Istoria unei minuni

Cristian Curte
Nu stim cand a fost tesut Braul Maicii Dom­nului, dar stim ca a iesit chiar din mainile Prea Curatei. L-a plamadit chiar ea, cea care l-a leganat in brate pe Facatorul in­tregii lumi. Irinarh Sisman, un monah roman din Muntele Athos, care a tinut braul in mana si l-a studiat indelung, a lasat scris ca "e facut din doua bucati si ii tesut din ate de par de camila, si in mijloc ii cusut cu ate de aur, de mana imparatesei Zoe".

Braul cu care se incingea si Acoperamantul pe care Maica Domnului si-l punea pe crestet sunt sin­gu­rele relicve care au mai ramas pe pamant, dupa ce ea s-a inal­tat la cer. Poate ca daca n-ar fi fost apostolul Toma, nu am fi ramas nici cu Sfantul Brau. Dar el a in­tarziat la inmor­mantarea Prea Sfintei, si de aceea, atunci cand a ajuns la mor­mant, i-a rugat pe gropari sa-l deschida, pen­tru a o mai vedea o data pe Maica Domnului Sau. Si atunci, ne spune Viata Maicii Domnului, au gasit mor­mantul gol, caci trupul ei sfant fusese ridicat la ceruri. Drept man­gaiere pentru du­rerea lui Toma, in fata apos­tolului a cazut din nori, ca un falfait de ingeri, Braul Prea Sfintei. Asa a inceput istoria uneia dintre cele mai pretuite relicve ale cres­tinatatii.

Podoaba Constantinopolului

Sute de ani, Braul a stat in Cetatea Sfanta. Locul lui era acolo, alaturi de Mormantul lui Hristos si de Cru­cea Rastignirii, amintindu-le credinciosilor ca Dumnezeu a fost prezent cu trupul pe pamant si a avut si o mama, la fel ca oricare dintre noi. Insa in anul 395, Braul avea sa paraseasca Ierusalimul. Pen­tru tot­deauna. Flavius Arca­dius, Imparatul Impe­riului Bi­zan­tin, cel pe care Fecioara Maria il salvase dintr-o furtuna pe mare, l-a luat la Cons­tantinopol, pen­tru a-l aseza in mareata biserica a Maicii Dom­nului, din cartierul Chalkoprateia. Aici, Braul avea sa stea langa o alta relicva celebra a cres­tinatatii - chipul nefacut de mana al lui Hristos, modelul icoa­nelor ortodoxe.
Au trecut veacurile, iar Braul va fi purtat pe la mai multe biserici ale capitalei Bizantului. Erau anii de in­florire ai Imperiului de Rasarit, anii in care teo­logii ii com­puneau imnuri Fecioarei, iar basileii ii ridi­cau cate­drale somptuoase. Ea, umila Maria, era cins­tita ca impa­rateasa cerurilor si Maica a lui Dum­ne­zeu. Braul sau a fost, pe rand, la Biserica Sfintilor Apostoli, apoi la Sfanta Sofia si in cele din urma la Vlaherne, ctitoria imparatului Leon tracul. O minune mare se va petrece cu Impa­ra­tea­sa Zoe, sotia lui. Traditia spu­ne ca aceas­ta era bolnava, chi­nui­ta de duhuri necurate. Atunci, basileul a deschis ra­cla cu Braul Maicii Dom­nului, l-a luat in pro­ce­siu­ne si, cu rugaciuni si can­tari, l-a adus la palat si l-a ase­zat peste impara­tea­sa. Aceas­ta s-a insanatosit ime­diat. Miracolul a facut inconjurul cetatii, iar mo­mentul a dat prilejul unei sarbatori praz­nuite in bi­se­rici in fiecare zi de 31 august. Tot atunci, spre mul­tumire, imparateasa a luat Braul si l-a brodat cu fir de aur.

In Muntele Sfant

Monahii din Muntele Athos spun ca acolo este Gra­dina Maicii Domnului, care a si poposit in pe­ninsula, dupa Invierea si Inaltarea la cer a lui Hristos. Se cuvenea, asadar, ca Braul sa-i fie pastrat aici. El se afla in Ma­nastirea Vatopedu, adapostit intr-un sipet de argint, lucrat de mesteri din Tara Roma­neas­ca, in secolul al XVIII-lea, si asezat spre inchinare, intr-un paraclis zidit chiar de voievodul Neagoe Basarab. In 1522, doua parti din el au fost daruite Manastirii Ka­toxenia din Volos, dar cea mai mare bucata a ramas la Vatopedu. De atunci, Braul Maicii Dom­nului a savarsit minuni nenumarate, con­semnate toa­te de calugarii vatopedini. A oprit epidemii de ciuma si de holera, a potolit suferinte, a fost in pele­ri­naje prin in­treaga lume, chiar si in Romania. Milioane de oameni i s-au inchinat si continua sa i se inchine. Dar nu acest lu­cru e important. Miraculoasa este sem­nificatia pe care o poar­ta, emotia pe care o raspandeste bucata aceea de sto­fa umila, tesuta din par de camila, de o femeie sim­pla, ca­re, nebagata de ni­meni in seama, l-a nascut, intr-un staul de vite din Bethleem, chiar pe Mantuitorul Lumii, Iisus...