Fara indoiala ca tumorile vezicii urinare, atat cele benigne, cat si cele maligne, trebuie abordate cu maxima seriozitate, chiar daca, momentan, s-ar parea ca interventia chirurgicala (probabil rezectie endoscopica transuretrala) a inlaturat (aparent) toata masa tumorala. Desi tumorile vezicii urinare sunt, din punct de vedere histologic, in general tumori de tip urotelial (in cazul carora adenocarcinoamele sunt rare), mergand de la forma bine diferentiata (tip papilom benign) pana la forma nediferentiata, metastazele sunt frecvente si ating mai ales ficatul, osul sau plamanii.
In functie de tipul histologic al tumorii, evolutia comporta riscul unei recidive locale sau la distanta (metastaze ganglionare sau viscerale), caz in care este necesara o supraveghere mai generala (ecografie si scanner abdominal, scintigrafie osoasa, determinarea VSH, radiografie pulmonara etc.).
La modul general, indicatiile de tratament, in afara de mijloacele chirurgicale, presupun, uneori, chimioterapie si radioterapie. Astfel, pentru tumorile superficiale si de grad histologic scazut, in caz de necesitate, se practica chimioterapia locala constand in instilatii vezicale cu BCG (bacil Calmette-Guérin). In caz de afectare mai severa (tumori metastazate), chimioterapia are aspect general si utilizeaza Metrotrexatul, Vincristina sau Adriamycina (Dexorubicina), fiind incadrata, de obicei, de cistectomie totala si radioterapie.
Trebuie retinut ca beneficiul acestei metode terapeutice nu este, de obicei, permanent, astfel incat pot aparea noi tumori la aproximativ 60% din cei cu cancer de vezica. De aceea un tratament naturist, in post-operator, este esential, chiar daca uneori trebuie urmat pe tot parcursul vietii, fara a exclude, totusi, necesitatea evaluarii cistoscopice la fiecare 3-6 luni, timp indelungat, sau efectuarea de teste imagistice si sanguine (markeri tumorali) periodice, pentru a verifica posibilele recurente sau determinari secundare (metastaze). Un astfel de tratament, bazat pe principii naturiste capabile de a lupta si contracara efectele cancerului, trebuie structurat pe cateva coordonate esentiale. In principiu, aceste coordonate constau in furnizarea de suficiente enzime defensive, capabile sa distruga invelisul proteic din jurul celulelor canceroase, bariera ce nu permite agentilor imunitari sa le distruga (ex. papayna din frunzele si fructele de Papaya), furnizarea de suficienta vitamina B17 (nitrilozid), mentinerea unui sistem imunitar sanatos si competent, prin administrarea unor suplimente nutritionale bogate in vitamina A, unele dintre vitaminele complexului B, vitaminele C, E, seleniul, manganul, cuprul, zincul, calciul si aminoacizii esentiali. La acest capitol se pot utiliza produse complexe precum Citonat, Fluxxtem, Imunostim, Fluxxtem Citohelp etc.
In plus, regimul alimentar trebuie sa contina obligatoriu cantitati mari de minerale, agenti antiinflamatori (ex. Omega 3, Boswelia) si antioxidanti naturali (legume si fructe proaspete).
In sfarsit, echilibrarea pH-ului din organism (obligatoriu trebuie sa fie alcalin) constituie un obiectiv foarte important, stiut fiind faptul ca celulele canceroase nu pot creste si nu se pot multiplica sau raspandi in mediul alcalin. Pentru lamuriri suplimentare, contactati-ma telefonic!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Am un nivel foarte scazut de neutrofile"
(Raspuns pentru MARINA ZARA, F. AS nr. 955)
Reducerea numarului de neutrofile granulocitare din sange se poate datora unor infectii bacteriene sau virale, tumori ale maduvei osoase, anemiei aplastice cu producerea deficitara de eritrocite, leucemiei acute produse de radiatii diverse, factori genetici sau intoxicatii cu benzen.
