MIHAI SPORIS - "Hidroelectrica este "perla coroanei". N-ar fi trebuit sa se atinga nici un guvern de ea, pentru ca apa este un monopol natural, e a statului"

Ion Longin Popescu
Doctor in stiinte energetice, dispecer la Hidroelectrica S.A. Ramnicu Valcea

Ploile dezlantuite din ultimele saptamani, so­co­tite de meteorologi un efect direct al in­cal­zirii globale, au ingrijorat intreaga tara. Nea' Costica, legumicultor din Vidra, judetul Giurgiu, imi spu­nea ca apa ii balteste peste tot in gradina, iar legu­mele cultivate in afara solarului sunt compromise. Su­parare mare este si la cultivatorii de grau, de porumb, de soia si de floarea soarelui. Sunt insa si destui romani care s-au bucurat ca ploua; printre ei, lucratorii din sis­temul hidroenergetic. Zilele trecute, in spatele barajului de la Vidra, pe Lotru, se acumulasera peste 200 de milioane de metri cubi de apa, echivalentul a 400 de milioane de kilowati/ora - energie primara pusa la pastrat "in camara", pentru vremuri secetoase. Doar 10 metri mai avea nivelul apei de urcat, pentru ca uriasul lac sa fie considerat plin ochi. Plecand de la aceasta stire de stricta actualitate, mi-am propus sa iau un interviu unui specialist in hidroenergetica. Norocul a facut sa-l gasesc in fata monitoarelor de la Dispeceratul "Hidroelectrica" din Ramnicu Valcea pe fostul direc­tor, acum dispecer si doctor in stiinte energetice, Mihai Spo­ris. Industrias de tip romantic, debutant in pro­duc­tie la inceputul anilor '80, pe cand economia "duduia" frenetic, Sporis este prototipul omului de carte si de actiune, iubitor al naturii si ecologist convins. Sta in fata unui ecran pe care urmareste, minut de minut, tot ce produce Romania in materie de energie electrica. In mod direct, monitorizeaza Oltul. Toate cele 26 de hi­dro­centrale de pe Olt - raul cel mai industrializat al tarii.

"Desi pare greu de crezut, s-au construit hidrocentrale si dupa 1989"

- Domnule inginer, salba de 26 de hidrocentrale functionale de pe raul Olt este o mostenire exclusiva a "odiosului" regim?

- In cea mai mare parte, da. Dar, desi pare greu de cre­zut, s-au construit hidrocentrale si dupa 1989. Ma gan­desc la Cornet, inaugurata in 2002-2004, la Ro­besti, pusa in functiune anul asta, la Caineni, aflata inca in constructie, la Lotrioara, unde lucrarile au fost sistate din lipsa de fonduri, si la Racovita, unde stadiul cons­tructiei este destul de avansat.

- S-a vorbit din nou de inundatii. Este constructia de baraje hidro solutia pentru evitarea acestor ca­tas­trofe?

- Fara indoiala. Exemplul de regularizare a Oltului este graitor. Practic, acest rau nu si-a mai facut de cap de cand a fost construita salba de baraje. Acestea retin var­furile viiturilor si dau in aval controlat, debite nor­male, niciodata periculoase. In schimb, celalalt mare rau al tarii, Muresul, a ramas, din nefericire, cu multe sectoare nefinalizate. Nu acelasi lucru se poate spune de Siret. La randul lor, si Prutul si Argesul si Jiul sunt destul de avansate la capitolul regularizare. Pe scurt, Ro­mania a reusit sa struneasca si sa puna la munca 60% din apele sale curgatoare, iar restul de 40% din po­tentialul sau energetic asteapta inca investitiile ne­cesare, de preferat ale statului. Din aceasta cauza, ne si­tuam pe un loc codas fata de Europa Occidentala, un­de toate cursurile de apa au fost demult amenajate, iar po­tentialul de mari hidrocentrale a fost epuizat. In Fran­ta, Germania, Italia, Elvetia, doar pentru hidro­cen­trale mici mai este loc. De aceea, tendinta de astazi, din Romania, de a se construi intai microhidrocentrale, mi se pare nefireasca. Intai sa terminam cele 20 de baraje in­cepute cu decenii in urma si apoi sa ne gandim la unele noi. Nu putem sa ignoram succesele economice ale regimului Ceausescu, mai ales in domeniul ener­geticii.

- Ne amintim, totusi, de penele zilnice de elec­tricitate, de frecventa scazuta care ne strica frigi­derele si televizoarele. Din ce cauza aveam parte de atatea neplaceri?

