Farmacia verii: SĂLCIOARA DE ARGINT

Elena Josan
(Elaeagnus angustifolia)

Orice drum ai apuca în primăvara aceasta, pe margini de poteci, pe câmpii sau pe dealuri, vei întâlni obligatoriu în cale câte un arbust argintiu, cu crengile acoperite cu frunze ce tremură, sclipind, chiar și la cea mai mică adiere de vânt. Țăra­nii se odihnesc la umbra sălcioarelor când obosesc să prășească, iar copiii roiesc în jurul lor, de­lectându-se cu fructele mici și dulci, pe care le extrag cu atenție dintre spinii lungi și ascuțiti. În timpul iernii, de fruc­tele rămase pe crengi se bucură nespus păsările ce iernează la noi. Este una din puținele plante ce ne oferă rod abundent în fiecare an, indiferent de starea tim­pului.
Numită și salcie mirositoare, Sălcioara provine din zonele sudice cu o climă extrem de caldă, de aceea rezistă în condiții mai puțin favorabile, chiar și la arșițe de 50 de grade. Dar rezistă și în Siberia, la minus 40 de grade, în parcurile orașelor. Este rezisten­tă la poluarea cu gaze și fum, tolerează transplantarea și tăierea ramurilor. Poate de aceea tră­iește în jur de 80-100 de ani.
Din antichitate, arbuștii argintii au fost plantați acolo unde era nevoie de fixarea pă­mântului și prevenirea alu­ne­cărilor. Din lemnul tare, de un galben-brun, se fac instru­men­te muzicale, iar calitățile lui sunt apreciate și de tâm­plari. Apicultorii ce fac naveta cu mașinile încărcate de stupi, după înflorirea salcâmului, își mută orășelul bâzâitor pe dea­luri cu tufișuri de sălcioară. Strămoșii noștri foloseau planta pentru tăbăcire și pen­tru vopsirea blănurilor în cu­lorile negru sau cafeniu. Din ră­șină închegată se produce lipici pentru producția de ma­teriale textile, înlocuitor de gumă arabică.

Compoziția chimică

Foarte bogată în vitamina C (frunzele conțin 150 - 350 mg/ 100g), este bogată și în glucoză și fructoză (conți­nute în fructe), proteine vegetale, tanin și microelemente.

Culegere și conservare

În luna iunie, se culeg floricelele, împreună cu frun­­zele alăturate, deoarece separat e greu să le rupi. Tre­buie să căutați arbuști cu spini mai puțini, altfel riscați să vă zgâriați, dacă nu aveți haine de protecție. Dacă, totuși, v-ați rănit, striviți 2-3 frunze între degete și ungeți zgârietura cu sucul lor. Frunzele se culeg până în luna august și se usucă, precum și florile, la umbră, la temperatura camerei sau în uscător cu reglaj, dar să nu depășească 40 de grade.

Tratamente cu flori de sălcioară

Răceală cu febră și dureri de gât, hipertensiune, activitate slabă a mușchiului cardiac
1. Tinctura se prepară din 100 ml al­cool dublu rafinat și 3 linguri rase de flori, care se macerează timp de 10 zile într-un loc cald, la întuneric, în vas închis ermetic. Se administrează câte 10-20 de picături (în funcție de greutatea corpora­lă), cu 50-75 ml de apă, de 3 ori pe zi, între mese.
2. Se aduc până la fierbere 500 ml de apă. Se pun 2 linguri pline de flori, se aco­peră vasul cu capac, ca să păstrăm compo­nen­tele eterice, și se ține vasul pe baie de abur, 15 minute (sau se infuzează în ter­mos). Florile se storc bine, volumul li­chidului se comple­tează până la 500 ml cu apă rece. Se beau câte 75 ml, de 3 ori pe zi.
3. Pentru copii, se infuzează 2 lin­gurițe de flori, în 250 ml apă fierbinte, într-un recipient închis etanș, timp de o oră. Se bea câte o lin­guriță, de 2 ori pe zi (pentru copii de 2 ani), câte o linguriță, de 3 ori pe zi (3-5 ani), câte 2 linguri pe zi (6-8 ani), câte 3-4 linguri pe zi (9-12 ani).

