Conf. dr. CHRISTACHE ZANOSCHI - "Ca medic alopat, nu am crezut vreodată că din plante pot fi realizate produse cu o eficiență atât de mare, pentru atât de multe afecțiuni”

Florentin Popa
Medicamentele românești din plante, în linia întâi

"Este un sacrilegiu să nu luăm în seamă efectele benefice ale plantelor medicinale în sănătate”

- După marele succes numit CERVUCID, me­di­camentul-”minune” dedicat afecțiunilor ginecolo­gi­ce, 2012 este anul de naștere al altor două noi preparate din extracte din plante, unul pentru reumatism și altul pentru varice. Înainte de a vă ruga să le descrieți efectul, pentru cititorii noș­tri interesați de vindecarea acestor afec­țiuni, o să vă pun o întrebare de 100 de punc­te: ce vă motivează să acordați atâta atenție plan­telor, având în vedere că dvs. sunteți un reputat medic alopat?

- Sincer să fiu, ca medic de formație "modernă”, specializat în medicina alopată, nu am crezut vreodată că din plante pot fi realizate produse cu o eficiență atât de mare, pentru atât de multe afecțiuni, care - în plus - nu au efectele secundare întâlnite la preparatele pe bază de substanțe chimice de sinteză. În fața atâtor evi­dențe terapeutice, este un sacrilegiu să nu luăm în sea­mă efectele benefice ale plantelor medicinale în sănă­tate. În plus, noi nu am pornit pe drumuri bătute în rea­li­zarea acestor creme. Am căutat adevăratele mecanis­me de producere a bolilor, iar rezultatele obținute de echipa noastră de cercetare ne-au depășit cu mult aștep­tările. În urma observațiilor făcute, am găsit și reme­diile corespunzătoare din lumea plantelor, astfel că am fost obligați, practic, să le fabricăm și să le punem la dis­­poziția celor interesați. Noile noastre produse se adresează unui număr mare de bolnavi, iar principiile active sunt realizate, în întregime, din extracte naturale obținute din plante medicinale. Mai ales persoanele mai în vârstă care ne-au folosit produsele s-au declarat entuziasmate, pentru că astfel au putut renunța la "me­di­camentele tari”, la care aveau o serie de contraindicații, iar rezultatele obținute în tratament erau de multe ori modeste.

- În ultima vreme, farmaciile și magazinele natu­ris­te sunt inundate de noi și noi produse naturale... Prin ce se evidențiază cele realizate de dvs.?

- Trebuie să știți că orice gest terapeutic se bazează pe un suport științific, pe o "dogmă”. Cu cât acest su­port este mai temeinic și mai apropiat de realitate, cu atât rezultatele terapeutice vor fi mai bune. În acest sens, pentru a înțelege, de pildă, acțiunea terapeutică a cremei Poliartrin, sunt necesare câteva precizări des­pre reacția de apărare a organismului și boala reuma­tică cronică.
Uneori, diverse procese inflamatorii din organism sau unii germeni patogeni care ajung în circulația san­gui­nă acționează asupra celulelor conjunctive din struc­turile articulare, unde produc modificări morfologice ale membranelor celulare. Acest lucru se poate răsfrânge și asupra altor celule ale țesutului con­junctiv, din alte zone ale corpului. În mod normal, celulele sistemului de apărare recunosc celulele pro­prii, față de care manifestă toleranță imunologică. Mo­dificarea conformației celulare, sub acțiunea diferiților factori, face ca aceste celule să fie recunoscute ca "străi­ne or­ganismului” și, ca urmare, sistemul imunitar de­clan­șează o reacție de apărare față de acestea - o reac­ție autoimună. Se generează astfel o reacție inflamatorie împotriva propriilor celule conjunctive de la ni­velul articulațiilor - fapt care stă la baza reumatismu­lui articular cronic sau a poliartritei reumatoide cro­nice. Ex­trac­tele naturale din Poliartrin combat exact reac­ția auto­imună din afecțiunile reumatice, aceasta fiind ideea care a stat la baza concepției produsului. Ac­țiunea substanțelor active din plante explică rezul­tatele de excepție ale cremei Poliartrin în combaterea dureri­lor articulare cronice din diferite forme de reu­ma­­tism, precum și a proceselor inflamatorii. Astfel, Po­liartrin poate fi folosit cu succes pentru combaterea durerilor reumatice articulare de la nivelul mâinilor, pi­cioarelor și al coloanei vertebrale, astfel încât bolna­vii să-și recâștige mobilitatea pierdută. În compo­ziția cremei Poliartrin am introdus extractul de spânz (Hel­le­borus purpurascens) și untul-pământului (Tamus communis), folosite în medicina populară de mii de ani. Astfel că Poliartrin are și girul celui mai important "judecător” al unui produs cu acțiune farmaceutică: timpul. Extractele de Helleborus pur­­purascens și Tamus communis le obținem printr-o tehnică specială, absolut originală, care le păstrează principiile terapeutice intacte. Crema Poliartrin se apli­că pe zona dureroasă și se masează 4-5 minute, până ce pătrunde în profunzime. Dacă este vorba de dureri vechi și intense, atunci seara, după ma­saj, se mai adaugă un strat subțire de cremă, peste care se aplică o fo­lie de celofan și apoi se fixează cu un bandaj de tifon.

- Al doilea produs realizat sub sigla IRCON - Iași este Hilovarilul, un nou preparat de combatere a vari­celor. Și în acest caz, piața medicamentelor natu­riste oferă zeci de produse. De ce să prefere lumea Hilo­varilul?

