OMUL CARE A ÎNVINS URÂTUL

Catalin Apostol
Roua de afin

Trăia cândva aici, într-un cătun din poalele masivu­lui Straja, o fată frumoasă, chinuită încă de la naștere de blestemul orbirii. O chema Constantina și, în ciuda beznei care îi întunecase viața, chipul ei era mereu luminos, iar vorbele ei erau mereu dulci și mângâie­toare. Fericirea ei cea mai mare era să colinde, cât era ziulica de lungă, prin pă­durile nesfârșite ale Vâl­canului, să asculte foș­ne­tul frunzelor, să simtă aro­ma poienilor, să mângâie petalele florilor ori să-și îndulcească sufletul cu cân­tecele fermecate ale pă­sărilor. Se zice că avea chip de înger, iar vocea ei avea ceva aparte, o vi­bra­ție parcă venită din cer, reușind să îmblânzească me­reu cu ea orice sălbă­ti­ciune a pădurii. Toți oa­menii locului o iubeau și se rugau pentru ca Dum­ne­zeu să facă un miracol și să-i redea vederea. Du­pă un timp, într-o frumoa­să zi de florar, când Con­stantina ieșise iar în pă­dure, rătăcind printre tu­fele înflorite de afin, o vo­ce blândă, ca șoapta unui înger, învălui ușor întrea­ga poiană: "Să te speli în fiecare dimineață pe față și pe ochi cu roua florilor de afin, iar când se vor coa­ce, să le mănânci fruc­tele, apoi să te rogi Celui de Sus pentru vederea ta. Și, mai ales, să crezi, să crezi, să crezi...”. Mare mi­­nune pentru ea o ase­me­­nea întâmplare! Uimită de cele auzite, fata făcu întocmai cum îi spusese vocea. Iar mai târziu, chiar de Sfânta Maria, miracolul se în­făptui: începu să zărească primele raze de lumină. Apoi, frumusețile lumii i se dezvăluiau rând pe rând, din ce în ce mai mult și mai clar, până când, spre sfâr­șitul anului, ochii ei albaștri aveau să se limpe­zească deplin. Ce fericire mai mare putea să-i umple sufletul decât aceea de a vedea, după atâția ani de întuneric, toa­te minunățiile munților care-i împrejmuiau satul, pădurile lor nesfârșite și tainice sau poienile decupate parcă din rai? De atunci, n-a tre­cut nici o zi în care Con­­stantina să nu-i mulțumească lui Dumnezeu pentru miracolul ăsta neprețuit care i-a luminat viața. A trecut multă vreme de când s-au în­tâm­plat toate astea, dar se spune că fata încă mai zbur­dă și astăzi prin pădurile Vâlcanului, alinând osteneala drumeților. Apare doar în poieni, atunci când se ițesc zorii. Își spală chipul și ochii cu roua florilor de afin, bucurându-se de lumina zilei și de bunătatea fără sea­măn a Celui de Sus.
"Asta a fost povestea copilăriei mele, cu ea mi-a mângâiat bunica multe seri de neliniști. O rugam me­reu să mi-o spună, nu mă săturam s-o ascult niciodată. Povestea Constantinei e una din frumoasele legende ale munților Vâlcan, e povestea care, într-un fel, poate că mi-a marcat destinul. De-atunci am înțeles că locu­rile astea sunt însemnate de Dumnezeu, că aici stau as­cunse comori unice în lume. De-atunci iubesc pădu­rile astea minunate, de-atunci am început să prețuiesc și să înțeleg copacii. Cine spune că un copac n-are viață e un prost. Aici, în munții ăștia, găsești toate lea­curile pământului. Totul e să le știi, să le înțelegi. Și, în plus, așa cum spune povestea, să crezi, să crezi, să crezi...”.

