecare masă.
2. Câte 100 de grame de orz, ovăz, secară și mei se ames­tecă bine. Peste această mixtură se toarnă un litru de apă, se pune pe foc și se fierbe 10 minute. După ce s-a răcit, se toar­nă într-un vas de sticlă termoizolant și se lasă 24 de ore. Se strecoară. Se bea o jumătate de cană de trei ori pe zi.

Esență împotriva dorinței puternice de fumat

O linguriță de ceai negru, câte o jumătate de lingu­riță de pulbere de cicoare, urzică, mentă și valeriană se amestecă bine. Se depozitează într-un recipient de sti­clă închis ermetic. Se folosește împotriva dorinței pu­ter­nice de a fuma: la două căni de apă în fierbere, se pune o linguriță de pulbere, se dă un clocot, se acoperă și se lasă la infuzat 8-10 minute. Se bea pe îndelete, cu înghițituri mici. Valeriana este un bun detoxifiant și un antidepresiv natural, ajutând la calmarea stărilor de nervozitate.

Fructe uscate

Când dorința de a fuma devine insu­portabilă, mes­tecați, cât se poa­te de mult, ca pe un chewing gum, fruc­te uscate: ananas, caise sau prune. Antioxi­danții din fructe înlătură pofta de fumat.

Soluții pentru clătirea gurii

Când nevoia de a fuma devine arzătoare, se clătește gura cu o soluție de bicarbonat de sodiu. O lingură de bicarbonat de sodiu se dizolvă într-un pahar de apă.

Aversiunea față de fumat

Înainte de a aprinde o țigară, mestecați timp de cinci minute o bucățică de rădăcină de obli­geană (Acorus calamus). Natu­riș­tii recomandă, înainte de a fuma, să se mestece, preț de câteva minute, o bucățică de crenguță de mălin. Atenție, se scuipă, nu se înghite! În două săptămâni, va apărea dezgustul față de fumat.

Anihilarea efectului nicotinei
Se amestecă, în proporții egale, semințe de chimen, pulbere de fenicul, flori de mușețel, frunze de mentă și pulbere din rădăcină de valeriană. Peste o lingură din acest amestec se toarnă 0,5 litri apă clocotită și se lasă la infuzat 2-3 ore. Se bea timp de două luni, de două ori pe zi, îndulcit cu miere. Mierea de albine este pre­pa­ratul minune care reduce nivelul de nicotină din sânge.

Băi calmante

Pentru calmarea sistemului nervos, faceți o baie călduță în fiecare seară. La 100 de gra­me de cim­bri­șor uscat, se toarnă 2 litri de apă clocotită. Se lasă la in­fu­zat timp de o jumătate de oră, se stre­coară și se toarnă în cadă, în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 38-39 de grade. Relaxați-vă în această apă timp de o jumă­tate de oră.

Exerciții de respirație

Inspirați adânc pe nas, numărând până la 6, și ex­pirați încet pe gură, numărând până la 12. Repe­tați exercițiul de 30 de ori. Reluați-l ori de câte ori simțiți nevoia de o țigară și, obligatoriu, dimineața și seara.

Masaj

Un auto-masaj simplu poate reduce semnificativ pofta de fumat. Masajul se poate efectua în orice pozi­ție - în picioare, șezând sau culcat, important este să vă relaxați și să nu fiți deranjat. Sub glanda tiroidă, la trei degete distanță de clavicule, la baza gâtului, este o micuță adâncitură. Prin palpare cu degetul arătător des­coperiți un punct ușor dureros, în mijlocul gropiței. Fără să ridicați degetul, faceți mișcări circulare, în sen­sul acelor de ceasornic. Ritmul trebuie să fie constant, de o mișcare de rotație pe secundă. Masați punctul res­pectiv timp de un minut.
Presarea acestui punct vă ajută să scăpați de chinul dorinței de a fuma, totodată calmând și tusea, respirația greoaie, senzația de sufocare, reacții normale ce apar ade­­sea ca urmare a abstinenței la tutun. Accesele de tuse sunt un semn că sunteți pe calea cea bună, că orga­nis­mul se străduiește să se purifice de toate substanțele toxice.

Bile qi gong

Există fumători care susțin că sunt mai depen­denți de gesturi decât de nicotină. Prin repetarea unor miș­cări, se creează reflexul automat. Țigara și mâna intră într-un ra­port ritmic de depen­den­ță. Acest reflex con­di­ționat de a duce țigara la gură poate fi anihilat prin folosirea bilelor qi gong.
Bilele qi gong, acele sfere fabricate din diverse ma­teriale, metal, lemn sau jad, au fost folosite în Orient, încă din secolul al XIV-lea, pentru restabilirea echili­bru­lui și armoniei în organism. Masajul palmei cu aces­te bile duce la un aflux de sânge către diferite or­gane, dat fiind faptul că terminațiile nervoase de la vârfurile degetelor sunt legate de creier și de restul trupului. Și ast­­fel, sferele qi gong pun la treabă toate organele, po­ten­țând activitatea psihică și asigurând stabilitatea emo­­țională. De aceea, bi­lele chinezești de relaxare sunt re­comandate și pen­tru cei care doresc să se lase de fu­mat, reducând stresul și îm­bu­nă­tățind sta­rea gene­rală proastă, provocată de sen­ti­mentul de privare de un drept. Țigă­rile și bri­cheta, nelipsite din buzu­na­rul u­nui fumător, pot fi înlo­cui­te de aceste sfere. Ori de câte ori simțiți ne­voia de a fu­ma și, în mod involuntar, întindeți mâna după pa­chetul de țigări, scoateți bilele și faceți câteva exerci­ții simple.
Rotiți-le în palmă, ajutându-vă de toate degetele, până ce simțiți că le puteți manevra cu ușurință, că vă apar­țin. Încercați să atingeți cu bilele vârfurile degete­lor. Apoi, uniți-vă mâinile și rosto­go­liți sferele pe toată lungimea palmelor, de la încheie­tura cu antebrațul până în vârful degetelor.
După exercițiile cu bilele qi gong, fricționați bine, succesiv, degetele mari de la ambele mâini. Masați mai întâi "pernița” de la baza degetului mare, prin mișcări cir­culare, iar apoi locul de la baza unghiei aceluiași de­get. La final, scuturați energic palmele vreme de 10-15 secunde. În medicina orientală antică, degetul mare era legat de sănătatea plămânilor și a sistemului respi­rator.