Tratamente cu frunze de sălcioară

Leucemie

Un efect pozitiv în refacerea apara­tului circulator se obține în urma administrării decoc­tului din următoarele plante: o lingură frunze de săl­cioară, câte 2 linguri de coji de ceapă și ace de brad, o lin­­gură fructe de măceș. Sea­ra, plan­tele se pun pe foc, cu 1,2 litri de apă rece, care se aduce până la fierbere. Se mai lasă 2 mi­nute pe un foc mic și se infu­zea­ză până dimineață. În tim­pul zilei, se beau 500 de ml, în 4-5 re­pri­ze. Concomitent, se con­su­mă preparatele pen­tru re­sta­bilirea formulei he­ma­to­lo­gi­ce. Iată un exemplu: se infu­zează 3 linguri de so­vârf în 600 ml apă clocotită, timp de 30 de minute. Se stre­­coară. Se aduc până la fier­bere 100 de ml din infu­zie și se toarnă peste 6 lin­guri de tărâțe de secară, ames­tecate cu 3 lin­guri se­mințe de in. Vasul se aco­peră, se înfășoa­ră în pro­sop. Când se răceș­te, în ma­sa umflată se adau­gă 2 lin­guri miere de albine. Se con­sumă 2-3 linguri pe zi, iar infuzia rămasă se bea în tim­pul zilei între mese. Curele sunt de lungă durată.

Bronșită, răceală, amigdalită

Peste 3 linguri de frunze tocate mărunt se toarnă 500 ml de apă clocotită. Se infuzează 30 de minute și se stre­coară. 250 ml din decoct se beau în 3 reprize, după me­sele principale, iar cu lichidul rămas se face gargară.

Dureri reumatice, de gută, artrită, răni și afecțiuni dermatologice

Vracii antici și bunicile de la țară potoleau sufe­rințele bolnavilor aplicând pe locurile dureroase per­nuțe din frunze de sălcioară tocate și opărite, ames­tecate cu cantități egale de ceapă trecută prin mașina de tocat sau dată pe răzătoare.

Helmintiază

Timp de 7 zile, se bea între mese, de 3 ori pe zi, câte o lingură de infuzie, preparată din 2 lingurițe de frunze tocate, care se lasă o oră în 200 ml de apă.

Tratamente cu fructe de sălcioară

Bolile stomacului și ale intestinului gros

Efectul astringent si antiinflamator se obține folo­sind infuzie din 30 g de fructe, ce se fierb într-un pahar de apă fierbinte, pe baie de abur, timp de 30 minute, în vas acoperit cu capac. Se strecoară și se storc bine. Ceaiul se bea cald, câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. Se păstrează în frigider, dar nu mai mult de 2 zile.

Hemoroizi

O ceașcă de pulpă de fructe se mixează sau se dă prin mașina de tocat, cu aceeași cantitate de frunze de patlagină. O linguriță de amestec se învelește într-o bucățică de tifon și se aplică în comprese pe locul afectat. Se schimbă de 2-3 ori pe zi.

Diaree cu dureri și colici abdominale

Din fructe uscate și râșnite se obține o pulbere care se păstrează la răcoare, în borcanul cu filet. Bolnavii adulți consumă câte 2-3 linguri de pulbere, cu un păhăruț de apă, de 4 ori pe zi, între mese, iar copiii câte o linguriță.

Suplimente alimentare

* Compot - Fructele de sălcioară se spală, se pun în borcane de 1/2 kg, se toarnă deasupra sirop de zahăr ce a dat în clocot. Se toarnă în borcane sterilizate timp de 15 minute. Se închid ermetic.
* Fructe cu zahăr - Fructele coapte se ames­tecă cu zahăr, în proporție 1:1, apăsând cu o lingură mare de lemn ca să se strivească puțin. Se pun în bor­cănele cu filet și se păstrează în frigider.
* Sirop concentrat - Un kilogram de fructe coapte se pisează bine, se trec prin sită și se amestecă cu un kg de zahăr sau de miere de albine. Se pun pe un foc slab, se amestecă permanent, până se topește zahă­rul, dar nu se fierb! Se toarnă în sticle și se păstrează la rece.
* Fructe uscate - În stare proas­pătă, fructele își păstrează calitățile timp de 4 luni. Pentru păstrare mai îndelungată, se usucă în straturi subțiri 2-3 zile, pe urmă se țin în cuptor, la temperatura de 50 de grade, 2-3 ore. Se răcesc și iar se încălzesc la 40-50 de grade, până se usucă bine.
* Băutură fermentată - În zilele toride, asiaticii își potolesc setea cu o bău­tură obținută din fructe de sălcioară zdro­bite, fermentate câteva zile în apă rece. Gus­tul ei acrișor seamănă puțin cu berea și conține multe vitamine și microelemente.

Contraindicații

Nu se cunosc contraindicații pentru sălcioară, dar femeile însărcinate trebuie s-o evite, dacă au sensibilitate crescută față de arome puternice.