Raspuns pentru MARIA ENACHE - Buzau, F. AS nr. 1004 - "Cum sa scap, fara antibiotice, de Escherichia Coli?"

Redactia
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

Din scrisoarea adresata de dvs. revistei am retinut faptul ca agentul patogen a fost probabil identificat in urma unei analize de laborator (urocultura), care in mod obisnuit se insoteste si cu o antibiograma prin care se determina gradul de sensibilitate al acestuia la diverse mijloace de tratament. In afara de tratamentul cu antibiotice, pe care dvs. nu il puteti suporta, exista sansa sa puteti beneficia si de un tratament chimioterapic, bineinteles daca aceasta posibilitate rezulta din antibiograma. Este vorba de tratamentul cu tabletele de acid nalidixic, care se comercializeaza sub aceasta denumire sau si sub alte denumiri comerciale in functie de fabrica de medicamente producatoare (ex. Negram, Nevigramon).
Daca mai aveti rezultatul analizei, insotita de antibiograma, va veti prezenta cu acesta la un medic specialist urolog, care in caz favorabil va va stabili doza zilnica si durata tratamentului, ce se va efectua sub un strict control medical pana cand la o viitoare urocultura veti obtine o urina sterila. Sper sa puteti beneficia cu succes de acest tratament chimioterapic, desi in ultimul timp s-au semnalat si unele tulpini de E. Coli foarte rezistente.
Ca tratamente ajutatoare va pot fi utile unele ceaiuri din plante medicinale, precum si asocierea acestora cu propolis.
Rezultate bune se pot obtine prin ceaiul de merisor (Vaccinium Vitis ideae) preparat prin infuzare. Acest ceai are o serie de principii active valoroase (arbutozida, metilarbutozida, Vitamina C, flavonoide, taninuri) care ii confera proprietati diuretice si dezinfectante. Din acest ceai nu se vor consuma mai mult de 1-2 cesti pe zi si cu precizarea ca nu se va administra in timpul sarcinii. Exista si alte ceaiuri, ca de exemplu cel de pir (Agropyron repens), muguri de plop (Gemma populi), muguri de pin (Turiones pini) sau osul-iepurelui (Ononis spinosa).
Tratamentul apiterapic cu propolis, care are proprietati dezinfectante si cicatrizante, consta fie in administrarea a 4-6 tablete zilnic de Proposept, produs romanesc, fie drajeurile Propolki, produs polonez, pe care le gasiti in farmacii.

Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut tratament naturist pentru tiroidita Hashimoto"
(Raspuns pentru GHERGHINA S. - Sibiu, F. AS nr. 1010)


Este important sa stiti ca tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna (anomalie a raportului T helper/T supresoare), in care un anumit tip de anticorpi ataca si distrug parenchimul tiroidian, ceea ce duce la scaderea productiei de hormoni. Din punct de vedere clinic, inflamatia tiroidei determina o gusa moderata, simetrica, omogena, indolora, responsabila uneori de compresiune. Desi pacientul este cel mai adesea entiroidian, pentru o scurta perioada de timp, pot aparea fenomene de hipertiroidie, urmate de o revenire a fiziologiei tiroidiene, in decurs de cateva luni. Totusi, evolutia bolii tinde spre insuficienta tiroidiana, ceea ce face ca in cazul unora dintre femeile afectate sa poata persista o stare de hipotiroidism pe termen lung.
Majoritatea celor cu tiroidita Hashimoto trebuie sa faca tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni toata viata (mai ales cei care prezinta hipotiroidie manifesta) sau, in cazurile mai severe, corticoterapie ori tratament chirurgical, in caz de gusa compresiva si foarte voluminoasa.
Referitor la tratamentul de substitutie hormonala, trebuie spus ca orice temere si neincredere sunt total nejustificate. Singurul risc pe care il prezinta un astfel de tratament hormonal este sa nu fie, la un moment dat, excesiv sau insuficient si prin urmare ineficient. Tratamentul trebuie urmat, chiar daca balanta hormonala este dereglata, ca in cazul tiroiditei Hashimoto.
Sigur, acest tip de tratament este de competenta medicului endocrinolog, corectarea tulburarilor tiroidiene si a modificarilor structurale ale glandei depinzand de corecta adaptare si dozare, in functie de nevoile fiecarui pacient. Tratamentul naturist al tiroiditei Hashimoto este intotdeauna complementar celui alopat si include urmatoarele remedii:
* Seleniu + vitamina E - reduce actiunea inflamatorie la nivelul glandei tiroide si combate hipertrofia tesutului glandular, diminuand compresia zonelor invecinate. Se administreaza 400-500 mcg (micrograme) pe zi, in cure succesive de cate 3 saptamani, cu 10-14 zile pauza intre ele. Necesarul de seleniu organic poate fi obtinut si din consumul constant de alimente bogate in acest oligoelement (peste, carne, oua, nuci, alge etc.).
Atacul distructiv al anticorpilor ATPO asupra glandei tiroide poate fi controlat prin administrarea unor suplimente naturiste cu actiune imunomodulatorie, cum sunt Lemnul-dulce, Coacazul-Negru, Ganoderma sau Trei-frati-patati, si care dezvolta in organism efecte similare corticoizilor de sinteza (Dexametazona, Prednison etc.).
Persoanelor care dezvolta episoade de hipertiroidism le sunt recomandate produse pe baza de muguri de tei, sau produse mai complexe, cum sunt Tironorm si Calmogen.
Pentru cei cu forme de hipotiroidism, sunt necesare suplimente nutritionale pe baza de Spirulina, Fucus Vesiculosus, Gentiana, Vasc, amenti de Mesteacan pufos sau remedii complexe, precum Tiroidin.
Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Ce tratament pot face pentru ciroza hepatica?"
(Raspuns pentru COSTEL MIRCEA, F. AS nr. 988)