Pădurea cu miracole

Urcăm împreună prin pădurea de la poalele Vâlca­nului, ca doi drumeți rătăciți într-un basm. Îmi arată copacii, îmi povestește despre ei ca despre niște se­meni de-ai noștri. Îmi arată apoi florile și-mi vorbește despre ele cu smerenie, ca despre niște daruri de la Dumnezeu. Îl cheamă Emil Părău și este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Valea Jiului. Nimic din ceea ce spune, nici un gest, nici o nuanță a privirii, n-ar putea trăda faima ori statutul lui so­cial. Vorbește înconti­nuu, plin de ardoare, ca un co­pil uluit de tainele lumii. Ignoră to­tal telefonul ca­re îi sună ne­contenit din­tr-un buzu­nar, nu vrea să știe de nimeni și de ni­mic. Aici, în miezul pă­du­rii, uită de tot ce-i lu­mesc, trecând hotarul în­tr-o dulce și impertur­ba­bilă re­ve­rie. "Mă gân­desc aproa­pe cu invidie la strămo­șii noș­tri, care trăiau simplu și-aveau mereu răgaz să se roage ori, pur și sim­plu, să șadă pe prispă și să se gân­deas­că. Astăzi trăim într-o lume anapoda. A­tât de fru­moasă e viața asta, iar noi ne pierdem în lucruri atât de mă­run­te...”.
Munții Vâlcanului sunt plini de po­vești. Aici au trăit dacii, prin codrii ăștia hoinărea viteazul oștean Stra­ja, aici se pri­pășeau ves­tiții haiduci ai lui Neag, pe crestele uria­șe ale Vâlca­nului își aveau sălașul stri­goii. Emil Părău îmi po­ves­tește tot, pe nerăsu­flate, bu­cu­­rându-se ca un copil de răgazul ăsta mirific. Vrea să-mi arate toată pădurea, să-mi dezvăluie toate taine­le ei, aici se simte el pe de­plin fericit, aici și acum e cel mai aproape de Dumne­zeu. Aface­rile îl agasează, decorul sumbru al Lupeniu­lui îl deprimă, oamenii banali și lucrurile mărunte îl plictisesc, năra­vurile lu­mii de astăzi îl înfricoșează. Doar aici, între copacii ăș­tia străbuni, simte el rostul și bucuria deplină a vieții.
"Uite, vezi fagul ăla? E bătrân tare, gata să moa­ră. Și uite-te aici, în jurul lui. E plin de puiandrii. Asta face copacul în anul în care simte că moare. Se încar­că cu jir și lasă la poalele lui lăstari. Înainte să moară, face fructi­ficație ca să lase urmași. Să mai zică cineva că arborii n-au viață și înțelep­ciune. Iar țăranul ade­vărat știe asta, și când vede că cireșul lui nu mai face cireșe, se duce la el cu barda și-i zice: «No, io să știi că te tai!». Și-apoi îi cres­tea­ză puțin coaja cu barda, doar așa, ca să-l sperie nițel. Iar cireșul chiar se spe­rie și crede că o să moară. Și-atunci face repede pui. Lasă urmași la poalele lui. Natura asta e plină de mi­racole. Totul e să le vezi”. Din depărtare se-aude un tunet. Pă­durea pare că se înfioa­ră și începe să se fră­mân­te ușor. "Nu, n-o să vină ploaia acum. Mo­lidul are încă coroana des­chi­să. Când simte că vi­ne ploaia, își ridică ra­murile, ca să se apere”.

