Dacian Cioloș întărește axa Beijing-Bruxelles

Ion Longin Popescu
China este un mare producător de alimente bio.

Milioanele de țărani, posedând fiecare până la un pogon de pământ, sunt nevoiți să are cu caii, să cosească și să secere manual, să îngrașe solul cu gunoi de grajd. China face însă și agricultură intensivă, pe suprafețe mari. În paralel, a dezvoltat programe de dezvoltare rurală, de modernizare a satelor. Cum China este o mare putere emergentă, era imposibil să nu atragă atenția și interesul Uniunii Eu­ropene - o entitate ale cărei piețe au fost deja invadate de produsele agricole chineze. China este pe locul al III-lea între expor­tatorii către UE și pe locul al V-lea între im­por­tatorii din UE. Ca urmare, relațiile agricole și de dezvoltare rurală dintre China și UE se află în plin avânt. Românul care conduce destinele agricole ale Uniunii, comisarul Dacian Cioloș, a înțeles cel dintâi cum merg lucrurile. Dacă relațiile româno-chineze au fost cândva la cele mai înalte cote ale încrederii și prieteniei, iată-l pe neobositul oficial al Comisiei Europene utilizând „bagajul său pro-chinez de acasă” și dând astfel un impuls de invidiat axei Beijing-Bruxelles. Oricât ar fi căutat Barroso, primul ministru de facto al Europei Unite, n-ar fi găsit un specialist mai bun decât Cioloș, să-l trimită la Beijing pentru noi negocieri privind programele agricole și de dezvoltare rurală. Căci, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al domnului Cioloș, comisarul a făcut o foarte bună impresie gazdelor chineze, cu ocazia vizitei oficiale de la începutul acestei săptămâni. Iată cum sună, în limbaj oficial, comunicatul respectiv: "Comisarul euro­pean pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, și ministrul chinez al agriculturii, Han Changfu, au semnat astăzi la Beijing un plan de cooperare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale”. Desigur, planul are la bază relațiile tradiționale bune dintre China și UE și va impulsiona parteneriatul existent. Pe această bază, s-au stabilit priorități comune: securitatea alimentară, cooperarea internațională, agricultura cu impact minim asupra mediului și agricultura ecologică.

Ce spune Cioloș

Comisarul european Dacian Cioloș a declarat: "Sec­torul agriculturii este esențial atât pentru China, cât și pentru Uniunea Europeană. Acest plan de cooperare reprezintă un pas înainte în angajamentul nostru de a conlucra în vederea gestionării provocărilor comune. Putem răspunde acestor provocări prin stabilirea unor relații în domeniu mai puternice și mai apropiate, atât la nivel internațional, cât și bilateral, prin intermediul unor acțiuni și proiecte de colaborare concrete".

Ce spune Han Changfu

Ministrul Han Changfu a afirmat, în continuare: "Cooperarea dintre China și Uniunea Europeană, în domeniul agriculturii, se bucură de realizări remarcabile și perspective promițătoare. Sunt convins că, datorită eforturilor noastre concertate, cooperarea în domeniul agriculturii dintre China și Uniunea Europeană va avea ca rezultate, în mod cert, beneficii reciproce, avantaje pentru ambele părți și progrese comune".

* * *
Cu alte cuvinte, dialogul UE-China în domeniul agri­culturii, inițiat în 2005, permite celor doi parteneri schim­bul de opinii pe teme bilaterale și multilaterale de agri­cultură. Fiecare partener va avea de învățat din experiența celuilalt și va răspunde, astfel, provocărilor comune, cum ar fi conservarea și revitalizarea zonelor rurale. Iar dacă toate acestea au fost încredințate unui român, de la care se așteaptă creștere economică prin exporturi agricole, într-o economie europeană sufocată de criză, mă gândesc că ar trebui să fim mai puțin cârcotași cu noi înșine. Cioloș nu reprezintă, din păcate, Bucureștiul la Beijing, ci Bruxelles-ul. Dar Cioloș e român și eu, unul, mă bucur.