- Cu toate ca pana in 1989, sistemul energetic national producea peste 10 mii de megawati, fata de 6-7 mii de megawati in prezent, industria, care avea prioritate in fata populatiei, cerea si mai mult, intrucat se lucra in trei schimburi si erau mii de contracte la export. Cu alte cuvinte, consumul energetic al Roma­niei era cu 30% mai mare decat astazi. Pentru a acoperi ne­voile industriei, se facea o "smecherie", se deprecia ca­li­tatea curentului electric destinat populatiei, sca­zandu-se frecventa de la 50 Hz la 47-48 Hz, si se mai obtineau astfel cateva sute de megawati, exact aia care lipseau fabricilor si uzinelor. De aceea ramaneau romanii pe intuneric, cu orele.

"De ce sa bata vantul in fofezele lor, cand e vantul meu?"

- Vorbind de energia hidro, cea mai ieftina, cea mai curata, ne vine in minte o sintagma des invocata in ultimul timp: "baietii destepti". Cine sunt si cum au ajuns acesti domni sa cumpere curent ieftin de la stat?

- Au intrat deja in folclor baietii astia... Dintot­deauna, pe lantul de la producator - la consumator, se interpun mai multi. Divizarea pe activitati a sistemului energetic a fost o cerinta europeana: productia, trans­por­tul, furnizarea. Transportul s-a lasat, si bine ca s-a la­sat, la compania nationala CONEL, pentru ca liniile de mii de kilometri ale retelei sistemului energetic, condus unitar de Dispeceratul Energetic National si de dispeceratele subordonate, trebuie sa fie ale statului, n-au cum sa fie altfel. Problema sensibila s-a pus la fur­nizare, acolo unde iei energia produsa de cineva si trans­portata de altcineva. Trebuie s-o furnizezi consu­matorului. Iata nodul unde s-au interpus, cat se poate de legal, "baietii", pe baza legislatiei existente. Si-au ame­najat cate un birou cu fax, internet si telefon, in care au plimbat niste hartii si au speculat piata, cum­parand cu un ban si vanzand mai departe cu cinci... Dar lucrurile astea nu sunt imputabile numai acestor baieti des­tepti. Sunt imputabile reglementatorilor, repre­zen­tantilor statului, care n-au conditionat, n-au dat indicatii ferme asupra contractelor si clauzelor. Acum, e foarte greu sa se revina la normal, deoarece baietii au anti­cipat miscarile de azi, iar clauzele introduse cu abilitate in contracte duc statul in justitie, unde va pierde, va iesi... platica.

- Daca apa data de Dumnezeu din abundenta, in ultimele saptamani, va linisteste in privinta unui eventual anotimp secetos, cum vedeti concurenta tur­binelor eoliene pe piata energiei "verzi", ecologice?

- Romania a luat mare avant in domeniul eolian. E fruntasa pe ramura in Europa. Deocamdata, fofezele alea produc 1000 de megawati, dar in curand vor pro­duce 3000 de megawati! Necazul este ca, atunci cand intra ele in functiune, adesea intempestiv, asa cum bate si vantul, noi riscam sa iesim din functiune. Noi, firma statului, putem fi in situatia de a opri productia, pentru a face loc elicelor. Astfel, banii din vanzarea curentului nu mai intra in bugetul national, ci in buzunarele in­ves­titorilor privati. De ce sa bata vantul in fofezele lor, cand e vantul meu? Aici trebuie gandite niste regle­men­tari corecte, sa nu ne trezim cu altfel de baieti des­tepti, care vor inlocui treptat statul de la butonul de comanda al sistemului energetic.

"Sa nu tai copacul, ca daca-l tai, apa de ploaie, in loc sa-mi vina la vale in doua zile, imi vine in doua ore"

- Am aflat ca sunteti deopotriva un om al in­dus­triei si un ecologist. Ce stricaciuni au provocat naturii zecile de hidrocentrale de pe cuprinsul patriei?