- Și în cazul cremei Hilovaril trebuie să fac câteva precizări, necesare pentru a înțelege concepția care a stat la baza realizării produsului. Aceste explicații nu sunt adresate neapărat publicului larg, pentru care pot fi plictisitoare, ci pentru miile de medici și farmaciști care vă citesc revista săptămână de săptămână! Așadar, aceste informații sunt mai mult pentru profesioniștii din domeniul medical, care pot încerca produsul, ca apoi, văzând rezulta­tele, să-l recomande bol­na­­vi­lor.
Varicele - în sensul larg al cuvântului - apar în urma lărgirii venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare. For­­mațiuni varicoase pot să apară și în alte regiuni: esofag (varice esofagie­ne) sau rect (hemoroizi), ca urmare a creșterii pre­siunii în vasele sanguine. Uneori, varicele sunt cau­zate de subțierea peretelui venos sau de unele de­fec­te valvulare. Alteori, pot să apară secundar, după administrarea de anticon­cepționale, estrogeni sau progesteron, ori în urma unor afecțiuni ale siste­mului venos profund sau ale venelor comunicante. Mai rar, varicele pot să apa­ră în urma unor afec­țiu­ni tumorale (cancer hepatic, ciroză hepatică etc) situate pe traiectul sân­ge­lui către inimă. Ca mani­fes­tări, boala varicoa­să poa­te fi asimptomatică și este re­cunoscută doar prin pre­zența cordoanelor venoase di­la­tate, situate sub piele.
Hilovaril este recomandat în tratamentul sindromu­lui varicos, al insuficienței venoase periferice cronice, periflebitei superficiale, stimularea circulației sangui­ne periferice, în mialgii și edeme post-traumatice. Pro­du­sul combate diferite simptome ale bolii varicoase: dureri, senzații de arsură sau greutate la nivelul gam­bei, disconfort, care se amplifică după perioade înde­lun­gate de stat în picioare sau pe scaun. De asemenea, combate inflamația locală la nivelul piciorului și al gleznei, dar și pruritul ce apare în zonele cu varice. Cre­ma Hilovaril poate fi folosită și în complicațiile determinate de varice: edeme ale gambei (în urma acumulării de lichid), inflamații și dureri la nivelul gambei (ca urmare a statului prelungit în picioare sau pe scaun), tulburări trofice tegumentare ce apar după staza sanguină (modificarea culorii tegumentelor), piele uscată, pruriginoasă, cu descuamații ale straturilor superficiale.
Prin principiile sale active, crema Hilovaril com­bate energic edemul și durerea de la nivelul gambei, astfel că dispare senzația de picioare grele și obosite și redă gambelor senzația de ușurare și prospețime.
Elementele componente active ale cremei Hilovaril pentru varice sunt: extractul de spânz (Helleborus pur­purascens), uleiul de cătină, troxerutinul, uleiul de roz­marin, uleiul de ghimbir, vitamina B2 și o serie de ex­cipienți. Caracteristicile extractului de spânz le-am pre­zentat anterior; acesta a fost adăugat tocmai datorită pro­prietăților sale antiinflamatorii și antialgice locale. O altă componentă deosebită este uleiul de cătină, renumit pentru virtuțile sale terapeutice (acțiune antiin­fla­matorie, antibacteriană, narcotică și sedativă). Aces­te acțiuni se explică prin conținutul bogat în acizi grași, hidrocarburi naturale, sitosterol, fosfatide care lubrifia­ză pielea, încetinesc procesele de îmbătrânire, neutralizează peroxizii și radicalii liberi și stimulează siste­mul imunitar. Alte elemente din compoziția uleiului de cătină - vitaminele A, D, E, C și K, flavonoide, serotonină, diferiți aminoacizi și oligoelemente (zinc, calciu, mangan, fier, seleniu) - cresc multiplele calități cura­tive ale cremei Hilovaril.
Crema Hilovaril se aplică seara, înainte de culcare, se întinde în strat subțire și se masează până la pătrunderea completă în profun­zi­me, iar colorația galbenă de pe mâini (da­torită pigmenților din componentele produ­su­lui) dispare aproa­pe în întregime. În situațiile când boala varicoasă este însoțită și de manifes­tări secundare (peri­flebită superficială, du­reri muscu­lare, senzații de greutate la nivelul gam­bei etc.), cre­ma Hi­lo­varil trebuie apli­cată de câteva ori pe zi. În ca­zul prezenței varicelor, este indicat ca seara, îna­inte de culcare, să se așe­ze pe pat câteva pături sau o pernă, astfel încât să se creeze un plan mai ridicat cu circa 10 cm, pe care vor fi așezate căl­câiele. Se fa­vo­rizează în felul acesta drenajul limfatic, iar senzația de ten­siune dispare până a doua zi dimineața.

- Cât costă produsele dvs.?

- Produsele Poliartrin și Hilovaril sunt ieftine, ca să poată fi cumpărate de orice om aflat în suferință. Prețul de producție este de 12 lei pentru ambele creme. Dar pentru că traseul produselor farmaceutice și natu­riste este foarte complicat, trecând prin mai multe de­po­zite și firme de distribuție, nu știu cu ce adaosuri ajung la final, în farmacii.
Produsele se găsesc în farmaciile și magazinele cu produse naturiste.


D-l Conf. dr. CHRISTACHE ZANOSCHI poate fi contactat la IRCON Iași, Calea Chișinăului nr. 6, tel. 0332/40.97.46 sau 0745/35.68.22