Raspuns pentru ADI NICOLAE - Bucuresti, Formula AS 981 - "Tatal meu are adenocarcinom gastric inoperabil"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (dupa ora 21)

Stimate domnule Adi Nicolae, deoarece sunteti in­te­resat daca exista cineva cu diagnosticul adenocarci­nom cu metastaze hepatice si peritoneale care s-a facut bine, va pot spune ca in situatia aceasta se afla d-l Ignat Virgil din Bucuresti, str. Toamnei nr. 162, sector 2, care a fost diagnosticat cu cancer gastric gradul IV, si care prin tratamentul marelui si regretatului biotera­peut Valeriu Popa, s-a facut bine. Diagnosticul a fost pus in anul 1996, iar d-l Ignat Virgil traieste si in pre­zent, fara vreo complicatie. Cele de mai sus rezulta din raspunsul dat de d-l Ignat Virgil pentru Monica Negrut din Oradea, al carei tata avea diagnosticul de neoplasm gastric (vezi F. AS 613 din aprilie 2004, pagina 5, coloana 1, primul raspuns). "M-am facut bine", spune fostul bolnav de cancer gastric, "cu ajutorul regimului BG1, publicat in F. AS nr. 516, din mai 2002". Regimul BG1 se tine o perioada de 42 - 45 de zile, iar in rest se tine un regim alimen­tar strict, pe care vi-l pre­zint in ama­nun­time. Alimente permise: tatal dvs. va consuma doar orez, grau, supa de fasole murg (fasole maro) cu unt sau sman­tana, legume verzi fierte cu ulei (ridichi, morcov, pastarnac, patrunjel, gulie, te­lina, cas­tra­vete, varza, conopida, rosii, salata, vanata), supa de ridiche; condimente carminative ca: ghimbir, piper negru si frunze de dafin in preparatele cu­linare, usturoi (moderat, in toate mancarurile), stru­guri, portocale, lamai si alte fructe dulci acrisoare, rosii, produse lactate, beti apa intre mese.
Acest regim dureaza sase luni. Bolnavului i se in­ter­zice consumarea pe o perioada de 6 luni a manca­rurilor prajite, fripte, carne de orice fel, boabe (mazare, soia, fasole alba, porumb), condimente iuti (ardei iute), alimente uscate, ca painea (coaja, biscuiti, ceai, cafea sau alte bauturi fierbinti, fructe prea coapte, banane de culoare maro, pere moi, prune moi), cartofi. Alimen­tele care nu au fost mentionate mai sus sunt de ase­menea interzise in cazul bolii tatalui dumneavoastra.
Nota importanta: postul, mesele servite la ore nere­gulate si plimbatul imediat dupa masa sunt STRICT INTERZISE.
Tatal dumneavoastra trebuie sa-si mai faca un auto­masaj al zonelor de reflex al urmatoarelor orga­ne: stomac (10 minute), ficat si glande lim­fatice supe­rioare si inferioare (cate 3 mi­nu­te, dimineata si sea­ra). Masajul se face pe toata du­rata tratamen­tului, adica pe sase luni. Admi­nis­trarea de Apisan Forte: in cazul bolii tata­lui dvs. se vor lua 3 lin­guri (30 g, de 3 ori pe zi, timp de doua luni), cate 2 lin­guri (30 g, de 2 ori pe zi) timp de 2 luni si o lingura pe zi (30 g, o data pe zi, tot timp de doua luni).
Preparat apicol brevetat in Romania, aprobat de Ministerul Sanatatii, cu un bogat continut de acizi nucleici, Apisan-Forte este foarte indicat in tratarea diferitelor boli grave. Pe perioa­da tratamen­tului, bolnavul tre­buie sa aiba o gandire pozitiva, adica sa-si doreasca sa se faca bine. In acest sens, este indicat sa spuna de 10-15 ori, cu voce tare sau in gand, urmatoarele: "Trebuie sa ma fac bine. Ma fac bine!", "Doamne Dumnezeule, aju­ta-ma sa ma fac bine!".

Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sora mea are probleme cu circulatia sanguina"
(Raspuns pentru E. S. - Bucuresti, F. AS nr. 630)


Exista remedii pentru fiecare problema cu care se confrunta sora dvs. Mai intai, trebuie fa­cute unele precizari privind metabolismul calciului in organism (dezechilibru con­sem­nat si de dvs.).
Hipersecretia paratiroidelor (hiper­para­tiroidism), datorata uneori unor ade­noame, se traduce prin sporirea accen­tua­ta a calcemiei, urmarea fiind mobilizarea excesiva a calciului din oase, calcifierea altor tesuturi si scaderea excitabilitatii musculare si nervoase. Suprain­car­carea cu calciu a organismului are loc mai ales in rinichi, cu formarea de calculi renali. Acest pro­ces are loc, asadar, prin actiunea PTH (para­thormon) secretat in exces de glandele paratiroide. In cazul in care calcemia depaseste 104 mg/litru inter­vine hor­monul paratiroidian antagonist - calcitonina - care face sa scada nivelul sanguin al calciului, inhi­band resorbtia re­nala a acestui mineral si sporind eliminarea lui in uri­na, fapt ce resta­bileste concen­tratia lui fiziologica.
In reglarea calcemiei mai intervin cu rol accesoriu si alti hormoni ca: tiro­xina, corti­zolul, estrogenul si somato­tro­pina. Tre­bu­ie asadar facute investi­gatii com­plexe in cadrul sectiei de en­docrinologie, pentru sta­bilirea precisa a concentratiilor hormonale mai sus amin­tite si aplicarea unui tratament re­glator si stabilizator al proceselor umo­rale.
Ca remediu naturist va recomand cura cu suc de telina pe timp de 6 sap­tamani, 1-2 pahare de suc pe zi, cu rol de reglator poli­hormonal, combinata cu infuzia din salvie si dragaica in ames­tec, 1 lingurita la 250 ml apa, zilnic, pe termen lung. Pentru elimi­narea calcu­lilor renali va recomand decoctul de turita mare - 1 lingura de planta marun­tita la o cana cu apa. Doza este de 2-3 cani pe zi. A se evita excesul de vitamina C provenita din ali­mentatie sau ca supliment alimentar, deoarece cor­pul metabolizeaza acest ele­ment in acid oxalic, favori­zand formarea calculilor.
In alta ordine de idei, este posibil ca sora dvs. sa sufere de sindromul de ischemie periferica cronica sau "claudicatie intermitenta", care se produce prin obstru­rarea arteriala periferica, cu tulburari de irigatie in zo­na picioarelor, sindrom al carui tablou simptomatic pre­zinta oboseala la deplasare, parestezii (amorteli), con­tractii ale musculaturii gambei. Daca afectiunea este mai avansata durerea apare si in repaus, respectiv noaptea.
Restabilirea normala a circulatiei se poate realiza prin efectuarea de "dusuri scotiene" cu jet de apa calda timp de 3 minute, urmat de jet de apa rece timp de 1 minut, in 2-3 reprize. De real folos se dovedeste a fi cura de trei saptamani cu otet de mere si miere de albine - 2 lingurite otet de mere si 2 lingurite miere de albine diluate intr-un pahar de apa, luat de doua ori pe zi. Foarte eficient in tratarea problemelor circulatorii este extractul din planta Ginkgo-Biloba, folosit la sca­ra mare in Germania si Franta, care prin compo­nentele sale active - terpenolactone si gingkoflavonoglicozide - lucreaza ca vasodilatator, dilatand vasele de sange si ameliorand fluxul sanguin, inhiba PAF (factorul acti­vator plachetar, protejeaza celulele, indeplinind functii antioxidante). Va doresc multa sanatate!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am dureri in picior si degetul mare mi-a amortit"
(Raspuns pentru NELU G., F. AS nr. 1001)


Din ceea ce descrieti dvs. primul diagnostic ipo­tetic este o tulburare la nivelul vertebrelor lombare, care duce la o neuropatie de compresie. Este, de ase­me­nea, posibila o neuropatie periferica, ce se dato­reaza unei ischemii locale, ceea ce se intampla des la pacientii cu diabet zaharat.