- Orice interventie a omului in natura produce efec­te secundare pe termen lung. Voi incepe cu agre­si­vitatea nefireasca data Marii Negre de catre barajele de pe rauri. Din cauza acestor baraje si a lacurilor de acu­mulare, nu mai putem stapani tarmurile marii. Ati vazut la Mamaia, ati vazut la Eforie, au disparut plajele! De ce? Din cauza ca milioanele de metri cubi de aluviuni pe care le cara Dunarea in mare nu mai ajung in cir­cuit, sunt retinute de baraje, inclusiv de cel de la Portile de Fier. Aceste aluviuni, pe langa faptul ca imbogateau nisipul plajelor, dadeau de lucru valurilor, sa-si ma­nance energia. Nemaifiind aluviuni, valurile musca di­rect din tarm si stabilopozii devin prea putin eficienti. Deci, castigam curent electric ieftin si curat, castigam protectie la inundatii, castigam apa potabila pentru orase, apa pentru irigatii, dar pierdem in alta parte... Pierdem in Delta, nu mai apar lagune, fauna nu mai are confortul si hrana de altadata.

- Ce alte "denaturari" ati observat in universul acvatic national?

- Inundatiile din Banat, de acum cativa ani. De data asta, barajul Portile de Fier nu ne-a aparat de inundatii, ci le-a provocat direct! Si le va provoca si in viitor. Ri­dicarea panzei freatice cu 10-20 de metri, in toata Cam­pia Banatului, este cauzata de ridicarea corespun­za­toare a nivelului Dunarii, fata de fosta albie naturala. Re­zultatul? Apele pluviale nu mai pleaca de pe cultu­rile agricole, ca nu au unde, baltesc zile intregi. Toate acestea le putem numi costuri ale interventiei omului asupra naturii, dar, tinand cont de crizele viitorului, in primul rand de preconizata criza de apa dulce, re­cu­noastem ca barajele si lacurile de acumulare sunt sal­vatoare.

- O stire lansata recent de fundatia WWF (Fondul Mondial pentru Natura) arata ca in Romania dispar trei hectare de padure pe ora. Ce consecinte are acest fe­nomen criminal, scapat de sub controlul autori­tatilor, asupra apelor?

- Consecinte tragice. Orice frunza lipsa, o frunza, nu un copac! face ca mii de picaturi de ploaie, picand de la inaltimi foarte mari, a caror viteza nu mai este atenuata de oscilatia frunzei, sa muste direct din sol. Ca urmare, apar torentii, eroziunile, infundarea tuturor lucrarilor de arta, de amenajare de torenti, precum si colmatari de albii, colmatari de lacuri de acumulare. Deci, nu taia copacul, ca daca-l tai, apa de ploaie, in loc sa-mi vina la vale in doua zile, imi vine in doua ore, cu toate nenorocirile dupa ea. In loc de 3-5 metri cubi esalonat, imi vin 300-500 deodata si-mi iau case, imi iau tot.

"Inteleg ca statul are nevoie de bani, dar cei care ne conduc ar trebui sa evite sa se comporte ca la casa de amanet"

- Guvernul Ungureanu a reusit sa vanda unor investitori straini 15% din Hidroelectrica S.A. A fost oare o idee inteleapta?

- Ca mecanism economic, n-ar fi o solutie rea, probabil pot fi valorificate mai bine activele financiare. Dar problema e ca statul ar trebui sa tina bine aceste ultime parghii economice pe care le mai are. Nu-i neaparat nevoie de management strain, cum sugereaza FMI, deoarece management performant pot sa faca si specialistii romani, cu o conditie: sa nu fie aserviti politic. Asta, vorbind in general despre companiile de stat. Daca ne referim la Hidroelectrica S.A., vorbim de "perla coroanei". Parerea mea este ca de Hidro n-ar fi trebuit sa se atinga nici un guvern! Pentru ca apa este un monopol natural, e a statului. Atata vreme cat ni­meni nu se inghesuie sa construiasca baraje, deoarece nu-ti recuperezi investitia decat in doua-trei generatii, nu mi se pare normal sa vinzi strainilor doar uzufructul. Inteleg ca statul are nevoie de bani, dar cei care ne con­duc ar trebuie sa evite sa se comporte ca la casa de ama­net. Ajuns la ananghie, omul sarac isi duce la ama­net putinele bijuterii pe care le mai are si spera ca, peste sase luni, va gasi undeva bani sa le recupereze. Se in­tam­pla nenorocirea: dupa iufa asta de saracie, ia banii si-i mananca, si chiar ca nu mai poate sa recupereze cer­ceii si bratarile sotiei, primite in dar de la bunica. Altul isi vinde pe nimic la anticariat cele mai pretioase carti... Sunt solutii de avarie. Numai ca, la nivel de stat, constat ca noi nu mai iesim din starea de avarie. Scoa­terea tarii din starea de avarie este cea mai mare provocare pentru sfera politica, pentru toti romanii, inclusiv pentru cei ce se vor intoarce din bejenie.