Raspuns pentru BADEA MIHAELA - Iasi, F. AS nr. 986 - "Fetita mea sufera de glicogenoza hepato-biliara"

Redactia
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

Glicogenozele sunt afectiuni ereditare cauzate de lipsa uneia sau mai multor enzime implicate in sinteza si degradarea glicogenului. Pentru ca boala sa apara la copil, este necesar ca ambii parinti sa posede gena defecta, manifestarile clinice la acestia nefiind sesizabile. Deoarece este singura sursa de energie a creierului si principala sursa de energie a organismului, glucozei i se va acorda o atentie deosebita, permanenta, in afectiunea sus mentionata, urmarindu-se la 6 luni daca procesul de glicogenoliza se imbunatateste cu tratamentele recomandate. Pentru a satisface nevoile de glucoza ale organismului, probabil toata viata, fetita dvs. va urma, sub indrumarea unui specialist, un tratament naturist ce va cuprinde: multivitamine si minerale Child Life, Colostrum Plus Probiotics, Ocean 21, Carotenoid Complex, Digestive Enzymes, Meal Time, Enzimogen (Rottanatura), Lion Kids plus vitamina D, Minimartierni, Imunactiv.
Medicul fetitei merita felicitari. Polivitaminele (aminoacizii, enzimele, coenzimele) recomandate constituie surse nonglucidice din care se poate sintetiza glucoza, printr-un proces biochimic numit gluconeogeneza.
Dieta este foarte importanta pentru aceasta afectiune. Trebuie consumate preponderent alimente ce contin glucoza libera (struguri albi si negri), ceaiuri de plante ce contin amidon, acesta fiind descompus in glucoza de o enzima - amilaza - ce se gaseste in saliva si sucul pancreatic.
Nota: Va rog sa-mi transmiteti un set de analize ce va contine obligatoriu valoarea acestei enzime.
O dieta cat mai saraca in glucide va fi urmata permanent. Introduceti in alimentatia fetitei: ardei gras verde, branza de burduf, branza topita, carne de pui si de gaina de tara, carne de miel, carne de porc grasa si slaba, carne de vaca semigrasa, cascaval Dobrogea si Penteleu, peste crap, icre de crap, sunca presata, telemea de vaca, de oaie, toba, cabanos, castraveti, ciuperci, rosii.
O imbunatatire a starii de sanatate poate avea loc folosind, sub indrumarea unui specialist, o combinatie de produse naturiste:
1. Tre-En-En
2. Green Gold Solar
3. Green Gold Lunar, sub forma de pudra, ce contine peste 4000 de substante naturale (proteine, vitamine, aminoacizi esentiali si neesentiali, toate enzimele si coenzimele, minerale.
4. Alpha Lipoic Sustain 300 - un puternic antioxidant intracelular.
P.S. Pentru stimularea glicogenezei hepatice si musculare dati fetitei fructe Goji (Lycium chinense).
Ii doresc fetitei multa sanatate!

Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de tulburare de metabolism al lipidelor"
(Raspuns pentru ELENA, F. AS nr. 1011)


