COZILE DE CIREȘE

Ilie Tudor
- Inamicul celulitei -

Lăsate cumva în umbră de către cireșe, cu roșul lor strălucitor și cu prospețimea lor inconfundabilă, codițele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Și totuși, creșterea rapidă a cireșelor, culoarea și gustul lor, totul se datorează acestor tije mici și verzi, extrem de efi­ciente în terapie, și pe care, în mod surprinzător, puține tradiții populare de vindecare din lume le re­cunosc. Iar din acest punct de vedere, medicina po­pu­lară româ­neas­­că este, din nou, foarte bine "documentată", de­van­sând cu multe veacuri cer­cetă­rile științifice sofis­ticate ale zilelor noastre. Îna­inte ca savanții să desco­pere în pe­dunculii cireșelor flavonoi­dele, substanțe cu o puter­ni­că acțiune diuretică și depu­rativă, babele meș­tere știau că nu era leac mai bun și mai rapid pentru "rărun­chii încu­iați" decât aceste cozi. De asemenea, se știa că urticaria și bolile de piele trec mai re­pede atunci când se bea fier­tură de cozi de cireșe, iar mâinile și picioare um­flate numaidecât își revin când se ia pe stomacul gol, seara, pulberea obținută din ele. Nenu­mă­rate tradiții populare românești legate de harul vin­decător al codițelor de cireșe rezistă până astăzi, când studiile clinice și de laborator le confirmă valabilitatea.

Carte de vizită

Deși în titlul acestui articol și în majoritatea lucră­rilor de specialitate se vorbește doar despre "cozile de cireșe", în realitate, se folosesc pedunculii de la două specii: cireșul (Cerasus avium) și vișinul (Cerasus vulgaris), ambele conținând aceleași principii active. Secretul acestor pedunculi este că prin ei se tranzi­tea­ză toată seva care hrănește fructele în procesul lor de creștere și de coacere, fiind un veritabil cordon ombi­lical pentru delicioasele cireșe și vișine, care servește, între altele, și drept pavăză de sănătate pentru fructe. De pildă, în aceste codițe găsim săruri de potasiu care ajută la regularizarea ritmului cardiac, dar au și efect de stimulare a rinichilor. Apoi, flavonoidele pe care această parte a plantei le conține stimulează suplimen­tar activitatea rinichilor și, în plus, reduc inflamația, com­bat alergiile și previn bolile cardiace. În fine, pig­menții din cozile de cireșe și de vișine sunt un foarte puternic antioxidant și întineritor, ajutând la preve­nirea și tratarea bolilor articulare și stimulând imuni­tatea. Să aflăm în continuare cum pot fi condiționate și ex­trase aceste principii active extraordinare:

Recoltare și conservare

Imediat după recoltarea fructelor, cozile de cireșe și vișine se spală bine, apoi se lasă să se scurgă și se în­tind în strat foarte subțire, nu se suprapun codițele, la soare, ferite de orice precipitații sau umezeală. După încheierea procesului de uscare (când cozile devin ri­gide și se rup cu un pocnet sec), se depo­zitează în saci de hârtie, în locuri curate și ferite de umezeală.

Preparate din cozi de cireșe

Pulberea de cozi de cireșe

Se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a pedunculilor, din ea administrându-se de 2-3 ori pe zi câte o linguriță. Acest remediu are ex­celente cali­tăți depurative, hipoglicemiante, precum și efecte hipotensoare (reduce ușor tensiunea ar­terială).

Infuzia combinată de cozi de cireșe

Se pun două lingurițe de pulbere de cozi într-un pahar de apă și se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Ex­tractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 1 minut, în încă un pa­har de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obținut se va administra pe parcursul unei zile.

Vinul de cozi de cireșe

Este un remediu folosit pe scară largă în Italia și în țările mediteraneene, pentru tratarea celulitei și pentru menținerea tinereții pielii. Iată cum se obține: se maci­nă 50 de grame de pedunculi uscați de cireșe, cu ajutorul unei râș­nițe electrice de cafea, după care se pun într-un litru de vin alb de bună calitate. După trecerea a șapte-zece zile, timp în care amestecul e lăsat la temperatura camerei, vinul se filtrează prin tifon și se trage într-o sticlă de culoare închisă, care se păstrează într-un loc răcoros. Se beau câte 2- 3 pă­hărele pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de a mânca. Este un preparat efi­cient contra celulitei, dar are un inconvenient major - conținutul ridicat de alcool. De aceea, în zilele noastre, se folosește în terapie mai frecvent următorul preparat.

