Ceai de eucalipt
La o lingură de frunze uscate de eucalipt, se toarnă două căni de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară, se adaugă câte o lingură de miere și de glicerină. Amestecul se bea timp de o lună, de patru ori pe zi, câte un sfert de cană. Eucaliptul este o plantă medicinală originară din Australia, recunoscută pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator.
Suc de brusture
Cinci lingurițe de suc de brusture se amestecă cu aceeași cantitate de apă sau de suc de cartofi. Se bea înainte de culcare, timp de două săptămâni. Brusturele are proprietăți detoxifiante, ajutând la eliminarea mai rapidă a substanțelor nocive acumulate în organism, după perioada de fumat.
Decoct din cereale
1. La o lingură de fulgi de ovăz, se toarnă două căni de apă călduță și se lasă peste noapte într-un vas acoperit. Dimineața, preparatul se dă în clocot, se lasă la răcit și se strecoară. Se bea timp de o lună, câte o jumătate de cană, înainte de fiecare masă.
2. Câte 100 de grame de orz, ovăz, secară și mei se amestecă bine. Peste această mixtură se toarnă un litru de apă, se pune pe foc și se fierbe 10 minute. După ce s-a răcit, se toarnă într-un vas de sticlă termoizolant și se lasă 24 de ore. Se strecoară. Se bea o jumătate de cană de trei ori pe zi.
Esență împotriva dorinței puternice de fumat
O linguriță de ceai negru, câte o jumătate de linguriță de pulbere de cicoare, urzică, mentă și valeriană se amestecă bine. Se depozitează într-un recipient de sticlă închis ermetic. Se folosește împotriva dorinței puternice de a fuma: la două căni de apă în fierbere, se pune o linguriță de pulbere, se dă un clocot, se acoperă și se lasă la infuzat 8-10 minute. Se bea pe îndelete, cu înghițituri mici. Valeriana este un bun detoxifiant și un antidepresiv natural, ajutând la calmarea stărilor de nervozitate.
Fructe uscate
Când dorința de a fuma devine insuportabilă, mestecați, cât se poate de mult, ca pe un chewing gum, fructe uscate: ananas, caise sau prune. Antioxidanții din fructe înlătură pofta de fumat.
Soluții pentru clătirea gurii
Când nevoia de a fuma devine arzătoare, se clătește gura cu o soluție de bicarbonat de sodiu. O lingură de bicarbonat de sodiu se dizolvă într-un pahar de apă.
Aversiunea față de fumat
Înainte de a aprinde o țigară, mestecați timp de cinci minute o bucățică de rădăcină de obligeană (Acorus calamus). Naturiștii recomandă, înainte de a fuma, să se mestece, preț de câteva minute, o bucățică de crenguță de mălin. Atenție, se scuipă, nu se înghite! În două săptămâni, va apărea dezgustul față de fumat.
Anihilarea efectului nicotinei
Se amestecă, în proporții egale, semințe de chimen, pulbere de fenicul, flori de mușețel, frunze de mentă și pulbere din rădăcină de valeriană. Peste o lingură din acest amestec se toarnă 0,5 litri apă clocotită și se lasă la infuzat 2-3 ore. Se bea timp de două luni, de două ori pe zi, îndulcit cu miere. Mierea de albine este preparatul minune care reduce nivelul de nicotină din sânge.
Băi calmante
Pentru calmarea sistemului nervos, faceți o baie călduță în fiecare seară. La 100 de grame de cimbrișor uscat, se toarnă 2 litri de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră, se strecoară și se toarnă în cadă, în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 38-39 de grade. Relaxați-vă în această apă timp de o jumătate de oră.
Exerciții de respirație
Inspirați adânc pe nas, numărând până la 6, și expirați încet pe gură, numărând până la 12. Repetați exercițiul de 30 de ori. Reluați-l ori de câte ori simțiți nevoia de o țigară și, obligatoriu, dimineața și seara.
Masaj
Un auto-masaj simplu poate reduce semnificativ pofta de fumat. Masajul se poate efectua în orice poziție - în picioare, șezând sau culcat, important este să vă relaxați și să nu fiți deranjat. Sub glanda tiroidă, la trei degete distanță de clavicule, la baza gâtului, este o micuță adâncitură. Prin palpare cu degetul arătător descoperiți un punct ușor dureros, în mijlocul gropiței. Fără să ridicați degetul, faceți mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. Ritmul trebuie să fie constant, de o mișcare de rotație pe secundă. Masați punctul respectiv timp de un minut.
Presarea acestui punct vă ajută să scăpați de chinul dorinței de a fuma, totodată calmând și tusea, respirația greoaie, senzația de sufocare, reacții normale ce apar adesea ca urmare a abstinenței la tutun. Accesele de tuse sunt un semn că sunteți pe calea cea bună, că organismul se străduiește să se purifice de toate substanțele toxice.
Bile qi gong
Există fumători care susțin că sunt mai dependenți de gesturi decât de nicotină. Prin repetarea unor mișcări, se creează reflexul automat. Țigara și mâna intră într-un raport ritmic de dependență. Acest reflex condiționat de a duce țigara la gură poate fi anihilat prin folosirea bilelor qi gong.
Bilele qi gong, acele sfere fabricate din diverse materiale, metal, lemn sau jad, au fost folosite în Orient, încă din secolul al XIV-lea, pentru restabilirea echilibrului și armoniei în organism. Masajul palmei cu aceste bile duce la un aflux de sânge către diferite organe, dat fiind faptul că terminațiile nervoase de la vârfurile degetelor sunt legate de creier și de restul trupului. Și astfel, sferele qi gong pun la treabă toate organele, potențând activitatea psihică și asigurând stabilitatea emoțională. De aceea, bilele chinezești de relaxare sunt recomandate și pentru cei care doresc să se lase de fumat, reducând stresul și îmbunătățind starea generală proastă, provocată de sentimentul de privare de un drept. Țigările și bricheta, nelipsite din buzunarul unui fumător, pot fi înlocuite de aceste sfere. Ori de câte ori simțiți nevoia de a fuma și, în mod involuntar, întindeți mâna după pachetul de țigări, scoateți bilele și faceți câteva exerciții simple.
Rotiți-le în palmă, ajutându-vă de toate degetele, până ce simțiți că le puteți manevra cu ușurință, că vă aparțin. Încercați să atingeți cu bilele vârfurile degetelor. Apoi, uniți-vă mâinile și rostogoliți sferele pe toată lungimea palmelor, de la încheietura cu antebrațul până în vârful degetelor.
După exercițiile cu bilele qi gong, fricționați bine, succesiv, degetele mari de la ambele mâini. Masați mai întâi "pernița” de la baza degetului mare, prin mișcări circulare, iar apoi locul de la baza unghiei aceluiași deget. La final, scuturați energic palmele vreme de 10-15 secunde. În medicina orientală antică, degetul mare era legat de sănătatea plămânilor și a sistemului respirator.