ANTIBIOTICELE - Ce bine ca exista alternative!

Gilda Fildan
* In tarile europene, media anuala a consumului de antibiotice se ridica la aproximativ 3000 de tone. O cifra uriasa, care nu corespunde asteptarilor. Deseori, medicamentele de sinteza nu reusesc sa distruga bacteriile, in timp ce efectele secundare pot fi nefaste. Din fericire, exista o alternativa: antibioticele din plante. Un subiect pe care, ca sa fie mai usor inteles, l-am formulat in intrebari si raspunsuri *

In fiecare an, sute de mii de oameni mor in urma unor infectii provocate de germeni rezistenti la antibiotice

- Cat de periculoasa este rezistenta la antibiotice?

- In prezent, pe plan mondial, ea se numara printre problemele majore cu care se confrunta medicina bolilor infectioase. In fiecare an, sute de mii de oameni mor in urma unor infectii provocate de germeni rezistenti la antibiotice. De cand medicina are la dispozitie antibioticele, numarul agentilor patogeni impotriva carora nu se mai poate lupta cu medicamente a crescut continuu. Situatia se va inrautati in urmatorii 10-20 de ani, deoarece industria farmaceutica scoate pe piata din ce in ce mai putine antibiotice noi. Din 1960 pana in 1990, au iesit pe piata in jur de 40 de substante active noi - in schimb, dupa anul 2000, doar cateva. Motivul: dezvoltarea unui antibiotic nou presupune cheltuieli foarte mari. Ea costa intre jumatate de miliard si un miliard de euro. Fireste ca, atunci, producatorii isi spun: "Daca rezistentele apar atat de frecvent, inseamna ca si noul nostru medicament va deveni in curand inutil. In acest caz, investitia nu va fi rentabila, deci nu merita facuta". Drept urmare, medicii sunt obligati sa prescrie mai des preparate vechi, care nu mai sunt atat de eficiente. Si aceasta creaza conditii pentru aparitia unor noi rezistente.

- Medicii contribuie si ei la agravarea problemei?

- Da. Iar cei ce intrebuinteaza gresit sau prea des antibioticele sunt, in primul rand, pediatrii si medicii de familie. In cazul pediatrilor, de vina sunt mai ales pacientii. Cu cat copilul este mai mic, cu atat el sufera mai frecvent de infectii. Iar numerosi parinti intra in panica si insista sa li se elibereze o reteta de antibiotic. Astfel se ajunge, de exemplu, ca intr-o banala otita medie sa se administreze un antibiotic cu spectru larg, ceea ce contravine protocoalelor terapeutice actuale. La medicii de familie, joaca un anumit rol si suprasolicitarea. Daca trebuie sa vada patruzeci de pacienti intr-o dimineata, le ramane prea putin timp pentru fiecare in parte si pentru stabilirea unui diagnostic. Atunci sunt tentati sa recurga la reteta de antibiotic, ca la o solutie mai rapida. Dar si ceilalti medici gresesc, atunci cand prescriu exagerat de des antibiotice in infectiile cailor respiratorii superioare. Nu tin seama de faptul ca 90% dintre aceste infectii - de la guturai pana la sinuzita - sunt provocate de virusi. Insa antibioticele nu actioneaza decat asupra bacteriilor. Daca medicul nu face aceasta diferentiere, nu trebuie sa ne miram ca pacientul, care este profan intr-ale medicinei, crede ca antibioticele il ajuta contra oricarui tip de infectie si, in consecinta, le cere de fiecare data.

- Dar astazi exista teste rapide, care pot indica natura afectiunii.

- Da, de exemplu testul PCT ne arata, cu o anumita certitudine, ca este vorba de o infectie bacteriana. O functie orientativa o are si determinarea proteinei C reactive. Valoarea ei creste in prezenta unei infectii, indeosebi a uneia bacteriene. Nici rezultatul acestei analize nu este sigur suta la suta, insa ne ofera un prim indiciu. Apoi, mai exista testul pentru streptococi, facut pe baza unui exudat faringian. Cu ajutorul lui, medicul poate stabili daca este vorba de un streptococ hemolitic A, principalul factor declansator al unei angine bacteriene. Dar lipsesc, in continuare, teste rapide, care sa furnizeze rezultate pe deplin edificatoare, in vederea stabilirii diagnosticului.

- Este vinovat pacientul, pentru faptul ca, uneori, antibioticele nu au efectul scontat?

- In numeroase cazuri, da. Asa cum exista bolnavi care exagereaza, luand antibiotice in exces, exista alti oameni care, intimidati de prospectul medicamentului, iau prea putine antibiotice, speriati de efectele secundare continute in prospect. Luati antibioticul exact asa cum vi l-a prescris medicul, chiar si atunci cand ati inceput sa va simtiti mai bine. Caci, desi simptomele au disparut, bacteriile mai exista. De pilda, la o angina, penicilina se ia zece zile, iar cefalosporinele - cinci. Nu pastrati antibioticul, pentru a-l inghiti data viitoare, in regie proprie. Dar inainte de toate: nu luati niciodata antibiotice fara o recomandare din partea medicului.

- Anumite alimente pot influenta actiunea medicamentelor?

- Da, de exemplu, sucul de portocale, muesli sau lactatele pot diminua efectul antibioticelor. Acestea pot interactiona si cu unele medicamente, cum sunt cele contra hipertensiunii sau a bolilor de inima. De asemenea, pacientii trebuie sa respecte strict intervalele de timp in administrarea antibioticelor. Un sfat pentru medici si pacienti: in infectiile usoare sau de gravitate medie ale cailor respiratorii ar trebui utilizate, in primul rand, preparate din plante cu eficacitate dovedita.