Chimioterapia, radioterapia, diferiti agenti infectiosi (virusul Epstein Barr, citomegalovirus) sau agranulocitoza (situatie in care maduva osoasa este afectata de substante toxice chimice din mediul inconjurator sau existente in casa - naftalina, spray-uri, dero, acetona), medicamentele - pot constitui alti factori cauzatori ai deficientei de celule neutrofile.
Persoanelor atinse de agranulocitoza li se vor administra antibiotice si, cand este necesar, transfuzii de celule albe. In cazul in care dupa un tratament naturist neutrofilele nu se incadreaza in parametri (53-68% sau 2,54-7,48% x 103/mm3), se impune sa faceti o biopsie a maduvei osoase, prelevata din creasta iliaca anterioara, posterioara sau din stern.
Aceasta va indica, in urma examinarii, cauza insuficientei medulare, caz in care se recomanda tratament de sustinere si regim neutropenic.
Transplantul medular, folosind o maduva compatibila, este cel mai bun tratament, dar daca nu este posibil, se va apela la "celule stem olimpic". Nu neglijati boala. Luati legatura si cu un microbiolog. Evitati injectiile intramusculare. Abordati o dieta hipercalorica pe o perioada de 6 luni, fara salate verzi. Va rog sa reveniti cu hemoleucograma completa sau sa-mi comunicati numarul de leucocite. Atentie! Daca acestea ating valoarea 100x109/l pot forma trombi in plaman, creier sau inima (leucostaza). Tratamentul naturist, la indicatia unui terapeut, va cuprinde: Tien Hsien Liquid, Anticancerlin, Réishi, Shiitake Maitake, Myco Defense, Imune Gold Green. Tabletele se vor administra cu ceai combinat din: urzica, coada-soricelului, papadie, salvie, schinel si sulfina. Timp de 6 luni, evitati consumul de fructe si sucuri acrisoare, zeama de varza, muraturi, bors, bauturi carbogazoase, ciorbe acrite. Consumati supe de praz si legume, sfecla rosie si 1 l pe zi compot de pere. Multa sanatate!
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timisoara
"Am stare subfebrila fara sa-i stiu cauza"
(Raspuns pentru GABRIELA IONESCU, F. AS nr. 1004)
Dat fiind pericolul real pe care il reprezinta starile subfebrile, care denota un focar de infectie puternic instalat in corp, va recomand sa solicitati medicului dvs. de familie o trimitere pentru internare in Spitalul Judetean, care dispune de mijloacele necesare depistarii acestuia (diverse specialitati medicale si posibilitatea unor analize si investigatii mai complexe, care in cazul dvs. nu au putut fi efectuate ambulator in mod satisfacator).
Pana la depistarea focarului de infectie si stabilirea unui tratament competent eficient, veti acorda o deosebita atentie masurarii zilnice a temperaturii corpului, cu precizarea ca pentru inregistrarea unor temperaturi exacte este necesara tinerea termometrului timp mai indelungat, respectiv, pana la 15 minute. Va doresc multa sanatate!
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Ajutati un baietel de 1 an si 4 luni sa se vindece de bronsita astmatiforma"
(Raspuns pentru CRISTIAN PLESEA, F. AS nr. 1016)
In cazul baietelului dvs., medicul specialist ORL si medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliara primitiva, prezenta vegetatiilor adenoide (polipi) sau a unei malformatii velo-palatine a sugarului. Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare ale sugarului si copilului mic induc un sindrom de obstructie nazala, la care se adauga dispneea (respiratie dificila), fiind asociate sau urmate frecvent de aparitia unor complicatii bronhopulmonare, otice, digestive sau chiar stari toxicoseptice. Agentii patogeni sunt grupati frecvent in colonii, la nivelul amigdalelor, al vegetatiilor adenoidiene hipertrofiate, constituind un factor de obstructie nazala si o sursa de infectie. Profilaxia si tratamentul infectiilor de cai respiratorii la sugar si copilul mic constau in:
* Aspiratii nazale de 2-3 ori pe zi, urmate de instilatii cu ser fiziologic si/sau apa de mare sterila tip Nazomer, Sterimar, Rhinomer (cate 2-3 picaturi in fiecare nara).