Moartea căprioarei

S-a născut aici, la Lupeni. A copilărit însă la țară, lângă bunici, unde a prins obiceiuri despre care astăzi nu se mai pomenește. La opt ani a stat cu oile la stână ori cu vacile la pășune, a mers la arat cu boii ori la sece­­riș. Pe-atunci, toată lumea muncea pe brânci, doar pentru strictul necesar. Dacă într-o familie erau, să zi­cem, trei copii, se știa că peste iarnă e nevoie doar de zece saci cu făină. Iar dacă nu era un an prea mănos și ieșeau numai opt saci, mergeau la târg și își vindeau un vițel sau un porc, cumpărând apoi doi saci cu făină și poate încă ceva de îmbrăcat pentru copii. Toate aveau o rânduială și-o tihnă dumnezeiască, oamenii știau să trăiască frumos. "De-atunci cred că am învățat cum să-mi gospodăresc viața. În afaceri, nu mi-am propus niciodată să agonisesc nu știu câte averi, mă mulțu­mesc cu un trai decent, iar cu ce câștig în plus, prefer să-i ajut pe alții ori să dau la mânăstiri și biserici”.
Pădurea asta uriașă era locul lui de joacă. Îi știa ca în palmă fiecare cotlon, îi cerceta cu nesaț fiecare tai­nă, sperând că poate într-o zi o va întâlni aici pe Con­stan­tina, frumoasa fată din povestea bunicii. Mai târ­ziu, dragostea lui enormă pentru pădurile astea secu­lare l-a îndemnat ca, după terminarea studiilor, să-și alea­gă o carieră chiar în domeniul silviculturii. S-a angajat la un Centru Silvic de lângă Petroșani, pe un post de simplu recepționer. În 1984, s-a transferat la Oco­lul Silvic din Lupeni, fiind avansat la rangul de teh­nician. Printre altele, treaba lui era și aceea de a ține sub ocrotire traiul și liniștea pădurilor. Pentru asta, a pri­mit în dotare pentru prima oară o pușcă. A fost un mo­ment de grea cumpănă în viața lui. Ușor, ușor, puș­ca aia blestemată îl smintise de-a binelea. Devenise parcă altcineva, un om de nimic, plin de trufie, cu sen­timentul perfid că e ca un zeu de puternic. Iar rătăcirea asta avea să-l coste cumplit.
Într-o dimineață senină de primăvară, când roua pădurii încă nu se zvântase, Emil Părău urca cu pușca pe umăr, printre copacii abia treziți din somn. Avea un pas hotărât, știa prea bine unde vrea să ajungă. Și după vreo oră de mers, se ivi în fața lui un luminiș desprins din cel mai frumos vis. Cât vedea cu ochii, era doar un co­vor imens de brândușe. Aici era locul știut. S-a așe­zat la marginea poienii și a rămas nemișcat acolo, cu pușca lângă el, cercetând cu privirea desișurile din de­părtare. Nimic din frumusețea acestei priveliști ireale nu-l mai încânta, nici un gând luminos nu-l mai făcea să tresară. Stătea acolo ghemuit, ca o fiară flămândă, cu mintea întunecată și privirea sălbatică, gata să se nă­pustească la cea mai mică mișcare. Și n-avea să aș­tepte prea mult. După doar câteva minute, cam la vreo 50 de metri distanță, un ciopor de căprioare ieșea agale în luminiș, înviorându-și parcă ochii în adierea dimi­neții. N-au apucat să meargă prea mult. Un bubuit asur­zitor a învăluit tot muntele, risi­pindu-se apoi într-un ecou macabru. Niciodată nu va uita ecoul ăsta îngrozitor, sunetul ăsta al morții. Acolo, la 50 de metri distanță, zăcea răpusă o