* Se picură în ochi câte o picătură de suc proaspăt de ceapă, strecurat prin vată. Ochii vă vor ustura, dar va trebui să suportați. Tratamentul durează 10 zile. Paralel, se ia câte o linguriță de untură de pește, de trei ori pe zi.
* Primăvara și vara se fac salate, ciorbe, supe din frunze proaspete de urzică mare. De asemenea, se recomandă să se bea zilnic câte 100-200 ml de suc proaspăt preparat din frunze de urzică mare. Acest remediu le este indicat și nevăzătorilor.
* Pentru tratarea și profilaxia vederii slabe se administrează câte 1/2 - 1 linguriță de polen, de 2-3 ori pe zi, timp de o lună.
* Peste 150 g de ghimbir măcinat se toarnă 800 ml de vodcă și se lasă la macerat, la întuneric, timp de 2 săptămâni, agitând periodic conținutul, după care se strecoară. Se administrează câte o linguriță de macerat diluat în apă, de 2 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
* Peste amestecul format din 30 g rădăcini de valeriană și 50 g frunze de levănțică, uscate și mărunțite, se toarnă 1 l de vin alb. Se lasă să macereze timp de 3 zile, agitând periodic conținutul, și se strecoară. Se administrează câte o lingură de macerat de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă. Paralel, se toarnă în palme 1-2 picături de ulei de lavandă și amoniac, luate în proporție de 1:1. Mâinile se țin în fața ochilor zilnic, câte 5 minute.
Remedii de tratare a bolii numite "albeață la ochi”
* Se picură în fiecare ochi suc din ace de brad alb. Vă va ustura puternic, dar va trata chiar și cea mai veche albeață. Paralel, timp de o săptămână, se fac spălături ale ochilor cu infuzie de mușețel (o linguriță de flori la 200 ml de apă clocotită).
* Se arde rozmarin, iar scrumul rezultat se amestecă bine cu miere curată de albine. Se picură câte o picătură în fiecare ochi, seara, înainte de somn. Timp de o săptămână, se fac spălături de ochi cu infuzie de mușețel.
* Se prepară un amestec din 200 ml de miere de albine și 200 ml de urină de copil sănătos. Amestecul se fierbe într-un vas de cupru timp de 10-20 de minute, după care se strecoară. Se picură câte 2 picături de decoct în fiecare ochi. Amestecul se picură călduț.
* Se prepară un amestec din suc de ceapă și miere, luate în proporții egale ca volum. Pleoapele se ung de 2-3 ori pe zi cu amestecul rezultat. Înainte de somn, se picură în ochi câte 1-2 picături de amestec.
* În fiecare ochi se picură câte o picătură de suc proaspăt stors de păpădie, de 1-2 ori pe zi.
* Se prepară un amestec din suc de rostopască și miere, luate în proporții egale. Amestecul se fierbe până nu mai face spumă și devine consistent ca mierea. Cu lichidul rezultat se ung pleoapele, atât în caz de albeață la ochi, cât și pentru combaterea trahomei (conjunctivită granuloasă).
Remedii pentru combaterea conjunctivitei
* Se administrează câte o linguriță de suc de aloe (se găsește în farmacii), de trei ori pe zi, și se picură câte 2 picături de suc de aloe în fiecare ochi, seara, înainte de somn. Acest remediu combate nu doar conjunctivita, ci și blefarita, atrofia nervului ocular și tulburarea cristalinului.
* Propolisul se mărunțește până devine ca o pulbere și se amestecă cu apă, astfel încât să rezulte o soluție de 20%. Soluția se strecoară printr-o bucată de vată sterilă. Începând cu ora trezirii, la fiecare 3 ore, în fiecare ochi, se picură câte o picătură de soluție caldă. Tratează chiar și cele mai vechi forme de conjunctivită cronică.
* Se clătesc ochii de câteva ori pe zi cu infuzie concentrată de ceai negru sau cu urină proprie proaspătă.
* Două albușuri proaspete de ou se amestecă bine cu 100 ml de apă clocotită, se lasă să macereze la întuneric timp de 30-40 minute și se ung pleoapele în fiecare seară, cu 10-15 minute înainte de somn.
* Pleoapele se ung de 3-4 ori pe zi cu ulei de nuci; tratamentul durează până la însănătoșirea completă.
