Raspuns pentru ELISABETA - Bucuresti, F. AS nr. 999 - "Va rog sa scrieti si despre policitemia vera"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Ar fi multe de spus despre Policitemia vera (poliglobulia primitiva sau maladia Vaquez), insa ceea ce trebuie sa cunoasteti despre aceasta patologie se poate rezuma astfel:
- in principiu, policitemia vera se defineste prin cresterea masei globulare totale, determinata de o hiperproductie a celulelor sanguine la nivelul maduvei osoase hematogene. Hemograma "sistematica" (cu hematii > 6 mil/ml, hematocrit > 55% si o hemoglobina > 17 g/100 ml) si/sau semnele de hipervascozitate sanguina (cefalee, vertij, acufene, insomnii, tulburari vizuale etc.) reprezinta circumstante obisnuite de diagnostic. Practic, in cadrul acestei afectiuni rare, cu etiologie necunoscuta, exista o concentratie crescuta de hematii in circulatie, care produce cresterea vascozitatii sanguine, crescand riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Deoarece in cazul dvs. vorbim despre o poliglobulie primitiva, trebuie stiut ca aceasta patologie reprezinta un sindrom mieloproliferativ cu debut insidios si progresiv, ce survine, in general, dupa varsta de 50 de ani. Asa cum spuneam, policitemia primitiva asociaza clinic semne de hipervascozitate, adesea marcate (oboseala, cefalee, parestezii, tulburari vizuale etc.), eritroza faciala (inrosire a fetei), prurit, splenomegalie, hepatomegalie moderata, simptome cardiovasculare (hipertensiune moderata, tromboze) si/sau digestive (gastroalgii, ulcere gastroduodenale) si/sau hemoragice (mucoase sau viscerale), hiperuricemie. Din punct de vedere biologic se disting, in afara de semnele de poliglobulie, cresterea timpului de sangerare, trombocitemie, hiperleucocitoza, hipervitaminemie B12, cresterea fosfatazelor leucocitare, iar la nivelul maduvei osoase se remarca disparitia tesutului adipos, hiperplazia mieloida (atinge toate cele 3 linii), asociata uneori unei distrofii megacariocitare si unei mielofibroze reticulinice. Evolutia bolii este cronica, insa fara tratament, simptomele policitemiei vera se agraveaza, in general. In cazul tratamentului corespunzator, evolutia este favorabila, desi poate fi presarata cu recaderi si, mai ales, de complicatii (tromboze arteriale sau venoase, hemoragii mucoase sau viscerale, infectii intercurente, colica nefritica si crize de guta, acutizare cu aparitia unei leucemii acute mieloblastice, mielofibroza), care intuneca prognosticul.
Tratamentul policitemiei vera se axeaza pe urmatoarele coordonate:
* extragerea de sange (350-450 ml de doua-trei ori pe saptamana, pana la obtinerea unui hematocrit stabil < 45%, procedura care permite reducerea rapida a hipervascozitatii si a complicatiilor sale, mentinerea hemoglobinei la valori normale.
* citoreductie (injectii intravenoase de 0,5-1 milicurie/ 10 kg de fosfor 32) cu eficacitate remarcabila si toleranta hematologica excelenta.
* chimioterapie, daca se constata si cresterea nivelului de leucocite si trombocite, in plus fata de cresterea numarului de hematii.
Se administreaza hidroxicarbamida (Hydrea), medicament bine tolerat si care realizeaza scaderea incidentei formarii cheagurilor sanguine si a accidentelor vasculare, la persoanele trecute de 60 de ani si la cei cu un istoric anterior de tromboze.
La acestea se asociaza tratamentul simptomatic (hipouricemiant, antipruriginos, anticoagulant etc.), indicatiile fiind in functie de varsta, starea generala a pacientului, evolutivitatea bolii si toleranta la produsele farmaceutice.
Este bine ca luati Ginkgo-biloba, pentru inhibarea agregarii trombocitare si reducerea vascozitatii sanguine. Il puteti asocia cu Ginsengul (inhiba producerea de trombusi, blocand faza secundara a agregarii) pentru un efect terapeutic mai bun si mai constant.
Sa auzim numai de bine!

Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul de Consultanta naturopata, diagnostic si tratament medicina naturista "Primum non Nocere" - Timisoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23

"Ajutati-ma cu orice! Mama a fost operata de cancer de colon"
(Raspuns pentru ANDREEA CATALINA, F. AS nr. 991)


Afectiunile neoplazice reprezinta afectiuni complexe, de cauze multiple, in care apare o transformare a celulelor tesuturilor proprii in celule nediferentiate, ce se multiplica anarhic, fara limita si invadeaza tesuturile din jur si apoi intregul organism. Pentru a se produce aceasta evolutie este necesar sa existe multiple modificari la nivel celular si molecular, modificari biochimice, fiziologice, hormonale si psihologice. Tratamentul natural se asociaza tratamentului standardizat al neoplasmului, reprezentand un adjuvant in situatii de chimioterapie sau radioterapie. Exista numeroase produse fitoterapeutice, extracte glicerohidroalcoolice sau remedii homeopate cu efecte anticanceros si imunostimulent, produse printre care:
* Citonat - antitumoral (produce apoptoza celulelor tumorale), antimutagen, imunostimulent, radioprotector, antioxidant, inhiba cresterea tumorilor.
* Germenii de varza rosie - scad posibilitatea aparitiei cancerului de colon. Consumul de germeni de varza rosie blocheaza evolutia tumorilor si sunt benefici in tratamentul ulcerului, impiedica dezvoltarea tumorilor endocrinodependente - cancer mamar, cancer de piele sau neoplasm colonic.
* Cartilajul de rechin - inhiba neoangiogeneza, reducand alimentarea cu sange a tumorilor canceroase.
* AHCC plus NAC plus Beta Glucan - recomandat ca adjuvant in cancer hepatic, gastric, colorectal, pancreatic, pulmonar, oro-faringian, mamar, tiroidian, ovarian, testicular, prostatic, renal, mielom, rabdomiosarcom.

Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Am o eczema alergica de care nu scap"
(Raspuns pentru V. MARIANA - Oradea, F. AS nr. 908)


Bolile alergice sau alergozele au la baza aceeasi cauza, si anume sensibilitatea sporita a sistemului imunitar fata de anumite substante numite alergeni. In cazul oricarui tip de alergie este extrem de important ca in fiecare zi sa aducem in organism un aport sporit de calciu si magneziu, Extract din frunze de maslin (3 x - 2-4 capsule pe zi), Probiotic (3 x 3 capsule pe zi). Trebuie sa se bea multa apa si sa treaca pe o alimentatie hipoproteica (fara proteine de origine animala - carne, lactate), precum si eliminarea glucidelor si a alimentelor dospite!

"Am cistita cronica de 47 de ani. Ce mai pot sa fac?"
(Raspuns pentru FILOFTEIA, F. AS nr. 957)


Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de bacteria Escherichia coli. Alte microorganisme care pot cauza infectii sunt Chlamydia si Mycoplasma. Specialistii au remarcat faptul ca aceste microorganisme au devenit din ce in ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice. Va recomand si eu sa incercati produse naturale, cum ar fi: Extractul din seminte de grapefruit, pentru infectii urinare, un antibiotic natural, si URX, care contine plante ce pot lupta eficient impotriva bacteriilor din infectiile urinare.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"De 7 luni nu mai am miros"
(Raspuns pentru DUMITRASCU IONEL - Buzau, F. AS nr. 1004)


Pierderea mirosului de care suferiti are implicatii majore in viata dvs.: anumite gaze si alimente alterate nu mai pot fi constientizate, dispare aroma alimentelor, deoarece simtul olfactiv este foarte inrudit cu simtul gustului ("gustul de la distanta"). Terapia tulburarii olfactive (pierderea mirosului in cazul dvs.) vizeaza dezobstructia nazala si ventilatia eficienta a epiteliului olfactiv (receptorii mirosului). Prognosticul tulburarii de miros din cauza respiratorie este bun, dar rezervat in cazul anosmiei neuro-senzoriale. Va recomand urmatoarea schema de tratament:
* Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale cu o solutie salina (1 lingura sare gema la 1 litru apa calduta), sau solutii sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi dintr-o solutie preparata (reteta proprie) si vitamina A uleioasa/ sau ulei de catina.
* 10 zile, sedinte de aerosoli cu dexametazona/ flixotide nebules in ser fiziologic - inhalatii si pulverizatii cu Ocnasept (solutie salina cu extract din plante medicinale aromatice), de doua ori pe zi, timp de 15-20 zile.
* Completarea tratamentului alopat cu fito-gemoterapie: tinctura/ ceai/ extract din coacaz negru si trei-frati-patati.
* Ionizari endonazale cu calciu gluconic 1%.
* Vitaminoterapie grup B: se administreaza injectabil i.m., zilnic, cate 1 fiola B1 si B6, timp de 10 zile.
* Obstructiile importante ale foselor nazale (hipertrofia cornetelor, deviatia de sept, polipoza nazala) asociate tulburarilor de miros, beneficiaza de cauterizare/mucotomie, septoplastie sau chirurgie endoscopica a sinusurilor paranazale.