Extractul uscat de cozi de cireșe

Se obține dintr-un extract alcoolic de cozi de cireșe, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pul­bere fină, cu gust astringent-sărat, extrem de concen­tra­tă în principii active: extractul uscat de cozi de cireșe. Conține de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere obținută prin măcinare. Mai mult, principiile active din extract sunt asimilate integral de organism (și nu doar în proporție de 25%, ca în cazul simplei pulberi). La noi în țară, extractul de cozi de ci­reșe se găsește combinat în proporții egale cu pulberea, sub forma unor capsule cu o eficiență terapeutică re­mar­cabilă. Dozele necesare vor fi precizate pentru fie­care tip de afecțiune în parte.

Tratamente interne

* Retenție de apă în țesuturi - se administrează după amiază, la ora 16, și seara, înainte de cul­care, câte două capsule cu extract de cozi de cireșe. Efectele vor fi evidente încă din primele zile de ad­ministrare: la trezire, mâinile, picioare și pleoapele nu vor mai fi atât de umflate, vă veți simți corpul mai ușor și fața mai puțin congestionată. De asemenea, picioa­rele nu se vor mai umfla foarte mult la căldură. Este un tratament re­comandat și femeilor care au luat sau încă iau anti­concepționale ori alte medicamente hormonale care conduc la retenția de lichide.
* Microlitiaza renală - infuzia combinată de cozi de cireșe, din care se bea zilnic un litru, este de un real folos pentru persoanele care suferă de micro­litiază renală (nisip la rinichi). Sărurile de potasiu, sapono­zi­dele și flavonoidele din acest remediu vegetal vor de­termina o diureză foarte puternică, care va an­trena și elimina sedimentele de mici dimensiuni din rinichi. Pentru persoanele care au avut pietre la rinichi de mari dimensiuni, extrase prin operație, cura cu infu­zie com­binată de cireșe este extrem de prețioasă pentru a pre­veni recidivele.
În cazul în care calculii au început să migreze pe uretră, se administrează extractul de cozi de cireșe (1-2 grame pe zi). Pe lângă acțiunea diuretică, are și un efect antispastic, extrem de util pentru a preveni blo­carea ureterului.
* Cistitele și infecțiile renale recidivante - se ține o cură de 14 zile, timp în care se administrează 1,2 grame de extract de cozi de cireșe și se beau doi litri de apă pe zi. Extractul stimulează puternic activi­tatea rinichilor, mărind fluxul de urină eliminată, are efect ușor antibiotic și antiviral. Apoi, fiind bogate în săruri de potasiu, cozile de cireșe favorizează alcalini­zarea urinei, lucru care va potența acțiunea antibio­ticelor de sinteză, dar și a altor remedii vegetale con­sacrate în tratarea infecțiilor reno-urinare, cum ar fi merișorul sau strugurii-ursului.
Persoanele care răcesc frecvent la nivelul rinichilor și al vezicii urinare, pentru a preveni recidivele, ar trebui ca la venirea valurilor de frig și umezeală, atunci când sunt expuse la curenți de aer sau la oboseală, să ia 4-6 capsule cu extract de cozi de cireșe.
* Valori ridicate ale ureei și creatininei - acești produși secundar ai metabolismului sunt eliminați accelerat atunci când se face o cură cu cozi de cireșe. Se administrează infuzia combinată, din care se bea câte un litru zilnic. În cazul în care aportul suplimentar de lichide este contraindicat sau atunci când eliminarea acestor susbstanțe trebuie făcută într-un ritm mai rapid, se vor administra 1,5 - 2 grame de extract de cozi de ci­reșe, zilnic, până la atingerea unor valori normale ale analizelor de sânge.
* Ischemia cardiacă, prevenirea infarctului - se țin cure de 30 de zile, timp în care se adminis­trează câte 1-1,2 grame de extract de cozi de cireșe, zilnic. În sezon, în paralel cu această cură, se va con­suma și câte o jumătate de kilogram de cireșe pe zi, acestea potențând efectul cardiotonic și antioxidant al pedunculilor. Studii făcute în Ungaria arată că flavo­noi­dele conținute în cozile de cireșe normalizează activitatea cardiacă, previn oxidarea colesterolului pe artere, ajută la irigarea normală a inimii cu sânge, prevenind infarctul.
* Hipertensiune arterială - mai ales în timpul sezonului cald, se recomandă cura cu infuzie com­binată de cozi de cireșe, din care se administrează câte jumătate de litru pe zi. Acest preparat, cu efectele sale diuretice puternice, este un excelent adjuvant în hiper­tensiunea arterială. Cu acordul medicului curant, se pot înlocui diureticele de sinteză (care au numeroase efecte adverse) folosite în hipertensiunea arterială cu extractul uscat de cozi de cireșe, din care se iau 0,8-1,5 grame pe zi. Studiile pe pacienți au indicat că în timpul curei cu extract de cozi de cireșe diureza crește în medie cu 20%, iar eliminarea sodiului (care contribuie și ea la scăderea tensiunii arteriale) crește cu 12%.
* Artrita reumatoidă - studii făcute la Uni­ver­sitatea de Medicină din Michigan, Statele Unite, arată faptul că o categorie de substanțe conținute din abundență în codițele de cireșe (antocianii) este de 10 ori mai eficientă decât aspirina în tratarea durerilor și inflamațiilor articulare. Se recomandă pulberea de cozi de cireșe, din care se iau 4-6 grame pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de alte 15-20 de zile de pauză. Pe timpul sezonului, se vor consuma zilnic cireșe proas­pete, care vor potența puternic acțiunea antiinfla­matoare articulară a cozilor administrate sub formă de pulbere.
* Adjuvant în alergie - având un efect depurativ și antiinflamator foarte puternic, cozile de cireșe sunt extrem de utile pentru ținerea sub control a diferi­telor forme de alergie. Indiferent dacă este vorba de urticarie, de catar respirator sau de deranjamente di­ges­tive produse de un alergen, cura de lungă durată cu cozi de cireșe va duce la ameliorarea sau chiar dispa­riția simptomelor. Se țin cure de câte 30 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de cozi de cireșe pe zi, urmate de o pauză de alte 7-15 zile, după care se poate relua administrarea. Acest tratament este de folos și în cazul persoanelor cu astm alergic, deoarece are și efecte antispastice, prevenind și diminuând intensi­ta­tea crizelor.

