Regimul cu capsuni si orez

Rodica Demian
Capsunile bine coapte de soare sunt o adevarata binecuvantare pentru cei care vor sa slabeasca. Detoxifica celulele, curata intestinul de reziduuri si elimina surplusul de apa din organism. Bogate in pectine, capsunile reduc colesterolul si tensiunea arteriala si sunt un "medicament" pentru inima si pentru vasele sanguine. Si mai contin, in plus, o cantitate mare de vitamina C.

In orez (in cel natural si cel prefiert) exista multa vitamina B (mai ales B1 si biotina), substante active care pun in miscare metabolismul si sunt responsabile pentru o mai buna ardere a grasimilor. Rezultatul: scapam mai usor de kilogramele in plus, si anume, de circa 3,5 kg intr-o saptamana. Pentru zilele a sasea si a saptea alegeti retetele care v-au placut cel mai mult in primele cinci zile.

Pentru toate zilele de regim
La micul dejun si pe parcursul diminetii:

Pana la 500 g de capsuni. 100 g = 35 kcal

Dupa-amiaza:

1 iaurt cu 1 pumn de capsuni maruntite. 130 kcal

Sosul pentru salate:

Se prepara din 2 lingurite de ulei, otet sau lamaie si apa.

Ierburi si condimente:

La alegere, pentru toate felurile de mancare. Doar sarea trebuie folosita cu economie.

Bauturi:

Numai cafea fara cofeina si putin ceai negru, in schimb cel putin o sticla de apa minerala plata pe zi, plus ceaiuri de plante (inclusiv ceai Mate).
Mancarea de la pranz si cea de la cina pot fi schimbate intre ele.
Cantitatea de orez necesara din ziua a doua pana in ziua a cincea poate fi fiarta odata pentru ambele mese principale. Cantitatea indicata se refera la orezul nefiert.

Ziua 1

La pranz: Piept de pui cu orez si sofran

Se pun in 0,2 l de apa clocotita 60 g de orez (prefiert), impreuna cu 150 g de morcovi taiati felii. Se adauga sofranul (un varf de cutit) si se fierbe, cu capac, la foc mic. Se pune orezul pe farfurie, langa 100 g de piept de pui facut la gratar, se garniseste cu cateva felii de lamaie si cu patrunjel verde si se serveste, eventual, cu salata creata + sos. 420 kcal

Seara: Salata de capsuni cu cascaval

Se pune salata verde (sau salata Eisberg) pe o farfurie mare, impreuna cu 150 g de capsuni si 50 g cascaval taiat cubulete, se garniseste cu 30 g de orez fiert (prefiert) si se drege cu sos. 360 kcal

Ziua 2

La pranz: Orez combinat

Se caleste un ardei gras rosu, taiat marunt, in 2 lingurite de ulei, se adauga 50 g de sunca de Praga slaba, taiata fasii, si apoi 60 g de orez fiert (prefiert) si se lasa sa se incinga bine. Se stropeste orezul astfel preparat cu 2 lingurite de ulei si cu putina zeama de lamaie si se serveste cu salata verde. 410 kcal

Seara: Orez cu capsuni si telina

Se amesteca 60 g orez fiert cu 1-2 tulpini de telina, taiate felii subtiri, cu un kiwi (sau un mango) taiat cubulete si cu 150 g de capsuni. Se stropeste cu sos de salata, in care s-a incorporat 1 lingura de vin dulce. 360 kcal

Ziua 3

La pranz: Orez cu mazare si cascaval

Se amesteca 60 g de orez fiert cu 50 g de mazare fina (fiarta) si cu 40 g de cascaval (grasime 30%) taiat cubulete. Se adauga 1 lingurita de ulei si patrunjel verde sau frunze de menta (tocate) si se serveste cu salata de castraveti + salata verde. 420 kcal

Seara: Orez cu capsuni si piept de pui

Se pune salata Eisberg pe o farfurie mare, se adauga - peste ea - 30 g de orez fiert, amestecat cu 150 g de capsuni, si se garniseste cu bucati de piept de pui fript la gratar (80 g). Se stropeste cu sos de salata si se presara cu rondele de codite de ceapa verde. 360 kcal

Ziua 4

La pranz: Peste cu orez si spanac

Se stropesc cu zeama de lamaie 150 g de peste alb si se fierbe sau se da la cuptor invelit in folie (papiota). Se serveste cu 150 g de spanac fiert si 60 g de orez fiert (prefiert) garnisit cu felii de lamaie si 1 lingurita de unt semigras. Alaturi: salata de laptuci si morcovi. 430 kcal

Seara: Salata multicolora

Se pun pe o farfurie mai multe feluri de salata (creata, rosie, verde) si peste salata, 60 g de orez fiert (prefiert). Se presara deasupra 1 ou fiert tare, trecut prin sita, si se garniseste cu 150 g de capsuni. Se stropeste cu sos si se serveste cu verdeturi tocate marunt. 380 kcal

Ziua 5

La pranz: Ficatei de pasare cu orez si fasole verde

Puneti pe foc 1 cutie mica de rosii decojite (taiate marunt) cu o foaie de dafin si 1/2 de lingurita de condimente (sare, piper, busuioc, cimbru) si lasati-le sa fiarba pana ce sosul se ingroasa. Adaugati 200 g de fasole verde si 60 g orez - ambele fierte - si serviti sosul cu ficateii de pasare prajiti la tigaie si cu o salata de castraveti si marar. 430 kcal

Seara: Salata cu capsuni si legume

Se prepara din: 150 g capsuni, taiate in doua, 150 g sparanghel fiert, 1-2 cepe verzi, taiate rondele, cateva fire de patrunjel verde, 60 g de orez fiert si sos pentru salata. 340 kcal

OREZUL RECOMANDAT

Orezul natural (brun) este doar dezghiocat, are, inca, miezul si pielita argintie si contine de opt ori mai multa vitamina B1 si de patru ori mai mult fier decat orezul alb. Dar are, de asemenea, un gust tipic de fier, rancezeste mai repede si trebuie fiert destul de mult.
Orezul alb a fost decorticat (respectiv slefuit si rafinat), indepartandu-i-se coaja (pielita argintie), bogata in vitamine si substante minerale si miezul care contine ulei. Ce-i drept, este mai rezistent, dar valoarea sa pentru sanatate este mult diminuata.
Orezul prefiert e o alternativa buna: are un gust mai placut decat orezul brun si contine mai multe vitamine si substante minerale decat cel alb. Motivul: printr-un procedeu special, se preseaza in bob o mare parte din substantele active aflate in coaja, astfel ca acestea nu se mai pierd in timpul procesului de rafinare.