căprioară. Când a ajuns lângă ea, tocmai își dădea duhul. Icnea ușor și de-atâta du­re­re avea lacrimi în ochi. Imaginea asta îl va urmări toată viața, ca o pedeapsă nesfârșită și chi­nuitoare. Nu mai avea putere nici măcar s-o atingă. A lăsat-o acolo, por­nind înapoi, spre pădure, în hohote de plâns. De-atunci, n-a mai atins pușca aia blestemată nicio­dată. Tot de atunci, urcă periodic muntele doar ca să lase bulgări de sare pe lângă sălașurile căprioarelor. "În ziua aia neagră, doar diavolul putea să-mi întu­nece mintea în halul ăsta. Mi-a rămas ca o rană urâtă în piept care încă mă doare și astăzi”.
Un nou tunet răsună din depărtare, dar molidul încă stă cu coroana deschisă. Urcăm o costișă abruptă și la capătul ei, în fața noastră, se înalță o stâncă uriașă. Se numește Stânca Popii. Undeva, sus, un frasin pribeag răsare din piatra asta perfect verticală, ca o anomalie a naturii. Iese puțin pieziș și apoi se încovoaie brusc, țâșnind semeț către cer. "Natura se adaptează mereu, totul e s-o lăsăm în pace. Când tai un copac, trebuie să știi pe care să-l tai. Aici, la munte, pădurea se reface continuu, dacă nu se taie haotic. Eu fac afaceri cu lemn, dar respect pădurea ca pe cea mai de preț co­moa­­ră lăsată de Dumnezeu. De când e omul pe pă­mânt s-au tăiat copaci. Nu-i nici un păcat, ba chiar e necesar lucrul ăsta, dacă se face cu știință și cumpă­tat”.
În 1991, Emil Părău a luat 5000 de lei de la C.A.R., bani cu care și-a cumpărat primul camion carosat. Era un hârb ruginit care urma să fie dat la casat. Într-o lună l-a făcut ca nou și-apoi l-a pus la treabă. N-avea carnet, așa că a trebuit să plătească un șofer. În scurt timp, a reușit să-și scoată banii investiți. Apoi, a cumpărat un buldozer. Tot hârbuit, ca vai de el. Cu chiu, cu vai, l-a reparat și pe-ăsta și după câteva luni a scos banii înzecit. După vreo doi ani, a cumpărat primul gater. Apoi a investit în turism. A deschis o pen­siune la Straja și încă una la Câmpul lui Neag. Era deja, așa cum se spune, un om de afaceri prosper. Și totuși, ceva nu-i era chiar pe plac. Simțea cum toate astea îl transformă, îl înstrăinează. Era adesea fudul, mândru de banii lui, era uneori lacom sau aspru cu oamenii lui de nădejde. Zilnic se risipea în socoteli de tot felul, în anturaje cu oameni de nimic, în combinații și întâmplări vicioase, care îi otrăveau, pe nesimțite, sufletul. Ușor, ușor, avea să devină pesemne și el, ca atâția alții din Valea Jiului, un șmecher cu bani, un despot disprețuitor, demn doar de sila concitadinilor lui. Simțea toate amenințările astea și în adâncul sufle­tului îl apăsa mereu o grea amărăciune, ca o boală sâ­câi­toare. Era tot mai clar că trebuie să facă ceva pentru a-și regăsi liniștea și res­pec­tul de sine. "Schimbarea nu poate să vină așa, deo­dată. Alea-s povești, că apare în viața ta un moment în care nu știu ce lucru extra­ordinar ți se întâmplă, o re­velație subită care îți schim­bă total ideile și modul de viață. După părerea mea, schimbările fundamentale nu vin decât după multă trudă și smerenie. Și iar îmi amin­tesc de povestea bu­nicii: trebuie să crezi, să crezi, să crezi...”.