* Ocnasept (aerosol salin 100% natural), pulverizari cu 20-30 pufuri deasupra patului si in camera copilului, in vederea optimizarii microclimatului ambiental si indepartarii alergenilor.
* Mentinerea unei igiene normale a aerului respirat si a permeabilitatii foselor nazale, cu o respiratie nazala corecta sunt conditii obligatorii in vederea succesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu cate o fiola hidrocortizon 25 mg sau flixotide nebules 0,5 mg, diluata in 10 ml ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare, antialergice, mucolitice, bronhodilatatoare, polivitamine si preparate de calciu, la recomandarea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai in pusee acute, la recomandarea medicului si dupa efectuarea examenului bacteriologic din exudatul faringian/ secretia nazala/ sau sputa.
* Este benefica cura cu aerosoli in statiunile balneoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora, Bazna.
Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85
"Am chinuri de neimaginat de cand am intrat fortat in menopauza"
(Raspuns pentru VIORICA BADESCU - Timisoara, F. AS nr. 509)
La un moment dat in viata, fiecare femeie trebuie sa faca fata schimbarilor intervenite odata cu varsta. Menopauza reprezinta o perioada in general intre 45 si 55 de ani, caracterizata prin oprirea ciclului menstrual. Printre consecintele acestui fenomen se numara si scaderea productiei de hormoni sexuali feminini, adica de estrogen si progesteron, insotita de simptome neplacute, cum ar fi: bufeurile, transpiratia abundenta si modificarile psihologice, depresii, iritare, insomnii, stari de oboseala.
In timpul menopauzei, femeile devin mult mai sensibile in fata unor afectiuni cronice, aceasta fiind perioada in care se declanseaza cu precadere boli ca: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica si osteoporoza.
Simptomele neplacute ale menopauzei pot fi insa contracarate si prin alte metode care protejeaza totodata organismul impotriva unor boli. Cea mai eficienta metoda se bazeaza pe respectarea unei diete corespunzatoare, care sa cuprinda si plante medicinale, alaturi de exercitii fizice regulate si relaxare. Administrarea de Calciu si vitamina C este foarte utila, mai ales pentru protectia oaselor, avand in vedere ca aceste doua elemente lipsesc foarte adesea din alimentatia noastra. Alte minerale obligatorii sunt magneziul, bromul, cromul si zincul. Antioxidantii precum vitaminele A, C si E, beta-carotenul si seleniul sunt, si ele, de mare folos si pentru prevenirea cancerului. Coada-calului intareste oasele si ajuta la eliminarea apei din organism. Angelica sinensis exercita o actiune protectoare impotriva infectiilor bacteriene si a micozelor si intareste musculatura uterului; Ginsengul siberian stimuleaza capacitatile fizice si psihice, diminueaza simptomele neplacute determinate de deficienta hormonilor sexuali feminini si contribuie la prevenirea cancerului. Glycyrrhiza glabra ajuta la combaterea starilor depresive, intareste sistemul imunitar si are efect protector asupra ficatului. Cnicus benedictus stimuleaza secretia de progesteron prin actiunea sa asupra glandei hipofizare, ameliorand astfel neplacerile menopauzei. Si, in final, Vitex, o planta utilizata de multa vreme, pentru alinarea durerilor menstruale. Toti acesti agenti activi, vitamine, minerale si extracte din plante medicinale se gasesc intr-un singur produs numit Menopausal Formula.
Noni este un alt produs foarte bun pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, deoarece contine serotonina, scopoletina - cu rol in combaterea anxietatii, depresiei, tulburari obsesivo-fobice, tulburari de somn, durere, migrene, controlul apetitului si al comportamentului sexual.
De asemenea, recomand stimularea punctelor reflexogene ale glandei hipofize, plexului solar, coloanei lombo-sacrale, unde este si uterul (in apropiere), si ovarele.