Despre UDMR si farmecul opozitiei

Ciprian Rus
Guvernul MRU a cazut, Guvernul Ponta a fost deja numit.

In timp ce parlamentarii si ministrii USL isi savureaza victoria, invinsii incearca sa se reacomodeze cu opozitia, dupa ani si ani de huzur al puterii. Nu le va fi usor PDL-istilor sa se trezeasca peste noapte fara butoane sub degete, dar nici Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania nu ii va fi simplu, dupa ce, din 1996 incoace, s-a aflat permanent la guvernare, sub o forma sau alta. Vreme de aproape doua decenii, UDMR a avut vicepremieri, a avut ministri in zone decizionale delicate, a avut prefecti in teritoriu, a avut liber sa-si "autoadministreze" afacerile din Harghita si Covasna si a avut libertatea de a-si conditiona voturile pe legi imperative de diverse concesii si favoritisme! Totul a culminat cu infiintarea unei facultati cu predare exclusiv in limba maghiara, la Universitatea de Medicina din Targu Mures. Ultimul santaj avea sa reprezinte un veritabil calcai al lui Ahile pentru Mihai Razvan Ungureanu. Intuind nemultumirea publica fata de solicitarile tot mai aberante ale lui Kelemen Hunor, opozitia si-a structurat planul de atac tocmai pe punctarea sensibilitatilor nationaliste si pe delimitarea clara de UDMR. Practic, marele perdant al caderii Guvernului Ungureanu e tocmai UDMR, care pierde guvernarea si, odata cu ea, si perspectivele de renegociere a revenirii la putere in conditii de forta. In pragul alegerilor locale, alternativele maghiare la UDMR sunt tot mai vocale, iar oamenii lui Hunor si Marko si-au piedut cel mai puternic atu al lor: puterea.
Risca UDMR ruptura si, implicit, tinta de acces in Parlament, dupa esecul caderii de la guvernare? Un raspuns vom avea imediat dupa alegerile locale. Oricum, disperarea de moment a UDMR a fost mai mult decat limpede, in timpul dezbaterilor privind numirea noului cabinet. Kelemen Hunor a mers pe calea victimizarii, acuzand noua putere ca ignora minoritatile. Discursul sau lasa sa se intrevada chiar alternativa liderilor maghiarimii, in cazul in care vor avea de dus o lunga perioada de opozitie: radicalizarea fara precedent a discursului politic. Cat timp a fost la guvernare, UDMR a tacut si a facut, atat cat a putut. Dar, lipsita de beneficiile si de constrangerile puterii, UDMR risca sa cada in zona unui discurs provocator si agresiv, greu de controlat, intr-o perioada de criza si de isterie colectiva.
*
In urma cu cateva saptamani, la Cluj, Kelemen Hunor scapa pe gura un porumbel care a trecut neobservat de presa de la Bucuresti. Se lauda cu un vast studiu privind intentiile de vot si problemele de interes ale maghiarimii din Ardeal. Au fost consultati peste 80.000 de oameni, iar concluzia a fost ca pe maghiari ii intereseaza locurile de munca si siguranta sociala, infrastructura rutiera si de canalizare si apa, sanatatea si serviciile medicale, mediul inconjurator, iar abia la coada listei, chestiunile legate de invatamant si de utilizarea limbii materne. Iar autonomia nici macar nu se numara printre prioritatile populatiei de etnie maghiara din Romania! 4 ani de iesire de la guvernare ar fi, pentru UDMR, un minunat prilej de meditatie privind adevaratele prioritati ale celor care o voteaza. Acesta este, in orice democratie care se respecta, adevaratul farmec al opozitiei...