Prea devreme ca sa regretam Guvernul Ponta?

Ciprian Rus
N-a ramas, desigur, loc de multe regrete, dupa guvernarea PDL-ului in plina criza.

O co­lectie de poticneli, unele justificabile, altele ne­justificabile, solutii care mai mult au incurcat decat sa descurce trebile tarii. Nu mai vorbim de clientelisme, de inabilitatea in ac­ce­sarea ba­nilor europeni, nici despre deran­janta proliferare a unor firme si a unor inte­rese ce au prea putine in comun atat cu legea, cat si cu interesul national. Avem, prin urma­re, putine motive sa deplangem plecarea ali­antei PDL - UDMR de la guvernare. Pro­blema e, insa, daca nu cumva avem cam de­vre­me motive sa regretam, deopotriva, man­datul lui Victor Ponta. Noul guvern s-a insta­lat de o luna de zile la Palatul Victoria. Nu retine nimeni vreo masura salutara adoptata intre timp - in afara promisiunii revenirii sa­la­riilor bugetarilor, pe care, de altfel, si Gu­ver­nul Ungureanu o pregatea. Asistam, in schimb, la o serie de decizii "cu dedicatie", ca si cum Ponta si ministrii sai ar avea de inde­plinit un mandat imperativ fata de persona­jele, binecunoscute, care stau in umbra ascen­siunii lor.
E suspecta graba cu care anumite masuri se iau intr-o anumita directie. E suspecta obsti­natia cu care e atacata, din toate partile, jus­titia - tocmai justitia, vesnicul punct ne­vral­gic al guvernarilor PSD-iste si, probabil, unul dintre domeniile in care, sub Basescu si Boc, am facut progrese in ultimii ani. In timp ce un fost ministru tocmai a primit, in pre­miera, o condamnare definitiva la ani buni de inchisoare pentru coruptie, in vreme ce inalti oficiali PDL-isti sunt cercetati penal, unii fiind in inchisoare de jumatate de an, imi­nentele solutii finale in cazurile care il vizeaza pe fostul premier Adrian Nastase si pe alti apropiati ai coalitiei USL dau fiori actualei puteri. Numirea lui Titus Corlatean la Justitie, sustinator inflacarat al baronului de Pitesti Constantin Nicolescu (atunci cand acesta a fost arestat) si adversar declarat al procu­ro­rului care a instrumentat Dosarul Zam­bac­cian, se dovedeste a fi doar prima dintr-o serie de masuri menite sa "arate pisica" judeca­torilor si procurorilor "nealiniati". Tentativa de retragere a Inspectoratului de Stat in Cons­tructii din Dosarul Trofeul Calitatii, chiar daca nereusita, a aratat, la randu-i, judecato­rilor care e solutia corecta din perspectiva noii puteri. Recentele tirade ale liderilor USL im­potriva Monicai Macovei, numele cel mai important al luptei anti-coruptie din Romania, se inscriu in aceeasi linie. Iar obsesia cu care unii ministri, in frunte cu Andrei Marga, il ataca pe un Traian Basescu (care, sa nu uitam, l-a numit in functie pe noul sef al guvernului), lasa impresia ca USL pregateste si Planul B, debarcarea de urgenta a presedintelui, ca ul­tima solutie, in cazul unor condamnari defi­ni­tive impotriva lui Nastase.
Subminarea fatisa a justitiei, gafele de la Edu­catie si numirile unor ministri cu incom­pa­tibilitati si conflicte de interese flagrante intregesc tabloul unui guvern "acum sau ni­ciodata", parca incropit cu buna stiinta a fap­tului ca in rastimpul scurt de pana in alegeri, profitand de adversitatea generala impotriva lui Basescu si a PDL, pot fi strecurate, pe sub tocul usii, adevaratele decizii care ii dor pe liderii USL. E cam devreme pentru procese de intentie. Orice om de buna credinta gan­des­te asa. Dar daca, in febrilitatea lor greu de justificat, Ponta si ai lui mizeaza tocmai pe asta?