Primul pas ar fi sa va faceti o radiografie sau mai bine un RMN lombar, pentru a confirma diagnosticul.
De regula, durerile ce se datoreaza discopatiei lombare pot afecta fie un membru inferior, fie ambele. Se accentueaza la stat pe scaun, la stat in picioare si la mers. Dureri, amorteli, senzatia de umflaturi, de regula in partea posterioara (partea de spate) a membrelor inferioare, extinzandu-se pana la calcai si generand simptome si la nivelul picioarelor, in special in partea laterala (partea exterioara).
Pacientii cu diabet, in special cei care fumeaza, pot suferi de neuropatii periferice (mononeuropatii), cau­zate de ischemie (lipsa de sange) la nivelul fasci­cu­­le­lor nervoase. Simptomele pot fi asemanatoare cu cele ale neuropatiei de compresie, insa ele se agravea­za noaptea, atunci cand pacientii se odihnesc, si se ame­lioreaza cand pacientul incepe sa se miste. Ceea ce poa­te fi foarte chinuitor, caci pacientul ajunge sa nu mai poata dormi.
Tot la acest grup de pacienti apar si arteriopatii periferice, care produc dureri la mers. Durerea se con­centreaza in zona posterioara a gambei, aparand dupa mersul pe o distanta mai mare. Durerea dispare cand pacientul se odihneste un pic. In cazurile severe, acest tip de durere se simte intens noaptea si este ame­liorata de lasatul picioarelor in jos, pozitie care imbu­natateste circulatia sanguina.
Tratament:
* Mai intai trebuie sa faceti investigatia RMN lombara, control neurologic, ecografie vasculara.
* Daca suferinta este din cauza unei discopatii lombare, remediile homeopate Colocynthis, Gnapha­lium polycephalum, Staphysagria, Viscum album pot fi utile; acupunctura, cu puncte pe meri­dianele vezica urinara, stomac, rinichi, crema de arnica si tataneasa pot fi utile.
* Pentru mononeuropatiile cauzate de ischemie puteti folosi Neuromion sau acid alfa lipoic, suplimente cu vitamina E, adaugand vasodilatatoare, cum ar fi Ginkgo biloba. De asemenea, este bine ca pacientii sa aiba glicemia bine con­trolata (aici, re­me­diul homeopat Saccharum este un excelent adju­vant pentru controlul glicemic) si sa nu mai fumeze. Acupunctura (meridia­nele splina-pancreas, stomac, ficat, rinichi) poate fi utila. Homeopatic, in afara de remediile mentionate mai sus, pot fi adaugate si Aurum metallicum si Ledum. Vizitati diabetologul, pentru un control la nivelul picioarelor!
* Pentru arteriopatii, oprirea fumatului este un prim pas esential. Controlul glicemiei este si el esential in cazul pacientului de fata. Miscarea fizica, folosind tehnica de crestere treptata a distantei de mers (pacien­tul merge pana putin dincolo de punctul suportabilitatii durerii, inainte sa se opreasca), care creste si circulatia sanguina. Homeopatie (Aurum metallicum, Lachesis, Plumbum), acupunctura, fara indoiala (pe meridianele ficat-plaman-pericard-vezica urinara), medicamente vasodilatatoare, cum ar fi Ginkgo biloba, chiar si Sulu­dexide (medicament alopat foarte eficace).
Consultati medicul de familie, mai intai, caci exista si alte diagnostice posibile, in afara de cele mentionate mai sus.