Minunile de la Straja

Totul a început în anul 1996, pe 21 mai, chiar în ziua Sfinților Con­stan­tin și Elena. Câțiva angajați de-ai lui Emil Părău, de la cabana din Straja, au descoperit uluiți, într-una din camere, un bec ciudat în care, în loc de filament, ardea o lu­mină în formă de cruce, având dife­rite culori. Nimeni nu mai văzuse vreodată așa ceva și nici un specia­list n-a știut să explice feno­me­nul. Cu toții aveau pe buze aceeași între­bare: "Să fie oare un semn?”. În zilele următoa­re, toată presa vuia despre "minunea de la Straja”. Sute de curioși veneau aici să vadă ciudă­țenia și nici unul nu putea să priceapă cum a apărut crucea aia acolo. Până într-o zi, când un turist german a scăpat becul din mână și toată vâlva s-a domolit. Dar după fix 40 de zile, în aceeași odaie a apărut un bec identic. Aceeași cruce, aceeași lumină, aceleași culori. Era acum lim­pede pentru toată lumea că grozăvia asta nu mai era deloc ceva întâmplător. În același timp, tot mai mulți oameni de-ai locului po­vesteau că li s-au ivit în cale, într-un loc din mun­tele Straja, numit Pârâul Crucii, fel de fel de năluci îm­brăcate în uniforme mili­tare din primul război mon­dial. Apăreau după ploa­ie, aproape în același loc, și erau în­văluite într-o pâclă care se risipea imediat după ce vedeniile dispăreau. Emil Părău era fascinat de toate întâmplările astea. Curând, avea să afle că tocmai în locul acela, la Pârâul Crucii, muriseră în primul război mondial sute de soldați ro­mâni. Iar că în toți munții ăștia ai Vâlcanului au pierit atunci cam 5400 de mili­tari. "L-am întrebat pe călugărul Varlaam, stareț la mâ­năstirea Sadova, ce-ar putea să însemne toa­te poveștiile astea cu vedeniile de la Pârâul Crucii. Mi-a zis că asemenea apa­riții pot fi în locuri unde au murit oameni, fără a fi îngropați creștinește. Poveștile astea se legau prea tare între ele ca să mai poată fi vorba doar de simple coincidențe”. S-a hotă­rât să înal­țe aco­lo, chiar pe vârful Straja, o cruce uriașă de fier, întru pomenirea celor căzuți în munții Vâlcanului și pentru tihna lor veșnică. În octombrie 1996, crucea era ridi­cată. Avea vreo 20 de metri înălțime și țâșnea chiar din muchia muntelui. Zeci de oameni au venit la sfin­țirea ei, creștini din toată Valea Jiului, preoți mulți și călu­gări, curioși din toate col­țurile țării. Era o zi mo­horâtă, norii grei aco­pereau tot muntele. Acolo, în vârf, nici o bu­cățică din cruce nu se putea zări, de par­că o înghițise pământul. Și tocmai atunci când totul era pre­gătit pentru deschiderea slujbei, pâcla aia neagră și grea s-a ridicat că­tre cer, dezvelind încet uriașa cruce. Uluiți, oamenii au început să forfotească și să se în­chine ca în fața unui miracol. "A fost, într-adevăr, ceva incredibil. Toată presa a scris atunci despre feno­menul ăsta ciu­dat. Iar noi, cei care știam istoria locu­rilor, am luat povestea asta ca pe un nou semn”. De atunci, în fie­care noapte senină, crucea se vede acolo, pe vâr­ful Stra­ja, plină de lumini, ca un mănunchi de stele atâr­nate de cer. Emil Părău era ctitorul ei, iar gândul ăsta îi umplea sufletul de mândrie. "Nu, nu era bine deloc ce mi se întâmpla. Îmi plăcea să aud cum mă laudă lu­mea, cum zic oame­nii despre mine că sunt ca un sfânt, doar pentru că am ridicat crucea aia. Nu scăpa­sem deloc de răul din mi­ne. Singurul lucru bun pe care îl mai aveam era doar bucățica asta de voință prin care doream să mă eli­berez de toate năravurile”.

