Octavian Bellu: alchimistul

Ciprian Rus
In ultimii 20 de ani, mii de medici au iesit din sistem, plecand, cei mai multi dintre ei, in strainatate.

Numerosi profesori au abandonat, la randul lor, invatamantul, preferand sa devina slujbasi la privat, in orice alta meserie mai bine platita decat munca la catedra. Nu mai vorbim despre cati studenti de valoare au preferat oportunitatea unei burse in strainatate si au ramas acolo. Este si cazul celor mai buni cercetatori ai nostri, care, obositi sa traga dupa ei tot nepotismul si toata birocratia din Romania, sa lupte impotriva politicianismului si a proastei gestionari a resurselor, au luat si ei drumul Occidentului. Dintre cei care au ramas in tara, unii au ales calea oportunismului marunt sau a spagii grosolane, altii s-au resemnat si-au ajuns sa-si traiasca saptamanile de munca cu gandul la pauzele de masa si de fumat sau la izbavitoarea ora 5 dupa-amiaza, la ultimele barfulite de coridor si micile tabieturi de dinainte de "spartul usii". Toate astea cu o exceptie uriasa: Octavian Bellu, alchimistul gimnasticii romanesti. Un incapatanat care a ramas in sistem, care a performat in Romania post-decembrista, care a revenit cu o motivatie nebuneasca la munca lui, riscand totul, si imagine, si nervi, si sanatate, la varsta la care nu mai avea nimic de demonstrat nimanui.
Succesul fulminant al echipei de gimnastica a lui Octavian Bellu la Europenele de la Bruxelles e succesul rarisim si, tocmai de aceea, exemplar, al unui om din sistem, impotriva sistemului insusi. E succesul unui om care nu a incetat sa lucreze si sa parieze pe Romania si pe talentele sale, chiar daca a avut in jurul lui si, uneori, impotriva sa, toate problemele care ii uzeaza pe functionarii din tara noastra: un sistem care nu pune baza pe cultivarea talentelor, care investeste prost putinii bani de care dispune, care nu premiaza valoarea asa cum ar trebui, un sistem care incurajeaza catararea pe functii decizionale a unor persoane cu "calitati" politice, dar fara atuuri profesionale. Octavian Bellu a ales sa lupte din interior cu acest sistem, fara false lamentari si fara scuze tardive, mereu realist si mereu egal cu sine insusi. Nu a promis niciodata marea cu sarea, nu si-a sustinut traiectul profesional pe victimizare la infrangeri si pe autoeroizare la victorii, cum mai e moda pe la noi, la oameni de real succes, de altfel. Bellu nu a jucat niciodata la alibi: daca ar fi fost un astfel de om, nu s-ar fi legat la cap cu actualul lot olimpic de gimnastica.
Octavian Bellu si secondanta sa, Mariana Bitang, si-au asumat un mare risc: dupa ce metodele de antrenament si intregul lor esafodaj de sustinere a performantei au fost atacate din toate partile, acum cativa ani (intr-un moment in care tineretul din Romania prefera mall-ul, Facebook-ul si fast-food-ul salilor de sport), intr-un context mai defavorabil ca oricand performantei pentru lotul de gimnastica, ale carui mari vedete au fost mai mult accidentate decat valide, Octavian Bellu se umple de glorie la Europenele de gimnastica! Alchimistul a fabricat, din nou, aurul! Sunt mai putin de doua luni pana la Jocurile Olimpice, iar sperantele de medalii sunt mai reale ca oricand. Insusi Octavian Bellu o recunoaste, cu aerul sau sever, de functionar expert in lupta cu sistemul. Adevaratul sezon de "Romanii au talent" va avea loc la Londra, in cateva saptamani! Incapatanarea lui Bellu e cea mai buna garantie.