AXA KREMLIN-ANTENE-USL

Rodica Culcer
1. Liderii NATO au oficializat prima faza a scutului an­tiracheta, in care este implicata si Romania. Dincolo de semnificatia sa militara, are evenimentul acesta si im­plicatii morale, sentimentale, presupune din partea noas­tra recunostinta fata de SUA, o solidarizare cu America, in ma­rile probleme internationale? In plus: ne putem eli­bera de frica fata de rusi?

- Deoarece scutul antiracheta nu este indreptat impo­triva Federatiei Ruse, fapt dovedit si de opozitia mai mult retorica a Kremlinului la adresa sa, nu cred ca putem sta­bili o legatura intre oficializarea scutului si teama noas­tra de rusi. Voi reveni la aceasta tema mai jos.
Cand ne gandim la scutul antiracheta in contextul rela­tiilor Romaniei cu SUA, trebuie sa ne amintim ca Romania a fost admisa in NATO dupa prima faza a razboiului din Irak, cand Administratia Bush isi definise ca principala directie strategica controlul asupra Orientului Mijlociu si Asiei Centrale, iar Romania se afla pe harta zonelor care asigurau accesul americanilor spre Turcia si spre Georgia, printre altele. Nici americanii, nici romanii, nu au fost sen­ti­mentali, ci pragmatici. A fost vorba, pur si simplu, de o de­cizie strategica a Statelor Unite, care s-a intalnit cu op­tiunea strategica euroatlantica a Romaniei. Exact aceleasi considerente stau si la baza deciziei de a implica Romania in scutul antiracheta, indreptat si el tot spre zona Orientului Mijlociu, atat de bogata in petrol si de ravasita de conflicte si tensiuni.
Participarea Romaniei la marile proiecte militare ale SUA si ale NATO din ultimii ani - ne gandim la Af­gha­nistan si Irak - a reusit, printre altele, sa consolideze po­zitia Romaniei de aliat serios al lumii occidentale, con­solidare necesara dupa o perioada de ambiguitati care ne-au plasat intr-o zona incerta, din punct de vedere al credibilitatii. Ne amintim ca imediat dupa caderea comu­nis­mului, Ion Iliescu a fost singurul sef de stat din fostul lagar comunist care a semnat un tratat de stat cu URSS, cu mai putin de un an inainte de dezmembrarea acesteia. Tex­tul acelui tratat includea un angajament de loialitate fata de Moscova, care facea aproape imposibila aderarea noastra la NATO. A trebuit, asadar, sa treaca multa vreme pana cand di­plomatia romaneasca sa-si clarifice pozitiile pro-atlan­tice si sa-si construiasca si credibilitatea.
Revenind la relatiile cu Rusia, este limpede ca Roma­nia are nevoie de o ancora strategica si de garantiile de securitate ale Aliantei Nord-Atlantice, in fata unui vecin care nu a renuntat niciodata la ambitiile de dominatie in zo­na. Este adevarat ca astazi Kremlinul urmareste sa-si asigure suveranitatea prin mijloace economice, in special prin contractele de furnizare a gazelor naturale, fapt expri­mat fara ocolisuri in doctrina sa de securitate nationala. Pe de alta parte, influenta Kremlinului asupra politicii si mass-media romanesti a fost deja demonstrata de atitu­dinea unor politicieni USL - vizita lui Mircea Geoana la Moscova, din 2009, sau admiratia exprimata cu efuziune de actualul ministru de externe, Andrei Marga, un favorit al Antenelor, la adresa lui Vladimir Putin si a unui fost co­lonel GRU, devenit la un moment dat ministrul educatiei. Axa Krem­lin-Antene-USL nu este greu de trasat - ceea ce inseamna ca o contrapondere americana la aceasta ofen­siva politica a stangii pro-moscovite este mai mult decat necesara.

2. Fara investitura oficiala, noul lider al PDL pare sa fie Vasile Blaga, presedintele Senatului Romaniei, un om politic ce pare agreat si de cercurile opozitiei. Ce-ar trebui sa faca, in scurtul ragaz de pana la alegerile din toamna, pentru a recredibiliza PDL-ul?

- Vasile Blaga este, fara indoiala, o personalitate po­litica re­marcabila, care s-a distins prin calitatile sale de or­ga­ni­zator. Este el insa omul providential pentru un PDL aflat in deriva? La aceasta intrebare este mult mai greu de ras­puns decat pare la prima vedere. O mare parte a PDL isi pune spe­rantele in el si regreta ca nu a fost ales pre­se­din­tele par­ti­dului la Conventia Nationala din mai 2011. Pri­vind retro­spectiv la performantele echipei de conducere ale­se atunci, in frunte cu Emil Boc, ar trebui sa le dam drep­tate acestor nemultumiti.
Nu stim care este in acest moment proiectul politic al lui Vasile Blaga, dar putem suspecta ca asteapta ca un pre­vizibil dezastru al PDL la alegerile locale sa-i asigure, in sfarsit, accesul la functia suprema in partid. Ce va face daca va ajunge in varful partidului este deocamdata un mis­ter. Imaginea sa este de maestru al pragmatismului, adi­ca al unei politici repudiate de un electorat satul de toate partidele politice traditionale, care s-au perindat la putere.
Asa cum este acum, PDL nu este interesant pentru ni­meni si nu mai poate fi salvat de la irelevanta decat printr-o regandire a identitatii sale si prin lansarea unor figuri noi si mai ales credibile, care sa poata convinge electoratul ca par­ti­dul are solutii economice realiste si ca este decis sa re­nunte la clientelism si coruptie. In afara de Monica Ma­co­vei, Cristian Preda si Teodor Paleologu, nimeni nu si-a con­solidat o astfel de reputatie. In paranteza fie spus, am dubii ca MRU este copt ca lider politic, pentru ca nu a pre­zentat o viziune politica proprie pana acum. Dimpotriva, ne-a ingrozit cu solutia sa comunistoida, privind restituirea proprietatilor confiscate de comunisti. Este Vasile Blaga dis­pus si capabil sa promoveze o re­forma radicala a parti­dului si sa sustina o echipa noua, curajoasa si credibila, in dauna numeroaselor personalitati compromise din condu­cerea partidului, sau se va limita la metodele pe care le cunoaste mai bine si la cadrele de na­dejde cu instincte anti-reformiste? Istoria recenta ni-l arata mai degraba reticent la reforme - fie ele morale sau eco­no­mice, mai ales cand sunt promovate de Monica Maco­vei. De aceea, ca sa poata scoate partidul din marasmul ac­tual, Vasile Blaga ar trebui sa se reinventeze el insusi ca li­der politic si sa promoveze fara rezerve, atat reformele pe care le-a respins, cat si oa­menii cu care a avut relatii gla­ciale. Ma intreb insa daca domnul Blaga si-a pus vreodata problema in acesti termeni radicali - si prefer sa nu-mi raspund.