* Romanii au grija din ce in ce mai mult de imaginea lor. Asta se poate deduce, fie si numai din numarul operatiilor estetice care a explodat in ultimii ani. O inventie de ultima ora completeaza arsenalul de lupta impotriva imbatranirii si promite sa ne scape de grija alopeciei, o problema cu care ne confruntam, barbati si femei, de la varste din ce in ce mai tinere *
- Institutia pe care ati infiintat-o si o conduceti, Bio-Medica, tine pasul cu cele mai noi tratamente descoperite pe plan mondial, inclusiv cand e vorba de frumusete. In cazul de fata, sunteti singura clinica medicala din Europa care detine un laser ce reface podoaba capilara.
- Intr-adevar, incercam sa ne aliniem la cele mai inalte standarde medicale, iar asta ne obliga sa ne procuram aparatura ultraperformanta, care sa aduca pacientilor beneficii vizibile, in timp cat mai scurt. Am lucrat ani buni in SUA, ca doctor, in sistemul medical privat, si am ramas conectati la ideea de noutate, de inovatie in sanatate si frumusete, stiind ca aceasta este cartea castigatoare in acest domeniu. Astfel, cand am aflat de noul laser medical pentru combaterea alopeciei, ne-am grabit sa-l achizitionam si sa-l punem la dispozitia pacientilor, tinand cont de faptul ca inregistram numeroase cereri de tratament, iar terapiile medicamentoase aplicate nu au efecte multumitoare.
- De cand au barbatii probleme legate de frumusete? Chelia era un "bun" comun, acceptata de toti...
- Pentru majoritatea romanilor, aspectul fizic conteaza din ce in ce mai mult si sunt numerosi pacienti care doresc sa-si imbunatateasca imaginea, apeland la tratamente estetice. Si nu este doar un moft de frumusete... Impactul psihologic pe care o astfel de problema il are asupra unui om poate fi coplesitor, pentru ca-i altereaza dramatic aspectul! Un barbat chel poate sa para mai batran cu pana la 10 ani, ceea ce nu-i de dorit... In plus, chirurgia estetica si tratamentele estetice nu mai sunt adresate exclusiv "vedetelor", ci fiecarui individ pentru care imaginea conteaza! Orice om care "se simte bine in pielea lui" are o incredere in sine mult mai mare si poate realiza lucruri la care altfel nu s-ar fi gandit, iar studiile psihologilor sunt concludente in acest sens.
Pornind de la aceste considerente si de la cererea pe piata medicala a unui tratament revolutionar impotriva alopeciei, odata cu introducerea laserului, ne-a fost confirmata intuitia: mai mult de 85% dintre pacientii nostri sunt extrem de multumiti, rezultatele fiind vizibile dupa primele doua-trei luni de terapie cu Sunetics!
- Ce este diferit la acest laser, fata de altele?
- Fiecare tip de laser actioneaza pe o anumita lungime de unda, care-i confera diferite calitati terapeutice. De exemplu, laserele folosite pentru indepartarea formatiunilor cutanate benigne au o lungime de unda mai mare, sunt mai puternice, fiind capabile sa genereze caldura si sa deterioreze tegumentul, astfel incat sa "arda", sa distruga excrescentele inestetice (negi, veruci, lipoame etc.), care pot avea un grad sporit de periculozitate, in unele cazuri.
Prin comparatie, laserul Sunetics genereaza o putere joasa si are o lumina blanda, rece la atingere, fara efect termic local, care nu distruge tegumentul. De altfel, studiile facute in laboratoarele de specialitate din SUA, pentru aprobarea laserului in scop terapeutic de catre FDA (Food and Drug Administration - un for foarte serios si respectat, drastic in privinta normelor de securitate pentru consumatori), au concluzionat ca laserul Sunetics are capacitatea sa stimuleze regenerarea celulara la nivelul scalpului si sa refaca foliculii pilosi.
- Fiindca tot vorbim de caderea parului, s-a descoperit o cauza exacta a alopeciei?
- De la bun inceput vreau sa atrag atentia asupra unui aspect extrem de important: caderea parului este fiziologica, este normala! Fiziologia firului de par prezinta trei faze: * anagena (activa), in care se afla 85% din foliculii pilosi, iar firele de par cresc cu un centimetru in 28 de zile; catagena (tranzitionala), in care cresterea este stopata, circa 3% din foliculii pilosi fiind in acest stadiu zilnic; telogena (de pauza), in care in mod normal, pierdem 100 de fire de par in fiecare zi! Asadar, nu trebuie sa ne ingrijoreze faptul ca raman cateva fire de par in pieptene sau pe cada, atunci cand ne spalam pe cap!... Alopecia intervine cand constatam pierderea permanenta a firelor de par dintr-o anumita zona a scalpului.
