* In Rusia si America, ciripitul pasarilor a devenit o terapie folosita in clinicile de sanatate. Cu ajutorul unor CD-uri, leacul poate fi folosit si acasa, in dormitor *

Cititor Formula AS
Fara ciripitul pasarilor, padurile si gradinile ar deveni triste si lipsite de viata. Muzica aceasta plina de bucurie care ne vrajeste inca de la primii pasi facuti in libertatea naturii este cea mai sincera de pe pamant. Poate din aceasta cauza, ea ne unge sufletele si ne insanatoseste ca un balsam tamaduitor.

Ornitologul rus Valerii Dimitrievici Ilicev, cercetator si doctor in stiinte biologice, si-a dedicat toata viata studierii pasarilor si crede ca trilul lor poate deveni un veritabil medicament pentru numeroase suferinte.

Ciripitul care vindeca

Cum actioneaza muzica pasarilor asupra sanatatii? Desi nu exista deocamdata dovezi stiintifice, Ilicev explica fenomenul printr-un mecanism psihologic. Starea de incantare provocata de cantecul pasarilor comuta intregul organism, activitatea tuturor organelor interne, pe frecventa trilurilor. Chiar si pragmaticul stomac isi are propriile preferinte muzicale, o frecventa de rezonanta la care este deosebit de sensibil. Cand frecventele corespund, activitatea unui organ sau chiar intreg organismul isi imbunatateste starea de sanatate. Cantecele pasarilor au efecte diferite in functie de diversitatea lor: unele calmeaza, altele creeaza buna dispozitie, iar altele actioneaza ca niste somnifere.
* Trilul privighetorii, compus din sunete joase, alternand cu note subtiri, din secvente scurte sau lungi "doinite", se aude de la mare distanta. El revigoreaza, ridica moralul, ne insufla incredere in noi insine, sporeste puterea de munca, tratand cu succes starile depresive, nevrozele, migrenele si toate durerile de cap, si imbunatateste activitatea tuturor organelor interne.
* Trilul, ca de flaut, al pitulicei actioneaza in mod similar.
* Repertoriul sturzului viilor ("brebeneac") calmeaza sistemul nervos, scade tensiunea, combate spasmele vasculare si actioneaza benefic asupra activitatii cardiace.
* Daca sunteti intr-o stare de agitatie, aveti palpitatii sau hipertensiune, mergeti intr-o padure din apropiere si, mai spre seara, ascultati cantul lin si calm, pe note de bas, al mierlei.
* Trilurile canarului, ale presurei sau ale cintezoiului, cu ritmul lor cadentat, potolesc aritmia cardiaca.
* Cantecele vesele si sonore ale scatiului si ale sticletelui trateaza nevrozele, starile psihopatice si intetesc activitatea intregului organism.
* Si macaleandrul se afla in top. Vibratiile emise de cantecul lui calmeaza durerile de cap, de inima si de articulatii si combat spasmele hepatice si gastrice. Iar trilul lui in prag de seara aduce somnul linistit.

Colivia cu usita deschisa

Nu e suficient sa cunoastem puterea vindecatoare a ciripitului pasarilor. Este important ca atunci cand mergem in padure sau in parc sa stim sa deosebim glasul zburatoarelor care ne sunt de folos pentru sanatate si sa ne concentram atentia asupra lui. Pentru aceasta, mai intai trebuie sa ascultam repertoriul fiecarei specii de pasari, inregistrat separat, pe CD-uri, care se gasesc in toate magazinele de muzica, pentru ca apoi sa le recunoastem pe viu, in direct. Aceste inregistrari sunt deosebit de utile pentru recapatarea fortelor persoanelor varstnice, carora le este greu sa mearga la o plimbare prin parc sau prin padure.
O alta metoda este sa va cumparati o pasare cantatoare si sa o puneti in colivie, pentru ca micul vraci sa fie mereu la indemana. Dar cum sa-l facem sa cante, daca nu e in libertate? Cel mai simplu este sa dati drumul la robinetul din baie sau de la bucatarie, astfel incat jetul de apa sa fie cat de mic. De la inceput, pasarea va asculta cu atentie clipocitul apei, dupa care va incepe sa ciripeasca, tinandu-i apei isonul.
In casa, orice pasare cantatoare este binevenita: ea creeaza buna dispozitie, alunga tristetea, calmeaza nervii si durerile - intr-un cuvant este lecuitoare. Dupa cum afirma V. D. Ilicev, pana si micutii papagali sunt niste doctori excelenti. Pasarile care imita vorba omului sunt niste parteneri de discutii si prieteni minunati pentru persoanele singure si in varsta, precum si pentru cei ce intalnesc dificultati sau se afla in imposibilitatea de a se deplasa.
Din nefericire, locuitorii oraselor mari au pe zi ce trece tot mai putine posibilitati de a se bucura de trilul pasarilor, in conditii firesti, in sanul naturii. Pasarilor cantatoare nu le plac locurile suprapopulate si drept urmare, multe orase au devenit locul de trai exclusiv pentru ciori.
In prezent, in Moscova, au inceput lucrarile pentru crearea unei rezervatii naturale de dimensiuni reduse, cu scopul de a mari numarul de pasari cantatoare, atat in capitala, cat si in suburbii.

Conservator pentru canari

Pe vremuri, in Rusia era o traditie de a creste in colivii grauri, ciocarlii si canari. In timpul lui Petru I, la toate birturile din Moscova, mesenii erau inveseliti cu triluri vesele de pasari. Insusi tarul statea si le asculta ore intregi. De altfel, mai marele Rusiei era intotdeauna insotit de o mierla gulerata. In aceeasi epoca, era la moda sa se prinda pitigoi, care deveneau profesori de muzica pentru canari.
Putini sunt cei care stiu ca frumosul si auriul canar vine pe lume inarmat cu un arsenal de sunete foarte sarac. Dar daca se afla un timp in preajma unei pasari-profesor (cum ar fi, spre exemplu, pitigoiul - cu trilul lui cristalin, care aminteste de clinchetul unui clopotel - sau melodioasa presura), canarul invata diversele lor cantece si, ca un bun muzician ce este, le prelucreaza linia melodica si le interpreteaza intr-un stil original. In Rusia, exista si un conservator special pentru canari si privighetori, unde aceste pasari asculta CD-uri cu melodiile unor solisti virtuozi, pe care apoi le repeta, ajungand la randul lor, maestre.
Ornitologii afirma ca pasarile nu sunt indiferente nici fata de performantele din domeniul tehnologiei. Unii solisti inaripati si-au completat repertoriul cu melodiile de apel ale telefoanelor mobile, raspandite in prezent peste tot.

Pasarea - vraci si prieten

Un alt mare pasionat de pasari, ornitologul american Ray Berunk, a deschis o scoala de papagali-insotitori pentru persoanele nevazatoare. Pasarile sunt invatate sa pronunte cuvinte precum "Stai!", "Mergi!", "La dreapta!" si altele de acest fel, in functie de situatie sau de culoarea semaforului. Spre deosebire de cainii insotitori, papagalii nu sufera de daltonism, nu alearga dupa pisici si sunt mult mai usor de intretinut.
Intorcandu-ne in Rusia, intr-un spital din apropierea Moscovei, doctorul Valerii Dimitrievici Ilicev a creat un centru de reabilitare bioacustica. Pacientii de acolo asculta compozitii de triluri inregistrate pe CD-uri si metoda da rezultate.
Incercati si dvs. - veti fi cu siguranta mai sanatosi si mai voiosi.
VIOLETA CIUBOTARU