Rugăciunea inimii

Povestea crucii i-a tulburat parcă și mai tare sufle­tul. Toate îi mergeau perfect, firma avea profit, anga­jații erau mulțumiți, familiei nu-i lipsea nimic. Și to­tuși, avea mereu o nemul­țu­mire, nu se putea bucura de nimic, simțea tot timpul o gheară în suflet. În plus, îl chinuiau de la o vreme niște du­reri cumplite de cap, însoțite de puseuri amețitoare de tensiune. Toate ana­lizele erau perfecte, nici un medic nu reușea să afle vreo cauză. A început un trata­ment pentru reglarea tensiunii, dar fără prea mari rezultate. Atunci s-a ho­tărât să încerce și altă cale. A mers din nou la Varlaam, starețul mânăstirii Sadova, sperând să-și găsească la el alinarea. "Păi, ce-ai cre­zut?”, i-a zis călugărul. "Că lupta asta cu diavolul e așa de ușoară? Crezi că lui îi place ce-ai fă­cut, că ai ridicat cru­cea aia? Nu crezi că l-ai stârnit și mai tare?”. Atunci a înțeles că boala lui n-avea nici o legă­tură cu inima ori cu capul. A în­ce­put să meargă la biserică și să se roage. O fă­cea și până atunci, dar spo­radic și fără prea mare convin­gere. De data asta, o spai­mă nelămurită, poate spaima de moar­te, dădea parcă ghes sufletului său să se lase cuprins de o fericire nebă­nui­tă și tainică atunci când se ruga și îi vor­bea lui Dumnezeu. Apoi, ușor, ușor, a în­ceput să re­nun­țe la tra­tamentul me­di­cal și să bea in­fu­zii cu ceai de păducel. Iar când se în­tâmpla ca tensiunea să o ia din nou razna, spu­nea nu­mai­decât Ru­gă­ciu­nea inimii, inspi­rând adânc aerul ca pe o sevă tă­mă­dui­toare și lepădând apoi tot răul din el. A făcut toate as­tea ani de zile, cu sme­re­nie și-o credință de neclintit. Până când, în­cetul cu încetul, a în­ce­put să pre­­țuias­că din nou viața, de data asta cu o în­suflețire aparte, nebă­nuită până atunci. Nici un eșec nu-l mai întrista, nici o amenințare nu-l mai spe­ria, nici o ticăloșie nu-l mai înve­nina.
"Până la urmă, orice se poate re­zol­­va dacă ai bu­nă­voință și știi să te rogi. Până atunci, îmi compli­cam viața cu tot felul de nimicuri, mă lăsam dus de val și mă încărcam mereu cu senti­mente nega­tive. Acum, pot să spun că am învă­țat să trăiesc din lucruri simple. Nu mă uit la televizor, nu conduc mași­na, nu mă îm­pru­mut de la bănci, nu trăiesc în lux. Sunt mul­țumit că am o afacere bună, cu care pot să asigur liniștea fa­miliei și a celor aproape 300 de angajați ai mei. În plus, am o listă de la pri­măria din Lupeni cu 700 de familii ne­voiașe pe care le ajut cu lemne în fie­care iar­nă. Nu mă laud câtuși de puțin, vreau doar să spun că și as­ta m-a ajutat enorm să-mi găsesc liniș­tea. Și mă rog tot tim­pul la Dumne­zeu ca lucrurile să ră­mână așa”.
Pe lângă toate astea, ascultând de îndemnul călu­gărului Varlaam, Emil Părău a mai ridicat o redută în lupta lui cu diavolul. În 1999, mai jos puțin de cruce, într-un loc numit "La Cons­tantin”, a ridicat o biserică din lemn, alegând hramul Sfinților Constantin și Ele­na. Ziua în care s-a rugat prima oară acolo a fost cea mai mare sărbătoare din viața lui. A stat singur două ore în fața altarului și a plâns de bucurie, ca un copil. Apoi, în anul 2000, s-a hotărât să or­gani­zeze chiar în Vinerea Mare a Paștelui o procesiune care să imite drumul plin de cazne al lui Iisus de pe Dealul Golgota. Sute de oa­meni, copii, fe­mei ori bătrâni sufe­rinzi, au dus pe umerii lor o cru­ce grea, de peste 100 de kilo­grame, pe un tra­seu anevoios de 12 kilometri, până sus, la bise­ri­cuța din muntele Straja. De atunci, în fiecare an, în Vinerea Mare, se repetă povestea. "Dru­mul Crucii” de la Straja adună mii de oameni, veniți din toate colțurile țării, pentru căință și iertarea pă­catelor.
"E uimitor să vezi tot muntele ăsta plin de oameni care urcă tăcuți, purtând pe brațe dita­mai crucea. Să-i auzi cum șoptesc rugăciuni, să le vezi chipurile sme­rite... Îți zic eu, nici un rău nu poate să stea în calea credinței”.
Ieșim din pădure și văd sus, pe creastă, crucea uriașă de fier. Deasupra ei, un nor fioros ca un balaur o apasă parcă pe creștet. Tunetele s-au întețit și-un vânt rece tulbură pădurea.
"Uite molidul de-acolo. Vezi cum și-a ri­dicat ra­mu­rile? Înseamnă că ploa­ia e aproape. Hai să ne adă­postim în bise­rică”.

Fotografiile autorului