Extractul de cozi de cireșe și celulita

Celulita este o acumulare de țesut adipos, care cu timpul se inflamează, căpătând acel aspect ines­tetic de "coajă de portocală", cu deni­ve­lări ex­trem de inestetice. Inflamația se datorează re­tenției de lichide, circulației limfatice în­cetinite, precum și circulației sanguine defici­tare. Se estimează că 95% dintre fe­mei și peste 30% dintre bărbații occi­dentali se con­fruntă cu celulita, care - dincolo de con­si­de­rentele de ordin estetic - este un factor favorizant pen­tru probleme de sănătate mult mai grave, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Simpla intervenție lo­cală, cu diferite creme, s-a dovedit total insu­fi­cientă, eradicarea celulitei necesi­tând o acțiune la nivelul între­gului corp. Or, exact asta face extractul de cozi de cireșe, care acționează pe trei căi simul­tan: * Sti­mu­lează rinichii să elimine excesul de apă din organism, ajutând la reducerea țesutului adipos. * Reduce in­fla­mația, două categorii de principii active din com­ponența sa (flavonoidele și anto­cia­nii) având efecte antiinflamatoare puternice. * In­tervine în metabo­lismul grăsimilor, blocând într-o anu­mită măsură formarea de țesut adipos în exces.
Cura cu cozi de cireșe durează 1 lună, timp în care se administrează 1-1,5 grame de extract pe zi, în reprize, pe stomacul gol. Pe tot tim­pul acestei cure se vor bea mi­nimum 2 litri de apă de izvor (ne-car­bogazeificată) pe zi, pentru a preveni deshi­dra­tarea. Între două cure cu extract de cozi de cireșe se face o pauză de 10 zile. Pen­tru a ob­ține rezultate vi­zi­bile într-un timp scurt, cura va fi însoțită de gim­nastică pentru picioare și abdomen, precum și de masaj energic al zonelor afec­tate, făcut cu sau fără cremă.


Precauții și contraindicații

De regulă, pe timpul curei cu cozi de cireșe se consumă minimum doi litri de apă pe zi, pentru a preveni deshidratarea care poate apărea în urma stimulării intense a activității rinichilor. Cozile de cireșe nu conțin principii active toxice. Vor fi admi­nistrate, totuși, cu prudență persoanelor care au cal­culi renali de dimensiuni medii și mari, deoarece pot provoca migrarea acestora, însoțită de dureri foarte mari și de eventuale blocaje.