Astfel, putem intalni alopecia cicatriceala (ireversibila!), cauzata de pierderea permanenta a foliculilor pilosi, si alopecia necicatriceala (bifazica - reversibila in stadiu incipient, dar permanenta in stadiu tardiv), care se imparte in alte subtipuri: alopecie androgenica (prezenta la 95% dintre barbatii cu alopecie), alopecie cu efluviu telogen (care afecteaza sexul feminin) si alopecia areata (care apare numai pe anumite zone ale scalpului si afecteaza de doua ori mai mult barbatii decat femeile). Pentru fiecare forma de alopecie, medicina moderna a enuntat o cauza probabila, cele mai intalnite teorii fiind legate de ereditate, factorii nocivi din atmosfera, influentele endocrine etc. Insa teoriile nu sunt concludente, dupa cum stiti... Cert este ca alopecia afecteaza mai mult barbatii, iar in cazul lor se presupune ca un produs secundar al sistemului endocrin - dihidrotestosteronul (DHT) - se acumuleaza la nivelul foliculilor pilosi, reducand fluxul sanguin si aportul de oxigen si nutrienti. Astfel, foliculul se hipertrofiaza, iar firul de par devine mai subtire si mai fragil. In timp, se distruge papila dermica, se atrofiaza foliculul pilos si apar zone din ce in ce mai intinse de scalp fara par.
- Aminteati anterior de ineficienta tratamentelor medicamentoase impotriva alopeciei. Ce optiuni terapeutice aveau pana acum pacientii si de ce nu functionau?
- Pana de curand, tratamentul alopeciei se facea doar cu cateva substante medicamentoase care actionau local, dar care aveau inconveniente de alta natura. Astfel, Minoxidil trebuie aplicat pe scalp, lasat sa actioneze intre 2-4 ore, dar este iritant. Finasterid este un medicament care actioneaza in special asupra cauzelor endocrine ale alopeciei. Nu are nici un efect la femei, iar la barbati poate scadea libidoul si numarul de spermatozoizi, deci nu este o optiune preferata de pacientii carora li se atrage atentia asupra efectelor secundare. Chirurgia estetica, prin care se poate face implant de par in zonele cu alopecie, este inca o optiune foarte scumpa si nu are eficienta in cazurile cu pierdere difuza a firelor de par.
- Cum se face tratamentul cu laser Sunetics?
- Exista un protocol de tratament, stabilit de specialistii americani, in care s-au observat cele mai bune rezultate clinice. De regula, sunt necesare 44 de sedinte in cursul unui an (doua sedinte pe saptamana timp de doua luni, o sedinta pe saptamana timp de 4 luni, apoi doua sedinte pe luna, timp de 6 luni). O sedinta dureaza 20 de minute, timp in care pacientul sta sub aparatul ce acopera intreaga arie a scalpului, fara sa aiba nevoie de ochelari de protectie. Laserul penetreaza tegumentul circa patru milimetri in profunzime, avand efect de stimulare a metabolismului celular.
In paralel, ii putem recomanda pacientului (in functie de particularitatile alopeciei) o serie de substante medicamentoase sau lotiuni care sa ajute la consolidarea efectelor tratamentului.
- Dupa cat timp se observa revitalizarea zonelor cu alopecie?
- In primele doua-trei luni de tratament se observa oprirea pierderii excesive a parului; in urmatoarele 3-6 luni, parul existent devine mai gros, mai des, mai lucios, dand primele semne de sanatate; dupa 6-12 luni (in functie si de aria zonei cu alopecie) incep sa apara noi fire de par (subtiri, foarte putin pigmentate, asemanatoare cu parul vellus), care se transforma treptat in par terminal.
- La ce tipuri de alopecie se recomanda acest tratament? Pentru o chelie gen "Kojak" mai exista sperante?
- Depinde, in mare masura, de viabilitatea foliculilor pilosi. Daca nu sunt total atrofiati, se mai pot obtine rezultate multumitoare. Tratamentul cu laser Sunetics este recomandat pentru: * barbatii intre 18 si 65 de ani, cu par subtiat sau alopecie reversibila; * femeile intre 20 si 70 de ani, cu par subtiat sau pierdere difuza (rarefiere) a parului; * barbatii care nu vor sa apeleze la chirurgia estetica sau sa ia medicamente; * barbatii aflati intr-un stadiu precoce de cadere a parului; * barbatii care mai au par de tip vellus (smocuri de par subtire, nepigmentat); * femei - neavand alte optiuni de tratament.
- Ce alte indicatii are acest tip de laser?
- In urma studiilor facute de specialistii americani din domeniul medical, laserul Sunetics a primit aprobarea FDA pentru tratarea acneei, diminuarea pigmentatiilor cutanate, estomparea ridurilor, vindecarea ranilor, scaderea durerilor si cresterea parului.
- Exista si pacienti pentru care tratamentul laser are contraindicatii?
- Pentru ca nu se folosesc ochelari de protectie in timpul tratamentului, este contraindicat in cazul pacientilor care sufera de glaucom, cataracta, dezlipire de retina, fotosensibilitate oculara. In acelasi timp, lungimea de unda a laserului are contraindicatii pentru persoanele cu lupus eritematos, infectii active cu herpes, infectii virale manifestate prin eruptii cutanate si febra (varicela, rubeola, rujeola etc.), infectii cutanate bacteriene, cicatrice keloide, sensibilitate cutanata, tulburari bipolare.
- Cat costa o sedinta de terapie laser?
- Pentru a ne adresa unui segment cat mai larg din populatie, am stabilit un pret pe care-l consideram accesibil, respectiv 30 de lei pentru fiecare sedinta laser.
D-l dr. LUCIAN RUSSU poate fi contactat la BIO-MEDICA Prestige din Calea Floreasca nr. 111-113, Sector 1, Bucuresti, tel. 021/311.77.93 (94... 96)