Cu toate ca in paginile acestei reviste s-a mai scris despre efectele, manifestarile si metodele de tratament ale cirozei, intrucat fiecare terapeut, in functie de experienta si rezultatele analizelor, aplica o anumita terapie, consider ca va pot ajuta. Medicatia naturista existenta in Romania si un regim alimentar adecvat pot contribui decisiv, pentru o perioada lunga de timp, la regenerarea hepatocelulara.
Dupa simptomele descrise de dvs., boala poate fi foarte avansata, caz in care produsii toxici de digestie adusi de la intestin prin vena porta nu mai sunt metabolizati corespunzator, acestia scapand in circuitul sanguin si producand asupra creierului "un sindrom clinic encefalopatic", cu ameteli, dureri de cap, oboseala, coloratie galbuie a globilor oculari.
Alte simptome (indicii) - urina colorata galben-verzui sau portocalie, ficat marit, splina marita, ginecomastie, hematoame spontane, mai ales in jurul ochilor - semn de ciroza avansata, decolorarea unghiilor, prurit (mai ales pe palme si talpi), mici puncte rosii cu vase fine vizibile sub piele, pe abdomen.
Aminotransferazele ALAT, ASAT si GAMMA GT sunt mari. Albumina plasmatica va fi scazuta. Acest test este deosebit de important. Adresati-va Centrului de Diagnostic "Dr. Victor Babes" din Bucuresti, tel. 021/317.95.03, unde cu programare se poate face un test neinvaziv (fara biopsie), care ne indica gradul de fibrozare al ficatului. Incepeti imediat un tratament sub indrumarea unui specialist in medicina complementara, boala putand fi ameliorata si in final vindecata.
In scrisoarea adresata redactiei nu ati precizat daca ati urmat tratament alopat cu Interferon si Ribavirina-Rebetol si durata acestuia (3-12 luni). Nici incarcatura virala. Hemoleucograma va cuprinde obligatoriu Ca 15-3, Ca 19-9, Ca 27-29, Antigen, IgA, IgG, IgM, electroforeza proteinelor.
Prin instituirea unui tratament de urgenta, veti evita evolutia bolii catre stadiul 4 (hepatocarcinom), cand se ia in calcul un eventual transplant. Este posibil sa aveti un donator compatibil chiar in familie sau printre rudele apropiate. Este incredibil, dar dupa operatie, in termenul de 6 saptamani - 4 luni, prin autoregenerare naturala, atat ficatul primitorului, cat si cel al donatorului vor ajunge la dimensiunile initiale. Pentru mai multe informatii cu privire la transplantul hepatic, adresati-va Institutului Clinic Fundeni - Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, d-lui prof. dr. IRINEL POPESCU, tel. 021/318.04.17, 275.05.00.
Detoxifierea ficatului reprezinta etapa cu care se incepe tratamentul. Dieta trebuie sa cuprinda alimente vitale pentru sanatate (peste fiert - somon, macrou, hering, ton), nuci, seminte de dovleac si susan, neprajite, ce contin foarte multe minerale (calciu, magneziu, seleniu, zinc), verdeturi (spanac, patrunjel, nasturel, broccoli, conopida, varza, rosii, usturoi, ceapa verde), fructe (mere, pere, portocale, zmeura, afine, struguri, ananas).
Zilnic luati antioxidante: Betacaroten - 25000 Ui sau Imune, Vitamina C 1000-3000 mg, Seleniu - 1000 ug, Schisandra - 3 tablete, Armurariu - 2 tablete, Extract de lemn-dulce, Coenzima Q10 - "Dacia Plant", Germaniu - 200 mg, Lecitina, vitaminele complexului B, inclusiv B12, Colina, Inozitol si Niacina.
Urmatoarele alimente bogate in Vitamina A si C, Carotenoizi si Potasiu vor fi consumate obligatoriu: capsuni, ardei gras, cirese, piersici, kiwi, pepene galben sau verde, mazare verde, telina, caise, fasole verde, nectarine, morcovi, salata, ridichi, banane, sparanghel, cartofi.
In loc de apa, beti zilnic 1 1/2 litri ceai din: armurariu, cicoare, pedicuta, pufulita, anghinare - cate 1 lingurita planta din fiecare plus 2 pliculete fructe de padure. Se fierbe 3 minute.
Cu acest ceai puternic hepatoregenerator, sub indrumarea unui terapeut cu experienta, incepeti un tratament naturist dupa o schema care va cuprinde urmatoarele produse: Total Cleanse Liver, L-Arginine, Tien Hsien Liquid, Reishi, Liv 52, Imune Gold, Cordyceps, Livecom sirop, Glutathione Reduced, Super Coriolus, Tre-en-en, AHCC.
Atentie! Nu ignorati testele care pot preciza daca membrii familiei au contactat virusul.
P.S. Pentru tratamentul regenerant al celulei hepatice cu miraculoasa rostopasca si Wheat Germ Oil, va rog contactati-ma telefonic.
Va doresc multa sanatate!
(Raspuns valabil si pentru VIORICA, "Varicele esofagiene se trateaza cu Vein DefenceTM-Solaray?", F. AS nr. 979)