Este pe deplin indreptatita dorinta dvs. de a cunoaste cauzele care stau la baza cresterii exagerate a lipidelor, mai ales ca, asa cum mentionati, regimul alimentar pe care l-ati abordat de multa vreme nu ar trebui sa permita existenta unei astfel de anomalii. De aceea, vin in intampinarea solicitarii dvs. cu cateva precizari necesare unei mai usoare depistari a cauzei (cauzelor) reale, care pot duce spre o astfel de dereglare.
Cresteri ale lipidelor serice pot surveni in conditii extrem de variate, cum sunt: diabetul zaharat, alcoolismul, sindromul nefrotic, insuficienta renala cronica, guta, hipotiroidismul, sindromul Cushing, boala Addison, unele colagenoze, intoxicatie cu vitamina D, obstructii ale cailor biliare si chiar unele stari septice cu germeni Gramm negativi. De asemenea, terapia cu beta-blocante (probabil utilizati astfel de medicamente) si hidrocortizon poate duce, si ea, la cresteri ale lipidelor serice. Exista si posibilitatea asocierii intamplatoare intre bolile amintite mai sus si o anomalie cu caracter genetic a metabolismului lipidic. Pentru buna dvs. informare, voi prezenta cateva hiperlipoproteinemii secundare mai frecvent intalnite sau care ridica probleme deosebite sub aspectul patogenezei.
* Hiperlipoproteinemia din diabetul zaharat. In astfel de cazuri, deficitul sever de insulina duce la o mobilizare exagerata de AGL (acizi grasi liberi) din tesutul adipos, care impreuna cu o reducere a activitatii lipoproteinlipazei se soldeaza cu o importanta hipertrigliceridemie.
In cazurile de diabet zaharat de tip II (noninsulinodependent) nu se poate stabili o legatura directa intre gradul de intoleranta la hidratii de carbon si nivelul lipidelor serice. In astfel de cazuri, perturbarea metabolismului lipidic pare a fi mai degraba o consecinta a supragreutatii si a unei rezistente crescute la actiunea insulinei.
* Hiperlipidemia din sindromul nefrotic - pierderile urinare de proteine si hipoalbuminemia consecutiva duc la o scadere a presiunii coloidosmatice, ceea ce reprezinta un important stimul pentru sinteza hepatica de proteine si de lipoproteine. Ca urmare, in majoritatea cazurilor de sindrom nefrotic, se constata o crestere a colesterolemiei si a trigliceridelor serice, care este cu atat mai evidenta cu cat proteinuria este mai severa. Remisiunea sindromului nefrotic sau corectarea hipoalbuminemiei prin infuzia de albumina duce la normalizarea spectrului lipidic.
* Hiperlipidemia din hipotiroidism - se manifesta, de regula, prin cresterea colesterolemiei si, in special, a LDL-colesterolului si se datoreaza unei reduceri a numarului de receptori pentru IDL si LDL si, implicit, unei incetiniri in procesul de captare si catabolizare a acestor lipoproteine. Din cauza unui deficit al mecanismelor de indepartare a trigliceridelor din plasma, prin activitatea lipoproteinlipazei si mai ales a lipazei hepatice mult reduse, nivelul trigliceridelor serice poate creste. Trebuie stiut ca terapia cu hormoni tiroidieni normalizeaza valorile lipoproteinelor plasmatice, fapt ce constituie de altfel un test de eficacitate a medicatiei aplicate.
* Hiperlipidemia din colestaza - limitarea eliminarii prin bila a colesterolului liber si a fosfolipidelor, in caz de obstructie a cailor biliare, duce la cresterea acestor lipoizi in plasma si la formarea unor complexe lipoproteice particulare, cunoscute sub denumirea de lipoproteina X (Lpx).
Tinand cont de varsta dvs. inaintata, nu cred ca are rost sa aduc in discutie hiperlipidemia specifica alcoolismului, ci poate doar pe cea asociata hiperimunoglobulinemiei, insa si aceasta apare exceptional de rar, mai ales in mielomul multiplu si, ocazional, in colagenoze.
Sper ca aceste informatii sa va foloseasca la depistarea cauzei exacte care sta la baza tulburarii de metabolism si a dislipidemiilor de care suferiti, urmand ca, in functie de concluzia diagnostica, sa putem aborda si un tratament naturist adecvat.
Sa auzim numai de bine!


VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Se poate scapa de o fistula recto-vaginala?"
(Raspuns pentru SIMONA C. - Bucuresti, F. AS nr. 1000)


Va inteleg situatia disperata in care va aflati, care va provoaca multa suferinta si pe care nu ati reusit sa o rezolvati favorabil pana in prezent. Am mai recomandat si cu alte ocazii cititorilor revistei un unguent cu efecte spectaculoase in tratarea unor asemenea flegmoane sau fistule. Este si cazul concret al unui cititor din Bucuresti, care era la fel de disperat, deoarece desi se operase de o fistula anala, aceasta a recidivat si urma sa fie supus unei noi operatii. Mi-a scris fericit ca nu a mai fost cazul. Sper sa obtineti si dvs., in timp scurt, o vindecare de durata, prin aplicatii locale (in functie de pozitionarea concreta si accesibilitatea fistulei) cu unguentul Mibazon, produs de Fabrica de Antibiotice din Iasi (echivalentul unguentului Mastilone produs de compania farmaceutica Pfizer). Acest unguent poate fi procurat numai de la farmaciile veterinare. Are in compozitia sa trei antibiotice in concentratii ridicate, a caror actiune se potenteaza reciproc (eritromicina, neomicina si tetraciclina). Chiar si dupa vindecare puteti aplica din cand in cand acest unguent cu caracter preventiv, evitand eventuale recidive nedorite. Va doresc succes!

"Sufar de eczema dishidrotica"
(Raspuns pentru MARIANA B., F. AS nr. 1000)


Va recomand aplicatii locale cu un unguent deosebit de eficient, produs de firma Exhelios din Timisoara, si anume unguentul Epitelin, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele cu produse naturiste.
Are in compozitia sa principii biologic active din flori de galbenele (Calendula officinalis), musetel (Matricaria Chamomilla) si luminita noptii (Oenothera biennis), care ii confera proprietati regenerante, cicatrizante si hranitoare deosebite. Este tocmai ceea ce necesita pielea mainilor dvs. si sper ca efectele benefice ale unguentului sa se manifeste si de aceasta data pe deplin si in timp scurt.