- Medicamente din plante contra bacteriilor - exista asa ceva?


- In lupta pentru supravietuire din natura, plantele au trebuit sa se apere cu forte proprii impotriva atacurilor declansate de bacterii, virusi si ciuperci. Cu ajutorul unor astfel de arme secrete, cum sunt substantele cu eficacitate farmacologica superioara, ele au respins cu succes si continua sa respinga si in ziua de astazi incercarile microorganismelor de a le distruge. Iar acestea n-au reusit pana acum sa dezvolte rezistenta la preparatele din plante. Probabil datorita faptului ca substantele care asigura protectia biologica a plantelor constau intr-o combinatie de principii active, iar nu dintr-unul singur. Iar pentru microorganisme este deosebit de dificil sa devina imune, la un intreg grup de substante.

- Unul din antibioticele naturale, carora cercetatorii le-au dedicat o atentie speciala, este muscata africana. Cum actioneaza ea?

- Substanta ei activa, EPs-7630, acopera mucoasa cailor respiratorii cu un fel de pelicula protectoare, impiedicand astfel bacteriile sa se fixeze pe ea. Totodata, favorizeaza fagocitoza, adica procesul de incorporare si digerare a agentilor patogeni de catre unele globule albe din sange si stimuleaza activitatea limfocitelor T citotoxice, care distrug celulele infectate din interior, omorand si bacteriile ce au reusit sa patrunda in ele. Mecanismul este acelasi si in cazul unei infectii virale.

- Prin urmare, suntem ajutati sa ne ajutam singuri?

- Exact. Si multe alte preparate din plante actioneaza in acelasi mod. In general, trebuie spus ca preparatele din plante aflate pe piata sunt verificate si li s-a dovedit eficacitatea in cadrul unor studii clinice.

- Dar pigmentii din fructele de merisor cum actioneaza?

- Datorita antocianilor prezenti in sucul fructelor de merisor, bacteriile coli din intestin, responsabile pentru 80% dintre infectiile urinare, isi schimba forma de bastonas, devenind sferice. Astfel, ele nu se mai pot fixa pe mucoasa vezicii urinare.

- In luna ianuarie, Organizatia pentru protectia naturii si a mediului din Suedia a efectuat un test, constatand ca mai mult de jumatate din puii de gaina aflati in crescatorii sunt infectati cu microorganisme rezistente la antibiotice...

- Este o catastrofa si un pericol major. Incalcarea interdictiei de a folosi antibiotice duce la cultivarea unor bacterii rezistente. Si, bineinteles, ca acestea trec de la animal la om. E absolut sigur ca toate persoanele care intra in contact cu acele pasari au germeni rezistenti in flora lor intestinala. Acolo, germenii patogeni produc enzime ce inactiveaza antibioticele. Iar pasarea este introdusa in bucatarie sub forma de carne cruda pentru a fi preparata. Astfel, bacteriile rezistente ajung pe mainile noastre, pe fundul de lemn, iar in final, si in organism. Un rezultat al acestui fapt sunt, de pilda, infectiile cu salmonella.

- Sa intelegem ca pe viitor, medicina nu va mai putea conta pe antibiotice?

- Ba da, antibioticele isi vor mentine cu siguranta statutul de medicamente extrem de eficiente. Un exemplu: in trecut, din pacientii cu meningita 95% mureau, astazi supravietuiesc 95%. Avem la dispozitie antibiotice cu un spectru terapeutic foarte larg. Si, pana cand ele vor fi eventual inlocuite de peptidele antimicrobiene - substante active cu mari perspective de viitor - vor mai trece inca zece ani.

10 antibiotice din plante

* Fructele de merisor - Proantocianii continuti in ele impiedica bacteriile sa se fixeze in mucoasa vezicii urinare.
* Eucaliptul - Uleiul eteric cineol actioneaza in infectiile cailor respiratorii, oprind dezvoltarea bacteriilor si a virusilor si blocand neurotransmitatorii care, de exemplu, ingusteaza bronhiile bolnavilor de astm.
* Muscata africana (Pelargonium geranium) - Substanta ei activa Eps-7630 combate bacteriile si virusii, fara a interveni in metabolismul lor (nu produce rezistenta). Este de mare ajutor in special in bronsita acuta.
* Caltunasul - Principiul sau activ benzil-senevol omoara bacteriile si ciupercile. Asociat cu uleiul de mustar din hrean, se foloseste in tratarea infectiilor respiratorii si urinare.
* Mirtul - Contine mirtol, care stopeaza inmultirea bacteriilor si reduce inflamatiile din gat, faringe, cavitatile nazale colaterale si bronhii.
* Ruja - Polizaharidele si derivatii de acid cafeic stimuleaza sistemul imunitar, activeaza fagocitele si impiedica virusii sa patrunda in celule.
* Coada-soricelului - Si ea contine cineol, la care se adauga proazulenele cu actiune bactericida, antiinflamatoare si antispastica.
* Cimbrul - Uleiul eteric timol opreste inmultirea bacteriilor, virusilor si ciupercilor. Pe langa aceasta, favorizeaza expectoratia.
* Canepa-codrului - Xilanii intaresc sistemul imunitar si impiedica dezvoltarea microorganismelor pe mucoase.
* Cistus - Substanta activa Cistus 052 opreste virusii sa intre in celule.



Pagina realizata de