Multi am fost dezgustati de modul in care comerciantii bucuresteni au primit valurile de suporteri spanioli cu ocazia finalei Europa League, jucate pe stadionul nostru national. Li s-au perceput tarife uriase la hoteluri, au fost taxati dublu sau triplu la terase si li s-au cerut 60 de lei pe o calatorie cu taxiul, de la Aeroport in Centru. Ei bine, si RATB-ul percepe cam acelasi tarif (60 lei), fara discriminare, turistilor care ne calca pragul. Am participat fara voia mea la o scena tragi-comica, pe linia expres 783, unde un cuplu de controlori, compus dintr-o doamna mai in varsta (vorbitoare doar de limba romana) si un domn ceva mai tanar (care o rupea pe engleza) dadeau fara oprire amenzi unor grupuri de turisti straini, care se indreptau spre Aeroportul International Henri Coanda. Procedura era simpla si probabil legala pana la un punct: "inculpatii" erau depistati de "doamna" controlor, care se apuca sa strige cat o tinea gura: "Colega, vino putin, ca astia nu stiu romana", iar "colega" prelua rapid fraiele situatiei. Erau vizate, in special, cuplurile sau grupurile mai mari. Va intrebati de ce?! Ei bine, dintre acestia, jumatate nu stiau sa foloseasca corect cardul de calatorie, care a inlocuit de o vreme biletele clasice. Din nefericire pentru ei, nici casiera de unde isi cumparasera cardul nu stiuse sa le explice exact cum sa foloseasca aceasta minunatie a tehnicii romanesti. Vai lor! Controlori vigilenti, pregatiti tocmai pentru o astfel de situatie, abia asteapta sa-i inhate. Nu au aceeasi scoala precum colegii lor parizieni, de exemplu, dispusi oricand sa le explice cu zambetul pe buze strainilor cum sa procedeze corect atunci cand au gresit. "Cruciatii" nostri de la RATB isi iau in serios meseria...
Cei despre care va povestesc au reperat prima data un grup de tineri spanioli, veniti la Bucuresti pentru meciul de fotbal - doi baieti si o fata, avand in jur de 20 de ani. Le-au cerut biletele, si li s-au aratat carduri, in total patru calatorii, dar ei vizasera doar doua. Li se cere si un act de identitate. Zambitor si naiv, turistul ii inmaneaza controlorului actul de identitate, neintelegand exact ce vrea domnul acela. Crede ca gestul ii va dovedi clar inocenta. Urmeaza replica controlorului roman: "It's not correct what you did, you marked only for two. ... You have to pay 50 lei..." (Nu este corect ce ati facut, ati taxat doar pentru 2 persoane. Amenda este 50 de lei). In acest moment, turistul nu este inca dumirit ce se intampla, incearca o polemica... el a platit pentru patru persoane si sunt doar 3... Controlorul nu cedeaza, trebuie sa ii plateasca 50 de lei. Nu stie sa-i explice tanarului ce se va intampla daca n-o sa se conformeze. "I have your ID" (Am actul tau de identitate)... Polemica continua. Nici spaniolul nu stie foarte bine engleza, dar intrarea aeroportului se apropie si actul lui de identitate e tinut ferm de controlor, asa ca tanarul turist cedeaza si se cauta prin buzunare, adunand cei cativa lei de care mai dispune (caci "Nu se accepta Euro pentru amenda"). Se imprumuta de la prietenii din autobuz si plateste amenda de 50 de lei. Coboara umilit si se indreapta catre avion. ...Aceeasi zi, aceeasi linie de transport, acelasi cuplu de controlori, de data aceasta in sens invers, dinspre aeroport spre oras... Nu asteapta sa se inchida bine usile de la Sosiri, si pornesc sa aplice legea la fel de indarjit. Primul grup de turisti "incorecti" reperat in autobuzul extrem de aglomerat vorbeste limba rusa si este compus mai ales din barbati in jur de 40 de ani, o tinta deloc usoara, care este imediat abandonata in favoarea unui cuplu varstnic si pasnic. Se procedeaza la fel, turistii sunt hartuiti verbal mai multe statii, pentru ca nu au stiut sa vizeze. Abia cand turista in varsta a inceput sa planga, dupa ce i-a fost oprit pasaportul, satui de situatia mizerabila creata de controlori, calatorii romani se revolta si incep sa strige la ei: "Ce impresie detestabila le faceti oamenilor astora veniti prima data in Romania...". Vazand ca sunt depasiti numeric si ca printre vociferanti se afla cativa barbati, "cruciatii" coboara la prima statie.
Pana ce se vor mai schimba mentalitatile si mai marii Regiei de transport bucurestean se vor gandi sa introduca la vedere explicatii in mai multe limbi straine, pentru turistii straini, noi le sugeram sa afiseze deasupra cabinei de bilete din Otopeni mesajul "Welcome to Bucharest - the penalty is 50 lei" (Bine ati venit la Bucuresti - amenda este de 50 de lei) pentru ca turistii amatori de frumusetile Romaniei sa fie pregatiti.