Leac pentru pierderea vederii
* Se prepară un amestec din următoarele ingrediente: rută, frunze de pătrunjel (ambele proaspete, mărunțite până devin ca o pastă), miere și fiere de oaie sau capră - uscată și măcinată, luate în proporție (la gramaj) de 20:2:2:1. Se administrează câte o linguriță de amestec, de trei ori pe zi, înainte de masă. Pe ochi se aplică comprese cu fiertură din plante de rută sau betonică (o lingură, 200 ml apă).
Remedii naturiste pentru combaterea urciorului
* Se unge pleoapa cu un cățel de usturoi tăiat în două, de 3-4 ori pe zi, timp de 3 zile.
* Un remediu care ține de autosugestie: legați la încheietura mâinii din partea opusă a ochiului la care se formează urciorul o panglică grosuță de culoare roșie.
* Uitați-vă țintă în ochiul cu urcior al persoanei suferinde de această boală, apoi faceți cu un inel de cununie trei cercuri în jurul acelui ochi, după fiecare cerc suflând într-o parte. Urciorul va dispărea.
* Înveliți într-o bucățică de țesătură din lână o bucățică de sulf și atârnați-l la gât, lângă cruciuliță. După 24 de ore, nu va rămâne nici urmă de urcior.
Remedii pentru ochi care lăcrimează tot timpul
* Ochii se clătesc, cu 30-40 de minute înainte de somn, cu apa în care au fiert grăunțe zdrobite de grâu.
* 2 g de drojdie uscată și foarte bine mărunțită se amestecă cu un albuș proaspăt de ou bine bătut. În caz de inflamații oculare - pentru combaterea febrei și pentru tratarea ochilor care lăcrimează tot timpul, pe o bucată de tifon se aplică unguent din drojdie și albuș și se pune pe ochi sub formă de comprese. Compresele se țin 3 ore sau chiar mai mult, până se usucă unguentul.
Remedii pentru întărirea vederii
* Pentru întărirea vederii se recomandă să se umezească zilnic pielea capului cu apă rece.
* Se fricționează fruntea, tâmplele și pielea de după urechi cu gheață, iar pe ochi se aplică 5 minute comprese cu infuzie concentrată de ceai negru.
Rețetă pentru tratarea blefaritei
* 1-2 picături de zeamă de lămâie se dizolvă în 50 ml de apă fiartă caldă. Soluția se utilizează pentru clătirea ochilor (inflamație a marginilor ochiului).
Remedii pentru combaterea hemeralopiei ("orbul găinilor”)
* Pe ochi se aplică de câteva ori pe zi, câte 5-10 minute, comprese cu urină proprie. Este un bun remediu și pentru ochi care puroiază și orice tip de inflamații sau infecții.
* O bucată de ficat de berbec sau de vită se fierbe la foc mic în puțină apă, stând cu ochii deschiși deasupra aburului. Bolnavul trebuie să mănânce câteva zile la rând doar ficat fiert sau înăbușit. Paralel, se beau câte 200-300 ml de suc proaspăt preparat de morcovi, de 3-4 ori pe zi. Fiecare porție de suc de morcovi se amestecă cu o linguriță de ulei vegetal. Sucul se bea cu 30-40 de minute înainte de masă.
Remedii pentru combaterea glaucomului
* În fiecare zi - dimineața pe stomacul gol, la amiază înainte de masă și seara înainte de somn - se administrează câte 0,2 g de mumia (miniu de fier), diluată în 200 ml de apă fiartă, rece. Tratamentul durează 20 de zile.
* Se consumă zilnic fructe și suc din fructe de răchițele.
Remedii pentru tratarea cataractei
* Se prepară un amestec din miere curată de albine și apă distilată, luate în proporție de 1:3 (după volum). Amestecul se strecoară prin câteva straturi de tifon. În fiecare dimineață și seara, în fiecare ochi se picură câte 2-3 picături de amestec, timp de un an, fără întrerupere. La nevoie, tratamentul poate fi repetat. Amestecul se păstrează în frigider.
* Peste 100 g de plante proaspete, bine mărunțite, de cimbrișor se toarnă 500 g miere topită și se lasă să macereze timp de 2 luni. Se administrează câte o linguriță de macerat, de trei ori pe zi, înainte de masă, pentru tratarea cataractei în faza incipientă.
VIOLETA CIUBOTARU